Last news in Fakti

25 Октомври, 2023 07:08 988 20

Ваня Григорова: Добро решение за хората с увреждания е да им дадем възможност да работят в общински предприятия

  • бсп-софия-
  • ваня григорова-
  • избори-
  • кмет-
  • хора с увреждания

По-достъпна среда и транспорт са основните приоритети на общинските съветници от Местна коалиция „БСП за България“ през новия мандат

Ваня Григорова: Добро решение за хората с увреждания е да им дадем възможност да работят в общински предприятия - 1
Снимка: БСП-София

Добро решение за хората с увреждания е да им дадем възможност да работят в общински предприятия. Това каза Ваня Григорова, кандидат за кмет на София и водач на листата на Местна коалиция „БСП за България“ за общински съветници по време на среща с представители на организациите на хората с увреждания. Заедно с нея бяха лидерът на столичните социалисти Иван Таков, който е кандидат за общински съветник, както и други кандидати от листата на Местна коалиция „БСП за България“.

„Съществуват добри модели част от хората с увреждания да бъдат привлечени да работят за общински предприятия, коментира Ваня Григорова. - Това ще има и социален ефект. Тази тема ще поставим на масата веднага след изборите“.

В София все още няма заместваща грижа, а много от родителите на децата с увреждания нямат никаква възможност да упражняват професиите си и да бъдат пълноценни личности и граждани. На срещата беше изтъкната и необходимостта от жестов превод в болниците. Беше поискано съдействие за подкрепа на децата с различни сензорни или физически увреждания в училище, както и създаването на такава среда, че да е реална възможността те сами да избират къде и какво да учат, а не да учат в малкото училища, където това е възможно за тях.

За по-достъпна среда в столицата за хората с увреждания и за повече възможности за работа за тях и техните близки пое ангажимент още кандидатът за кмет на София от Местна коалиция „БСП за България“.

„Вие ме познавате, години наред бяхме заедно в Националния съвет на хората с увреждания и се борихме рамо до рамо през 2018 г., когато имаше опит да се посегне на инвалидните пенсии, обърна се Ваня Григорова към представителите на организациите. - Отворени сме за всякакви съвети и препоръки от хората, които на местно ниво се занимават с тематиката. До момента аз съм се ангажирала, и то много сериозно, на национално ниво с решаването на вашите проблеми и с подкрепата на вашите каузи.“

Тук чукате на отворена врата, каза още Ваня Григорова и обеща: „Със сигурност темата за достъпна среда и подкрепа на хората с увреждания ще бъде една от основните, която ще застъпваме в Столичния общински съвет, защото – да, нашата битка е за кметското място, но ние ще имаме представители и в СОС.“

Тя представи част от екипа си, сред които експерти и синдикалисти, които са плътно ангажирани със социалните каузи, а един от кандидатите за общински съветници - Иван Янев сам изпитва всекидневно подобни неволи, защото е незрящ. Ваня Григорова сподели, че тя самата също е усетила трудностите, с които хората с увреждания се сблъскват, грижейки се за свой близък човек с подобен проблем.

Лидерът на БСП – София Иван Таков очерта три основни приоритета за бъдещите общински съветници от Местна коалиция „БСП за България“. „Първо - осигуряване на физически достъп за хората с увреждания до районните бюра за социално подпомагане и услуги. Знаем, че на много места достъп няма или е неподходящ и чувството за социална изолираност е натрапчиво“, обясни Иван Таков.

Като второ той посочи специализирания транспорт, който към момента е с много разреден график и приключва работа в 17,30 часа всеки ден. Третото е недостъпната градска среда, която по думите му е „изключително сложна, дори и за хората, които нямат двигателни затруднения или не са в неравностойно положение, представете си какво остава за хората с увреждания“.

„Заедно с Ваня Григорова поемаме ангажимент да разрешим тези три проблема и разбира се, да ги поставим на вниманието на бъдещия общински съвет“, обобщи Иван Таков.

Ваня Григорова се ангажира да промени съществуващата до момента порочна практика при строителството на сгради инвеститорът да не изпълнява законовите предписания за изграждане на достъпна среда за хора с увреждания, а вместо това да предпочете да плати глоба. „Ще направим така, че при всеки нов инвестиционен инфраструктурен проект, на инвеститора да не му е по-изгодно да не изгражда съоръжения за достъп на хората с увреждания“, каза Ваня Григорова.

За да съществува достъпна среда, много сериозна е темата за контрола над строителните фирми. Имаме отлична нормативна база, но законите не се спазват, предупредиха представителите на организациите и коментираха, че като цяло, в сферата на социалните услуги столицата изостава на общия фон.

Проблемите, които очертаха представителите на различните организации, бяха съвсем конкретни и многопосочни – от опасността, която създават тротинетките за незрящите хора с бързото си и безшумно придвижване или изниквайки като неочаквани препятствия по тротоарите до липсващите шахти и дупките по улиците, както и поставените кашпи по спирките на градския транспорт, който междувременно остава недостъпен за голяма част от хората с увреждания. Те поискаха работещи асансьори на метростанциите и съдействие за бързина при разрешаването на проблемите при подаване на сигнал.

По думите на хората с увреждания в шумната градска среда липсват достатъчно ясни звукови сигнали, няма свързаност, а тактилните пътеки са „непрофесионално изпълнени“, по подобие на велоалеите – започват от някъде и не водят до никъде. На организациите се дават най-разрушените сгради за центрове и е по-лесно да се построят нови, вместо да се пригодят съществуващите.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 10 Отговор
    Успех госпожа Ваня Григорова

    Коментиран от #3, #6, #18

  • 2 Последния Софиянец

    1 9 Отговор
    Ку ку. Ку ку
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гошо

    0 9 Отговор
    Че то в момента там не работят ли точно такива? С болести от типа "мързелобол", "крадниквотможеш" и "подкуподиария"!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хе-Хе

    6 3 Отговор
    И тази се откъсна от действителността! Само лидерът Борисов и ДПС усещат какво желае електората и си осигуряват необходимия %! Останалите книжни партии и лица са се дистанцирали от електората! Така и не разбраха, че електората се ужасява ако някой му предложи работа! Електората иска и вече е научен да получава пари без да работи! Защото е електорат! За електората една крава е повече от 5 офце, защото е по едро преживно копитно животно! За електората 300 лева по голяма пенсия е по малко от коледна надбавка от 50 лева и толкова на поредния избор! Телк, енергийни помощи, пенсия за 100 % невалидност, личен асистент на себе си, програма уж за заетост за айляци и някое местенце за наш човек! Такива са мечтите на избирателя, а не да го карат по фабрики и цехове да работи на смени до 70 години възраст.

    Коментиран от #8

  • 8 Последния Софиянец

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "Хе-Хе":

    Демокрацията отучи българите да работят.

    Коментиран от #11

  • 9 Григорова,

    0 8 Отговор
    Нищо няма да дадеш, щото няма да бъдеш на балотаж даже.
  • 10 АГАТа Кристи

    3 5 Отговор
    С нетърпение чакам понеделник, когато тая отново ще хване метлата и ще се върне към основната си професия !
  • 11 007 /агент/

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Ти па си "първият" работар, другарю... /но, само във "Факти/
    Припомням комунистическата заръка - "УЧИ, ЗА ДА НЕ РАБОТИШ".
    А на запад работят и никога няма да ги настигнем , точно заради това !
    Мързела в България се роди в социализма !

    Коментиран от #16

  • 12 Хъхъ

    3 0 Отговор
    Страхотна идея, първо обаче направете чистка на 70-80% безполезни кияци на държавната хранилка и тогава !
  • 13 Матилда

    3 1 Отговор
    Кмет Ваня Григорова. В хартиената бюлетина с N 86.
  • 14 Бурофф

    1 1 Отговор
    Хората с увреждания могат да се ползват на много повече места освен в общинските предприятия.
    Примерно: Като служители на ТОЛ системата. По магистралите - контрол на скороста и т.н.
    В момента здрави, прави млади момчета люпят семки и търкат седалките на служебните автомобили.
  • 15 Кадир

    1 1 Отговор
    Ваня, не намо не се рекламирай с джуджета. Иначе си супер.
  • 16 БСП на Бунището

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "007 /агент/":

    Ами вижж кои я чакат да стане кмет и пак да ни обрулят...
    Не бях виждал толкова Комунисти събрани на едно място ....Дано имате нерви да ги прочетете всичките..Това са Комунисти и Путинисти стоящи зад В Григорова.
    Подписите си под споразумението поставиха Иван Таков, представляващ Коалиция "БСП за България", в която влизат ПП "Българска социалистическа партия", ПП "Политически клуб "Екогласност" и ПП "Политически клуб "Тракия"; Костадин Паскалев

    , представляващ Коалиция "Левицата", в която влизат ПП АБВ (Алтернатива за българско възраждане), ПП "Изправи се, България" и ПП "Движение 21"; Валентин Григоров и Тинка Стоилкова, представляващи

    Коалиция "Неутрална България", в която влизат Комунистическа партия на България, Българска комунистическа партия, Партия на българските комунисти, "Нова сила" и "Русофили за възраждане на отечеството"; Цветан Миньовски, представляващ

    Коалиция "Алтернативата на гражданите", която включва ПП "Зелена партия", ПП "Българската левица", ПП "Обединена социалдемокрация", ПП "Движение за социален хуманизъм", както и Мирослав Паскалев, представител на ПП "Атака".
    Честито на Печелившите!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Анонимен

    0 0 Отговор
    Би следвало да премахнете формулировката г-ца от законовото му определение, за да преборите състояния.
  • 20 Тебе

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тебе не хваща":

    на Тебе да ти се Връшща
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове