Last news in Fakti

26 Октомври, 2023 10:12 1 753 32

Румен Овчаров: Трябва да питаме Румъния дали приема изграждането на два ядрени блока в АЕЦ "Козлодуй"

  • аец козлодуй-
  • лукойл-
  • ядрени реактори

Тази песен, която ни пее дуетът Д2 – Делян Добрев и Делян Пеевски, с едни милиарди, които ги въртят наляво и надясно, е много фалшива, посочи още санкционираният по "Магнитски"

Румен Овчаров: Трябва да питаме Румъния  дали приема изграждането на два ядрени блока в АЕЦ "Козлодуй" - 1

Тема, свързана с руската енергетика-независимо дали става дума за АЕЦ или за "Лукойл" винаги провокира Румен Овчаров, санкциониран по закона "Магнитски" към заемане на активна позиция. И този път става точно така.

"Очевидно поговорката, че умните се учат от грешките на другите, а глупавите не се учат и от собствените си, много ясно характеризира в коя графа сме ние." Това каза пред БНР бившият министър на енергетиката Румен Овчаров. В предаването "Преди всички" той коментира темата за изграждането на нови два блока в АЕЦ "Козлодуй".

"Не можах да разбера какво точно правят. Какво ме обърква? Те се опитват да използват разрешение за избор на площадка, издадено преди 3 години в друга ситуация – когато американската посланичка Херо Мустафа беше посетила АЕЦ "Козлодуй", след което ние разиграхме голямата си любов към т. нар. хибридни реактори. Тогава беше избрана площадката, но само за един блок. Сега вече говорим за два блока, което вече е избор на нова площадка. Което означава обществено обсъждане на това ново желание за строителство. Освен това, трябва да направим запитване до румънската страна дали е съгласна, дали приема, дали не приема изграждането на два ядрени блока на площадката в "Козлодуй". Министърът на енергетиката трябва да избере проектант, строител и такъв, който ще експлоатира централата. Както е написано, е изпуснат един от най-важните елементи – доставчикът на оборудването", изрази мнение Овчаров.

Не е ясно как ще бъде избран главният изпълнител, но вече сме избрали технологията, заяви той.

"Съвсем друг въпрос е дали е право на Народното събрание да определя технология за изграждане на атомна централа."

Няма нищо уникално. Уникалното на технологията AP 1000 е цената ѝ, посочи Румен Овчаров и допълни, че 35 милиарда долара струва до момента изграждането на единствената такава централа в САЩ.

По думите му всеки реактор от типа 3+ може да бъде регулиран в рамките на 70% от мощността си и "това го могат и нашите реактори, които сме доставили в "Белене".

В проекта AP 1000 няма нищо изключително. Той е вече на 30 години, допълни Овчаров. Някои реактори от поколението 3+ имат дори по-добри и повече пасивни системи за безопасност от AP 1000, категоричен е той.

Главният изпълнител е ключов. В България няма изпълнител, който да го направи. Единствената държава, която е правила такава централа, е Китай, подчерта още бившият енергиен министър, който не вижда "как без главен изпълнител на проекта можем да построим такова нещо в България".

"Този път като че ли ще си купим проект, който ще се чудим кой ще ни построи. Цената, на която ще си купим проекта, засега никой не ни я казва."

В същия момент, в който Министерският съвет взема решение за прекратяване на проекта "Белене" и продаване на оборудването на Украйна, АЕЦ "Козлодуй" праща запитване до "Росатом" дали можем да си купим парогенератор за пети и шести блок от тях, изтъкна още Овчаров.

"Вместо да използваме нашето оборудване, сме решили да го продаваме и в същото време питаме руснаците дали можем да си купим от тях парогенератор. Това безумие как ви изглежда?"

"Тази песен, която ни пее дуетът Д2 – Делян Добрев и Делян Пеевски, с едни милиарди, които ги въртят наляво и надясно, е много фалшива", посочи още бившият енергиен министър относно дерогацията за руския петрол.

По другата гореща тема – за складовете за резервите от горива, Румен Овчаров заяви:

"Държавата поема контрол и управление на съоръжения, които не са държавна собственост. Когато държавата поема контрол над нещо, то се казва национализация, или одържавяване. Добре, на "Лукойл" ще отнемем резервните капацитети. А някой ще провери ли дали другите компании, които доставят горива в България и търгуват с горива, също поддържат такива капацитети? Къде ги държат те тези количества и ако не ги държат, защо държавата си затваря очите за това?"


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бую

    40 11 Отговор
    Румъния да не би да те е питала, когато франсетата и направиха АЕЦ Черна вода? Смешник.

    Коментиран от #3

  • 2 Р.Овч.

    34 15 Отговор
    България не страда от глупавите, страда от умниците като тоя. Които имайки малко знания в дадена област започват да крадат народна пара като обезумели.
  • 3 хахаа

    35 7 Отговор

    До коментар #1 от "Бую":

    А ТУРЦИЯ ПИТА ЛИ БЪЛГАРИЯ?ХАХАХА ЖАЛКИ ПРЕДаТЕЛИ

    Коментиран от #15

  • 4 Българин

    34 16 Отговор
    Ако проекта беше с Русия тая мръсна руска подлога щеше да скача от радост, но сега вика да сме питали Румъния!!! Защо бе путлерас, това не е нова централа!
  • 5 истината е такава

    29 24 Отговор
    Имахме готов одобрен проект за Белене докато пп,дб,,герб,дпс не унищожиха всичко.

    Коментиран от #10

  • 6 Мишел

    29 11 Отговор
    Тоя путиноид държеше навремето "златната акция" в Нефтохим но и пръста си не мръдна да защити българският интерес и да поиска руснаците поне да си плащат данъците.

    Коментиран от #22

  • 7 @Козяка@

    32 5 Отговор
    А ние като си затворихме 2 блока в Козлодуй заради АЕЦ Черна Вода... нас питаха ли ни. Мамиц@та им продажна - нарязахме си ракетите, затворихме си централите, продадохме си енергетиката и електропреносната мрежа и още 100 неща само и само да угодим на европейските интереси. Стига толкова !

    Коментиран от #9

  • 8 !!!?

    30 9 Отговор
    Р.Овч - лъжливото овчарче ! Четири десетилетия не стигнаха на червената русофилска Мафия да построят "Белене", а сега блеят по медиите !!!?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 имал си чушки

    14 9 Отговор

    До коментар #5 от "истината е такава":

    А имаше ли кой да работи в Белене? Не?
    АЕЦ не е като да отвориш автосервиз.
  • 11 На Р.Овч му спряха комисионките от

    21 7 Отговор
    Белене и сега се загрижил за екологията. Когато вземаше луди пари от т.нар. американски централи заедно с Фронтиера не ревеше! Де гиди, де гиди! Нали точно Овч. го хванаха с 5 млн. в американска офшорка, защо не ги вложи в Сбербанк - Русия?
  • 12 Дедо ви.....

    15 2 Отговор
    Ще питаме и не само Румъния ами и Гърция и Германия!!!!
  • 13 да питаме Адолф путин?

    16 7 Отговор
    Румине рублите спряха ! Квот си откраднал до тук ,това ще ти е!
  • 14 този експерт

    10 2 Отговор
    винаги се изказва умно . съдиха го , незная дали още е Консултант икономист експерт в Лукойл . Няма като чели алтернативи на остарялото американско скъпо обурудване . При бизнеса с юса имаше някакви проблеми с 2 те американски централи - неизгодни задължаващи плащания . дано не станем Чернобил 2 .
  • 15 А бе,

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "хахаа":

    ще питате и хоро ще играете !
  • 16 Дани

    9 4 Отговор
    Червените не им изнася,не че ще се построят някога.
  • 17 Балък

    8 2 Отговор
    А те за "Черна вода" питаха ли ни?
  • 18 Инж

    17 5 Отговор
    РОвч през живота си нищо не е съградил,а е ограбил и унищожил.
  • 19 оня с коня

    3 2 Отговор
    Вместо да дава предложения Р.Овч. да върви и да пита Румънците дали позволяват да строим Блокове щото докато отговорят, ние вече трябва наполовина да сме построили каквото трябва.

    Коментиран от #21

  • 20 боко

    1 1 Отговор
    Тъпа-и на колко километра са черно вода и турската аец от България,а Козлодуй на колко метра е от румъния ,а и имаме притенций за Гюргево ид---и
  • 21 Киро Шприца

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "оня с коня":

    Шъ прайм алабала. Нашите учители са проф. Бойко и акад. Шиши.
  • 22 УЙКО КАЛЕКО

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Мишел":

    А имаш ли си понятие каво ознчава тази ЗЛАТНА АКЦИЯ.?ЕДНО ЦЯЛО НИЩО.ТАЗИ АКЦИЯ ИМЕТО Й Е САМО ЗЛАТНО .ТЯ НЕ НОСИ НИКАКВИ ДИВИДЕНТИ .Освен това е държавна и не само Р.ОВЧ.я е ,,ДЪРЖАЛ,,както пишеш ти.По отношение на енергетиката ОВЧАРОВ е един от най знаещите в страната ни.Е може и да е ,,СУКНАЛ,,от тук там но в БЪЛГАРИЯ кой ли политик магистрат,кмет и т.н. не го прави.
  • 23 Мунчо юмручето

    10 2 Отговор
    Ето експерта и голям мозък се изказа ето тоя и гечев като ги чуем сутринта и цял ден не ни върви нищо да свършим
  • 24 Казуар

    7 1 Отговор
    Според дългият инкасатор Овчаров, АЕЦ Белене е щяла да се построи за четири милиарда евра, но той пък успя да си построи къща на брега на морето на 4 етажа.
  • 25 бай Гъдю

    4 0 Отговор
    А Румъния пита ли ни нас за "черна вода"?
  • 26 Крадецооооооо

    5 0 Отговор
    Русия питай предател такъв
  • 27 не е вярно

    3 0 Отговор
    Там, на това място вече е имало до 2006г. 4 блока. Не разбирам защо трябва да се пита Румъния. На мястото на 4-те блока построяваме 2 блока. Така че може и за още 2 да се помисли, стига да има място. Румъния вече се е била съгласила. Аз не знам дали тяхната Черна вода има нашето разрешение? Така че РОвч спекулира.
  • 28 ганю

    0 0 Отговор
    вървят двама и виждат л.а.й.н.о на тротоара
    първият: ще ти дам 50 лв ако го изядеш
    втория го изял и получил 50 лв
    после същото направил и първия и си върнал парите
    срещнал ги техен познат и ги пита как сте бе какво правите
    отговорили му:
    абе остави въртим тука едни пари...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Питай баба си

    2 0 Отговор
    Раираното пардесю ще ти отива най много а не да саботираш икономиката на България
  • 32 Хаха

    1 1 Отговор
    Ощели не са те осъдили?
    Толковавреди нанесе на България
    И даваш акъл
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове