Last news in Fakti

9 Ноември, 2023 14:56 1 168 39

На срещата с Кьовеши: Денков и Габриел са обсъдили как нарушаването на санкциите срещу Русия да се криминализира

  • лаура кьовеши-
  • санкции срещу русия

Лаура Кьовеши посочи, че е обсъдено и увеличаване на правомощията на Европейската прокуратура по отношение на санкциите срещу Русия, за което настояват Франция и Германия

На срещата с Кьовеши: Денков и Габриел са обсъдили как нарушаването на санкциите срещу Русия да се криминализира - 1

Нарушаването на санкциите срещу Русия да стане състав на престъпление, като се разширят и правомощията на Европейската прокуратура, която да го разследва. Това е било обсъдено на среща на премиера акад. Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, която е в България и участва във форум „Антикорупция, демократична устойчивост и икономическа сигурност“, организиран от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), съобщи "Лекс".

След срещата акад. Денков обяви пред медиите, че вече е разговаряно по темата с министъра на правосъдието Атанас Славов.

Повод за коментара на премиера е огласеният по-рано днес доклад на „Глобъл Уитнес“, на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух и на ЦИД, от който става ясно, че притежаваната от „Лукойл“ рафинерия „Нефтохим“ заобикаля забраната на Европейския съюз за търговия в държави членки с продукти, произведени от руски петрол, и, възползвайки се от полученото изключение от забраната за внос на руски суров петрол и нефтопродукти, е натрупала солидни печалби. Съдържанието на доклада беше изнесено от изданието „Политико“.

Министър-председателят заяви днес, че голяма част от информацията е била известна и преди това и няма особена изненада, освен „скалата, в която се развива цялата тази схема за заобикаляне на санкциите“.

„Всичко, което е свързано с информация по отношение на действията на „Лукойл“, винаги е било на разположение и никога не е било крито. Това е една от темите, която обсъждахме с г-жа Кьовеши. Има директива, която изисква всяка държава членка да създаде координационен механизъм, който да следи за това дали се нарушават санкциите. Когато влязохме в правителството, се оказа, че няма движение в тази посока. Нямаше механизъм. Започнахме да го създаваме преди месец-месец и половина, но това, което постави г-жа Кьовеши е, че нямаме наказателни състави, които да са свързани с нарушаването на санкциите. Това е процес, който не е започнал, но е имало разговори с правосъдния министър”, посочи Денков.

Лаура Кьовеши на свой ред сподели, че една от темите, които са били обсъдени на срещата с премиера и вицепремиера, е била увеличаване на правомощията на Европейската прокуратура по отношение на санкциите срещу Русия, за което настояват Франция и Германия.

„В момента Европейската прокуратура има много ограничени правомощия да разследва нарушаването на санкциите от страна на държави членки на ЕС. За да се промени това, трябва да се приеме национално законодателство, което да криминализира заобикалянето на санкциите, от една страна, и да се увеличат правомощията на Европейската прокуратура, за да покриват такъв тип престъпления“, посочи Кьовеши.

Другите теми, които е обсъдила с премиера и вицепремиера, са свързани с доизграждането на офиса на ЕРРО в България, както и компетенциите на институцията във връзка с борбата с организираните престъпни групи. Кьовеши отбеляза, че в България Европейската прокуратура работи по стотици случаи, но е трудно, защото няма специално зачислени полицаи, а и съставът на европейските делегирани прокурори все още не е запълнен. Тя е проявила интерес и към напредъка по ремонта на сградата на ул. „Г. С. Раковски“ 134, предназначена за ЕДП, като е подчертала, че е изключително важно в една сграда да бъдат обединени всички дейности от компетенциите на делегираните прокурори, така че тяхната работа да бъде максимално обезпечена.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хахаха

    29 3 Отговор
    Денков и Габриел са като Пинокио и новата му недодялана приятелка

    Коментиран от #9, #23

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    25 4 Отговор

    До коментар #2 от "Град Симитли":

    кРЕТЕНИ АМА МОЖАХА ДА ФАЛИРАТ ЕВРОПА НАЛИ ....НАКАРАХА ЕВРОПА ДА КУПУВА ЕНРГОНОСИТЕЛИ ОТ РУСИЯ ЧРЕЗ АМЕРИКА...И ЦЯЛА ЕВРОПА СИ ТРАЕ И ФАЛИРА ДЕН СЛЕД ДЕН
  • 7 Българин

    21 2 Отговор
    лицемерие
  • 8 пешо

    19 2 Отговор
    тъпаци
  • 9 Кукли на конци

    16 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хахаха":

    Защо унижаваш Пинокио? Той стои сто нива над тези кретени.
  • 10 СмехУрко

    22 2 Отговор
    хахахаха аз мислех, че са обсъдили как да потърсят отговорност от Кирчо и Кокорчо за изпирането на Бочко и ПеЛефски, да питата БГ проКУРатурата що така потулиха делата за чекмеджето и къщичката у Барселона, да потърсят има ли отговорни за корупцията и паранките в сакове за пътища и обществени поръчки.... а тия убавци си приказвали али-бали за Украйна и Русия... А и дебелото Лиле ми се видя на масата до тях... Та тя им е толкова на удобно да я окошарят за далаверите по пътищата, ама май са я позабравили удобно и нея
  • 11 Хайде, пак…

    25 2 Отговор
    А, бе, ей, вие нещо за нас, за България няма ли да направите??? Само проблемите на чужди държави се занимавате по цял ден и нищо, ама нищо за нас! А ние ви плащаме заплатите!
  • 12 Тая тьотка Кьовеши

    19 1 Отговор
    кво само се помотва?! От среща в среща ходи само, а тулупа и прасчо вече се размагнитиха?! Май ще трябва ние да хващаме сопите?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 3.14К

    19 1 Отговор
    Кьовеши отдавна трябваше да е арестувала Урсула, но и двете са лични назначения на Сорос.

    Коментиран от #22

  • 15 Марк Куч

    10 1 Отговор
    определено това е най-големият проблем на Европа и в частност на България. Глупаците са осъдени винаги да страдат от глупостта си
  • 16 Дракула Цепеш

    7 1 Отговор
    Карпатска мечка, правно образована. Всички сте КЕлеши.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 кална вена

    11 1 Отговор
    тая пъ си пръцнала брошка на украйна и гледа кът недовършена кобила....от де съ взехте само малоуми изсклецани
  • 19 питащ

    10 1 Отговор
    Габриел е нелегитимен члан на МС на България заради двойното си гражданство. Всяко нейно действие няма правни последици, но това важи за цивибизованите страни, а не за продажното правителство на Денков. Къде са конституционалистите по тези въпрос, ааааааааааааааааааааа?

    Коментиран от #28

  • 20 завод

    5 1 Отговор
    Тези двамата само глупости мислят.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Парадокс Бг

    1 4 Отговор

    До коментар #14 от "3.14К":

    Стига сте разпространявали фейк измишльотени и руска пропаганда! Това трабва да е подсъдно!
  • 23 Обидите са липса на аргументи!

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хахаха":

    Избърши си слюнките от устата!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гого

    1 0 Отговор
    Кьовеши ако беше ок, ЩЕШЕ ВЕЧЕ ДА ВЪРВИ РАЗСЛЕДВАНЕ И МОЖЕ БИ ВЕЧЕ ОБВИНЕНИЯ ПО АФЕРАТА С ВАКСИНИТЕ, ТЕСТОВЕТЕ И "ПАНДЕМИЯТА" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! И тя е част от ЕС-мафията
  • 26 Чичак

    3 0 Отговор
    Само глупости се говорят.... нарушаването на санкциите срещу Русия да се криминализирало...бля-бля, пръдни ... Европейският парламент не го е приел и нещо повече ! Всички санкции до една обявени от ЕК са незаконни точно по европейското законодателство и в момента ! Никога, ама никога нарушаването на санкциите срещу Русия не е било дори нарушение а камо ли престъпление !
  • 27 Няма как да се

    1 0 Отговор
    увеличат правомощията на Европейската прокуратура, за да покриват такъв тип престъпления“, по простата причина че Европейският парламент никога не е криминализирало санкциите ! Никога ! А това не са престъпления по европейското законодателство. Който не вярва да влезе да чете в сайта на ЕП......
  • 28 Габриел е нелегитимен члан на МС

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "питащ":

    И кокорчо също !
  • 29 Абсолютни глупости

    0 0 Отговор
    За да се промени това, трябва да се приеме национално законодателство, което да криминализира заобикалянето на санкциите...... Само с гласуване в ЕП това може да стане и Кьовеши много добре го знае защото подобни казуси имаше и в Германия и във Франция и ясно и беше казано ...... У лево на всички недоразумения които на срещата невероятни глупости надрънкаха
  • 30 БСП МИЛИАТДЕРИТЕ

    0 2 Отговор
    От утре ша ни превикват по един в съдебната палата
  • 31 Така така

    4 0 Отговор
    Тия безработни това ли отчетоха като най важното за България в момента, че и за разпадащият се съюз!?
  • 32 Р. ОВЧ

    1 0 Отговор
    Кьовеши ми прати призовка, за централния....
  • 33 ха ха

    1 0 Отговор
    що не крминализирате не заплащането на труд , безродни копеЛдаци
  • 34 БЕНЧО С БЕНТЛИТО ОТ БСП

    1 0 Отговор
    Ша давам писмени обяснения за бентлито......
  • 35 Гост

    2 0 Отговор
    Вместо да дискутират наложителните за нацията ни въпроси, как да се опазим цели и да оцелеем при настоящата демографска криза и свръх инфлация, те тръгнали най-напред да се подмазват на господарската пратеничка, на колко велики демократи могат да се направят?!?!!? П.У.Д.Л.0.Г.И!!!!!
  • 36 ГЕРГОВ

    0 0 Отговор
    За панаира мъ викат.....
  • 37 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    0 0 Отговор
    За хотелите по морето ша ни питат и за банковите ни сметки в чужбина...нещо и за офшорките спомена Кьовеши.
  • 38 БАБУКОООВ

    1 0 Отговор
    Викат половинката ми, била Мата Хари.
  • 39 Абе

    0 0 Отговор
    Тия политици от ЕС ни мислят за идиоти. Ако това се приеме, трябва първо те да се само вкарат в затвора. Абе САЩ и ЕС внася руски петрол и газ още . Това го знам от бившите си колеги. Танкерите от Приморск само сменят документите и разтоварват е САЩ и ЕС. Това продължава и досега.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове