Last news in Fakti

20 Октомври, 2023 16:07 928 11

БЛС: От издадени над 60 000 електронни рецепти само за половината има данни в системата

  • блс-
  • издадени-
  • електронни рецепти

Над 2/3 от лекарите в България са дискриминирани - не могат да изписват електронни рецепти, твърдят от Съюза

БЛС: От издадени над 60 000 електронни рецепти само за половината има данни в системата - 1

От издадени над 60 000 електронни рецепти за по-малко от 4 дни са анулирани 5 000. В Националната здравно-информационна система (НЗИС) има данни за попълнено пациентско досие за около 30 000 рецепти. Това гласи позиция на Българския лекарски съюз, изпратена до медиите.

Повод за тяхната реакция е рязкото прехвърляне изцяло на електронни рецепти и затрудненията от бързата промяна от хартиен на електронен носител. От лекарската организация определят ситуацията като хаос, защото дигитализацията не е само електронната рецепта, а цялата база данни на пациентите.

От съсловната организация твърдят, че над 2/3 от лекарите в България са дискриминирани, защото не могат да изписват електронни рецепти. Това включва и медиците от Спешна помощ.

„Огромен брой върнати пациенти от аптеките с неизпълнени рецепти с настояване за промяна на терапията и то под натиск. Сред причините за връщане са: липса на медикамента, неоткриване на рецептата в софтуера, несъвпадение с кодовете на лекарствата и др”, се казва в позицията на БЛС. Според тях фармацевтите упражняват натиск за промяна на терапията на пациента.

От БЛС се обявяват в подкрепа на дигитализацията, включително и въвеждането на електронната рецепта, но предлагат това да стане постепенно. Съсловната организация описва стъпките, по които да стане преминаването към цифрово здравеопазване.

· За решаване на проблема с дискриминацията на лекарите: въвеждане на паралелно използване на хартиена и електронна рецепта за определен период от време. През този период хартиената рецепта задължително да се качва от фармацевта в НЗИС и да се съхранява след изпълнението ѝ, подписана от пациента, с цел пълнота на досието на пациента и гарантиране на контрола при отпускане. Право на всеки лекар и неговият пациент е да решат хартиена или електронна рецепта да бъде издадена.

· За да не се лутат пациентите и да не бъдат връщани при лекарите: Максимално бързо въвеждане на достъпен, дигитален регистър на всички медикаменти, разпространявани на територията на Р България с отчитане в реално време на тяхната наличност в аптечната мрежа.

· Създаване на дигитално (интерактивно) приложение за пациентите, което да предоставя информация за наличностите на медикаментите в аптеките.

· Строго спазване на Чл. 34. от Наредба № 4 за Условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, така че осигуряването на лекарството, ако е със забавена дата, да се вписва дори и часа, в който е доставено да се отразява върху рецептата.

· Законови промени с цел повишаване на контрола при отпускане на медикаменти, както и гарантиране на правото на информираност на пациента за най-евтината алтернатива за лечение още на територията на лекарския кабинет.

От БЛС припомнят, че може да защитят правата на своите пациенти и лекари с протест или по съдебен път.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Невероятно,но факт

    13 2 Отговор
    ПП/ДБ по-некадърни калинки и от Тиквата!!!
  • 2 кална вена

    15 0 Отговор
    ми явно , проблема е в системата, те докторите второ висше им требва по АЙ-ТИ техноологии....баба ми едно време все на компаи е цъкала, измекяри нещастни....вместо да улеснявате и помагате само усложнявате и давате възможност за корупционни практики
  • 3 Град Симитли

    8 1 Отговор
    Маймуни с пишешта машина.....
    ... След 400 години може да им се получи
  • 4 Гръч

    11 0 Отговор
    В 20ти век си живеехме много по-добре да ви имам скапания прогрес
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гръч

    6 1 Отговор
    Младите се оправят по добре с технологиите,но не ги вземат на работа докато не пукне някой изкукуригал роднина и пак не става.Затова в България всичко е в застой
  • 7 Лекар

    12 1 Отговор
    А защо не казват, колегите, как ни водят на вечери, на екскурзии, по Малдивите, само и само да изписваме правилното лекарство на търговския представител. А лекарите колеги, къде се скриха, особено джи пи тата по време на пандемията. До колкото си спомням, лекуваха по телефона. Сега са ни виновни аптеките и фармацевтите, че вече няма да има вечери, екскурзии и подаръци.
  • 8 Краси Марков

    11 0 Отговор
    Елемент от геноцида. Затруднен достъп до лекарства.
  • 9 Русофил

    4 0 Отговор
    И какво - вече няма дефицит, ама няма и антибиотици. Дефицит не се бори със закони, а с насищане на пазара.
  • 10 БЛС Престъпници

    3 2 Отговор
    Безродните Лекари Сребролюбци-БЛС престъпниците със зъби и нокти се борят да спънат електронизацията на здравеопазването за да могат безнаказано да ограбват най-бедните пациенти от задунайската губерния ,изписвайки безотчетно , най-скъпите лекарства по всичките земни кълбета !
  • 11 Пецата

    3 0 Отговор
    Щом само половината ги има значи, че половината ги нема 😆
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове