Last news in Fakti

1 Ноември, 2023 13:34 2 312 55

Факт: За последните 10 години сме намалели с 850 000 души, при следващото преброяване ще сме под 6 милиона

  • демографска криза-
  • работна ръка

При това една немалка част от младите хора нямат трудови навици, като за това в някаква степен вина имат и родителите, които приемат да ги издържат, каза Росица Стелианова

Факт: За последните 10 години сме намалели с 850 000 души, при следващото преброяване ще сме под 6 милиона - 1

Демографската криза има много измерения, но едно от най-болезнените за нас като общество и икономика е намаляването на работната ръка, която е нужна на бизнеса, за да се развива успешно.

Положението в България е много критично. Ние сме най-бързо топящата се нация не само в Европа, а в световен мащаб. Това каза Росица Стелиянова – директор "Програми и проекти“ към Асоциация на индустриалния капитал в България, пред Радио "Фокус“. За последните 10 години сме намалели с 850 000 души и това е тенденция, отбеляза тя. Очакванията са, че при следващото преброяване населението на България ще бъде под 6 милиона души. Бизнесът изпитва остър недостиг на работници, тъй като близо 50 000 души годишно се пенсионират. "Още толкова почиват, около 350 000 емигрират и на практика ние няма с кого да запълним тези места“, посочи тя. Росица Стелиянова отбеляза, че една немалка част от младите хора нямат трудови навици и желание за създаване на семейство. "Тук в някаква степен вина имат и родителите, които приемат да поддържат децата си и да ги издържат, дори когато са извън младежката възраст. Това ги прави много неактивни, те загубват самостоятелност, стават все по-отдалечени от мисълта и желанието да имат семейство.“ По думите ѝ липсва целенасочена държавна политика за младите хора, заложена в стратегически документ и реално изпълнявана. "Много пъти са обсъждани някои предложения за програми или мерки, но те са изолирани. Няма цялостна интегрирана политика, която да стартира от системата на образованието, която се нуждае от по-задълбочена реформа по отношение на кариерно ориентиране на децата още в началните класове на средното образование, разяснителни кампании по отношение на важността на семейството, трудовите навици и възможностите за реализация по търсените на пазара на труда професии“, обясни Росица Стелиянова. Краткосрочните мерки за решаването на проблема според нея са свързани с облекчаване на достъпа на чужди граждани до пазара на труда у нас. В дългосрочен аспект е необходимо изготвяне на конкретен план за действие, а средствата, предвидени в тази посока, да бъдат облечени в конкретни проекти, които да започнат да се реализират. Една от идеите за задържане на младите хора по родните им места е създаване на т.нар. младежки градчета в някои от областните градове. "С идеята, ако един млад човек остане да работи в града си и сключи първи договор с работодател за три, четири или пет години, за един период от време общината да поеме разходите за едно такова жилище. Говорим за жилища, построени или откупени от страна на общината. В общините има изоставен сграден фонд, който може да бъде купен. Те могат да бъдат реновирани и превърнати в тип общежития“, обясни Стелиянова. Идеята младите семейства да ползват данъчни облекчения за жилище също е изцяло в компетенциите на общините, отбеляза тя. "От страна на държавата могат да бъдат въведени определени данъчни облекчения на редица други данъци, които плаща всеки един от нас, на семейства, които имат две или повече деца и с минимален образователен праг“, посочи още Росица Стелиянова.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    35 0 Отговор
    Водят 6 млн избиратели а реално са 4 млн.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Последните 10 години

    16 5 Отговор
    ГЕРБ и сега ПП....

    Коментиран от #15

  • 5 Ган Чо

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Команча":

    Заминавай за Германия. Може и Франция
  • 6 ахаа

    31 3 Отговор
    ми това е целта бе джанъм - заличаване на БГ народа

    Коментиран от #14, #44

  • 7 Напълно нормално

    6 2 Отговор
    Природата се чисти.
  • 8 Последния Софиянец

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Команча":

    Ще дойдат от Израел и ще ви направят Кибуци.

    Коментиран от #26

  • 9 Така ако

    16 0 Отговор
    я караме след десетина годинки няма да ни има!

    Коментиран от #38

  • 10 Гост

    26 3 Отговор
    Навремето при бай Тодър беме станале 9 000 000

    Коментиран от #27

  • 11 така е

    4 1 Отговор
    но какво да се прави . много насилие . ако имаш куче - защо деца не правят вижте ги , ако вземеш от СОС - вижте го тва сирачее , ако си ерген - аааа обратен ееее . Същото и със Статистиката : инфлация - 0,00003 процента , наркозависими - 300 000, раковоболни - 300 000, спинозни - 25 000, семейства двама без деца - 40 процента, празни апартаменти - 25 процента . детски градини - по-малко са с 300 бр., паркинги - по-малко са с 400, заплати - по-малки с 7 000 лева .
  • 12 Айсамани

    19 3 Отговор
    То защото дем0 крацията се прилага в България в пълния й вид-к0рупция+ кражби+ НП0-та,легебете-та и ефр0 атланти4ески ценности.А,да не забравяме и БХК със сиг..ите.Иначе Р0ссия и В.П. са виновни де,нали така.Кой ни управлява 32г?Кой ни управлява в момента?Нема се опуаквате,ей.Р0ссия е виновна,шъ знайти!
  • 13 Болен Русофил

    6 18 Отговор
    Мен ме интересува какво става в Путинландия.

    Намаляват с 500 хиляди всяка година .

    Затова жените над 24 години ,ще се оплождат изкуствено.

    А най добре да пуснат Китайците , те харесват руските женшини.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ПП са

    5 10 Отговор

    До коментар #4 от "Последните 10 години":

    от една година на сцената ! Ако не им подлагаха динени кори постоянно държавата щеше да е в правилната посока!
  • 16 ФАЩ - империята на злото

    17 4 Отговор
    Такъв беше планът, айде по-бързо, че ни трябва територията за военна база срещу Русия.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Не драматизирайте

    24 2 Отговор
    На никого няма да липсваме, както на никой сега не му липсват изчезналите народи. Ще дойдат други, по-адаптивни, по-креативни. Еволюцията си върви с пълна пара. Негодното постепенно умира и изчезва. На негово място идва ново. Да не ви пука, яжте, пийте и си носете новите дрехи.

    Коментиран от #45

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Демократ

    20 7 Отговор
    Това е оценката за управлението на България. 45 години държавата беше част от социалистическия лагер, а всеки лагер е място, от което няма излизане. 34 години,през които се разреши излизане от България свободно, 3.5 млн. българи я напуснаха и то в мирно време огромен брой доброволни бежанци- около 35 % от населението, което е нечувано. От тези 850,000 души само за период от 10 години управление на Герб, личната партия на мутрата Борисов. Никой не бяга от хубавото и ако някой се опитва да накара хората да повярват колко хубаво е управлявал и управлява Герб ,достатъчно е да се погледнат тези цифри. Когато фактите говорят и боговете мълчат и само наглеците говорят.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Макс

    7 2 Отговор
    Не е вярно , за изборите винаги са над 6 000 000 .
  • 23 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    13 0 Отговор
    АЗ ПОЗНАВАМ ПОНЕ 10 ЧОВЕКА КОИТО СА ПРЕБРОЕНИ В БГ А В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ РАБОТЯТ ДЪЛГИ ГОДИНИ В СТРАНСТВО
  • 24 ха ха х а

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "интересно":

    и на теб ще направя поне 3, а и в задния ти трап може да ги правим деца колко искаш

    Коментиран от #28

  • 25 Много

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Компетентен":

    точно!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Макс

    1 7 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Навремето те лъжеха повече от сега .
  • 28 интересно

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "ха ха х а":

    Едва ли ще намериш време за мен,ти винаги си бил зает да си правиш автофелацио 😂
  • 29 ха ха

    5 2 Отговор
    Дрънкане на килограм, а работа никаква! Що не вземете да се огледате и да слезете при хората? Там може и да прогледнете за инициативи:
    1. Украински младежи учат по интернет, защото няма места в училищата... Ще получат украински дипломи, които няма да им вършат работа за българските университети. Що не им направите безплатни курсове по български и да приравните образованието им?
    2. Безброй "деца" под 18 години се чудят откъде да изкарат някой лев. Защо не промените закона и да направите по-лесно захващането им с работа. Дори занаят няма кой да ги научи!
    3. Има огромен резерв сред държавните служители. Не-не, не са нужни уволнения. Просто замразете назначенията.
    И още какво ли не може да се направи... Най-вече да се прегледат фирмите за монопол на пазара.
  • 30 младеж

    18 1 Отговор
    На тези африкански доходи и постоянен натиск от държава въху бизнес , така ще е ! Не година -две да се изтъпрят , повече от 30 години са ! Освен това здравеопазването е само точене на пари през здравна каса и нищо друго .Хората си отиват и на никой не му пука .Другия фактор е възраста за пенсия , не може да се иска толкова много стаж на хората , като няма работа по градовете и не може да се иска толкова висока възраст , защото старите стоят на работа само заради стажа , и няма места за младите , а младите заминават навън и като се устроят не се връщат .Всичко зависи от държавата .
  • 31 визионер

    8 1 Отговор
    Ако намалят пенсионата възраст на примерно 60 години , ще се отворят хиляди работни места .А хората на 60 , могат нещо допълнително да работят освен пенсията, а могат и малък бизнес ако искат.Дори само градината си да гледат , пак ще допринасят нещо към семействата си и държавата .Една стъпка , намаляне на възраста и пенсиониране на всички които са навършили годините .Бас хващам , че за една година всичко ще се оправи .

    Коментиран от #41

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Мафия

    14 0 Отговор
    навсякъде и във всичко . Резултата мизерия и робство. Някои напускат родината , почти изгонени от действителността , другите се предават или продават евтино на западните слуги наречени български политици.
    Нямаме промишленост , армия , полиция , селско стопанство дори и спорт . Безисходица !
    Или трябва да започнем отначало или да се преименуваме на Бивша република България .
  • 35 прима виста

    22 3 Отговор
    При Бай Тодор , хората излизаха в пенсия на 54 -56 -58 години , млдаежите веднага на работа , а пенсионерите гледаха внуци , Как няма да има 9 мил ? Управляващите убиха буквално народа ,няма друга дума .

    Коментиран от #37

  • 36 Малка корекция...

    1 0 Отговор
    Сте намалели !
  • 37 Бай Тодор

    1 12 Отговор

    До коментар #35 от "прима виста":

    Правешкият тъпанар ли имаш предвид ?! И за какво са ви толкова много българи на едно място... пилони ли ще правим ?!
  • 38 Празко

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Така ако":

    Ми явно много мразят българите и всеки се спасява както може.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Тотал

    13 0 Отговор
    Точно така е , от високата пенсионна възраст е цялата работа . Младите сега до 30 живеят в детската си стая , уж учат , ала бала .Огромни цени на имотите и ако човек вземе кредит за жилище когато е на 30 има шанс да стане негово когато стане на 60 , това е абсурдно .Ако се намли възраста , младите ще бачкат оше веднага след училище и веднага могат да създават семейства . Нашите управници обаче не мислят така .Във Франция се опитаха да им вдигнат възраста за пенсия и онези подпалиха Париж .Дори сега мисля че работят до 60 .Малко акъл трябва и ще се оправи работата
  • 41 Няма да се оправи

    0 3 Отговор

    До коментар #31 от "визионер":

    Просто пенсионерите ще станат повече, а пенсиите ще намалеят. Това което предлагаш могат да си позволят само млади нации.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 визионер

    3 0 Отговор
    Пенсионерите може и да станат повече , но сега поради стажа им върви прослужено време , облаги ,бонуси , по висока заплата заради стажа и тн .Тези всичките облаги младия ще ги навакса докато си рупа стажа , а стария като го пенсионират спират да плащат подобни неща и само от разликата ще му плащат пенсията .Това е само един пример , има откъде опвярвай , акъл трябва , а не да се убива нацията
  • 44 Раз мисли

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "ахаа":

    Тая мома - биснес дама се прави на нечула, невидяла и неразбрала! Демографската криза е по икономически и социални причини, тоолкова е просто. В България условията за живот са неприемливи за създаване на семейства и раждане и отглеждане на деца от по-голямата част от хората. Ниски доходи, лоша или липсваща инфраструктура, лошо или липсващо здравеопазване, образование, сигурност, правосъдие, унизително ниски доходи. Когато и ако се променят условията и средата на живот в България (което е утопия), демографията сама ще се оправи, толкова е просто и логично. Лошото е, че феодалите не могат и не искат да строят капитализъм, а още по-малко такъв, с човешко лице.
  • 45 Нали

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Не драматизирайте":

    По-добре ужасен край отколкото, ужаси без край!
  • 46 Дедо ви

    7 0 Отговор
    Това беше целта на занятието,след 89та.Пълна ликвидация на българите.Освобождаване и разпродажба на хубавите и плодородни земи .Златна Добруджа е изкупена за жълти стотинки.Ликвидация на българското производство във всяко едно отношение .Хората нямат работа,храната е под всякаква критика,всичко е изкуствено дори и хляба не е истински.Всичко е с цел ликвидация на България.Трупат се огромни печалби с цел обедняване на населението.Никой не мисли за младите които трябва да оставят потомство по тези български земи.България умишлено се води към гибел.Кой да ни поведе, като нашите политици са се продали за чужди интереси.Остава ни само. Боже опази България .Държава на1300г. ще я ликвидират за 30г.
  • 47 икономист

    1 0 Отговор
    Има история , проверете дали някога в България е имало толкова висока пенсинна възраст
  • 48 Никой не мисли за хората

    4 0 Отговор
    Росица Стелиянова нищо не е на мястото си в България .Ръководена от крадци и мошенници , ДС е във всяка партия ,няма лустрация , съд , прокуратура и МВР са под контрола на мафията и са криминални . Е как хората няма да емигрират като чумави крадци управляват БГ . Лакомията и арогантността нямат граници , назначени чиновници с астрономически заплати ,че и бонуси без край а същевременно пенсионерите взимат масово 200,300 или 300 лв пенсии подигравки .Който и да доде на власт никой не мисли за хората а само за собствено забогатяване .
  • 49 Доко

    0 0 Отговор
    И след, като този факт е на лице. Къде са арестуваните и осъдени лица за този процес , който е заплаха за националната ни сигурност?
  • 50 Охотник

    4 0 Отговор
    Прост народ слаба държава. Сами сме си виновни, и никой не го интересува за нас. В Неделя ги наказахте с безхаберие, а сега ревете. Никой не се интересува за другият, и всеки е готов да удави отсрещният. Дори и без причина. След освобождението сами се причиняваме всички злини. Народ който живее, за ядене,пиене и повръщане няма бъдеще. Живеете, в МОЛ-ве и кръчми. Мирогледът ви стига до Нова, БТВ и порно каналите. Докато в главите са германските дизели и масажи с освобождаване, нищо няма да се промени. Ще превземат държавата, без пушка да гръмне.
  • 51 Емо

    5 0 Отговор
    Млади мързеливи хора, почвайте да работите, за да изкарвате пари на капиталистите. Работете за жълти стотинки, колкото да оцелявате. Да знаете, 1000 лв. е огромна заплата за българия. С нея могат да се гледат и 2-3 деца. Раждайте повече, образовайте ги, защото на тая държава и на бизнеса им трябва работна ръка - роби, да работят за жълти стотинки. Да знаете, че ни трябват млади хора за работа, експлоатираме ги докато имат сили, после шут м задника. Ние сме индустриалния капитал от куфарчетата на Луканов и искаме да го умножим. Как не ви е срам да емигрирате за по-високи заплати? Как не ви е срам да не искате да работите и да създавате деца? Да знаете, робите нямат право на избор, ако искат да живеят, трябва да работят за нас.

    Коментиран от #53

  • 52 бл.134 в Зап. парк

    1 0 Отговор
    Супер , тъкмо ще има повече имоти .Ако може по 20 апарта на човек
  • 53 Мъртъв русофил

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Емо":

    Евала Емо!
  • 54 Дете Индиго

    2 0 Отговор
    Ми да вземем да приберем 10-20 милиона мигранти и без това се чудят къде да одят мигрантите тъкмо се размножават като скакалците по 4-8 деца в семейство и за 10 години ще напълнят България до 40 милиона друг е въпросът ако мигрантите не щът в България тогава явно сме на дъното и сме по зле от африка
  • 55 Гост

    3 0 Отговор
    Дайте по 30 бона на първо дете и по 50 бона за 2-3-4 и ще има деца ... Само хуманата, памперсите и хомеопатията е 300-400 лв на месец .Направете детските поне толкова . Обаче и изисквания,поне средно образование и поне единия родител да е на постоянен трудов договор.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове