Last news in Fakti

17 Ноември, 2023 22:34 2 208 36

Асен Василев: "Лукойл" ще плати 400 млн. лв. данък, а печалбата, която реализира е 600-650 млн. лв.

  • лукойл-
  • данък-
  • дерогация

Разговорът за дерогацията беше нормален - едната цел е да не отиват повече пари към "Лукойл", другата е да не се вдигат цените на горивата, каза министърът на финансите

Разговорът за дерогацията беше нормален - едната цел е да не отиват повече пари към "Лукойл", другата е да не се вдигат цените на горивата за българските граждани и да има достатъчно време да се мине към неруски петрол. Това каза в "Панорама" по БНТ финансовият министър Асен Василев.

Решението защитава и двете точки, защото износът спира на 1 януари, а на 1 март се спира дерогацията - това е технически минималният срок, за да се мине към неруски петрол, посочи той.

"Ако спрем дерогацията от днес за утре и за три дни някой трябва да намери танкери? Танкерите от Близкия изток обикновено пътуват до България за 20 дни. Ако кажете - след три дни спирам вноса, другите 17 дни откъде точно ще дойде?"

Асен Василев отрече, че 1 млрд. лв. са изтекли към Русия през "Лукойл".

"Лукойл" ще плати 400 млн. лв. данък, а печалбата, която реализира е 600-650 млн. лв., т.е. 250 млн. лв. е чистата печалба, която ние не взимаме за българската хазна".

Призна, че управлението не е стабилно и че от самото си създаване е тежък компромисен вариант, за да може България да се придвижи напред по няколко ключови цели.

Финансовият министър определи като неоснователни притесненията за бюджета и таксата за пренос на руски газ. Затова ги махнахме - коментира той - намалена е и капиталовата програма, която пак е на рекордни нива - 10 млрд. лв.

"По този начин си запазваме трите процента, бюджетът влиза в рамки и ако тези приходи се реализират, ще направим актуализация, да се признаят тези приходи и да си довършим капиталовата програма".

Категоричен е, че приходи се събират и не вижда нещо нередно. Единственият дефицит е ДДС от внос, но той се наваксва. Василев каза и кога би подал оставка.

"Не съм женен за тази позиция. Ако съм полезен, ще продължа да си върша работата", каза той.

Василев коментира и снощните размирици на протеста срещу БФС: "Изключително грозни сцени, които показаха, че не нормално фенове да хвърлят бутилки, не е нормално и полицията да бие хора, които са паднали на земята".


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    27 3 Отговор
    Ще плати грънци.
  • 3 Леля Гошо

    38 7 Отговор
    Една жена каза че този Асен бил.... хи хи, дали ще ме баннат ако напиша? Абе имал си гадже ама се криели, защото гаджето бил женен.

    Коментиран от #7

  • 4 Нищо няма

    16 1 Отговор
    Да плати.ионки
  • 5 тия

    20 3 Отговор
    стават смешни с напъните си. В крайна сметка, приели са разпоредби, от които е нормално Лукойл да се възползва. Да са си вършели контролните функции, а не сега да плачат като мома, на която са отнели момъка. Нито една фирма не може да се скатае от плащането на данъци, ако няма законови основания или ако данъчните не са одобрявали "с намигване" отчетите. Както и да го гледаш, топката е в нашите институции. Не разбирам какво се радват, че някой щял да плати данъци, ами на тях това им е работата - да си ги търсят по законовия ред. Едва ли не, трябва да се радваме, че някой си е свършил работата!
    Обаче, да се правят, че отмяната на дерогацията не може да повлияе цените е странно. Проверявали ли са досега как е формирана цената, или и за това са се правили на разсеяни.
  • 6 Въпрос

    27 1 Отговор
    А какво се случи с "дерогацията" на сарая на Доган
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Остап Бендер

    20 2 Отговор
    Мечти.за наивници.Жалко е когато те управляват крадци и лъжци.
  • 10 Според мен

    22 1 Отговор
    Лукойл няма да плати нищо, както и досега не е плащал!
    Асенчо, ако вярва, че има лостове с които да накара Лукойл да плати, значи е доста наивен...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бесен-_ Язовец

    20 4 Отговор
    Лукойл ше ти го ту.ри в ооостатааа хермафро.дитска и грозните ти ненормални очи ше станат на Х
  • 14 Пимен

    17 3 Отговор
    Асен е дошъл оня ден и сега иска да вземе само на пицата горното и да остави тестото на хората дето са изградили веригата, а това надали ще се случи
  • 15 Асок

    13 0 Отговор
    Сега Газпром ще ти плаща ли по 20 лв на кубик или не? Кво стана?

    Коментиран от #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Фнфт

    7 2 Отговор
    От 30 години никой не плаща данъци в тази държава,а тоя се прави на разсеян
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Българин

    8 14 Отговор
    Шебек, ко стана с таксата за руски газ? Ша а събираме или на куково лято след последните промени
    ?
  • 20 Алфа херинга

    11 13 Отговор
    Е как ще се задържат цените, след като т.н. неруски петрол, които всъщност е руски, но през посредници, ни излиза по скъпо?
  • 21 Ужас(истински)

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Асок":

    Нали точно това е новото: Тези 20 лв няма да се взимат от ЛУК-ойл, а ще се намалят предвидените капиталови разходи в бюджета, сиреч ще се разширяват дупките и свлачищата по пътищата..
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Минувач

    7 14 Отговор

    До коментар #23 от "Aлфа Bълкът":

    Да ве, Дънди плащат само 1.5% данък, когато за подобни концесии е нормално поне 20-30% да е данъка им. Отделно Дънди никой не проверява, колко са добили и държавата сляпо вярва на техните доклади. Тези защо не ги погнат, защо не говорят за национализация? Та нали много са ербап и с това ще вкарат едни стотици милиони, дори над милиард на година в хазната. А за американските Марици - там защо държавата по договор трябва да им купува тока на 3ни цени? И после ние да я плащаме тая цена със сметките си? Там държавата защо спинка послушно? Вие българи ли сте или американофили, защо не държите за нашия интерес в случая, а само настървено се хвърляте, както ви е подготвила и насочила едностранчиво мисленето угодническата телевизия?
  • 25 Гориил

    6 7 Отговор
    Заводът на Лукойл е предназначен само за преработка на руски видове петрол. Щом спрат доставките на руски суровини, заводът ще спре и ще се окаже в европейски капан.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гориил

    7 7 Отговор

    До коментар #23 от "Aлфа Bълкът":

    Ще се отървете от евтиното руско гориво. Но това е ваш избор и спасението е невъзможно.
  • 28 Асено една проста шарлатанка си

    7 6 Отговор
    Асено кога ще разкараш некадърният си любовник от НАП
  • 29 Развълнуван

    4 3 Отговор
    Видели са дебелия с протестите по улиците и веднага отпада и въпроса с дерогацията и 20 лева такса газпром.....
  • 30 Абе този е Шиши 2

    4 1 Отговор
    Много противен козяшки продукт.
  • 31 дядо поп

    3 0 Отговор
    Нещо за печалбите на банките , че там докато отвориш вратата и са те ошмулили с такса!
  • 32 Груби Сметки

    1 0 Отговор
    Потреблението на петрол в БГ годишно е около 6 млн тона. Това са 37 млн барела. Цената на руския нефт е по-ниска от brent с 20 до 30 долара на барел. Това прави свръх печалба на Лукойл от около 1 милиард долара, а не посочените от Асен 600-650 млн лв. Това е само от дерогацията. Отделно е печалбата от износ на горива, дистрибуция и преработка.
    При 60% данък свръхпечалба Лукойл дължи на България поне $600 млн данък свръхпечалба и още около $200 млн данък нормална печалба.
    Защо А.В. иска 400 млн лв данък печалба, като по най-занижени груби сметки Лукойл дължат $800 млн?

    Коментиран от #34

  • 33 това

    0 0 Отговор
    може ли някой да ми го обясни?!?
    “"Лукойл" ще плати 400 млн. лв. данък, а печалбата, която реализира е 600-650 млн. лв., т.е. 250 млн. лв. е чистата печалба, която ние не взимаме за българската хазна".“
  • 34 вярно са ти груби сметките

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Груби Сметки":

    първо не знаеш какво е „свръхпечалба“ съгласно закона, второ въобще не знаеш какви са финансовите резултати на Лукайл, трето много слушаш „говорещите глави“

    Коментиран от #35

  • 35 Груби Сметки

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "вярно са ти груби сметките":

    За да не слушаш другите си правиш сметката сам:
    1. В БГ потребаваме 37 млн барела петрол годишно (данни на НСИ).
    2. Цената осреднено за годината на сорт Уралс е $50 на барел, което прави 1.7 млрд долара за нефт от Лукойл. Като добавиш износа, рандемана, дистрибуцията на нефтопродукти, то оборота на Лукойл не може да е под 3-4 млрд долара.
    3. Оперативната печалба на рафинериите е около 20% (chevron 19.83%, exxon 19.97% за октомври 2023 г.). Лукойл купуват с 30% по евтино суровината, а продават на същите цени, което прави оперативната му печалба около 50%.
    4. При оборот $4 млрд, 50% печалба е $2 млрд. 50% данък свръхпечалба е $1 млрд.

    Колкото и да се конкретизират данните за Лукойл, то дължимия данък е в този размер, а не посочения от Асен Василев 400 млн лв.

    Ако се съгласим с А.В., че Лукойл имат 600 млн лв печалба, то те ще я реализират с 1.2 млрд лв оборот. Значи, че са внесли само 6 млн барела!!! Отчетеният в НСИ внос е 37 млн барела, или 6 пъти повече.

    Всяка фирма се опитва да минимизира данъците си, но не разбирам защо Лукойл е оставен да го прави за милиарди, а обикновените хора се гонят от съдя изпълнител за 50 лв?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове