Last news in Fakti

17 Октомври, 2023 13:03 872 31

Психиатър: Смяната на часовото време се отразява зле на хората, независимо дали са здрави или болни

  • смяна на времето-
  • хронично болни

Европейски проучвания показват, че в понеделника след смяната на часовото време се увеличават производствените аварии, трудовите злополуки с 50%, каза д-р Веселин Герев

Психиатър: Смяната на часовото време се отразява зле на хората, независимо дали са здрави или болни - 1

Смяната на часовото време се отразява зле както на здравите хора в активна възраст, така и на онези с хронични заболявания. Тази позиция заяви психиатърът д-р Веселин Герев в предаването "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“.

Неслучайно държавите от БРИКС вече няколко години не сменят времето. Икономически анализи показват, че енергийната полза от местенето на стрелките е абсолютно нулева, поясни Герев.

Смяната на времето е въведена между Първата и Втората световна война с идеята, че един час светлина повече на ден позволява токът за осветлението да се използва от военната индустрия, напомни психиатърът.

Проблемите със смяната на времето за хората се проявяват вечер и надвечер, защото когато трябва още да работим, предната седмица по същото време вече сме били напуснали работното място. Така последният час от работното време става непълноценен. Същото важи за този час, прекаран в шофиране, хранене и т.н., продължи експертът.

Европейски проучвания показват, че в понеделника след смяната на часовото време се увеличават производствените аварии, трудовите злополуки и т.н. с 50%. Същото важи и за инфарктите и инсултите. Смяната е вредна за хората, които приемат медикаменти, защото се обърква дневният им график за прием, разказа Веселин Герев.

" За пациентите ми, които приемат медикаменти трикратно, съветвам още в понеделник в седмицата преди смяната на времето да изтеглят с 10 мин назад приема на лекарства всеки ден. Така, когато те плавно свикват с новия режим на прием, той автоматично ще се напасне и към новото часово време“, посъветва специалистът.

Ние и децата ни можем да изтеглим заспиването с 15 мин по-рано всеки ден през седмицата, след която предстои смяната. "Целият дневен режим се променя и това е трудност. Лягаме си по т.нар. старо време и ставаме по новото – винаги се получава един час дефицит, който е от съществено значение“, каза още д-р Герев.

"В седмицата след смяна на времето американски и руски проучвания показват, че кравите дават 50% по-малко мляко, а кокошките носят по-малко яйца. Това се обяснява с обслужването им от човека – той се грижи за храненето и почистването им и всяка смяна на времето се отразява на тази грижа“, даде подробности по темата лекарят.

"Твърдо против съм смяната на часовото време, защото тя нанася щети на всеки един от нас. Най-добрият вариант е астрономическото време – човешкият геном е настроен така, че да работи най-пълноценно в географискя пояс, където човек е роден, съответно и в конкретната часова зона“, заяви д-р Веселин Герев.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Писна

    28 2 Отговор
    ми от тая смяна , от години наред все ще я премахват и все нищо !
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 1 Отговор
    Е нали затова я правят ❗
    Да се чувстваме зле и незначими 😒

    Коментиран от #4

  • 3 Петър

    23 0 Отговор
    Нали ЕС реши от 2019 година, всяка държава сама да определи дали да мести стрелките на часовника за лятно и зимно часово време и дали изобщо да ги мести? По некадърна и ялова организация от Европейския съюз няма.

    Коментиран от #8

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 0 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    В Германия 75% от населението са против смените на часовото време, а в европейски мащаб процентите са дори повече - 84%. Данните са от проучване още от 2018-а година, но така и не са довели до реакции на политическо ниво.‼️
  • 5 кочо

    19 1 Отговор
    смяната на часовото време е голям удар за работещите на открито и за учениците.
  • 6 плюс минус

    11 0 Отговор
    Докога евро чиновниците и "началници" ще ни дават тон в живота!?
  • 7 Бибитко

    8 1 Отговор
    Денков, секретарката на Делян Пеевски, чака указания дали да се сменя пак времето през последната събота на октомври.
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Петър":

    》яловаволя《
    За смяната на времето България няма нужда на разрешение от Люксембург!
    А каква КАКА Фоня ще настане , ако примерно Гърция и Румъния решат едно, а България друго -
    От Букурещ за Кавала ще сменяш два пъти "часова зона" 🤔😉

    Коментиран от #23, #29

  • 9 Уточнете, че има два пъти смяна на време

    10 0 Отговор
    Сменяме времето 2 пъти в годината. И ако есента първия ден печелиш 1 час, то пролетта е ужас. Трябва ти около седмица да се настроиш. А есента ти трябва седмица да свикнеш, че рано ще е тъмно. Това трябва да спре и да остане само нормалното зимно, астрономическо време за региона ни.
  • 10 Побада Чайков

    2 4 Отговор
    Изобщо не ми се отразява, нямам търпение да го сменят!
  • 11 2425

    7 0 Отговор
    Смяната на часовото време ме подсети за друг проблем за който плащаме повече. Проверете си настройката на часовниците на електромерите. На много места нощната енергия е едва три-четири часа. Часовниците може би умишлено не са верни. Таксуват Ви част от нощната енергия като дневна. Но техните часовници са верни и разликата от надвзетите пари тихичко си я прибират.

    Коментиран от #13

  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 0 Отговор
    " Смяната на времето е въведена ...
    с идеята, че един час светлина повече на ден ..." 🤔🤔🤔

    Светлата част на денонощието НЕ се увеличава със смяната на времето ‼️

    МАНИпулации за НАИВНИЦИ‼️
  • 13 Прав си и то много

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "2425":

    Но има и друго, ако се загледаш в сметката си, която вече не ти дават много много на хартия, ще видиш, че тарифата за нощна енергия е разделена също на две части. Енергия и доставка. А цената на доставката е същата като на дневната. И накрая голямата изненада. Сбора от всички видове доставки, такси, зелени, червени, водни, фото, мото енергии е стойност по-висока от цената на самата нощна енергия. Ето това е огромната измама.

    Коментиран от #17

  • 14 Българин

    10 0 Отговор
    Докога ще сменяме времето?Трябва да се върнем окончателно към астрономическото време.Това правителство знам,че не мисли за хората,но поне това да гласува.

    Коментиран от #16

  • 15 Механик

    1 6 Отговор
    Психиатъра да иде на психиатър!
    Всякакви "некомфорти" са си само в главите ни.
    Един час не може да е от значение.
    Ми те тия дето постоянно пътуват до САЩ и обратно (или пък някъде другаде на големидистанции), трябва да са умрели при 10-12 часова разлика.
  • 16 Д ЕАнчо

    0 3 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Календара не е верен, часовника бил голям проблем. лягаш час по рано а ако не можеш да заспиш, задай въпрос към ленивеца
  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "Прав си и то много":

    Още по-голяма ИЗМАМА е да ти обявят , че цената е .... ст/кВч , но в нея не се включват упоменатите "екстри"‼️
    Все едно в магазина да ти обявят цена на хляба 40ст. а на каса да ти обявят друга цена, защото
    - превоз извън града
    - превоз в града
    - претоварване
    - предлагане на щанда
    - право на избор ...
    и крайна цена ... 1.40лв ‼️
  • 18 Айде стига

    2 4 Отговор
    Глупости,допълнително стресират лабилните хора, които мислят само за слънчеви изригвания и ретрограден Меркурий,преди години ,когато не излизаха да плашат по медиите, никой не се оплакваше
  • 19 2425

    5 0 Отговор
    Енергохолд, Дневна 0,14875; Нощна 0,05997; лв./кВтч (без акциз и ДДС). Разлика от около 9 стотинки на киловат. Като им добавим и ДДС стават почти 11 стотинки. Ако консумирате 3 кВтч (два климатика плюс домакинската техника и осветление) всеки час разлика от дневна и нощна енергия се оскъпява с 33 стотинки. За три часа левче. За 20 часа ако не Ви е верен часовника два лева и 20 стотинки, за месец над 60 лева.
    Като добавите и достъпа и преноса дето е почти еднакъв с цената на тока става над 120 лева само заради това, че нощната енергия е само 4 часа. Да допуснем, че 2 милиона домакинства плащат тази разлика сумата става над 240 000 000 лева за месец. Що да не си ги приберат, сметката им излиза.

    Коментиран от #21

  • 20 Така де

    6 0 Отговор
    Лятното часово време е въведено за да се ползва повече електроенергия. Тъкмо когато напролет мнозинството от хората започват активна дейност сутрин в светлата част от денонощието, лятното часово време ги връща отново в тъмната. Оттам и повече ток за осветление.
  • 21 2425

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "2425":

    Хоп моя грешка, повече е! За 20 часа е 6 лева и 60 стотинки. За месец 198 лева. Плюс още толкова за достъп и пренос стават 396 лева. За два милиона домакинства стават 792 000 000 лева на месец.
    И се чудите защо сметките зимните месеци са Ви над 500-600 лева.

    Коментиран от #25

  • 22 Коко

    5 0 Отговор
    Колко години им трябва на тез чиновници от ЕС да вземат решение, веднъж завинаги!!!

    Коментиран от #24

  • 23 Петър

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Че то и сега е така, Турция през половината от годината е в нашата часова зона, а през другата половина не, Украйна също.

    Коментиран от #26

  • 24 Глей сеир

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Коко":

    Еврочиновниците са заети с настаняването на мигрантите. Нали Меркел ги покани е Европа! Затова нямат време да си гледат нормалната работа.
  • 25 1213

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "2425":

    Поувлече се! Вярно е, че ни прибират по 11 стотинки повече на киловат. Но ако часовника "крие" 4 часа нощна то за месец са 120 часа. Това са 13 лева и 20 стотинки разлика за месец. Плюс още толкова достъп и пренос стават 26 лева и 40 стотинки плюс ДДС стават 31 лева и 70 стотинки. За 2 000 000 потребители 63 360 000 лева скрита печалба само от неверен часовник. ДДС на тази сума естествено не се внася защото това са скрити пари. Иначе по техни сметки всичко е точно.
  • 26 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "Петър":

    Примерът ти с Турция е грешен, защото тя не сменя нито времето нито зоната.
    А явно не си забелезАл, че часовите зони се сменят при движение по ПАРАЛЕЛИТЕ, а не по МЕРИДИАНИТЕ❗

    Коментиран от #30

  • 27 Дрън, дрън, дрън

    0 1 Отговор
    Кравите и кокошките усещат смяната на времето. 🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #31

  • 28 До психиатъра

    2 2 Отговор
    Психиатъра е за психиатър. Пълна глупост е да отпадне смяната на часа. На който му действа една смяна на часа е пълен филмар. Когато летим и отиваме в друга държава с различно часово време отново се получава същата работа, но сме щастливи защото примерно сме на екскурзия и т.н.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове