Last news in Fakti

21 Октомври, 2023 13:19 1 018 19

Ваня Григорова: София изгуби 165 млн. лв. европейско финансиране заради неизградената RDF-инсталация за производство на енергия

  • ваня григорова-
  • топлофикация-
  • бсп-софия-
  • кмет-
  • избори

Кандидатът за кмет и водач на листата на МК „БСП за България“ Ваня Григорова и председателят на БСП – София и кандидат за общински съветник Иван Таков представиха управленските си приоритети за София на среща с АИКБ

Ваня Григорова: София изгуби 165 млн. лв. европейско финансиране заради неизградената RDF-инсталация за производство на енергия - 1
Снимка: БСП-София

София изгуби 165 млн. лв. европейско финансиране заради неизградената RDF-инсталация при управление на отпадъците, а тази загуба със сигурност ще ощети и националния бюджет. Това заяви кандидатът за кмет на София и водач на листата за общински съветници на МК „БСП за България“ Ваня Григорова пред представители на бизнеса.

Ваня Григорова и председателят на БСП – София и кандидат за общински съветник Иван Таков се срещнаха и разговаряха с представители на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Те представиха основните си приоритети, политики и възможни решения на най-тежките проблеми в столицата, заложени във визията на лявата коалиция за управление на София.

„RDF-инсталацията е един от най-големите и тежки провали на Столична община – това трябва да е категорично ясно. Това е много сериозен провал и на партията, издигнала кмета“, подчерта Иван Таков.

Той обясни, че всяка година общината харчи между 10 и 20 млн. лева, за да „разхожда“ RDF-а из страната и да продължава незаконно да „уплътнява“ сметищата с него. Част от произведения RDF отпадъците се превозват на 400-500 км разстояние, за да бъдат изгорени, “Този „туризъм“ с боклук трябва да бъде преустановен”, заяви Ваня Григорова. Тя е категорична, че трябва да бъде сменена и предвидената локация на тази инсталация.

Григорова посочи като ключово прилагането на истинско разделно сметосъбиране, което ще намали тежестта върху домакинствата след неизбежната промяна при преизчислението на такса смет, произтичаща от законовите промени през 2018 г.

Тя каза, че решението е да се даде възможност за разделно събиране на отпадъците, защото голяма част от тях са ресурс, а да се плаща само за онази част, която не може да се рециклира.

“Топлофикация” и централното отопление са от ключово значение за София - като ефективна мярка срещу енергийната бедност, тъй като според всички анализи е най-екологичният и енергоспестяващ начин за отопление”, коментира Ваня Григорова.

АИКБ посочиха „Топлофикация - София“ като най-големия и най-скъп проблем на общината – с дълг от 2 млрд. лв. Всяка година субсидията, която се осигурява за дружеството, е от порядъка на 500 млн. лв. и представлява над 50% от общата сума, отпускана на всички топлофикации в страната, посочи председателят на УС на АИКБ Васил Велев.

Ваня Григорова и Иван Таков коментираха и други теми в отговор на зададените въпроси - свързани с откриването на детски градини и ясли и план за преодоляване на проблема с липсата им в рамките на 2-3 години, модернизиране на училищата със STEM кабинети и насърчаване на техническото образование. Те потвърдиха, че не планират увеличение на местните данъци.

“Един от големите проблеми на Столична община е липсата на проектна готовност”, изтъкна Григорова.

“Смятаме, че трябва да има партньорство и коректни отношения с районните кметове, независимо от партията, която ги е издигнала и ние ще работим за това ”, посочи Ваня Григорова. Тя изрази и позицията си, че столичният кмет не може да стои настрани от ключови национални въпроси.

От УС на АИКБ декларираха готовност за съдействие с експертиза.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Зевс

    8 3 Отговор
    Инсталация за горене на отпадъци в рамките на града, мерси.
  • 3 Аре да не гориме

    4 4 Отговор
    боклуци в София, става ли?
  • 4 Ванчето ще я

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    употребят червените феодали на Корни, коалиционния партньор на Киро и Ристю Мравояда.
  • 5 ваня айде няма

    4 9 Отговор
    нужда! Комунист щом си отвори устата само лъжи, клевети и т.н. .. и какво пооостаря не ставаш за играчка и те излъгаха че "ще те правят кметица"!!!! Питай баба ти маяма.............

    Коментиран от #16

  • 6 Селяк ти

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    от всички само татко си не познаваш!
  • 7 Всеки апартамент може да има

    3 3 Отговор
    Контейнери за разделно събиране и пасатор с който да пасира биологичните отпадъци които да изхвърля в канала и да ги отмива с вода А разделните отпадъци периодично да извиква представител на фирма за разделно събиране който да ги взима
  • 8 бегаййй

    4 4 Отговор
    Защитничката на пролетариата сънува европейски средства за крадене не газпромски, не путлерастки. Гласуваш за джуклата получаваш цяла кохорта мутрофони и търтеи не работили нищо в целия си комунистически живот.
  • 9 Моля!

    2 1 Отговор
    Тази част "столичани" които си "имат село" да се въздържат от силни изказвания засягащи София!!! Ок?

    Коментиран от #12

  • 10 Ванчето

    1 5 Отговор
    пробутва RDF отровната пушилка в центъра на София. 150 милиона евро са много пара за делкане.
  • 11 БГ светлина

    6 1 Отговор
    Недопустимо е цяла България да плаща за ТЕЦ-София. Пазарен принцип е когато едно предприятие е на загуба непрекъснато, то да се реформира или фалира, а не заради него да бъдат щавени всички българи
  • 12 Въпрос

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Моля!":

    Тези които са разпродали всичките имоти на село за да си купят гарсониерка в софето към коя група спадат 🤔

    Коментиран от #18

  • 13 ТаУмВзе

    1 0 Отговор
    Интересно е Кога ще схванат, че Уж Спонсорирането се Плаща с Лихвите! Няма да има Живи да ги платят.
  • 14 Газо

    2 1 Отговор
    На първо място тоалетните, след това тока... Комунистическа му работа!
  • 15 Кака Данчи - космонавт!

    2 0 Отговор
    Ванче, ти изкарай цифри за комисионните на Фандъкова и сие, пък после ще видим в кое крило на Сливенския и Централния ще ги сложим!
  • 16 Козирог

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "ваня айде няма":

    Поостаряла или не, аз съм и мераклия!
  • 17 Дааа ...

    1 1 Отговор
    Ванчето много разбира от събиране на смет, доста време го е практикувала, но идея си няма какво прави един кмет.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Диамантената ръка

    2 1 Отговор
    Сичкото избирател от Хр.Ботев са за нея... По роднински.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове