Last news in Fakti

9 Ноември, 2023 11:08 1 720 30

Дацов: Данък „бакшиш“ е много труден за реализация

  • любомир дацов-
  • финанси-
  • икономика-
  • данък-
  • бакшиш

При данъците нещата изглеждат като един голям миш-маш

Дацов: Данък „бакшиш“  е много труден за реализация - 1
Снимка: БГНЕС

Пакетът от мерки за данъчни промени, предложен за обсъждане, пораждат повече задължения за гражданите и бизнеса, отколкото средства в бюджета. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ финансистът Любомир Дацов.

Той разкритикува това, че ДДС-то за ресторантьорския бранш няма да се върне на 20%, а ще остане 9%.

От друга страна сред предложенията виждаме данък „бакшиш“, но това е несъществен въпрос. Големият проблем е, че данъчните промени са политика - те са философия за това как си представяш, че функционира една система и какви лостове използваш, за да постигнеш една или друга цел. Не се играе толкова със ставки, които са микрополитика, колкото със структурата на самите данъци. Ние играем със структурата на данъците не виждаме, защото нещата изглеждат като един голям миш-маш.

Всичко, което в последните 20 години в Министерство на финансите е изглеждало нерационално, предизвикващо смях, изглежда че сега все едно ръководството на ведомството е изготвило един списък с тези неща и се опитват да ги реализират, каза още Любомир Дацов.

Сам по себе си този данък „бакшиш“ е много труден за реализация, освен това е микростъпка, коментира той.

С недоверие към предложението за данък „бакшиш“ гледат и част от ресторантьорите. Според Димитър Манолов от Българска асоциация на заведенията - Велико Търново понятието „бакшиш“ не съществува в нито един закон. Той запита как този термин може да се определи законово като плащане, както и кой може да определи каква сума ще бъде такъв данък. Това е изключително плащане за услугата, която получава даден клиент и тя се определя от този клиент, каза още Манолов. Това не е заложено като такса или някаква постоянна стойност и няма как ние да принудим хората от обслужващия персонал да ни обявяват какви бакшиши получават, категоричен беше ресторантьорът.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Има

    8 0 Отговор
    го в много държави , но ако получилите бакшиш не обявяват реалната сума - танту за кукуригу !
  • 2 Дедо пич

    20 0 Отговор
    На тия дето са направили ултра досадната реклама на Рафълс, "най-вълнуващия" картофен чипс и ми я набиват в очите и ушите на всяко видео на YouTube - да ви еba мyтката пайчинa!!!

    Коментиран от #6

  • 3 Важно

    6 1 Отговор
    е да има бъркотия, другото няма значение.
  • 4 Правя си харакири

    8 1 Отговор
    Данък бакшиш😀😀😀😂😂😂😂😂😀😀😀😂😂😂Данък за даване ще има ли, че като дам 20лв.на детето да ми вземете 10лв.данък смешници.
  • 5 Последния Софиянец

    7 3 Отговор
    Аз исках сервитьора да дели бакшиша с кухнята и изведнъж се оказа че няма никакъв.И се отказах.

    Коментиран от #15

  • 6 Лелята също,както и

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дедо пич":

    сестрите и дъщерите
  • 7 АБВ

    9 0 Отговор
    Ха ха на мен бакшишите са ми по-големи от заплатата да не съм идиот да ги признавам хахаха
  • 8 0000

    20 0 Отговор
    Да се обявят бакшишите тогава, когато ТЕ си обявят рушветите и ги обложат с данък.
  • 9 Шопо

    6 0 Отговор
    Я бакшиш и пари за жена не даем
  • 10 Яяяяяя

    1 0 Отговор
    Да има и затова ако имаш познат сервитьор в заведението, отказва категорично да вземе Trinkgeld
  • 11 събирате ли ДАНЪК ОТ КЛОШАРИТЕ ДЕТО

    10 0 Отговор
    РОВЯТ КОФИТЕ БЕ МРЪСНИЦИ МРЪСНИ ? ИМА ГО , АМА ЩО НЕ ГО СЪБИРАТЕ ПРОСТАЦИ ?
  • 12 ТИКВАТА ПЛАЩА ЛИ ДАНЪК

    9 0 Отговор
    ЧЕКМЕДЖЕ ?
  • 13 Демократ

    10 0 Отговор
    Финансовата система на България няма нищо общо със страните от ЕС. Диференцираното ДДС много отдавна съществува даже в Румъния, която уж е по-зле ,където храните с първа необходимост са с 5% ДДС , всяка група храни е с различно ДДС според потребностите на хората, детски стоки,книги,ученически пособия са без ДДС, транспорта за пенсионери, деца, ученици, студенти е безплатен и т.н. и т.н. Няма защо да се чудим защо храните тук са по-скъпи от Германия. Всичко зависи от управниците. Ако се грижат за хората, правят живота им по-лесен. Мафията обаче по-важно да е на власт. Защо няма закон за меценатството в културата- за да няма култура и културните дейци законово да са най- зле в държавата. Няма успяла държава без образование и култура. Българските управници ограбват целия народ с безумните си закони, за да узаконяват кражбите и по цял ден разни експерти ни дрънкат празни приказки с безсмислени обяснения. Истината остава в тайна.
  • 14 Някой

    6 6 Отговор
    Не трябва да има никакви бакшиши. И да си връщат рестото до стотинка. Бакшишите са като обучение за корупция. Взимане на пари, за работа която тъй или иначе трябва да свърши. Бакшишите да се забранят!
  • 15 Данък крачол

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Всеки път като го преместя в другия
  • 16 Сатана Z

    9 1 Отговор
    СГЛОБКАТА ще съдере кожата от гърба на Българина както и Турчин не го е правил.
  • 17 Чета проектозаконите

    1 0 Отговор
    За промяна на данъците и реакцията ми е такава все едно чета "д-р" на Бранислав Нушич
  • 18 Коч Ина

    5 0 Отговор
    данъци до дупка за габарите, да не мислите, че ще си серрете така необложени по няколко пъти на ден. След първия фекал се плаща на грамаж. Укрлайна има нужда от пари
  • 19 ежко

    2 0 Отговор
    В Румъния тази година, бакшиша е в касовата бележка.Пише го и в менюто, нещо като такса обслужване.15%.Защо направо не си вдигнат каквото там предлагат с 15%?Не виждам разликата.
  • 20 Емигрант

    0 1 Отговор
    Абе как ще го събирате този данък когато никой няма да обяви бакшишите си ? Как винаги сте "новатори" на "топлата вода", защо винаги политиците които избирате се прицелват в парите ви, а не в икономиката как да се развие и прогресира ? Първо имате ли закон за това ? Тук нямаме данък бакшиш, дори има магазини при които на касата има кутия за бакшиши който иска пуска монета, в заведенията в чинийка си оставяш стойността на сметката и излизаш, не чакаш ресто ! Казвам ви вие живеете в пещера ! НЕ ГЛАСУВАЙТЕ, ЗА ДА НЕ БЪРКАТЕ В ИЗБОРА СИ, БЕЛГИЯ Е ПРИМЕР И СПЕЧЕЛИХА ! Политиците ви имат сметка да ви накарат да гласувате,защото знаят,че при отказ корупцията /кражбата/ им умира !

    Коментиран от #21, #26

  • 21 Бок Лук

    4 4 Отговор

    До коментар #20 от "Емигрант":

    идиоте, сегашните дойдоха на власт именно заради негласуващото стадо

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 СЗО

    2 0 Отговор
    Всичко, което в последните 20 години в Министерство на финансите е изглеждало нерационално, предизвикващо смях, изглежда че сега все едно ръководството на ведомството е изготвило един списък с тези неща и се опитват да ги реализират
  • 24 нннн

    5 0 Отговор
    Данък ,,бакшиш" за политиците ще има, ли? Огромни башиши получават от ,,бизнесмените" за ,,добре" свършена работа. А данък ,,подкуп"?
  • 25 Василев

    4 0 Отговор
    Милиардите от ЛукОйл и подобни не мога да си съберат, но от сервитьорите, от такситата, от онлайн търговците, от кокошкарите ще събират. Маскари!
  • 26 Василев

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Емигрант":

    Ще пращат тайни агенти-потребители, да ядат и пият, и дават бакши, и ще следят дали са го обявили. :)
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Емигрант

    0 1 Отговор
    До 21 Бок Лук - Белгия защото са иdиоти затова стандартът им е сто пъти над вашия от иdиотизъм ! Какъв проsт, манипулиран и контролиран неандертелец си не можеш да го разбереш докато съществуваш !
  • 29 1111

    1 0 Отговор
    Струва ми се малко прекалено да има и такъв данък.
  • 30 Докога ще ги търпиме тия?

    1 0 Отговор
    Народе, защо търпиш тая гавра - високи данъци, данък бакшиш, Терзийката иска да налага данък на онези с повечe от една кола. Това не е държава, а кенеф. WTF!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове