Last news in Fakti

3 Октомври, 2023 14:31 915 27

Сергей Станишев: Работи се на парче без енергийна стратегия

  • сергей станишев-
  • ес-
  • еврозона-
  • енергетика

Често говорим, че нямаме национална цел, след като влязохме в ЕС. Предлагам демографията да бъде нашата следваща национална цел

Нямаме актуална енергийна стратегия, действа се на парче.

Това каза пред БНР евродепутатът Сергей Станишев, бивш президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС), бивш лидер на БСП и бивш премиер на България (2005-2009 г.).

"Лошото е, че се действа на парче. Сега има протести и нещо се обещава, но не се казва цялата истина и за състоянието на българската енергетика. Нямаме актуална енергийна стратегия, която да казва, че след 30 години, примерно, ще имаме производство на ток от атомна енергия, от зелена енергия, от ТЕЦ-ове, а може и да няма от ТЕЦ-ове. Пълна мъгла и липса на консенсус".

По думите на Станишев териториалните планове за регионите Стара Загора, Перник и Кюстендил, които са на стойност близо 2,5 млрд. лева, трябва да бъдат похарчени за преквалификация и създаване на нови работни места.

Според бившия премиер България отдавна е изпълнила всички критерии за членство в Шенген:

"Поведението на държавата ни не е достатъчно категорична. Румънците много по-ясно си отстояват интересите. Ние все се молим и уговаряме".

Станишев подчерта, че "неприемливо отстъпление ще е влизането през декември на България само по въздух и вода в Шенген". Той определи това като неуспех, който ще затвърди България в ролята на второстепенен член на ЕС.

"Участието ни в Шенген и в еврозоната е въпрос на политическо място на България в ЕС. Дали ще сме в ядрото, или в периферията".

Сергей Станишев изказа мнение, че т.нар. сглобка (ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС), която управлява страната, е устойчива заради съчетанието на интересите на партиите в нея, като уточни, че според него и ДПС е в коалицията.

В предаването "12+3" евродепутатът коментира и теми, свързани с демографската картина в страната, преди дискусията "Готови за бъдещето. Демографската картина, цената на неравенствата", която Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент организира на 6-и октомври в София.

"Често говорим, че нямаме национална цел, след като влязохме в ЕС. Предлагам демографията да бъде нашата следваща национална цел. И то не само като раждаемост, а като превръщането на България в общество с млади, модерни и образовани хора и възрастни с достоен живот. Това включва конкретни политики. Трябва да се каже, че ще се инвестира в тези политики", заяви той..


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 интересно

    21 0 Отговор
    Докато нови реактори се търкаляха по ливадите имаше ли стратегия?
  • 2 Каква наглост, какво лицемерие!

    19 2 Отговор
    Станишев, всичко започна от твоята партия, вие създадохте проруската енергийна мафия, който и днес ни дере и иска да продължава данъкоплатците да плащаме за вашите кражби. Срам и позор!
  • 3 честен ционист

    4 6 Отговор
    А как работаете вы?

    Коментиран от #6

  • 4 Тоз забрави, че неговата партия БСП

    17 0 Отговор
    изнесе на парче всичкото оборудване на АЕЦ Белене струващо милиарди и го разпродаде за лични облаги...така беше откъснато едно голямо Парче от енергейната ни стратегия и независимост
  • 5 Що не

    6 0 Отговор
    си в Украйна , бе ?
  • 6 забележка

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    За рецепционист трябваше по-добре да се справяш с езиците.
  • 7 Христо Ботев

    3 1 Отговор
    Така е,
    нали целта е да вземат чрез техните фирми средствата за обезщетение от ЕС, а народа може и без ток.
    Е, този път сгрешиха - народа се надигна...
  • 8 Чешърския котарак

    2 0 Отговор
    Работя с вилицата върху парче торта.
  • 9 Буден

    2 0 Отговор
    като го гледам разбирам и за Конвенцията.Народе...
  • 10 Тома

    3 0 Отговор
    Кой каза станишка че се работи без стратегия и тя е здраво крадене с г.за си който дойде на власт
  • 11 БСП

    8 0 Отговор
    Това е глупав човек роден в У К Р А Й Н А, ха, ха, ха п...л......
  • 12 ха ха

    6 1 Отговор
    Муухахахаххаххаах! Сатаниш се загрижил за стратегията. Той пазеше руските интереси в енергетиката и пречеше на диверсификацията с проруските си стратези. Сега на първа линия да събира овации. Ами, ако бяхме шибнали една канадска, френска или немска елетроцентрала по негово време?
  • 13 УРА,,УРА

    8 0 Отговор
    Видяхме и вашата стратегия: трима човека от вашите хора са по Магнитски!
  • 14 Комунист🌟

    7 0 Отговор
    Тоя плъх още ли е жив ?

    Коментиран от #21

  • 15 Предател

    3 0 Отговор
    Ти ли го казваш?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ставри

    2 0 Отговор
    ПАК ПИША АЗ,ПАК ДО СЪЩИТЕ ЛИЗАЧИ,МОДЕРАТОРИ ИЛИ ДОЛНИ МИСИРКИ!
    ТОВА Е ЖАЛКА И НЕНУЖНА ТВАР,РОДЕН В МОСКВА И ОТ СЪЩОТО ЧЕРВЕНО КОТИЛО!
  • 19 Ставри

    5 0 Отговор
    ТОЗИ ИЗМИСЛЕН СТАНИ ШЕФ,КОЙ ЛИ ГО ПРЪКНА С ЧЕРВЕНАТА ПИСАЛКА,ОТНОВО!
    СКРИЙ СЕ ТВАР,БЕЗПОДОБНА!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Мисля

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Комунист🌟":

    Че е хамстер
  • 22 Ставри

    1 0 Отговор
    ДА ЗАТВОРЯ И ПОСТ 20!
    ТОЗИ ЧЕРВЕНА НОМЕНКЛАТУРА , ПИТА ЗА ПОПОВАТА КЪЩА,ТОЙ В СЕЛО,МОСКВА НЕ ГО ПУЩАТ,А НИЕ
    ГО ХВАЛИМ И НА ТРАПЕЗАТА С ГОСПОД ГО СЛАГАМЕ!СУС БЕ,БОКЛУК!
  • 23 българка

    3 0 Отговор
    Тези държанки като пуснат корени в Европа и започват с критиките кое не било както трябва в България! Много умници, разсипана държава - това ни оставят след като оглозгат кокъла!
  • 24 БгТопИдиот🇧🇬

    2 0 Отговор
    Сергей Станишев: Работи се на парче без енергийна стратегия,
    Ан .типа тичен ляворезбови "европеец"
    Гняско като киртака .

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Без име

    1 0 Отговор
    Ей,нагло човече бе!
  • 27 Ха ха ха

    0 0 Отговор
    Сергейчо не се обаждай, че само глупости ръсиш. Я си кажи как продаде имоти на руснаците за 4 лв кв.м. и после държавни пари 7 милиона за водопровод до въпросните имоти по времето на тройната коалиция.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове