Last news in Fakti

3 Ноември, 2023 22:04 2 175 53

Синдикалист: Минималната работна заплата от 933 лв. е малка

  • заплати-
  • доходи-
  • синдикат-
  • кт подкрепа-
  • българия

Доходите трябва да изпреварват по-сериозно инфлацията

Синдикалист: Минималната работна заплата от 933 лв. е малка - 1
Снимка: БГНЕС

Минималната работна заплата от 933 лв. е малка.Премиерът Денков и финансовият министър Василев обещаха, че ще има реален ръст на доходите от поне 5/100. Има и някои добри новини по отношение на пенсионната система и държавното-обществено осигуряване. От 3 на 2 дни се намалява ангажираността на работодателите за изплащане на болничните. Но нямаше конкретика в числа, за да е ясно дали вървим към повишаване стандарта на живот. Това каза Атанас Кацарчев, главен икономист в КТ „Подкрепа“, в студиото на „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

Планираната инфлация е около 4,8%, каза той. България е поела ангажимент да изравни жизненият стандарт с този в Европейския сили за определен период от време, въпросът е, обаче, за колко време, подчерта експертът.

„Това, което прави впечатление, че брутният вътрешен продукт е над 200 млрд. В същото време, относителният дял на приходите намалява, което също буди въпроса "Защо"? Би трябвало при равни други условия, ако брутният вътрешен продукт расте, относителния дял на приходите да се запазва към този брутен вътрешен продукт. Естествено, ако няма големи данъчни или други облекчения“, каза Кацарчев.

Доходите трябва да изпреварват по-сериозно инфлацията, бе категоричен той. В ПВУ има критики по отношение на прага на бедност, подчерта експертът. Той изрази позиция, че правителството вероятно прави сондиране на мнение дали синдикатите са готови за протести, заради това са били поканени на среща.

По негови думи майчинството ще бъде от 933 лв., което е малко. Кацарчев каза, че в момента държавната администрация е силно лимитирана по отношение на права.

Той обясни, че ще бъде въведен данък от 15 на 100 за международните компании. Ставката за ресторантьорите и хотелиерите ще бъде 20%, посочи специалистът.

Експертът заяви, че в сферата на културата ситуацията е „много зле. “Министър Василев каза, че ще плащат допълнителни пари срещу допълнителна работа“, подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Веското

    6 16 Отговор
    Ти се радвай и на това, да не помоля Асенчо на русофилите да ви я направи в рубли 1 към 1 с лева...
  • 3 Разбира се, че е малка. Но като почнат

    14 13 Отговор
    да вземат от Газпром по 1.5 милиарда евро за пренос на година, това са по 600 лева на година средно на 5 милиона получаващи заплати, пенсии или социални. А и ако принудят Лукойл да си плаща тоя 1-1.5 милиарза на година данък свръхпечалба, това са по още толкова.
    Полека лека, ше станат нещата. Само веднъж да се отървем от руските окови.

    Коментиран от #4

  • 4 Ако се отървем от руските инфилтрати

    16 15 Отговор

    До коментар #3 от "Разбира се, че е малка. Но като почнат":

    и шпиони, тогава и инвеститорите ще дойдат. Няма само да четем как в Турция и Румъния отварят заводи и фабрики, а нас ни прескачат, като кална локва. Сега, моля ви се статистиците броят руските купувачи на жилища у нас)което си е тиха инвазия) в графа чужди инвестиции. Представяте ли си наглост.

    Коментиран от #12, #53

  • 5 Панчо Цолов

    14 13 Отговор
    Аз на подобна заплата съм работил още през 1999г взимах 1500лв като компютърен специалист.
    Сега имам фирми и не съм на заплата и това благодарение на демокрацията и моите усилия сам да постигна нещо... Не чакайте на заплати, а работете здраво и ще успеете. Вярвайте в себе си и не чакайте други да ви оправят, а сами се оправете!

    Коментиран от #10

  • 6 Булпсихопатъ

    8 3 Отговор
    Ев ахме се у газа! Кой каквото си постеле ,никой не може да му направи. Ей на това му викат самонаевалка с петдауи.
  • 7 Турчин

    15 5 Отговор
    Увеличаването на минималната работна заплата и увеличаването на цените изравняват стандарта в България с този на Западна Европа. Понеже левът е фиксиран към еврото и реално еврото е въведено отдавна (просто едно Евро е два лева) с този темп България бавно но сигурно доближава европейските стандарти. По цени на стоки вече няма разлика но и със заплатите бавно и постепенно ще се получи. 900 лева са мизерни пари. Но нещата ще се оправят след 20 години. За съжаление България има голям демографски проблем. Територията е голяма. Но населението е малко и продължава да се топи. След години вече и бежанците ще започнат да се установяват тук с подобряването на стандарта на живот. Разбира се точно това е и целта на Западните партньори. "нека и там да е добре и не всички да идват при нас".. Това мислят западните ни партньори. Добре ще се живее с едно дете или без деца. С ипотеки, заеми и потребителска култура но населението ще продължава да намалява и ще дойдат други.

    Коментиран от #52

  • 8 Българин

    12 5 Отговор
    Минималнозаплатниците винаги живеят зле и мизерно, независимо дали са в България или запада
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Програмист

    13 3 Отговор

    До коментар #5 от "Панчо Цолов":

    Бай ти г а ня 700 години чака някой да го оправи 😉 щото го мързи да се оправи сам!
  • 11 Ивелин Михайлов

    8 6 Отговор
    Само лузърите се надяват на вдигане на мрз.. победителите сами си заработват голямата заплата

    Коментиран от #40, #41

  • 12 Исторически парк

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "Ако се отървем от руските инфилтрати":

    За тая работа трябва да се отървете от българските крадци и рекетьори,които са 80% от населението и 99% от администрацията 😉
  • 13 Георги Минчев

    13 10 Отговор
    Минималната заплата трябва да еоколо 1200лв, оттам да се определят и останалите заплати. Ако не стане това, правителството пада.

    Коментиран от #17

  • 14 Кокорец

    9 3 Отговор
    Как са тръгнали нагоре цените по магазините и на горивата не мога и малката потребителска кошница да пълня с тези трохи, а не заплата. Дайте ни нормални европейски заплати най-накрая ! ! !
  • 15 мани беги

    3 1 Отговор
    що тъй не им достигна акъла с едни 67лв. в повечко акъл, за да стане кухата им лейка напълнена с бърем 1к лв. мин. раб. заплатка? мно им се свиди пуууу
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Българин

    7 6 Отговор

    До коментар #13 от "Георги Минчев":

    Ти заслужаваш ли 1200лв?
  • 18 Уса

    14 6 Отговор
    България е единствената държава чиито граждани не получават достойни на европейските пенсии и заплати,защото парите се крадат или подаряват на,по богатите чужди господари

    Коментиран от #20, #25

  • 19 Програмист

    4 5 Отговор

    До коментар #16 от "Абе":

    Ми кой те кара да седиш в нея?! Махай се, емигрирай по-скоро!
  • 20 Германец

    6 11 Отговор

    До коментар #18 от "Уса":

    Щото българите са най мързеливи и работят най малко 😉 България е държавата с най ниска производителност на труда в европа!
  • 21 норис

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Абе":

    За такива думи трябва да те съди военен съд

    Коментиран от #37, #38

  • 22 Учител

    8 5 Отговор
    За тая работа и 800лв не заслужават.. закъсняват с 15 минути подпират се и пушат цял ден и накрая искат 1200 лв 😅🤣😂😂😂 айде марш!

    Коментиран от #23

  • 23 ученик

    0 3 Отговор

    До коментар #22 от "Учител":

    Яз си пушим в час и хич не ми дреме, закона ме пази... а може и да натрепем некой преподавател пак нема ми направят нищо понеже тати е бизнесмен и ви е назначил всички на тази работа и може да ви уволни така че старци кротко

    Коментиран от #27, #28

  • 24 Да, ама на Кремъл

    6 8 Отговор
    ЕС ни дава милиарди на година за развитие и подпомагане, но нашите поставени от Кремъл във властта хубостници крадат европейските пари и ги изнасят за РФ. Точно както правят и в Унгария.
  • 25 Да, ама на Кремъл

    6 8 Отговор

    До коментар #18 от "Уса":

    ЕС ни дава милиарди на година за развитие и подпомагане, но нашите поставени от Кремъл във властта хубостници крадат европейските пари и ги изнасят за РФ. Точно както правят и в Унгария.
  • 26 00001

    7 7 Отговор
    Заплатата не е малка.Производителноста на труда е много малка,качеството на хранителните и други стоки произведени в България е изключително ниско и е масово състояние, а не единични случаи. Претенциите на работодателите за по високи цени от ЗЕ, и заплащане на работниците както в ЕС, са смехотворни като се погледнат нискокачественните Български стоки, на които само опаковката е качественна. А средния Български работник е ниско квалидициран или не е квалифициран, тои е крадлив и мързелив, и не можещ да изпълнява основните си задължения. А каквото направи е малко като количество и некачественно.Но искащ високи доходи и очакващ да получи заплата на Германец.Българиа няма произведени стоки бързо и качественно, но има много пари в обръщение без покритие и същотото или по-малко количество стоки от преди увеличението на заплатата, равняващо се на дори по малка покупателна способност от преди увеличението на заплатата, това е капитализъм, увеличение на заплатата без увеличение на количеството и и качеството на произвежданите стоки е-комунизъм
  • 27 Учител

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "ученик":

    Познавам десетки като тебе ученици дето умряха от свръхдоза преди да навършат 30.. ти няма да си по различен от тях и слава Богу 😉
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Юрист

    3 5 Отговор
    За тая работа и качество и 800лв са ви много!
  • 30 Пилотът Гошу

    6 1 Отговор
    Поели са ангажимент да изравнят стандарта до 3568-а година....
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 охранител от БодуСот

    3 7 Отговор
    За мен заплата от 1000лв е предостатъчна, аз не съм виждал никога толкова пари на куп.
    Затова благодарско на правителството и много мерси пак значи!
  • 33 ОГНЯН

    3 2 Отговор
    аЗ БАЧКАМ ЗА 690ЛВ В МОМЕНТА КЪМ ОХРАНИТЕЛНА ФИРМА И СЪМ ПРЕДОВОЛЕН
    БЕРКЕТВЕРСИМ СА СИ ПАРИТЕ А БЕЗ ТЕХ
  • 34 ххммм

    6 1 Отговор
    АМи като е малко, защо в момента заплатите са по 600-700 лв?

    Коментиран от #35

  • 35 колобок

    2 7 Отговор

    До коментар #34 от "ххммм":

    Никой не взима 600-700лв толкова са помощите за ненормалните
  • 36 Много

    5 0 Отговор
    Много сте сладки. Едните викат "давай дигай че съм на минимална" и с още 100-200 лв нищо няма да им се промени. Другите "Мизерниците са на минимална, не ми пука" и не схвеащат че като на 1 милион души им дадат по 100-200 лв цените ще станат двойни. Богатите не им пука така или иначе защото данъци не плащат и парите им не са в БГ.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Абе

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "норис":

    Кой ще съдиш посерес българия няма войска ти за военен съд пелтечиш ще ти се изтропкам на трибагреника и на главата
  • 39 златна малинка

    1 2 Отговор
    При Виденов имаше паника на валутният пазар, и дефлация измерено в злато и други стабилни валути. Казват, че Япония има непреодолима дефлация. Не, просто имат свръх високи цени, които имат таван на покачване, съпротива. Тоест, инфлация не значи високи цени, а дефлация не значи ниски цени, дори измерени в злато. Световният свободен пазар е скачени съдове на изравняващи се цени, а инфлацията е догонване на изравняването. Япония и Китай, Швейцария, имат няколко пъти повече пари като процент от БВП, но нямат покачване на инфлация - изобщо - инфлация. В страни с много малко пари и ниско кредитиране, има инфлация но тя е парична паника или от дефлация към световни цени като при Виденов и при Костов.
  • 40 Орлин

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "Ивелин Михайлов":

    Типична мафиотска пропаганда ....Не са виновни крадците на държавните пари , хората са виновни , че са мързеливи ....бива наглост бива , но вашата е космическа .
  • 41 Гордостта на Тара

    5 3 Отговор

    До коментар #11 от "Ивелин Михайлов":

    Аре тогава всички на МРЗ да напуснат.. знаеш ли какво ще стане .. ресторантите ще станат бунища улиците също.. МРЗ е гарант да живееш нормално а не няква прищявка гарант че няма да те правят на .... И ще можеш да си плащаш сметките и нуждите .. всяка една работа е от значение Г-н Професоре
  • 42 Анонимен

    3 0 Отговор
    Имате забрана да коментирате и да публикувате статии.
  • 43 Фют

    4 2 Отговор
    Нищо от така написаното няма да стане. 933 лв. Са твърде голям скок от 780лв, които са в момента за Мин. заплата. Работодателите -феодали няма да одобрят това.
  • 44 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор
    Вярно
  • 45 Приказки на пазара

    4 1 Отговор
    Трябвало да стане Ами направете го бре За какво сте синдикат Ако не знаете как питайте колегите от Гърция
  • 46 дядото

    5 0 Отговор
    как ли да преживява пенсионера с 527 лв.месечно. на кой му пука
  • 47 Пипи

    3 2 Отговор
    Е то да лежиш и пърдиш е супер, а ако може да ти дават и 2÷3000лв заплата е чудо!
  • 48 Анонимен

    2 0 Отговор
    1 933, следва и нагоре да е минималната работна заплата в България. Много се краде. Поспрете се бе казал др живков, да има и за народа.
  • 49 Пародия

    3 0 Отговор
    Всичко в България е Бутафория Няма точни правила Законът е мафията Чорбаджийте са бившите борци против капитализма а сега са най богатите крупни милионери и милиардери
  • 50 Мхъ...

    3 0 Отговор
    Минималната трябва да е минимум 1400 лв при тези чудовищни цени, а средната поне 2800 лв!То пък тогава алчния бъргалин ще направи хляба 5 лв!Мани мани....
  • 51 Чак сега ли?

    1 0 Отговор
    Го разбрахте.... тук трябва хиляди да се взимат за да не живеем като плъхове
  • 52 !?!?!?

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Турчин":

    Това което сте написали вече се е случило в някои села.
  • 53 Няма защо

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ако се отървем от руските инфилтрати":

    Да си представям - твоята безмерна глупост направо вади очите ни!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове