Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Октомври, 2023 12:39 1 571 16

Ирина Дмитриева: България не изпълнява съдебни решения на ВАС и противоречи на Женевската конвенция

  • ирина димитриева-
  • българия-
  • руснаци-
  • украинци

Каква ще е съдбата на руснаците, потърсили закрила у нас?

Ирина Дмитриева: България не изпълнява съдебни решения на ВАС и противоречи на Женевската конвенция - 1
Снимка: бТВ

Ирина идва у нас с дъщеря си, която вече е на 15 години. Жената разказва, че в Русия е била активен опозиционер с ясна позиция срещу властта на Владимир Путин, разказва бТВ.

„Казвам се Ирина Дмитриева, аз съм наполовина украинка, наполовина рускиня. Живях в Москва, Русия. Дойдох тук на 7-ми март, почти веднага след началото на войната срещу Украйна“, каза тя.

Още новини от Украйна

„Участвах в протести, писах протестни статии. Винаги съм била против Путин и винаги съм смятала, че той ще доведе държавата до нещо лошо. Преди началото на войната опозиционната дейност беше възможна, след началото на войната това беше свързано с наказание – затвор или смърт“, посочи Дмитриева.

Детето ѝ има рядко генетично заболяване и за да я опази напуска Русия. Решава да дойде у нас. Заради липсата на директни полети от Москва до България, пътува със самолет до Истанбул. През граничния пункт „Малко Търново“ влиза в страната ни и започва борбата ѝ за бежански статут. След интервюта поотделно в Държавната агенция за бежанците, след половин година Ирина и дъщеря ѝ получават отказ. Две съдебни инстанции решават, че случаят на Ирина трябва да се преразгледа от ДАБ, но това не се случва.

Ирина участва в мълчалия протест пред Министерския съвет на руски бежанци в нейното положение.

„Това, което направихме излязохме на протест, за да покажем, че ДАБ не изпълнява съдебни решения на ВАС и противоречи на Женевската конвенция. Отказаха на всички руснаци, които поискаха бежански статут тук. Тяхната изтъкната причина за отказа е, че Русия е правова държава, че там се изпълняват съдебни решения, че винаги мога да се върна и животът ми няма да бъде застрашен. Или те не познават реалната ситуация в Русия в момента, или просто не искат да знаят“, подчерта Ирина.

Андрей Карпов е също силно изявен опозиционер на властта на Путин. Напуска Русия, защото срещу него има образувано административно производство за дискредитиране на руската армия. Излиза и на протест в подкрепа на политическите затворници на Червения площад в Москва.

„Участвах във всички възможни протести, които поддържаха моето мнение, които бяха срещу властта, престъпната власт, която е в момента в Русия. Не мълчах и открито изказах мнението си за това, което се случи в Украйна. В Русия го наричат специална военна операция, но аз го наричам война. Имам много приятели в Украйна, понеже ние живеем близо до границата и аз знам какво се случи там“, разказа той.

„В Русия, когато отидох да поискам подробности за административното ми дело в полицията, те затвориха вратата и казаха тук имаш два изхода – първо, да подпишеш договор и да отидеш да воюваш в Украйна, тоест да взема оръжие да убивам моите приятели от другата страна на границата. Второ, моето административно дело да се превърне в наказателно. Това означава или затвор, или война“, посочи Карпов.

Той напуска Русия и потегля към Турция. Влиза в България през „Малко Търново“ ноември миналата година. Там иска международна закрила. Първоначално е изведен на неутрална територия. След намеса на медиите е допуснат в България.

„След като подадох документи в ДАБ, след 7 месеца получих отказ за закрила. В отказа пишеше, няма проблем да се върна, защото няма да ме преследват. Казаха, че най-вероятно мотивът да дойда в България е да увелича материалното си състояние, но това е пълен абсурд, защото в Русия съм имал в пъти по-добро материално състояние. Казаха, че не съм предоставил необходимите документи за доказване на своята политическа дейност, но аз им предоставих. Получих отказ, подадохме възражение и на 27 ноември е първата инстанция.

Андрей иска да започне работа, но с временните документи от ДАБ не може и затова призовава: „Искам да се обърна към Министерския съвет, който контролира работата на ДАБ, те да погледнат и да помолят Агенцията да си върши работата по закон, защото зад всички тези откази стоят човешки животи“.

„Това, което те излагат в своите молби трябва да бъде подкрепено с факти и доказателства. Това не е само за хората от русия, а за всички случаи на кандидати за убежище. Засича се информацията, която те излагат с информацията, която имаме от обективни източници“, каза в предаването „Тази събота“ председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.

По думите ѝ молбата на Ирина и на дъщеря ѝ се гледат по отделно, въпреки че момичето е на 15 години, защото се правело законово разделяне по Закона за закрила на детето. Понеже детето имало 14 години му се издавало регистрационна карта, както и на българчетата. „По същество това не е разделяне, но и майката, и детето имат право да бъдат изслушани“, посочи Тошева.

Тя подчерта, че при интервютата им винаги присъствал техния адвокат. Не било правено възражение, че е предприето разделянето. „Това не означава физически или по някакъв друг начин разделяне на майка от дете“, категорична бе Тошева.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    8 7 Отговор
    Лачена е рекламката на соросоидчета! Важното е да Хрантутин избегали окраинци по Хотелите!

    Коментиран от #12

  • 2 Тръмпакис

    6 6 Отговор
    Аз не е да не харесвам руските граждани, не харесвам диктата Путин дето ви държи на олигарси и крайно бедни милите.

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Новговор!

    6 1 Отговор
    Превод:
    в Русия не ни обръщат достатъчно внимание. По тая причина трябва вие в България да ни храните, обгрижвате и ръкопляскате.

    Сало!
  • 6 Баце,

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Тръмпакис":

    Аз пък повече харесвам руските гражданки. Харесвам и украйнските гражданки, което е същото.
    А тия от статията са си икономически мигранти.

    Коментиран от #11

  • 7 Голяма

    3 1 Отговор
    грешка, БГ трябва да се заобикаля от такива като вас
    с повече от 200 - със самолет!
  • 8 Да бе!

    5 0 Отговор
    Достатъчно е да ти дадат статут,и само за няколко месеца няма да можем да се разминаваме от рускини и руснаци- всички до един,борци против Путин.Ще нахлуят и украйнки с хиляди.А целта ви е прозрачна.европейско гражданство.От външно и ДАБ не са глупави,да създадат правен претекст,залагайки правна мина в държавата.Дадеш ли на един веднъж,след това нямаш право да откажеш на хиляди.Защо от комшиите не си дръпнала към Германия,Франция, Испания? Специално вие- рускини,украйнки сте като пиявиците.Веднъж да забиете хобот в някого.Цедите му кръвта до капка.
  • 9 Хе-Хе

    5 0 Отговор
    Запишете се за цигани и Хага ще натисне София да Ви обезпечат максимално!
  • 10 мдааа

    1 5 Отговор
    България е един путлерастко копейкински свинарник.
  • 11 Копейкин

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Баце,":

    Аз наресвам кадировки
  • 12 мамаша ти

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    обича да я храня с бел мус с кафяв връх
  • 13 23999

    0 0 Отговор
    " Той напуска Русия и потегля към Турция. Влиза в България през „Малко Търново“ ноември миналата година. Там иска международна закрила. Първоначално е изведен на неутрална територия. След намеса на медиите е допуснат в България..."
    Много ми е интересно, коя е тази неутрална територия, където са го преместили от
    Малко Търново....
    Ирина и Андрей, ако и в България започвате да излизате на протести както в
    Русия, може би ще се наложи да бягате още по-далече ... къи Изракл.
  • 14 Кака

    0 1 Отговор
    И малкото добри руснаци дето са останали ние решихме да ги върнем в Русия да ги пратят на фронта или да произвеждат бомби.....
  • 15 Кака

    1 0 Отговор
    Не е ли по-добре да върнем всички украинци, все пак родината им има нужда от тях в този труден момент.
  • 16 Кака

    0 0 Отговор
    Даже имам още по-добра идея...да пратим всички афджанистанци в Украйна да се бият за евроатлантическите ценности.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове