Last news in Fakti

27 Октомври, 2023 08:05 1 228 10

Иван Таков: Много неща се замитат под килима в София, но сред най-крещящите случаи е този с “Топлофикация"

  • иван таков-
  • замитане под килима-
  • софия-
  • топлофикация

Лично аз и цялата градска организация, и разбира се, всички наши коалиционни партньори гласувахме доверие на Ваня Григорова и мога с чисто сърце да кажа, че не сбъркахме. Наистина отличен специалист, отличен кандидат и най-вече прекрасен човек, коментира още Таков

Иван Таков: Много неща се замитат под килима в София, но сред най-крещящите случаи е този с “Топлофикация" - 1
Снимка: NovaNews

Местните избори отново са на фокус в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус". Следното интервюто е платен 10-минутен формат, където на фокус е Иван Таков, председател на столичната организация на БСП, три мандата общински съветник в София, кандидат за общински съветник, втори в листата след кандидат-кмета Ваня Григорова

Г-н Таков, какво ви мотивира да искате отново да продължите да бъдете в местното управление?

Мотивираха ме най-вече всички онези политики, които през годините сме искали да поставим на вниманието на Столична община и на столичани, които дългогодишното дясно управление не ни позволи да реализираме. Голяма част от тях включват всички комунални услуги, които бяха раздадени, концесионирани, дадени под наем или както е модерно да казваме аутсорснати в частни ръце. Това ме мотивира, искам най-вече да върнем града в ръцете на гражданите.

Кои са въпросите от местно софийско значение, които трябва да намерят в най-скоро време своя адекватен отговор?

Не са един и два. 33-годишното дясно управление в София задълбочи много проблеми, много хронични проблеми има столицата, но не реши нито един от тях. Всички кандидати говорят за детски градини, училища, това, разбира се, винаги е на дневен ред и е на фокус. Ние знаем как да решим тези проблеми, те не са сложни. Но аз искам от един друг ракурс да погледнем нещата, искам да подобрим качеството на живот на столичани. А то минава задължително през две богатства, които не се използват от години в Столична община - минералната вода и достъпа до планината Витоша. В момента минералната вода по най-безобразен начин изтича в канала, не се използва, а планината е почти недостъпна за хората. Както знаете, съоръженията от години вече не работят на планината, и толкова много деца, пък и не само, не могат да ползват планината нито за отдих, нито за спорт. Това нещо трябва да се промени, давали сме предложения, знаем как да го направим.

Решенията за тези два проблема, как ще подходите?

Веднага ви казвам, на първо място, това минава през реконструкция на всички оставени да рухнат в момента бани в столицата. Достъпът до планината, разбира се, трябва най-вече да се реши през нови, модерни съоръжения. Имам предвид лифтовете, говорим за Симеоновския лифт, за Княжевския лифт и за Драгалевския лифт, и всички съоръжения, които са в самата планина, които предоставят ски-услуги.

А средства откъде?

Собственикът на лифтовете от години изявява желание и показва сериозни намерения да инвестира в тези съоръжения, но някак си все със Столична община и с държавата се въртят в един омагьосан кръг, и просто си прехвърлят топката един на друг. Толкова години не можаха, след като всички имат намерение това да се случи, да намерят общ език. Това за мен е престъпление към софиянци. И ще ви кажа защо. Ето, например в изтичащия мандат, собственикът на Драгалевския лифт дойде и показа готово финансиране. Главният архитект Здравко Здравков събра цялата стара документация, вие знаете, че Драгалевския лифт в момента не работи. В Министерство на горите изведнъж казаха, че нямало сервитут, нямало някакви отстояния и това нямало как да се случи. А то е заварено положение от 1956 г. Това безумие трябва да се прекрати. Трябва да се намери вариант, аз знам, че има такъв вариант, за да заработят всички съоръжения. Средствата са задължение на собственика да го направи, доколкото знаем, той е готов да ги реализира, стига да му се даде възможност.

Казах в началото, че вие сте три мандата общински съветник в София. Можете ли да ми посочите три основни решения, които реализирахте през тези мандати?

Мога много повече да Ви посоча, но в чисто философски и управленски вариант. Затова започнах от началото, че големите политики, които искахме да реализираме не се случиха, поради упорството на управляващите Столична община през последните години. Иначе по наше предложение за изключително много здравни заведения се намери финансиране и бяха реконструирани - детски градини, училища, спортни площадки, басейн дори успяхме да реализираме. Много паркове, благодарение на нас станаха няколко стадиона, разбира се, също и с наше участие се случиха. Така че ние сме реализирали страшно много неща. Но аз говоря за големите политики и за нашите идеи и ценности, които отстояваме и искаме да отстояваме в управлението на Столична община. Те все още не могат да намерят своята реализация, но съм сигурен, че след 29 октомври, столичани, ако ни гласуват доверие ние ще ги реализираме.

Какво последно видяхте, че се замита под килима, г-н Таков?

Много неща се замитат под килима, но най-крещящите случаи, са например случая с “Топлофикация". От години предлагаме различни решения за модернизацията на това дружество, то непрекъснато продължава да трупа нови и нови задължения и вече тези задължения гонят близо 2 млрд. лв. За пореден мандат кметът и управляващите заметоха и този проблем под килима и в момента го хвърлят на следващия кмет и следващия общински съвет да се занимава с този горещ картоф. Имайте предвид е много сериозен казус, тъй като “Топлофикация" предоставя топла вода и парно на горе-долу 1 милион софиянци, на над 480 000 потребители, така че с тези неща шега не бива. И това безотговорно отношение през годините към “Топлофикация" наистина мен винаги ме е изумявало.

Знаем, че общинския съвет определя политиката за изграждане и развитие на конкретната община. Каква е визията, която си представяте вие? Как искате да изглежда нашата столица? Описахте ми няколко важни неща, проекти с които искате да се занимае столицата. Но как си представяте София днес?

Представям си я съвсем различна от това, на което прилича днес. Столична община през последните 30 години беше разпродадена и концесионирана, както ви казах. За последните 10 години средствата за почистване на града са се увеличили почти двойно, вече надхвърлят 260 млн. лв. Не трябва да си голям експерт или специалист, просто трябва да излезеш на улицата, за да видиш, че града не е станал по-чист. Той е все толкова мръсен и прашен, с преливащите кофи за боклук. Ето тези неща трябва да се променят и то незабавно.

И нека да си кажем, пари има. Много често слушаме различни хора от управляващото мнозинство или кмета да казват, че парите не стигали за ремонт на улиците, парите не стигали за ВиК, парите не стигали за детски градини, това не е вярно. И ви казвам защо? Погледнете само за изминалите две години в капиталовата програма, в която са съсредоточени всички тези обекти от социалната инфраструктура, от здравната инфраструктура, от образователната.

Над 500 милиона лева са останали неизразходвани. Затова, другия път като ви кажат, че няма пари за нещо, вие не им вярвайте, защото това не е така. Просто те нямат капацитета, дори средствата, които имат да ги разходват. Затова ние повече от 10 години държим да има децентрализация на бюджета в Столична община. Видно е, че кметът и управляващите не могат да се справят с тези средства, дори със средствата, които са си предвидили.

Затова винаги сме държали голяма част от средствата, дори преди години няколко пъти предлагаме 20% от средствата за инвестиционната програма да бъдат дадени на разположение ва районните кметове, тъй като виждаме, че през последните години, средствата, които се отделят при тях, разбира се не всички, но в по-голямата си част, те ги усвояват много ефективно и много по-бързо, отколкото Столична община.

Предупредихте на какво да не вярваме и да внимаваме, но вие се доверихте на г-жа Ваня Григорова, гласувахте ѝ доверие. Финални думи, кампанията е към своя край, изборите са в неделя, как можем да обобщим ситуацията и какво искате да кажете на всички хора?

Лично аз и цялата градска организация, и разбира се, всички наши коалиционни партньори ѝ гласувахме доверие и мога с чисто сърце да кажа, че не сбъркахме. Наистина отличен специалист, отличен кандидат и най-вече прекрасен човек. Затова призовавам всички наши слушатели на 29 октомври с бюлетина 86 за кмет на София, за районни кметове, и разбира се за общински съветници, тъй като листата за общински съветник е това, което ще ни даде преимуществото в общинския съвет, за да можем да ревизираме голяма част от политиките, които сме решили, заедно с нашия кмет.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    8 0 Отговор
    Комплиментите са хубаво нещо, но никога не знаеш дали са искренни. Докато псувните - те са от сърце.

    Коментиран от #2

  • 2 Точно затова

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "хаберих":

    Винаги от сърце поздравявам "честния ционист".
  • 3 Име

    5 0 Отговор
    Много разумно се изказва.

    В центъра на Будапеща има огромен басейн - с минерална вода, горещ и - дават на снимка - как се киснат - дори в най-студено време, излиза пара. При това - в центъра - не е закрит комплекс.

    Тук няма такива работи. Централна баня - музей, сложили вътре 2 каляски и някакви вехтории.

    Лифтовете също - Княжево си работеше и беше атракция.
  • 4 не ровете повече

    3 1 Отговор
    парите на топлофикация са в баба Цеца
  • 5 на хартия е топ

    5 0 Отговор
    топлофикация . всеки 4 апартамент е празен. 45 процента живеят без деца по двама семейство . 1 от 3 ма не плаща на време и го съдят . застаряващо население . 80 процента имат трудности с покриването на задълженията и мръзнат, за да не трупат дългове . 1 от пет се е махнал от парно и е без радиатори . всеки покрива кражби, и пренос сградна . сега пак вдигнаха цените . пресилено е че 490 000 живеят и пеят, а им е топло в студовете . все е зле топлофикация . уж нови сгради се присъединявали . печелели . явно има проблем . не се решава . Интелигентни са и ще правят все някаква реформа . газта ли е най-важното . всеки ден я гледаме .
  • 6 Пешо

    3 1 Отговор
    Какви са му на тоя Янчо Таков и Пеко Таков .

    Коментиран от #7

  • 7 БКП

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Пешо":

    Е какви да са , татко и дядо
  • 8 а ааа

    3 1 Отговор
    Потомствен алчночервен нищоправец. Поколения наред рода му живее на гърба на българите. Търтей.
  • 9 Хъхъ

    1 1 Отговор
    Точно пък за комунетата и КТ подкрепа ще гласуваме.
    Баста мързеливи комунисти !
  • 10 Върнете Влальо Топлото за шеф на

    1 1 Отговор
    Топлофикация, по негово време беше на Печалба!! Голямите Крадци и Медиите го използват за Дъвка повече от 10 год!! СТИГА ГО МАЧКАЙТЕ, ГОЛЯМИТЕ ПАРИ СА В ДРУГИ ХОРА, НА ДРУГИ МЕСТА!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове