Last news in Fakti

11 Октомври, 2023 14:37 2 207 21

КНСБ подкрепя кабинета за 933 лв. минимална заплата, но тя да е базата за бъдещо договаряне на заплатите по браншове

  • кнсб-
  • подкрепа-
  • кабинет-
  • минимална работна заплата-
  • база-
  • браншове-
  • договаряне

След синдикална среща във Велико Търново Пламен Димитров заяви, че очаква миньорите и енергетиците да прекратят блокадите на магистрала "Тракия", на Прохода на Републиката и на подбалканския път при Гурково, но не се ангажира с дата

КНСБ подкрепя кабинета за 933 лв. минимална заплата, но тя да е базата за бъдещо договаряне на заплатите по браншове - 1
Снимка: БГНЕС

КНСБ подкрепя правителството за увеличението със 153 лева на минималната работна заплата от 1 януари догодина. Това заяви във Велико Търново президентът на синдиката Пламен Димитров. За готвената национална стачка на миньорите и енергетиците той коментира, че има да се извърви дълъг път пред стачката и посочи, че зимата е най-подходящият момент за нея, за да бъдат чути исканията им.
КНСБ подкрепя минимална работна заплата от 933 лева от Нова година, но тя да е базата за предстоящото договаряне на заплатите по браншове, заяви президентът на синдиката Пламен Димитров, цитиран от БНР.

"Ние искаме текстът да бъде допълнен и доработен, така че да предполага колективно договаряне над това число по браншове и по икономически дейности", каза още Димитров.

След синдикална среща във Велико Търново Пламен Димитров заяви, че очаква миньорите и енергетиците да прекратят блокадите на магистрала "Тракия", на Прохода на Републиката и на подбалканския път при Гурково, но не се ангажира с дата.
Поне месец и половина трябва като организационен срок, за да се подготви ефективна стачка на сектора. Засега нагласите са само за мини "Марица Изток", посочи президентът на КНСБ и поясни защо в момента е проблемно организирането на ефективната стачка:

"Исканията на хората не са към ръководството на мината, а са към ръководството на държавата. Така че през ефективната стачка, тя е много силен механизъм за натиск, но исканията трябва да бъдат други".

Пламен Димитров заяви, че в момента не би подкрепил миньорите и енергетиците за ефективни стачни действия и посочи, че, ако искат да бъдат чути, това най-добре ще е през зимата, както се случи през 2012 година:

"Пак ще дойдем на тази тема, може би след месец и половина, когато зимата се развихри, и когато наистина ще имаме сериозен проблем, ако спре "Марица Изток" и "ТЕЦ 2", всички ще имаме проблем, защото няма да има ток".


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мнение

    33 1 Отговор
    Марш предателю, марш кнсб в коша на бг историята, като най-продажната и отпадъчна синдикална организация!

    Време е народът да бъде чут, време е за възмездие над забогателите на гърба на хората!!!

    Коментиран от #5

  • 2 хаберих

    24 1 Отговор
    Работодателите пак няма да са съгласни.
  • 3 попара

    26 0 Отговор
    Да има начин как работещите да плащат на работодателите и пенсиониране на 80 години. Това ще се търси за в бъдеще от АИКБ.
  • 4 ИВАН

    13 22 Отговор
    Както и да го въртим и сучем - капитализма си е капитализъм - винаги ще има потъпкани роби и тъпчещи робовладелци нехаещи нито за природа, нито за планета и само печалби са им в главите, защото конкуренцията е жестока.

    Коментиран от #6

  • 5 любител

    25 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мнение":

    прав си пич синдикатите за поред път предадоха хората които им плащат заплатите.от както има такива организации те винаги са на страната на управляващите. с две думи предатели.
  • 6 любител

    19 0 Отговор

    До коментар #4 от "ИВАН":

    не е толкова конкуренцията а тяхната ненаситност и алчност.натрупал милиони-милиарди и къде ще ги носи.
  • 7 мани беги

    19 0 Отговор
    е толкоз ли не можаха я закръглят на 1000 хаха но те са свикнали да се гаврят, разбирам оки уродлясали купилдаци изцвъркани от алчни майки урфи и бащи коцкари крадлии при тфа
  • 8 Иван

    7 22 Отговор
    Това ще повиши още повече инфлацията.

    Коментиран от #15

  • 9 Българин

    10 10 Отговор
    Да,точно преди вотът на недоверие към правителствито.Това е прах в очите на хората.
  • 10 4827

    17 0 Отговор
    Продажен синдикалист,кажи си в колко борда участваш.От самото начало си бил наясно с Мариците само шикалкавеше,мам-ати продажник.
  • 11 Те са

    18 0 Отговор
    Синдикатите са кърлежи върху работящите. Паразити. Защитават само личните си облаги.
  • 12 Томи

    10 0 Отговор
    Мръсен гаден и подъл Софкин!
  • 13 Хан Ауспух

    4 19 Отговор
    Трябва да е 1133 и без никакви удряйки от държавата а чиста!
    Аз работя без трудов довор за 3-4 дена седмично по 3-4 часа и между 1500-2000 си взимам. За държавата нищо!!!
  • 14 Тикволандия - членка на НАТО и ЕС

    3 20 Отговор
    Ако имаше държава, на "работодатели" които не могат да плащат поне 1500 на месец, не трябва да се позволява да обявяват работни места и да наемат работници и служители на договор.
  • 15 Фафла хипер

    3 19 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    Не това повишава инфлацията, а милиардите за "безплатни" ковид ваксини и за антикварните оръжия за хунтата в Украйна.
  • 16 Реалист

    4 19 Отговор
    Кът дойдът турците ше оправят целата държава:) барабар с народа, нема страшно:))

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Кюфтето

    1 19 Отговор
    Ако спре специална операция която бе планирана за три дни от 1 январе 2024 в България ще пристигнат много руски емигранти. Гладъд е по силен от тока .
  • 19 6-6-6

    4 20 Отговор

    До коментар #16 от "Реалист":

    Чул те господ! Българина не става за ръководител. Доказва го кратко съществуване на независима българска държава. Българинът само може да руши и съсипва. Време е отново да се върнем под Отоманска власт. Никога повече българин не трябва да управлява българите.
  • 20 безпартиен

    4 19 Отговор
    Това административно увеличение на минималната заплата,засяга само и единствено тези получаващи заплатите си от държавен или общински бюджети!Всички останали работещи в частния сектор и само осигуряващи се ще трябва да повишат производителността на труда си или цените на стоките и услугите които предлагат за да покрият разликите в осигуровките здравни и ДОО,заплащането на служителите и това при повишени цени на горива и ел.енергия!Ще се повишат цените и съответно инфлацията и за да се покрият разходите в държавата,ще се изтеглят ЗАЕМИ от чужди ЧАСТНИ банки!Дали ще се намери читав служител на ръководно ниво в ДАНС,МВР,ГДБОП да направи проверка КОЙ какви проценти от заема е спечелил,с кого е разделил,къде са "вложени"!??А въпросът е КАКВА Е РАЗЛИКАТА ОТ ВРЕМЕТО ПРЕДИ 10.11.1989 И СЕГА 34 ГОДИНИ ПО-КЪСНО? РАЗЛИКАТА Е,ЧЕ СЕГА ЗАПЛАТИТЕ СЕ ОПРЕДЕЛЯТ ОТ ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ НА ТЕЗИ ОПРЕДЕЛЯЛИ ГИ ПРЕДИ 10.11.1989 Г.!
  • 21 Наблюдател

    6 1 Отговор
    Увелечете я минималната заплата сега и веднага Пламене. Много Народ изнемогва от гигантското увеличение цените на всичко. А, не да чакаме догодина. Виж Румъния какво правят. Дръпнаха яко напред, а ние останахме под кривата круша.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове