Last news in Fakti

13 Ноември, 2023 20:41 2 223 38

Томислав Дончев: Асен Василев ще е министър завинаги, защото никой няма да иска да е след него

  • томислав дончев-
  • асен василев-
  • министър-
  • бюджет

Ако сме искали кабинетът Денков да падне – той щеше да падне. Нашият анализ показва, че всички останали опции са по-лоши. Не сме поставили ултиматум, а сме дали шанс да свърши нещо смислено

Томислав Дончев: Асен Василев ще е министър завинаги, защото никой няма да иска да е след него - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Ако сме искали кабинетът Денков да падне – той щеше да падне. Нашият анализ показва, че всички останали опции са по-лоши. Не сме поставили ултиматум, а сме дали шанс да свърши нещо смислено. Критиките ни не са персонални за хубостта на някой, а за това какво върши. Действията на кабинета правят всичко по-трудно. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Безспорен факт е, че една от политическите сили в сглобката е несъразмерно представена във властта. Не е темата, че искаме министри в кабинета. Най-големият проблем е бюджетът. Той може да се опише с думите: живот назаем. Ние всяка година сме си с 3% дефицит. Като гледам разчетите до 2026 година ще е така. Ако я караме така дългът ще се увеличи почти два пъти. Само разходите ни за лихви ще скочат три пъти. Ако бъде изпълнена цялата разходна част, догодина дефицитът ще е поне 5%“, прогнозира Дончев.

ГЕРБ също са взимали заеми, но за рефинансиране на стар дълг. Приходите са преоразмерени, отбеляза той и даде за пример таксата за транзита на газ.

Според Дончев Асен Василев ще е министър завинаги, защото никой друг няма да иска да е финансов министър след него.

„Не е добре България да тупа непрекъснато дълг. Най-лошата рецепта е да се плащат социалните разходи с дълг. Пенсиите и социалните разходи да се увеличават съгласно икономическото развитие“, подчерта зам.-председателят на ГЕРБ.

„Все още има време финансовият министър да преработи бюджета преди да го внесе в МС. Все още има шанс той да е по-реалистичен и по-малко рисков. Числата показват, че има проблем“, поясни той.

За мен проблема е немилостивото овладяване на парламента от една партия, която има 15%, смята Томислав Дончев.

„Голямото подозрение е, че зад искането на реформиране на службите, не се крие овладяването им. Няколко пъти беше поставян този въпрос на коалиционни срещи. Ние казахме, че това не е най-приоритетната тема. Ако някой в ДАНС не си е свършил работата, трябва да си понесе отговорността, както и зам.-шефът на МИУ“, обясни Дончев.

„Ние сме най-пострадали от невалидните бюлетини. Като най-голяма парламентарна сила, ние сме поели най-голяма щета пропорционално“, коментира той по повод многото изборни нарушения на местните избори.

На въпрос когато президентът и премиерът се карат до кого трябва да застане ГЕРБ, Томислав Дончев заяви: До правителството, стига да не се държи невъзпитано. Той даде за пример премиерът, който „постоянно им се карал“.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тъпослав дарадончев

    13 13 Отговор
    с асена дашната може да обменим опит, все пак знае харвардски хватки 🌈
  • 2 Дани Гадняра

    17 15 Отговор
    На Асеня като и изтече командировката се прибира вкъщи в САЩ, където е с постоянна адресна регистрация. Още две години остават.
  • 3 Стига сте плакали де...!

    22 7 Отговор
    До вчера плака Борисов,сега заплака и ти...!
    Ами вие си ги избрахте и се прегърнахте с тях...!
    Тогава-оправяйтв се и не ни занимавайте с вътрешно-сглобските си проблеми...!
  • 4 Ела

    27 3 Отговор
    И аз се чудех кой ще се наеме да управлява след ГЕРБ, но мераклии бол.
  • 5 факт

    23 20 Отговор
    Считам. че Асен Василев е много слаб професионалист. При него се увеличи данъчната тежест, постоянно се вземат заеми, не виждам някакви грандиозни проекти да са се раздвижили, а парите все не достигат. Явно Асен Василев не се оправя успешно с парите и не става за финансов министър.

    Коментиран от #12

  • 6 1234

    29 7 Отговор
    Герберските вождове нещо ги тресе шизофренията
  • 7 Ами

    25 7 Отговор
    Този не искал увеличение на пенсиите,нали това правеха 10 години когато управляваше ГЕРБ,колко пенсионери измряха от глад а сега се възмущава защо ПП-ДБ вдигали пенсиите
  • 8 Левон Парцамуцян

    20 8 Отговор
    Леле, колко е умен Дончо Кривоглави!
    Акъла му изтича от ушитв!
  • 9 Сериозно ли

    11 14 Отговор
    Ами нали вие си го избрахте и ни го нстресохте този безмозъчен некадърник. Мислите ли че народът още дълго ще търпи подигравката ви?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Противна шумкарска

    13 4 Отговор
    Yтрепка, кради от Габрово, премести се да краде от хазната, остави Габрово да го опосква брат му сега и акъл раздава като всеки герберуга ръси плюнки като пръскачка ! Няма да стане тази българска работа с гласуване, а с тотален отказ от гласуването, само така ще се оттървем от корупцията и тези крадци, защото и всички да излезнат да гласуват пак на същите ще се робува !
  • 12 Друг факт

    16 16 Отговор

    До коментар #5 от "факт":

    Асен Василев е най-добпия, най-образования и най-компетентния финансист, който сме имали. Аман от "многознайковци" като Томислав Дончев! Между другото - Дипломите от престижни университети като Харвард не раздават ей така дипломите си без знания!!! На Запад не раздават дипломите на килограм като у нас, там щом си завършил, значи наистина имаш добри знатия и компетенции. На Запад освен отличния успех, роля играе и Кой университет си завършил, защото нивото на образонание в по-престижните университети е мноооого по-високо и по-ценено!!! Асен Василев е завършил финанси в Университет номер 1 в Света!!!

    Коментиран от #30, #33

  • 13 зъб

    13 4 Отговор
    дончев...дали ще има правителство..за добро или лошо го определят нашите господари които ви оставиха да си чешете езиците...вожда ви направи 1001 метана и 101 пльоскания и една ескадрила бакшиш да запази кожата си и вие да пълзите около него....смешко си...
  • 14 Сандо

    4 11 Отговор
    Има една процедура,използвана за наказание и премахване на вредни хора и големи грешници - нарича се декапитация.Та и наш асенчо може да стигне до нея,и дано не е само той.
  • 15 съдията ДЕД

    13 3 Отговор
    Дончев , дуловската пРАнцеса и хасковският каун ,ще са осъдени на по 50 год. затвор ,а гуруто им на хиляда !!
  • 16 Истината!!!

    18 4 Отговор
    Томислав Дончев не е завършил финанси, а философия и журналистика и то във Великотърновски университет!!! Как нивото във Великотърновски университет се равнява на университет номер у в Света Харнард? И как хора нямащи понятие по държавни финанси дават оценки, което не им е специалност?

    Коментиран от #28

  • 17 какво друго да кажа

    1 7 Отговор
    Перфектно!
  • 18 6нтщ5ж

    13 4 Отговор
    Този "философ" Дончев, като завърши финанси в Харвард, тогава да се обажда!
  • 19 Браво!

    16 2 Отговор
    Хем критикува габровеца, хем ще подкрепи кабинета на вота за недоверие! Тия гербавите вече са с раздвоение на личността.
  • 20 Чантичка

    12 3 Отговор
    И тоя ли се изока. Цялата работа е рев за кинти. Вече няма допълнителни милиарди дето боко и компания изнасяха в куфарчена. Там е заровено кучето.
  • 21 Коментар

    5 4 Отговор
    И нито дума за това,че ще увеличават данъците,цените на тока,а от там на всичко...Правят се,че се карат по между си,а ние всичко български граждани ще плащаме после.Вдигането на заплатите и пенсиите е с прекалено нисък процент спрямо сегашните цени по магазините.
  • 22 Зеленчукова градина

    14 2 Отговор
    Кауна ръси мъдрости а шеф тиква за един ден по няколко пъти се плющи с противоположни изкази .
  • 23 Що е то?

    6 4 Отговор
    Денем се карат, вечер се сдобряват в леглото(на ротационен принцип).
  • 24 Димитър Георгиев

    12 2 Отговор
    Томиславе, щом след вас се намери кой да управлява,значи след всеки ще има!Такива крадци като тебе и шайката от ГЕРБ -ДПС няма на света!
  • 25 Любо

    5 6 Отговор
    След като съсипаха държавата и откраднаха повече от сто милиарда гербаджиите сега дават смели оценки на своите ортаци които сега се опитват да ги задминат по постижения в разсипията.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Съвсем скоро

    3 2 Отговор
    бъдещ затворнико....майсъла ли ти се обади...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ХардВар

    4 8 Отговор
    България благодарение на евроатлантиците вече е във фактически фалит и не може да съществува без да тегли непрекъснато нови заробващи заеми, за да обслужва старите и да съществува. Скоро ще плащаме по два милиарда годишно за погасяването им . Времето на разцвета на държавата ни по времето на социализма, когато дефицитът в бюджета беше забранен със закон и когато ние раздавахме заеми отмина.

    Коментиран от #31

  • 30 Сандо

    7 4 Отговор

    До коментар #12 от "Друг факт":

    Това,че си завършил в Харвард не означава,че не си престъпник.
  • 31 Елка

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "ХардВар":

    Е как го сметна. Копейкин ли ти каза или някой от герберастите.

    Коментиран от #32

  • 32 ХардВар

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "Елка":

    Интелигентните хора ги разбират и виждат много добре нещата, а някои са и живи свидетели, но напазарувани хора като теб винаги чакат инструкции и информация от американското посолство , защото нямат собствено мислене.
  • 33 Дали

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Друг факт":

    Да не е завършил като Киро курс.
  • 34 гост

    1 1 Отговор
    Ахаа,демек тия с къв акъл искат да управляват след вас.Понеже и вие искахте вечна власт.
  • 35 Гражданин

    3 3 Отговор
    А дано . Голяма завист ви тресе че финансовия министър Василев е точния човек справя се идеално .Бюджета му е реален и стабилен вдига заплати и пенсии гарантира на Общините нормални финансови средства . Това което вие правихте и раздавахте безогледно и само на ваши фирми с процент обратно няма да бъде и понеже ще има строг надзор за харчовете това ви дразни че няма да можете да разпределяте баницата

    Коментиран от #36

  • 36 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Гражданин":

    Помислете реално ,,От един куп с пясък ,като вземаш повече ,отколкото слагаш свършва,,Така че да гледаме само хубавите неща за вдигането на пенсии, и заплати ,без да помислим ,за обричането на две поколения българи ,и вкарване на държ.в дългова спирала ,и несигурност ,както каза бивш.министър Горанов е престъпление.
  • 37 Бамбука

    1 0 Отговор
    И това недоразумение изплува от дупката
  • 38 Месията

    1 1 Отговор
    Хайде жълтопаветници действайте, заколете децата и внуците си, сварете ги, дайте кръвта им да пият канибалите от Брюксел и Вашингтон!!! Хайде путюмаринковци, действайте!!! ОПГ-то Еврейско Нацисткия Съюз - новото старо лице на фашизма и капитализма, така ми звучи !!! А най-важното е, че у нас има в изобилие нечистоплътни "политици"-подлоги, които с охота ще го изпълнят !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове