Last news in Fakti

27 Октомври, 2023 22:54 2 989 26

Окончателно: Мария Мургина, бившата шефка на НАП, осъди прокуратурата за 125 000 лeва

  • прокуратура-
  • мургина-
  • вкс

Искът е заради воденото срещу нея дело за престъпления по служба, принуда и документни престъпления, което продължи 7 години и накрая тя беше напълно оправдана

Окончателно: Мария Мургина, бившата шефка на НАП, осъди прокуратурата за 125 000 лeва - 1

Прокуратурата е окончателно осъдена да плати обезщетения от 125 000 лева на бившата шефка на Националната агенция за приходите (НАП) Мария Мургина, съобщи "Лекс".

Това стана факт, след като Върховният касационен съд (ВКС) не допусна касационно обжалване на решението на Софийския апелативен съд, с което пък присъденото обезщетение на Мургина беше драстично завишено. Прокуратурата го атакува във ВКС, но върховните съдии решиха, че решението е правилно, а обезщетението е определено справедливо.

Преди две години Мургина заведе иск за 200 000 лева срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди заради воденото срещу нея дело за престъпления по служба, принуда и документни престъпления, което продължи 7 години и накрая тя беше напълно оправдана. Тя претендираше, че незаконните обвинения са ѝ причинили трайни здравословни проблеми, стрес, страх от осъждане, унижение, уронване на престижа ѝ и невъзможност да работи дълго по специалността си.

Делото срещу нея приключи окончателно през 2016 г., но през 2011 г. градският съд я беше осъдил на 4 години затвор, след като я призна за виновна по едното обвинение в престъпление по служба и за принуда. Прокуратурата още тогава се отказа от останалите обвинения. Последваха обаче още 6 години, в които апелативният съд я оправдаваше напълно на втора инстанция, а Върховният касационен съд отменяше присъдата, с която Мургина беше оправдана за принуда и връщаше делото за ново разглеждане.

Обвинението за принуда беше за това, че Мургина е принуждавала бившата шефка на НАП-Силистра Милена Цолчовска да напусне поста си, като я заплашила, че в противен случай ще я уволни дисциплинарно. По време на съдебните заседания стана ясно, че според прокуратурата причина за натиска били ревизии на фирми на бившия депутат от ДПС Гюнай Сефер, с които Мургина не била съгласна. Цолчовска твърдеше, че натискът върху нея и обтегнатите отношения със заместника ѝ в НАП-Силистра били тъкмо заради ревизии на фирми на Сефер.

Два състава на ВКС намираха за безспорно, че Мургина е заплашвала словесно Цолчовска и заявяваха, че неясно защо апелативният съд не е отчел това, нито пък е бил убедителен в мотивите си за отхвърлянето на показанията на Цолчовска.

При третото разглеждане на делото САС отново оправда бившата шефка на НАП, като прие за очевидно, че обвинението е само декларативно, но не съдържало нищо за действия на Мургина. Накрая ВКС реши, че доказателствата са явно противоречиви и не предпоставят сигурен извод, че след срещата между двете Мургина лично е заплашвала по телефона Цолчовска с уволнение.

Миналата година градският съд присъди на бившата шефка на НАП обезщетение от 30 000 лева заради моралните вреди от незаконните обвинения, като показания дадоха бившата секретарка на Мургина и мъжът, с когото тя живее на съпружески начала. Те разказаха за изключителния стрес, който е преживяла по време на процеса и цитираха изказване на бившия зам.-градски прокурор на София Роман Василев, който след повдигането на обвиненията на Мургина през 2009 г. казал, че всички свързани с нея служители на НАП „трябва да имат страха на прокуратурата, защото тя ще стигне до всеки от тях“.

Тогава Мургина изпаднала в пълно отчаяние, гледала често в една точка и започнала деградация на физическото ѝ състояние. Назначената медицинска експертиза също показала връзка между преживяния силен стрес и отключилите се заболявания на Мургина, а широкото огласяване на случая допълнително спомогнало за понесените вреди.

За да увеличат обезщетението, апелативните съдии Ася Събева (председател на състава), Даниела Христова (докладчик) и Кристина Филипова подчертаха изрично тежките последици от изказванията на Роман Василев. САС се позова и на заключение на комплексна съдебномедицинска експертиза по делото, която показва, че от преживяното нервно и емоционално напрежение от изявлението на зам.-градския прокурор, Мургина е вдигнала кръвно, увеличила се кръвната ѝ захар и започнала да страда от безсъние.

Втората инстанция се мотивира и с голямата отговорност на длъжността, която Мургина е заемала и че две от обвиненията са свързани с поста ѝ, като подчерта, че по-високата длъжност предполага по-високо обезщетение. Освен това апелативният съд припомни, че за две обвинения Мургина е била осъдена на 4 години затвор, а това за принуда е било поддържано 7 години.

За да не допуснат касационно обжалване на решението, върховните съдии Василка Илиева (председател на състава), Борис Илиев (докладчик) и Ерик Василев отбелязват, че в мотивите си САС е посочил всички обстоятелства, имащи отношение към търпените от Мургина вреди и какво значение им отдава, за да определи справедлив размер на обезщетението.

В определението си ВКС казва, че апелативният съд не е приел, че подлежат на обезщетяване вреди, които не са в причинна връзка с обвинението и е присъдил обезщетение за онези, за които е установил наличие на такава връзка, за което се е и мотивирал подробно.

Върховните съдии напомнят също, че ако незаконното обвинение е за умишлено престъпление в област, в която е професионалната реализация на обвиняемия, следва да се вземе предвид как се е отразило то върху възможностите му за професионални изяви и развитие в служебен план, авторитета и името на професионалист.

„При определени професии очакванията и изискванията на обществото към тях за почтеност и спазване на законите, са завишени и незаконното обвинение срещу лица, упражняващи подобни професии, има по-силно негативно отражение върху неимуществената им сфера“, пише в крайния си акт ВКС.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 1 Отговор
    с Връзки Иначе не Става

    Коментиран от #3, #6

  • 2 Петър

    25 4 Отговор
    Тая за да е била шефка на НАП явно се е завъртела с подходящи хора и прокоратурата го е отнесла...„
    Нищо ново и нетипично за татковината ни. А обикновения човек трябва да ги съди тея в Стразбург или по други евро съдилища, че да си отстоява правата - тук за него правда няма.

    Коментиран от #22

  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Точно
  • 4 от село

    16 1 Отговор
    А боко ще е осъден на 1000 год, но ще лежи само една
  • 5 ХАХАХА

    28 0 Отговор
    Абе кой беше прокурор по онова време? Не беше ли една дебела цаца ? Ами да вади тези пари и да плаща!

    Коментиран от #26

  • 6 Гачо

    24 1 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Не само с връзки, а с връзки и пари !
    Навремето през соца минаваше само с връзки, или услуга, за услуга или другаря еди си кой ме праща ...
    Но сега и пари трябват - абе тази не е за жалене и пари и връзки си има !

    Коментиран от #11

  • 7 правосъдието е на върха на копието

    17 2 Отговор
    Прокуратура у нас НЯМА! Тая фльорца го доказва на живо! Дали не е онодила някого?

    Коментиран от #8

  • 8 Гого

    18 3 Отговор

    До коментар #7 от "правосъдието е на върха на копието":

    Прокоратура за големите играчи няма, но съд дори за малките играчи няма !
    Съда е най-корумпираното място в РБ
  • 9 Тома

    20 1 Отговор
    А бе те боко тиквата управдаха за чекмеджето и къщата в Барселона че тази ли няма да я изперат.Че и пари от нашите данаци ще и дадат като за награда
  • 10 Миладин

    9 0 Отговор
    Който не е имал излишни 10 процента от стойността на претенцията си, той не е осъдил Прокуратурата. Цацаратурата и Гешефтурата бият в хиляди и милиони Татарчев и грузинския посланик!
  • 11 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гачо":

    Вярно е господине Точен и Логичен Сте

    Коментиран от #18

  • 12 мдаа

    22 1 Отговор
    Удивително е с каква лекота съдиите, на които плащаме незаслужено големи заплати, голяма част от които редовно упражняват търговия с влияние, и които чакат на нас да им платим осигуровките за максималните пенсии и 20 заплати, които получават при пенсиониране, ни осъждат да заплатим и на такива кристално чисти образи като Мургина обезщетение, че й развалили доброто име, дето го няма. Когато народът се усети, че цялата фасадна уж демокрация, я плаща лично той от джоба си, вероятно нещата ще се променят от количествено към качествено отношение. Сега плащаме на съдиите да ни осъдят да платим на Мургина, на която сме плащали високата заплата, обвинена от прокурорите на които сме плащали високите заплати. Много скъпо ни излиза тази игра на демокрация, по-добре да измислим нещо различно от този водевил.
  • 13 Ванко 1

    10 0 Отговор
    Прокурватура
  • 14 125 000 лeва

    7 0 Отговор
    Тя претендираше, че незаконните обвинения са ѝ причинили трайни здравословни проблеми, стрес, страх от осъждане, унижение, уронване на престижа ѝ и невъзможност да работи дълго по специалността си.
  • 15 Чиста дискриминация на 100% !!!

    8 0 Отговор
    При упражняващи "подобни професии", има по-силно негативно отражение върху неимуществената им сфера“, пише в крайния си акт ВКС......и това го казва ВКС ! С думи прости има хора и по-хора !
  • 16 Искам правосъдие

    14 0 Отговор
    Е и тези от прокурорската колегия ще продължат да си работят спокойно а е редно след грешни разследвания и констатации те да платят глобата и да освободят прокурорските места .Държавата няма нужда от некомпетентни или изпълняващи под влиянието на някого прокурори вземащи грешни или скалъпени обвинения. Да се гласят от прокуратурата за следващото плащане за Васко Божков там ще бъде космическа глобата
  • 17 ШенГенчо

    14 0 Отговор
    Не помня, коя е Мургина, но да резнеш своя подчинена, затова, че е сгазила някакъв от обръчите на Доган си е направо за затвор. Но нали Доган и Кратунския управляваха заедно (липсва един Горанов), защо се учудваме? Помните ли случая, когато един колумбийски наркобарон се беше изцепил пред CNN, че няма вяра на щатски съд и иска да го съдят в България? Шенген ли?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Факт

    17 0 Отговор
    Не прокуратурата, а Българския народ е осъден да плаща тези пари! Много хора ще изгладуват тези пари и дори ще умрат! Прокурорите ще получат повишения даже, 13 и 14 заплата плюс празнични бонуси
  • 21 Абе

    7 1 Отговор
    Скалъпени обвинения нищо ново, обикновенно ги прилагат на българските граждани, които не могат да се защитят! С какъв акъл обаче се опитват на друг прокурор, който много добре знае схемата чисто пропадна тази кочина
  • 22 Закс

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "Петър":

    Прокуратурата го отнася, а плащаме ние !!!
  • 23 дядото

    12 0 Отговор
    боже,няма ли да сложат край на безобразията на некадърните или поръчкови държавни служители, за които плаща народа,от джоба си.
  • 24 Мургина беше крала Милиарди!!!

    8 1 Отговор
    Мургина осъдила Прокуратурата!!???? Кой ни Лъже??? Някой много ни лъжат???
  • 25 Съдебната Система е като Клондаик!!

    10 0 Отговор
    Златни жили, стискат подсъдимия, докато има достатъчно за всички по Веригата и накрая го оправдават ако Издържи и не умре!!
  • 26 Много ми е интересно!

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "ХАХАХА":

    От чий джоб ще дойдат сега тези пари...!
    Все ми се струва,че ще е от ...нашият ...!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове