16 Ноември, 2023 09:21 921 27

Явор Божанков: Мнозинството в парламента е основано на взаимни компромиси, но и на взаимния контрол

  • мнозинство-
  • правителство-
  • парламент

Няма как да си представим, че БСП и "Възраждане" свалят това правителство, идват от "Възраждане" на власт и изваждат България от ЕС, каза депутатът

Явор Божанков: Мнозинството в парламента е основано на взаимни компромиси, но и на взаимния контрол - 1

Мотивите за втория вот на недоверие са абсурдни, в тях има вътрешни противоречия, това каза Явор Божанков - депутат от ПГ на "Продължаваме Промяната - Демократична България" в студиото на БНТ.

"Възраждане" са партньори на БСП в искането за оставка. От ПП "Възраждане" претърпяха абсолютна катастрофа на изборите. Като какви искат тази оставка, след като преди няколко дни видяха тяхната електорална тежест и влияние. Мотивите са изцяло предизборни, вътре има само общи приказки. Освен това в тях има вътрешни противоречия. В едно изречение те казват българската армия се лишава от отбранителни способности и в следващото изречение - огромни инвестиции се правят в нови отбранителни способности, но явно не такива, които от партия "Възраждане" им харесват", каза Божанков.

"Няма как да си представим, че БСП и "Възраждане" свалят това правителство, идват от "Възраждане" на власт и изваждат България от ЕС, или пък идват БСП и с 20 души поемат управлението на държавата в Народното събрание. ИТН обясняваха, че някой им бил откраднал изборите, били излъгани с машинния вот. ДПС на тези избори постигнаха нелоши резултати. ДПС не искат и нямат министри и нямат участие в изпълнителната власт. Но те подкрепят водещи приоритети, което е добре", заяви депутатът.

Според Явор Божанков "сглобката" е стабилна.

"Това мнозинство е ясно, че е мнозинство на взаимни компромиси. Ясно е, че ГЕРБ не ни харесват, но и мнозинство на взаимния контрол. В това мнозинство няма как едно грешно решение да стане факт, защото не може самостоятелно да го наложи. Това важи и за бюджета."

Въпреки някои спорове по думите на Божанков що се отнася до дерогацията, партиите подкрепящи правителството са на едно мнение - тя трябва да отпадне, въпросът е кога.

"В момента, в който Русия ни е обявила за неприятелска държава , в момент, когато Русия нападна без никакво основание суверенна държава, няма как да не опитаме да не постигнем енергийна независимост, да сме изцяло далеч от влиянието на Кремъл. Мястото ни в Европа не ни е дадено от Русия, а от Европа. Европа знае, че ние имаме нужда от време за преход. Всички са съгласни, че дерогацията ще отпадне, но спорът е кога. Ние предлагаме това да стане на 15 март, ГЕРБ и ДПС искат това да стане утре или вдругиден, което според ПП-ДБ ще доведе до сътресения на пазара на горива у нас", каза Божанков.

Депутатът коментира и темата за оставките в българския футбол.

"Като говорим за оставки, аз не съм запален по футбола, но по стечение на обстоятелствата големият ми син живее за футбола, тренира всеки ден, и дори той, макар да е едва на 10 години е разочарован от това, което се случва във футбола. Категорично Борислав Михайлов и цялото ръководство на БФС трябва да си подаде оставката и то много отдавна това трябваше да се случи. Не само заради последните скандали, а и заради нивото, до което докараха българския футбол".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Моде ратор

    30 12 Отговор
    Тоз малкия пдраст да нъ са обажда!!!!
  • 2 Директора

    28 13 Отговор
    Божанков е приятел с Бонев и другото ляво колело Терзиев. Евгени Минчев ги вози в трамвая на любовта.
    Бравоооо... истински евро атлантици.
  • 3 Коиловци брадърс

    32 13 Отговор
    Божанков трябва да е мерна единица за кухи пространства.
  • 4 !!!?

    13 29 Отговор
    Явор Божанков размаза Митрофановата сглобка, а съветските възрожденци ги натика на нощното гърне на Митрофанова !!!?

    Коментиран от #5

  • 5 Така е

    21 10 Отговор

    До коментар #4 от "!!!?":

    абе мека китка !
  • 6 Наследствено

    29 12 Отговор
    куфари селянче , милионер от червена фамилия , сега го играе европейче ! Щом и то е мушнато в политиката , виж до къде се е докарала България !

    Коментиран от #8

  • 7 С танка

    16 5 Отговор
    Не мога да си представя, кой нормален човек би искал да излезем от тоталитарния концлагер в който се превърна ЕС. Ами това би означавало суверинитет, и спиране на кражбите, няма начин.
  • 8 Куфари

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Наследствено":

    го четете куфарно , дори .
  • 9 Град Симитли

    14 8 Отговор
    Специалистче по всичкология!
    От политика-до футбол!
  • 10 !!!?

    13 18 Отговор
    Митрофановата сглобка - хвани единия, удари другия !!!?

    Коментиран от #18

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 БСП за България и Радев

    13 11 Отговор
    Божанков, можеше да станеш легенда на БСП, а избра да си амбрияж при Харвардските измамници и подлога на Тиквата и Шиши
  • 14 Едно нищо се прави на нещо!

    17 11 Отговор
    Прост ненормалник си Яворчо!
  • 15 Абориген

    14 8 Отговор
    Тая тъпа пеперудка, с нежни пъстри крилца и каца от цвят на цвят.
  • 16 соломон напасания

    11 9 Отговор
    Тоя збирщайн в парламента единственото което го обединява са личните комерсиални интерси .
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 амбриажната фаш. сглобка

    8 10 Отговор

    До коментар #10 от "!!!?":

    Вашите пък когато и да ги окичиш като коледни играчки по дърветата никога няма да е късно !Надявам се Белене отново да приеме своите любими "туристи" !
  • 19 Българин

    11 11 Отговор
    Защо ни занимавате с този горно оряховски грипостат?Разбира се,че разглобката се състои на принципа на взаимната изгода.
  • 20 Хаха

    10 11 Отговор
    От лъжи на Божанката носа заприлича на клюн.Може да направим конкурс между политиците на кой най-бързо расте носа от лъжи.За момента Кирчо и Божанката са на 1-во и 2-ро място.
  • 21 3.14К

    9 6 Отговор
    Политическият предател е полово неопределила се личност.

    Коментиран от #23

  • 22 Lоста

    7 2 Отговор
    "взаимни компромиси и взаимен контрол" е чудесен пример за безсмислено говерене. В най-добрия стил на социалистическата пропагандна лексика. Обясняваш една глупост с друга глупост. Зараз(е)ното популистко мислене-в действие.
  • 23 3.14К

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "3.14К":

    !!!!!!!!! Исках да оставя + на коментар 20 но ОК без +. И в същото време 5 броя -. Манипулация!
  • 24 зле

    4 1 Отговор
    питахте ли божанкоф колко гласове е подкупил на последните избори в горна оряяовица. тоя е корумпирано мекере
  • 25 АБЕ БОЖАНКОВ

    2 1 Отговор
    КВО КОНТРОЛИРАШ БЕ
    ДАЖЕ И СФИН...ЕРА СИ НЕ МОЖЕШ ДА КОНТРОЛИРАШ ЩОТО БАЦЕ ТИ ГО Е СМАЗЪЛ И ГО ПОЛЗВА ГА МУ Е КЕФ
  • 26 боко

    1 0 Отговор
    В ЗАТВОРА ШМАТКО СМО--Н
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове