Last news in Fakti

14 Ноември, 2023 20:44 1 014 13

Владислав Панев: Готови сме да свалим дерогацията за руски петрол през март 2024 година

  • дерогация-
  • лукойл

"Лукойл" направи милиарди печалба последната година и половина, но за съжаление държавата не намери до този момент начин да обложи тази свръхпечалба, каза депутатът

Владислав Панев: Готови сме да свалим дерогацията за руски петрол през март 2024 година - 1

От ПП-ДБ са "за" отпадането на дерогацията за "Лукойл" до март догодина. Това каза Владислав Панев, зам.- председател на ПГ на "Продължаваме промяната"-"Демократична България" и член на Комисията по енергетика в студиото на БНТ.

Днес обаче членовете на парламентарната група на ПП-ДБ са гласували "въздържал се" в Комисията по енергетиката по предложението на ГЕРБ-СДС да се отмени в тридневен срок дерогацията за "Лукойл" за работа с руски петрол. Комисията отхвърли предложението.

"Аз гласувах "въздържал се", както и всички колеги от моята група, поради една основна причина. Първо - ясно е, че дерогацията не изпълнява своите цели за отказ от руски петрол, откакто е приета тя от година и половина. Всъщност делът на руския петрол, обработван в "Лукойл - Нефтохим", нарасна от около 50% до над 90% по една проста икономическа причина. Когато можеш да купуваш от пазара нещо по-евтино, ти го купуваш по-евтино. В случая Уралс, а не Брент. Разликата е десетки долара на барел. И по този начин "Лукойл" направи милиарди печалба последната година и половина. За съжаление държавата не намери до този момент начин да обложи тази разлика, така че тя да влиза в държавния бюджет и да се използва за намаляване на цените на горивата, за социални разходи, за намаляване на бюджетния дефицит или за нещо друго. Защо не гласувахме за проекта на ГЕРБ днес - защото проектът беше да отпадне до три дни след приемането на закона. Толкова кратък срок ще доведе до пълен хаос за пазара на горива. Съгласен съм, че дерогацията трябва да отпадне по-рано, отколкото е заложено в момента, но не до три дни. Цялата ни група може да се обедини около това дерогацията за "Лукойл" да отпадне до няколко месеца от днешна дата, може би от март", каза Владислав Панев.

Заместник-председателят на ПГ на ПП-ДБ коментира обвиненията на ГЕРБ за корупция.

"Обвиняват ни, че сме и Путинисти, което е доста смешно. Предложението ми е с колегите от другите партии да свалим малко политическите лозунги и да видим кое е най-ефективно за държавата, за да няма сътресение на пазара на горива и най-сетне да се откажем от руския петрол, защото това е важно и за финансирането на войната на Путин в Украйна", посочи Владислав Панев.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    9 1 Отговор
    Дзурльо да го буфа
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 вие поклонници на киро и буда

    16 2 Отговор
    затова ли си ги преизбрахте тез хорица само да повтарят само за дерогация, оръжия за укр, шенген при кокоши плет на границиата, еврозона с 300 евро мин заплата и 150 пенсия, сглобка, умници да ръсят бисери
  • 4 провинциалист

    15 1 Отговор
    Ако сте готови да свалите цените на горивата до смислени нива, на никой няма да му пука какво става с дерогацията.
  • 5 Кръцка

    14 1 Отговор
    Тоя селтак е забравил да си сложи каскета.
  • 6 Васко Делчев

    19 2 Отговор
    Господи какви глупациии. Тази измет е дъното на българската политика. Това са празни хора в костюми, назначени от сатанистите от САЩ. Докато не се освободим от тях държавата ни ще върни надолу. Тези всичките ги чака народен съд, жалко, че няма народ да го организира. А след като са евроатлантици мястото им е в атлантическия океан, поне да свършат някоя полезна работа като храна на рибите..... От тези внищо не става. Те се имат за политици. Каква жалка карикатура..... Докараха държавата до пълен банкрут и редуцираха народа ни с 3 млн за 34 години.... Това ще бъде оценено от историята някой ден. Техния режим ще бъде обявен запрестъпен, а те за престъпници.
  • 7 Запознат

    18 2 Отговор
    Другарю Панев, като не можете да намерите начин да обложите печалбата, просто пршзнойте ,че министъра и кадрите ви са негодни, хвърляйте кърпата и отивайте в дупките, от които изпълзяхте, че скапахте тотално държавата и хората. Оставете комисионите и помислете защо от избори на избори все по-малко хора гласуват и не ни баламосвайте с купешки приказки ,в които и вие не вярвате.
  • 8 пентагоня

    3 1 Отговор
    ние пък ще си я ползваме
  • 9 деругацийката е хубаво нещо

    17 0 Отговор
    "Вашингтон пост": Дори Пентагонът използва руски петрол, заобикаляйки санкциите.
  • 10 Панев

    8 1 Отговор
    Лукойл НЕ купува нефт от никой, той си е от тях ни находища в Тюмен. От първите букви на трите находища се образува абревиатурата ЛУК. Така че стига сте правили сметки на чужди пари, оправете си вашите. Ако не можете, поне си замълчете. Освен това те си плащат всички дължими в България данъци, дори СПЕЦ НАП го потвърдиха. Това, че вие сте некадърници , няма нищо общо нито с Лукойл, нито с Путин. Самите те нямат нищо общо. Русия отдавна не е мажоритар в тази компания. Кажи го това на всичките "експерти", най-вече на дебелия и другия Делянчо. Може и на Мирчев, дето се стопи от гребане към и от конака на Агата.
  • 11 МИРИЗЛИВАТА КРАВА

    8 0 Отговор
    Ако знаете колко руски танкери минават през БЕРИНГОВИЯТ ПРОТОК и доставят дизел и бензин, ум ще ви се завърти . При нас няма дерогация/ всичко е кинти. А балъците / ДЕНКОВ , БОКО , ПЕЕВСКИ нека си лаят . Утре ще ги привикам и пак ще се хванат за палците. Нещо много се разлигавиха .
  • 12 Хохо Бохо

    6 0 Отговор
    Интересно ми е мнението на копейкаджиите.
    Трябва ли да свалим дерогацията или подкрепят ППДБ - да не я сваляме... засега
  • 13 Асен

    1 0 Отговор
    ДБ много са се наточили на печалбите на Лукойл, явно с надеждата нещо да падне и за тях.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове