Last news in Fakti

19 Октомври, 2023 15:09 1 313 10

Красимир Георгиев: Учим се да шофираме при познати като бай Ставри и бай Гошо, а после ...

  • красимир георгиев-
  • шофьорски курсове

Има много качествени изпитващи с доста стаж, но те са много малка част

Красимир Георгиев: Учим се да шофираме при познати като бай Ставри и бай Гошо, а после ... - 1
Снимка: БГНЕС

Необходими са промени в обучението на шофьорите. Това каза Красимир Георгиев от Асоциация за квалификация на автомобилистите в България, в рубриката "Визия 0“ в "Денят на Фокус“ по радио "Фокус“.

"Щом баща Ви познава инструктора, този инструктор е чиста проба шанаджия. Единствено у нас, когато търсим инструктор по шофиране, се опираме на познати – Гошо, Тошо, бай Ставри и т.н. Алтернативата е да влезете в сайта на "Автомобилна администрация“, там има списък на фирмите, получили разрешително за провеждане на курсове. Това значи, че автошколата е на светло“, разказа Георгиев.

Много хора у нас стават инструктори от скука – те имат съвсем други професии, но понеже графикът им позволява да работят 2 дена и да почиват 2 дена, например, те решават, че вместо да скучаят вкъщи с жена си, ще общуват с курсистките си и стават инструктори по шофиране, каза още Георгиев. Те нямат стимул да се развиват като професионалисти, а практикуват професията като хоби, смята той.

"Ако от школата се каже "Ще те подготвим така, че да минеш изпита“, трябва да си тръгнете от школата. Изпитът не е толкова важен, той се изкарва ако не от първия, то от следващи пъти. По време на курса е по-важно да се набляга на ученията, които ще ни бъдат необходими след изпита – първите 6 или 8 часа трябва да се кара само извън града. Да се учи как да влизаме в завои, как да се изкачваме и как слизаме от наклон, да достигнем скорост 80-90 км в час. Трябва да се шофира на автомагистрала. Вместо това инструкторите се презастраховат в много случаи, като се опасяват, че курсистът може да направи катастрофа, и го готвят за практическия изпит по едни 5 улички“, обясни начина на обучение Георгиев.

"Има много качествени изпитващи с доста стаж, но те са много малка част", даде оценка Красимир Георгиев. "Не е никаква тайна, че един бивш оперен певец е началник на изпитващите. Там, където в автошколите чакат по 50 души на изпит – за тях няма дати. Асоциацията от 10 г. се бори да се дигитализира обучението на шофьорите, да се електронизират всички процеси. Всеки родител трябва да може да проследи маршрута на кормуването на своето дете. У нас вече теоретичният изпит не може да се купи. Предложихме това да важи и за кормуването, но има отпор, защото от купуването на практическия изпит се печели много“, смята още той.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Боруна Лом

    12 0 Отговор
    БАЦЕ, ДАЙ ИНФО ЗА РИМЛЯНИН В УЧЕБНА КОЛА? А СИТЕ СА БАКШИШИ
  • 3 Не и не

    8 0 Отговор
    Ми теб ли да чакам да ме научиш бе!? На какво ще ме научиш? Като гледам как вече никой никъде не дава мигачи е всеки прави каквото си иска на пътя - много добре ги обучавате! През 91 когато карах курсовете, на първа среща инструкторът ме пита: "Карал ли си досега?". Въпреки, че бях карал - все пак баща ми ме понаучи малко - му викам: "Не съм". Казва: "Сядай и тръгвай"! Да ви е..а в инструкторите!!!!
  • 4 замислен

    4 0 Отговор
    Само разни "специалисти" и "експерти" сядат и правят някаква асоциация ама какво им е специалното или експертизата никой не знае? Истината е друга - за да се кара ти трябва книжка, отиваш при този който ще ти вземе най-малко да те закара на изпит. АКО след като вземеш книжка имаше някакъв адекватен контрол, то тези с купените книжки щяха да остават без тях заради хванати нарушения след по-малко от година! В един момент хората сами ще започнат да търсят кой ще ги научи да карат и да имат книжка а не кой ще им вземе най-малко защото след това пак ще са без книжка. Така хората които само скучаят и заради това са станали инструктори ще са без курсисити и като не печелят ще се откажат.
  • 5 Коко Джъмбо

    4 0 Отговор
    На шофьорски курс в Бълхария се ходи за да се вземе книжка, не за да се научиш да шофираш! Резултатите ги виждаме всички!

    Коментиран от #7

  • 6 незнайко

    2 0 Отговор
    Шофьорските курсове не са за да се научат индивидите да карат ! Те са за да се научи закона за движението по пътищата ! Самото каране е като да се научиш да караш колело . Едни го могат лесно други трудно . Ако беше лесно всички щяхме да сме СЪСТЕЗАТЕЛИ макар, че се правим на такива !!! Другото което трябва да е задължително кормуване с РЪЧНА предавателна кутия !!!
  • 7 Име

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Коко Джъмбо":

    Разликата с ЮК е, че в ЮК ти излиза по-скъпо обучението. И пак не могат да карат.
  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    Страааахотни глупости сте списали.........Влизането в завой не се учи,то е заложено в шофьора!Щом се научиш да караш перфектно на 5 улици ще караш навсякъде ПЕрфектно.шофиране се изучава на ПОЛИГОН!!!Докато аз бях курсист ,обучаващият ни оставяше колата и на мотопистата съм учил съпругата ми по 10 часа е въртяла гърбици,странично ,успоредно и какво ли не.На изпита тази жигула можехме да я въртиме както сега тези въртят и се правят на пилоти.Всичко това не се учи в школи,а се учи на подходящо място.Учителят ни ни оставяше колата и отиваше да спи ,после му я карахме до тях.Полиция не ни е спряла защото няма причина.Децата ми като взеха книжка при същия учител, след изпита случайно ме засякоха и аз бях пеша....Седнах отзад и ме повозиха,доста в учебната....После като си тръгнаха децата,извадих и дадох на учителя по кормуване по 100$ на човек и му благодарих.Гришата каза:Ако всички бяха като теб щях да стана Милионер......
  • 9 някой

    0 0 Отговор
    Учим се да бъдем , агресивни , несъобразителни , и нагли на пътя . Какво тук значи някакъв си курс , когато това са черти от характера на всеки един водач индивидуално.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове