Last news in Fakti

13 Ноември, 2023 18:46 1 665 36

Никола Стоянов: С махането на дерогацията можем да очакваме сериозен скок на горивата

  • никола стоянов-
  • дерогация-
  • отпадане-
  • скок-
  • горива

Планът за преминаване на неруски петрол не може да се направи от парламента, а от „Лукойл“ под натиска на правителството. Още март месец са започнали тестове с неруски петрол. По-сериозен е проблема с логистиката, обясни бившият икономически министър

Никола Стоянов: С махането на дерогацията можем да очакваме сериозен скок на горивата  - 1
Снимка: bTV

Във връзка с обвиненията, че „Лукойл“ не внася данъците си, бившият икономически министър Никола Стоянов заяви в ефира на bTV: „Затова изискахме да има икономическа полза. Планът за преминаване на неруски петрол не може да се направи от парламента, а от „Лукойл“ под натиска на правителството. Още март месец са започнали тестове с неруски петрол. По-сериозен е проблема с логистиката. Когато виждаш, че има дерогация – е безсмислено да пренастроиш на "Уралс". Има действаща дерогация до края на 2024 година. Те не внасят друг петрол, защото има дерогация. С отпадането ѝ можем да очакваме сериозно поскъпване на горивата. Няма да се използва руски суров петрол, който е по-евтин и бензинът ще е по-скъп, но ще го има. Двете ни възможности за внос са през Босфора или през Черноморския регион“. Това обясни Стоянов и показа схеми на печалбите на рафинерията и данъците, които е започнала да внася у нас, след натиска на служебния кабинет, информират от novini.bg.
По думите му най-важният субект в енергетиката е да има предвидимост. „Ужасно е, че всеки ден се променят правилата. Като се реши нещо – да се работи по него. Като има свръхпечалби – да се обложат. Гордеем се, че успяхме да качим с 43%“.

Дерогацията е въведена заради липсата на невъзможност веднага да се премине на неруски петрол, а и да е в полза на българите. Да няма шоково поскъпване на горивата. От една страна е важно цените да са ниски, а от друга – да няма свръхпечалби, поясни още Стоянов. Това, което успяхме да постигнем е на тримесечие „Лукойл“ да се внася данък в хазната ни, като постигнахме споразумение да пренесат икономическата си дейност в България, подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    28 5 Отговор
    А как на Запад цените на горивата са почти като българските, при положение че се преработва по-скъп от руския петрол?

    Коментиран от #4, #7, #26

  • 2 Българка

    9 35 Отговор
    Дизелът трябва да се качи на 10 лв. Автомобилът е лукс, не необходимост. Преди повече от 30 години много семейства не притежаваха автомобили и се придвижвахме с обществен транспорт.

    Коментиран от #12, #16, #18, #24

  • 3 честен ционист

    13 9 Отговор
    Скок в цената? Това ви е най-малката грижа. Аз очаквам дефицит и редене по бензиностанциите с найлонови торбички.

    Коментиран от #6

  • 4 Киро Шприца

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Тука зимаме комисионна, и политиците трябва да живеем от нещо.
  • 5 марш ве

    11 2 Отговор
    М У Н Ч О В Е Ц
  • 6 Доротея

    10 8 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Абсолютно съм съгласна. Много Ганювци не правят разлика между цена и наличност. И с липсата на производство в България проблемът няма да е само с горивата.
  • 7 честен ционист

    13 10 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    На Запад бензинът се използва не само за безцелно шляене по цял ден и нощ като Ганя. Всеки селяндур напълнил резервоара и при първа възможност захожда към града на кафенце.
  • 8 Лъже

    20 8 Отговор
    Цените в катуна и в момента са като в западните държави, а в Словения и Австрия са и по-ниски. Много руски подлоги се обаждат напоследък

    Коментиран от #10, #25

  • 9 Град Симитли

    13 2 Отговор
    Според фейса му--този има лека форма на 0лигоFreния!
  • 10 честен ционист

    4 8 Отговор

    До коментар #8 от "Лъже":

    Това е защото с левчето не можеш да си купиш нищо по света. Само в БГ още го сменят срещу друга валута, ама то и без това отдавна се крепи само на заеми. Разкачат ли го от МВФ и без махането на дерогацията цените ще ходят всеки ден нагоре. Така че полезният ви ход е само един, запсявайте, колкото можете. Пълнете стакани, дамаджани и какъвто друг амбалаж ви се намира.
  • 11 М3 голд

    14 6 Отговор
    Вижте колко добре го казва този бивш министър: разбрали са се Лукойл да внася на тримесечие суми, правят се проби с неруски петрол, има дерогация до края на 2024 г. Защо Асен Василев мълчи и не натрие носа на Д. Добрев? Лукойл внася в държавата, откъде още за падане цената със 73 ст.? Играе се игра с Боко, който накрая ще се измъкне. То до края на 2024 г. ще има нова ЕК, Урсула ще я няма, войната в Окраина ще е на друго ниво, може би и антируските санкции. Делян и кампания се правят на по-големи католици от папата. А се е качила цената в резултат на глупостите им, а ги е отнесла тинята барабар с ББ.
  • 12 Така е!

    3 6 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Кретенчетата няма да избиват и толкова невинен народ по пътя
  • 13 дж4д

    14 0 Отговор
    Тия постоянно всяват страх, внушавайки ни апокалиптични картини.
    Принципът им винаги един и същ за всяване на страх- ако вдигнем данъците на богатите- ще стане лошо, ако увеличим заплати и пенсии- ще стане лошо, изводът, който ни налагат е, че всички пари трябва да се дават на богатите и да не облагат с данъци богатите.
  • 14 Помак

    14 4 Отговор
    ..Един человек да каже истината !...без нефтохима дизела и бензина ще са над 4 лева литъра.... Най важното ...Ако имаше около България ..на 500 -1000 км евтини горива под тези в Бг ...вярвайте петролните акули (шал, омв.
    .) щяха да накарат Лукойл нефтохим да си затвори сам рафинерията....другото е лан лан кражби и далавери на ено Прсе,тикви и компания ..пу
  • 15 Българин

    8 8 Отговор
    Петата колона на Москва от национални предатели и българофоби вие на умряло, че няма да може да се пълнят до откат джобовете на Путин и финансирането на войната ще намалее.
  • 16 ама ха

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Как 10, 100лъвъ трябва да е и ходене пеша обути със свински цървули.
  • 17 УдоМача

    4 0 Отговор
    Народът като блее като овца с рогца ще има дерогации. Само после да не реве...
  • 18 Да, бе

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Мила простакесо, тогава имаше обществен транспорт. Сега, ако нямаш автомобил си жив-умрял в почти цяла България, но една "българка" от къде да знае... Много си куха, да мЪ извиняваш.

    Коментиран от #23

  • 19 Европейски зени

    6 1 Отговор
    Колко да поскъпва! Най-много да стане, като в Гърция.
  • 20 Боби

    7 5 Отговор
    Как защитава руските интереси, тоя президентски мушморооок...
  • 21 СЛОНА

    5 0 Отговор
    ЩЕ ВИ ГАЗИ СЛОНА ,ЗА БЕНЗИНА!!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Българка

    7 9 Отговор

    До коментар #18 от "Да, бе":

    Ганю използва автомобила да се лашка, което е безсмислено. Освен това Киро и Асен ще ви осигурят обществен транспорт - нали са много печени и си ги избрахте.

    Коментиран от #27, #28

  • 24 оня

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Простакесо, ти май си мнооооого бедна и квичиш простотии. Май никой няма да те обязди да те укроти защото си много крива а?:))

    Коментиран от #29

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Да, бе

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Българка":

    Явно майка ти се е лашкала в автобуса за Столипеново... Поне не си е легнала гладна, горката.
  • 28 Ха ха

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Българка":

    Ганьо използва автомобила, не да се лашка, а да лашка в него! Скоро ходила ли си на Витоша нощно време?
  • 29 Българка

    2 4 Отговор

    До коментар #24 от "оня":

    Обиждаш, но това не променя факта, че пепедебейските комунета ще ви вкарат обратно в 90-те и няма какво да направите по въпроса освен да емигрирате.
  • 30 И как

    5 3 Отговор
    румънците минаха на казахстански петрол, без шаш и паника, без скок на цените, още преди години, а тук все не става??!
  • 31 Ехааа

    5 4 Отговор
    Толкова много ни плащат, че чак руснаците ни се чудят. Тоя завод в Бургас български ли е или руски. Поморие в България ли е или е част от Русия? Откачихте ли бре уж "българи"? Като поп Кръстьо сте!
  • 32 Джоко

    0 4 Отговор
    Скока в цената е сигурен. Но ни сме "солидарни". По- добре 4 лева за литър от летливата течност за западните ни партньори от колкото 3 лева за уралския нефт. Има повече ДДС, набираме точки за еврозоната и решаваме въпроса с димящите вагаджийки по пътищата- спират по места. Пак да си помислим колко е хубаво "хубавото"!
  • 33 Никога

    5 2 Отговор
    не съм вярвал,че в България може да има толкова много к ре Тен и,и повечето в сайта!Ей,хора,вие не мислите как ще я караме като горивата минат 4 лева,а се занимавате с глупости кой какви интереси защитавал,и колко печелел Лукойл!Дерогацията/отсрочката/ ни я дадоха от ес,заради мизерните ни доходи,и всеки който иска да я премахне е предател за българския народ и държава!Това е положението!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Коментар

    0 0 Отговор
    Всъщност термина "деРОГАция" означавал махането на рогата,които са им сложили половинките.И понеже са угнетени от цялата работа след това си го изкарват на целия народ като увеличават цените.Естествено,че ще се вдигат.Който си мисли,че няма да се вдигнат е балък.Руският петрол се води най-евтин и при внос на друг ще си е по-скъп.Логично е.
  • 36 Един

    0 0 Отговор
    Ами че те Литаско и сега ни продават Уралс на цената на Брент и си прибират разликата, така че не би трябвало да има голяма разлика, ако си купуваме от продавача директно, който и да е друг нефт.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол