Last news in Fakti

11 Ноември, 2023 14:00 2 109 19

България и Гърция с договорка в туризма

  • българия-
  • гърция-
  • туризъм

Подписването на Програмата ще засили допълнително двустранните отношения. Това ще даде началото на нови съвместни проекти и инициативи, ще създаде общи туристически бизнес мрежи, ще разработи проекти за насърчаване на инвестициите и развитието на туристически продукти

България и Гърция с договорка в туризма - 1
Снимка: Министерство на туризма

България и Гърция подписаха Програма за съвместни действия в областта на туризма за 2024 – 2026 г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма. Споразумението беше подписано преди официалното откриване на международното туристическо изложение "Филоксения" 2023, на което България е почетен гост и участва с щанд на площ от 100 кв. м.

„Подписването на Програмата ще засили допълнително двустранните отношения. Това ще даде началото на нови съвместни проекти и инициативи, ще създаде общи туристически бизнес мрежи, ще разработи проекти за насърчаване на инвестициите и развитието на туристически продукти“, заяви министърът на туризма Зарица Динкова.

В рамките на срещата с гръцкия си колега Олга Кефалояни, тя посочи, че през последните години взаимното политическо доверие се задълбочава. „Търговско-икономическите отношения се развиват включително и на регионално ниво. Ползотворно е сътрудничеството в областта на културата и образованието. Оценяваме и подкрепата ви за членството на България в Шенгенското пространство“, допълни тя.

Туризмът е сектор, който предлага нови икономически възможности, а културното ни наследство свързва хората, подчерта министър Динкова. „Двустранното ни сътрудничество се развива все по-интензивно. Броят на гръцките туристи в България продължава да расте и Гърция остава една от най-предпочитаните дестинации за българските туристи“, каза още тя.

Събитие като "Филоксения експо" е съвременна възможност за създаване на платформа, насочена към оползотворяване на туристическия ни потенциал и укрепване на трансграничното партньорство, отбеляза още при откриването на изложението българският министър на туризма. „Променяме модела за растеж към нов по-устойчив, екологичен, дигитален и приобщаващ, за да може сектора да се изправи пред предстоящите предизвикателства“, подчерта Зарица Динкова.

България е страна - почетен гост на международното туристическо изложение. Принос за това има и успешното позициониране на туристическа дестинация България в рамките на Солунския панаир – Thessaloniki International Fair 2023 г., на който страната ни отново беше почетен гост, припомниха от Министерството на туризма. Престижното признание от организаторите на Thessaloniki International Fair S.A. е в резултат на доброто съвместно сътрудничество. На миналогодишното изложение българското министерство получи награда за дестинация с най-представителен щанд.

"Филоксения" е сред водещите събития с пряка туристическа насоченост. На него се представят най-новите и интересни предложения от туристически агенции и туроператори, места за настаняване и отдих, както и от доставчици на различни туристически услуги, местни и международни туристически организации и дестинации. Тридневното туристическо събитие се посещава от компании и организации от целия туристически спектър.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сатана Z

    22 3 Отговор
    При резервацията на хотел в Гърция това лято ми направи впечатление,че няколко пъти ми споменаха,че няма настанени Украински туристи нито в този,нито в съседните хотели.
    Те това се нарича добро обслужване.Зона свободна от Укри,които в БГ са навсякъде.
  • 3 🎃🤷🏿‍♂️🎃

    6 2 Отговор
    Баце строи магистрали и тунели на шопите по-лесно да стигат Гърция, а Тракия и Хемус внуцте му ще я довършат 🤭
  • 4 QR Виза

    10 2 Отговор
    Има нужда само от едно нещо "мини Шенген" на границите за коли с БГ и ГР регистрации😉
  • 5 Иван

    12 1 Отговор
    То така или иначе всички ходим в Гърция незнам какво точно подписвате гърците да дойдат на нашето бетон -море ли
  • 6 Много тъпа

    6 4 Отговор
    министерка
  • 7 СТИГА

    6 3 Отговор
    с тия екскурзианти, АМАН !
  • 8 Кралев

    2 13 Отговор
    Гърците пак ни цакат с топла бира. Определят цени и условия, съботират нашите туристически агенций, хотели, концесионери, свалят цени и подбиват пазара в бранша. Аз като дългогодишен концесионер на плаж не съм доволен от политиката на гръцките колеги и начина им на работа. Призовавам всички български граждани да изберат българското това лято и да заповядат на родното черноморие в пъти по-хубаво от гръцкото.
    Чакаме ви хора!

    Коментиран от #10, #14, #16

  • 9 АнгелКОНва

    5 3 Отговор
    Тая е по голям кон и от мен
  • 10 УкраЙнка

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Кралев":

    Тук сме ....хи хи хи
  • 11 Станко Тодоров

    5 5 Отговор
    Аз като ходим в Гърция на почивка там е толкова скъпо, че се храня само с маслини и сурови ядки... и малко локум внос от Турция. Иначе на нашето черноморие ям хлеб и лютеница и спя в колата. Така почиваме от как махнаха столовете на профсъюзите и станциите с бунгалата след 1989г.

    Коментиран от #13

  • 12 курортист

    4 5 Отговор
    Тя Гърция е била българска навремето така че като ходя в Гърция на почивка все едно съм си в България
  • 13 Гулията

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Станко Тодоров":

    Пишман от такива селендури кат теб в Гърция, само ми пречите.
  • 14 Турист

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Кралев":

    Добре бате, ще му предам.
  • 15 Балконтурист

    4 2 Отговор
    Туризмът в бг е тотал щета, мутрохотелиерите могат да почерпят опит от гръцките си колеги но не в сферата на туризма, а във финансовата сфера. Как се постига грандозен фалит на цялата държава и стотици милиарди евра изчезват.
  • 16 ха, ха, ха...

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "Кралев":

    Ние старите варненци предпочитаме Гърция! Морето най малко ни вълнува, но има природа, ниско строителство и персонал, който разбира от туризъм. Откакто селяни нагазиха нашето море и окупираха туризма навсякъде стана отвратително. Яжте си стековете за по 600 лв. и си пийте бирата за 45 лв. халбата докато се научите да обслужвате клиентите си както се полага.
  • 17 глоги

    1 0 Отговор
    В рамките на срещата с гръцкАТА си колеЖКА- Олга Кефалояни,
  • 18 един

    3 1 Отговор
    Kрасиви министърки,браво!На този пост освен всичко друго се иска добър и приятен външен вид!
  • 19 Кастата на червените крадци

    3 2 Отговор
    Туризма в България се владее от кастата на червените крадци комунисти затова е руско-монголски безобразен а не европейски . Нашите хотелиери са васали на руските безбожници и такъв е туризма в БГ. Ако мотото по света е всичко за клиента , в БГ е всичко срещу клиента .Комунист безбожник нито от икономика разбира , нито от туризъм .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове