Last news in Fakti

27 Октомври, 2023 08:34 824 6

Росица Матева: Сумирането на гласовете ще става в изчислителните пунктове в общинските избирателни комисии

  • росица матева-
  • сумиране-
  • гласове-
  • пунктове-
  • оик

Промените в съставите на секционните избирателни комисии отново текат в последните дни преди изборите - това е нещо традиционно, обясни Матева. Предвидено е да се заплаща допълнително за присъствие на обучение, но се наблюдават случаи, при които хора, дошли на обучение, са сменени, коментира още тя

Росица Матева: Сумирането на гласовете ще става в изчислителните пунктове в общинските избирателни комисии - 1
Снимка: БНТ

Секционните комисии няма да сумират резултатите от хартиеното и машинното гласуване на местните избори. Това каза в "Денят започва" говорителят и заместник-председател на ЦИК Росица Матева.

Изборните протоколи са максимално опростени

Сумирането на гласовете ще става в изчислителните пунктове в общинските избирателни комисии. Говорителят на ЦИК посочи, че бързината, умората, и непрочитането на методическите указания са най-честите причини за грешки в протоколите.

"В изчислителния пункт в ОИК, където се търсят грешките на всяка втора или трета комисия, стават опашки".

Промените в СИК - отново в последния момент

Промените в съставите на секционните избирателни комисии отново текат в последните дни преди изборите - това е нещо традиционно, обясни Матева. Предвидено е да се заплаща допълнително за присъствие на обучение, но се наблюдават случаи, при които хора, дошли на обучение, са сменени:

"Това е един сериозен въпрос, за който е необходимо сериозно обсъждане в НС и според ЦИК - промяна. Избирането и назначаването на членове на СИК трябва да стане почти месец преди изборите, което е много рано".

Хартиените бюлетини Масово ще се гласува за общински съветници, за кмет на община, а на някои места - и за кмет на кметство. В София, Варна и Пловдив ще се гласува за кмет на община, общински съветници и кмет на район. На отделни места в Столична община ще се избират и кметове на кметства, т.е. бюлетините ще бъдат четири Гласува се със син химикал, със знак X или V, отбелязва се само една преференция. Кандидатските листи ще бъдат окачени пред секционните комисии.

На машината ще се гласува само с една карта Росица Матева направи и демонстрация как да гласуваме с машина. На избирателя ще бъде дадена една карта. Може да се избере дали да гласуваме във всички видове вот. На всички устройства първо ще се появи бюлетината за общински съветници, след това за кмет на община и накрая - за кмет на кметство.

Ако гласувате и на трите вида избори, от машината ще излязат три разписки - не бързайте да откъсвате бележката от машината, трябва да се изчака звуковият сигнал, поясни Росица Матева.

Техническото обезпечаване на видеонаблюдението на броенето е възложено на "Информационно обслужване". Там, където няма добра връзка с интернет, би трябвало да има видеозапис, ако СИК е включила устройството. Росица Матева призова секционните комисии да прочетат внимателно инструкциите:

"В събота ще получат всички изборни книжа и материали, включително и пакетите с устройствата за видеонаблюдение и заснемане. Ако инструкциите бъдат прочетени, няма причина да не могат да се справят с включването. Това е един смартфон".


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дядото

    10 0 Отговор
    така де.защо да се купуват 10-20 секционни избирателни комисии,като по-евтино е да се купи общинската комисия.
  • 2 Последния Софиянец

    1 2 Отговор
    Радев е поZор. Бойко в затвора
  • 3 Мата Хари

    1 0 Отговор
    Опсс са
  • 4 Кабамилионеров

    4 2 Отговор
    Вече сме спечелили предварително.....Ром...ите са купе..ни,Израж.дане е с нас......Копейк.ин ни е скритият коз на ГЕПИ.
  • 5 да се въърне старата ЦИК

    6 1 Отговор
    Тази е голяма хитруша.Не е нищо особено като юрист, но се вре за служби, постове , облаги. ЦИК трябва да се върне в старата си форма, да не е постоянно действащ орган, а да се събира само за два месеца около изборите.Ке се спестят доста пари за бюджета, които могат да се ползват за други неща, а не да се хрантутят чиновници, "експерти", "съветници", секретарки, шофьори, компютърджии, техници, деловодители, членове на ЦИК, командировки в чужбина, транспорт, почерпки, банкети, семинари, конференции.Сегашната форма на ЦИК я измисли кюстендилката М.Манолова.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол