Last news in Fakti

3 Ноември, 2023 19:06 988 7

Българският фармацевтичен съюз срещу БЛС за електронните рецепти

  • аптека-
  • лекарства

Аптеките и фармацевтите не се плашат от прозрачност и контрол, за разлика явно от други медицински специалисти и участници във веригата на лекарствоснабдяването

Българският фармацевтичен съюз срещу БЛС за електронните рецепти - 1
Снимка: БГНЕС

На 02.11.2023 г. Български лекарски съюз излезе с данни за електронните рецепти, но последвалото тълкуване на данните и заключенията, които бяха направени, смятаме за некоректни. Това пишат от Българския фармацевтичен съюз, цитирани от БНР.

"От 3380 аптеки в България само 2938 са изпълнявали електронни рецепти. Регистърът на аптеките в страната се променя ежедневно – едни аптеки се откриват, други се закриват.

Към днешна дата в България работят 3230 аптеки. От тях 198 са болнични аптеки, които обслужват пациентите на лечебни заведения и не извършват отпускания по т.н. „бели електронни рецепти“, а 72 са аптеки на помощник фармацевти, които изобщо нямат право да отпускат продукти по лекарско предписание. БЛС се интересуваха защо 442 аптеки не са отпускали електронни рецепти. 270 аптеки (198 болнични аптеки и 72 аптеки на помощник фармацевти) няма как да са изпълнявали такива предписания. Остават 2960 аптеки, от които 2938 са отпускали електронно. Предполагаме, че 22 аптеки все още на са виждали електронна бяла рецепта, защото не са имали пациенти с такива предписания.

Бяха изнесени данни, които ние не поставяме под съмнение, но ще обясним:

204 230 издадени електронни предписания след 16.10.2023

134 983 изпълнения по електронни рецепти (66%)

14 164 анулирани предписания (6.9%)

Предполагаме, че много лекари са допускали грешки при предписването и са анулирали предписанията. Това вероятно се дължи на факта, че не бяха положени усилия от БЛС да се обясни на лекарите как се предписва електронно. БФС разпространи информация за това как и от къде може да се свали мобилното приложение, което не беше направено от БЛС и БЗС, за да могат фармацевтите в ежедневния си контакт с лекарите да ги информират. Не всички предписания са анулирани.

Има пациенти с няколко варианта на едно и също предписание – няколко рецепти за едно и също нещо. Изпълнено е коректното предписание, а останалите остават неизпълнени. Има предписания, които не подлежат на изпълнение – изписана една таблетка вместо една опаковка, изписани лекарствени продукти, които не са налични въобще на пазара и др. Отчитаме като успех 66% изпълнения, като се има предвид, че при издадени над 44 млн. рецепти по НЗОК от 01.06.2021 г. насам, при които касата доплаща в някакъв процент крайната цена, а понякога реимбурсира 100%, има едва 80 % изпълнения.

69 376 електронни рецепти за изтеглени от аптеки, но само 28 264 са изпълнени.

Има много и различни причини една рецепта да не бъде изпълнена, като някои от най-често срещаните са:

- Предписаният продукт е регистриран в България, но не е наличен на пазара (никога не е внасян или просто в момента го няма)

- Предписаният продукт е регистриран, наличен на пазара в България, но аптеката не разполага с него, защото няма гарантиран достъп до всичко налично в складовете. В този случай пациентът обикаля по аптеките в търсене на точно предписания продукт.

- Пациентът не може да си позволи предписаната му терапия. Тъжно е, но е факт! Дори в аптеката да има наличен аналогичен лекарствен продукт на по-достъпна цена, ако лекарят е предписал по търговско наименование, замяната е невъзможна вече.

- Пациентът отказва терапията. Дали причината е в липса на доверие, възможности, внушения или „ще изчакам да видя дали няма да ми размине от само себе си“ е въпрос с много отговори.

Всъщност едва сега се вижда до каква степен пациентите въобще се придържат към назначената от лекаря терапия. Това е нещо, което при хартиените рецепти няма как да се проследи. В момента всеки лекар издал електронно предписание има обратна връзка от НЗИС дали, какво и кога е изпълнено в аптеката САМО за електронните рецепти.

49 615 генерични предписания (24%)

Едва едно на четири предписания е генерично. БЛС пропуснаха да посочат, а вероятно не са се интересували, колко от тези предписания са изпълнени. Анализът на тези данни предстои.

БЛС имат съмнение в контрола по отпускането.

Нормативните промени в Наредба 4 и Наредба 28 в сила от 16.10.2023 г. въвеждат ред и неизбежен контрол по отношение на отпускането.

Дневникът на изпълнените рецепти (Наредба 28) стана задължително електронен, като в него задължително се съдържат освен данните за лекаря (имена и УИН), пациента (имена, адрес и възраст), вече се включват и самото лекарство (т.е. какво е отпуснато – доза, лекарствена форма и т.н.), а при електронно предписване и национален референтен номер на предписване и отпускане (генерира се от НЗИС при предписване и отпускане). Точно това прави възможен контролът по отпускането ефективен.

Досега беше възможен контрол по отпускането само в момента на извършване на нарушението (чрез метода на мним пациент), а сега вече се контролира и отпускането дори със задна дата. Изпълнителната агенция по лекарствата е осъществявала контрол по отпускането, както и когато е имала възможност. Сега вече има многократно по-добър начин. БЛС забравят, че контрол по отпускането освен ИАЛ осъществяват и инспекторите на РЗИ, но това се пропуска. Все пак чухме за 800 проверки и санкции на аптеки. Малко или много, достатъчно или не, все пак има някакъв контрол и последствия. Нищо не чухме за контрол по предписването обаче! Има ли въобще упражняван контрол по предписването на бели рецепти някога? Всички ли бели рецепти отговарят на нормативните изисквания? Някой някога да е санкциониран?".

Това пишат още в официалната си позиция от Българския фармацевтичен съюз. И още:

"БФС никога не си е позволявал и няма да се меси в работата на лекарите. Изискванията по предписване електронно предписание (дали да има амбулаторен преглед, номер на лечебно заведение, практика или друго на рецептите, как точно да изглежда рецептата, как да я попълва лекарят) са правени в тази част от БЛС.

Аптеките и фармацевтите не се плашат от прозрачност и контрол, за разлика явно от други медицински специалисти и участници във веригата на лекарствоснабдяването. Дигитализацията позволява превантивен контрол в реално време, който защитава и предписващия, и отпускащия, а най-вече пациента".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тц тц

    6 0 Отговор
    Не се наядоха тези аптекари и джи пита.

    Коментиран от #5

  • 2 Мишо

    10 0 Отговор
    Всичко това е направено да уморят хората без лекарства и да редуцират населението.
    Действа се по план. Лекарите са инструктирани да не изписват антибиотици в никой случай.
    Това е внесено отвън и нашите продажни политици го приемат радушно и с радост...

    Коментиран от #3

  • 3 Асдф

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Мишо":

    Ти като малък все антибиотици да ти давали нали имаше един чист аналгин, аспирин, витамин Ц и сироп за кашлица ей тва имаше само.

    Коментиран от #7

  • 4 Безрамници

    11 0 Отговор
    Как не ви е срам, да разкарвате болните хора. Като е неделя и не може да иде до личната, а му е лошо, да не може да си купи лекарство, което знае, че му действа....БезТсрамници➿

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 НОМЕРА Е ДА ПУКНАТ ПОВЕЧЕ

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Безрамници":

    ХОРА ЗАТРУДНЯВАЙКИ ГИ МАКСИМУМ. КВО ДА ГОВОРИМ ЗА ХОРАТА В СЕЛАТА. ДОКЪТО МИНЕ ПО ВЕРИГАТА И СТИГНЕ ДО АПТЕКАТА АЙДЕЕЕЕ... ПЪТНИК Е..
  • 7 Яяяяяя

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Асдф":

    Антибиотик се даваше по лекарско предписание, имаше и лекарства, които се приготвяха е аптеката, сега да само продавачи
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове