Last news in Fakti

19 Ноември, 2023 16:21 1 146 29

Асен Василев: Няма драматични проблеми с бюджета

  • асен василев-
  • бюджет-
  • общини

По отношение на общините, финансовият министър подчерта, че никога не ги е делил на "наши и ваши“

Асен Василев: Няма драматични проблеми с бюджета - 1
Снимка: БГНЕС

Знаете, че тази година капиталовата програма, която бяхме заложили беше 8 млрд. лв. - това са от всичките видове строителство, купуване на техника и така нататък в държавата, включително и за общините. За догодина я бяхме увеличили значително. Бяхме я направили 12 млрд. лв., тоест с 50 % повече отколкото е тазгодишната. Това, което виждаме към момента е, че за съжаление 8 млрд. лв. не се изпълняват напълно, така че да се намали от 12 на 10 млрд. лв., което пак е 25 % увеличение, не би създало драматични проблеми. За момента, това, което сме се разбрали е корекциите да бъдат само там. Оттам нататък ако се наложи нещо между първо и второ четене, очаквам да е сравнително минимално. Това каза в Благоевград финансовият министър Асен Василев във връзка с държавния бюджет за 2024 година, предаде репортер на "Фокус“.

Министър Василев коментира, че това, което е било направено е 2.4 млрд. лв., които не са били предварително предвидени в оригиналното планиране и са били сложени от новата вноска на газа, да отпаднат от общата рамка на бюджета.

На въпрос, свързан с коментарите на опозицията, че ще има голям дефицит в образованието и културата, министър Василев посочи, че това, което чува е че всички са изключително доволни. "Знаете, запазва се 125 % на учителските заплати, значително са увеличени парите за наука и висше образование. В културата също има значително увеличеие на парите. Има 15 % увеличение на стандартите, отделно има едни 28.5 млн. лв., които са за реална дейност по методика на Министерството на културата. В петък проведохме среща с Асоциацията на библиотеките, музеите и читалищата. Те казаха, че искат да проверят каква проектна готовност имат и да се работи по-активно, за да могат тези средства наистина да стигнат до тях. Както знаете 2021 година дадохме 12 млн. лв., но те се върнаха, защото Министерството на културата не успя да се организира. Обещахме им да помогнем“, подчерта той.

По отношение на общините, финансовият министър подчерта, че никога не ги е делил на "наши и ваши“, като за пример посочи 2022 година, когато над 210 общини са получили финансиране.

Относно финансовото състояние на общините след местните избори, министър Василев каза, че има общини, които са в добро финансово здраве, има и такива, които са фалирали, а 8 общини ве1е са включени в оздравителна програма. За Благоевград коментарът му беше, че действително има притеснителни моменти по отношение финансовото състояние на общината, но положението не било драматично.

По отношение на дерогацията, финансовият министър Асен Василев каза, че не очаква повишение на цените.

"Знаете, че още преди месец и половина парламентът прие закон, с който поетапно трябва да се намали употребата на руски петрол. От 1 януари се забранява износа на руски петрол, но ако има неруски петрол, те могат да си изнасят, това просто ще ускори преминаването към неруски петрол", добави той.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ич няма

    15 6 Отговор
    Сложени приходи които няма да видим! Натъкмен, като в час по трудово!

    Коментиран от #13

  • 2 Да, бе

    8 6 Отговор
    Който оцелее, ще съжалява догодина...
  • 3 Сатана Z

    8 4 Отговор
    Татко Петко е човекът на входа и изхода на България .Асен е freelancer .
  • 4 рада дълбоката

    12 4 Отговор
    ":Асен Василев: Няма драматични проблеми с бюджета"

    С твоя ли или с канадския ?
    Има проблеми сгоривата и границите (шенгенските ) и ако още се заигравате с това ще получите "МАйдаун" по украински сценарий
  • 5 Тоя социопат

    17 6 Отговор
    да сподели колко милиарда вече се изтеглиха заеми, и още колко догодина.Няма да питам кой ще плаща сметката , това е ясно.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 от Нпо

    14 3 Отговор
    С такива коп-та никога ням афд влезем в Шенгенското пространство . Тия са м@йкопродавци , мекотели , безхаберници , крадци и недоносени тв@ри
  • 8 Българка

    9 3 Отговор
    Не зная дали има драматични проблеми с бюджета, но ПП-ДБ и гласоподавателите им вече имаме драстични проблеми с рекета, шантажа и саботажа на ГЕРБ-ДПС. И ако това правителство ще е смокинов лист, зад който мафията се прегрупира , изнудва, то по-добре е да хвърлят кърпаята! Другото е категорично и решително да не правят повече компромиси в интерес на мутрите

    Коментиран от #11, #29

  • 9 1213

    4 3 Отговор
    Дръпна още един кредит айде...
  • 10 Гост

    7 4 Отговор
    Отидохме яко в батака с тоя и заемите му

    Коментиран от #12

  • 11 Байгъна от стълбата на самолета

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Млък индианец необрозов@но (среден род ) . Теб никой не те знае че си живо (среден род ) . В резервата имате право само да се плодите като зайци (но даже и това не правите ) а останлото като политика и икономика ще го оставите на висшата класа . Има и такъв сценарий , ако много се бунтувате ще ви пратя Виктория Нюланд и за 2-3 днеи ще ви постави там където ви е мястото .
  • 12 Българка

    5 5 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Вярно е, че теглим заеми. Но невярно е, че заемите са на Василев или ПП-ДБ. Тезо заеми са гласувани от ГЕРБ-ДПС при приемането на бюджет 2023 г. И аз съм против тегленето на заеми. И непрекъснато призовавам да се намалят драстично огромните разходи за нанеужен, дори вреден,раздут държавен апарат
  • 13 татко Петко

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ич няма":

    Спокойно, Асенчо е под мой контрол !
  • 14 Българин

    2 1 Отговор
    тоа е НИКАКЪФ ДОЛЕН М.Ф.
  • 15 92х58

    3 0 Отговор
    Да дава Коледните добавки на пенсионерите и да не залъгва хорицата с обещания за догодина лятото.
  • 16 Пасъмас

    5 0 Отговор
    Модерния Андрешко.

    Ще ми се да ви разкажа братя, как след избори и балотажи.
    Клетият ни суверен пострада, ще се вдига Данък Сграда.
    Спецов-ете, Кирчо и Кокорчо, туй проклето Харвардско отборче.
    Ще облагат приходите от имоти, с Данък “Ти не си работил”!
    И кат’ първите глупаци, да си правят с нас таш-ци.
    Сделката реално да се изповяда! И да кажеш-Заповядай!?!
    Всички касови бележки, за да няма повече забежки.
    Трябва чинно вий да пазите, и пред НАП да ги показвате!?!
    Доходите от заплати….Тука вече Бегам бате!
    Ще се внасят във акаунт със ПИК, свърши тази с мъни в плик!?!
    Туй живот ли е кажете ми, сметка да държат на Кеш-а ни?
    Да не може всеки ей така, да получи кинти на ръка!?!
    За да няма плащане под маса, да не може някой да сколаса
    Да си купи Ламборджини, и за трактор да го мине?!?
    Аз понеже съм Андрешко, считам туй за тежка грешка!
    Ние племе сме кораво! Имаме Изконно Право.
    Всички доходи и далавери, да се вършат в кеш като хавери!
  • 17 Българин

    3 2 Отговор
    ЛЪЖЕЦ И МОШЕНИК КОМБИНА С КИРЧО..
  • 18 Гост

    7 0 Отговор
    Кокорчо що не друса пари и от електроразпределите и другите пиявици като ЕВН? Тия Австриици как ще ни искат в Шенген като са ни колонизирали и ни смучат паричките?
  • 19 ПРЪМОВА - КУНЕВА И ТЯ С ПАПКИ ХОДЕШЕ

    3 0 Отговор
    ПО СЪЩИТЕ ПЪТЕКИ В МС И НС - ЗНАЕМЕ КАКВИ ПРЕДАТЕЛИ СА И ДВАТА БОКЛУКА !
  • 20 Асена крадливата шарлатанка

    5 1 Отговор
    Асено стига лъжи
  • 21 Пенсионер

    5 0 Отговор
    Ами няма да ива драматични проблеми господин Василев. Нали отрязахте пенсионерите от Коледната добавка. Трябва да сте доволен. В Гърция обаче Правителството дава по 250 евро Коледна добавка.А в Румъния Правителството от 1.1. 2024 год., увеличена всички пенсии с 40%. Това е.
  • 22 НА КОКОРЧО МУ СЕ ТОЧАТ

    3 0 Отговор
    СИТЕ БЪЛГАРИ , ДАЖЕ И ХЕТЕРОСЕКСУАЛНИТЕ ! САМО ДА ИН ГИ ПАДНЕ !
  • 23 Иван Грозни

    2 0 Отговор
    Проблемът за вас са пенсионерите и обикновините трудови хора. Ако ги нямаше щяхте да сте върха, но и вас нямаше да ви има.
  • 24 Led фенер - бухалка Q5 CREE ZOOM FL37 FS

    1 0 Отговор
    ЗА КОКОРЧО И ПП !
  • 25 Само дето задлъжняваме

    1 0 Отговор
    Иначе високи доходи за хората, пи малко администрация и цени, и подпомагане на майчинството, че ще се затрием скоро
  • 26 ЗА АСЕН В ЗАТВОРА !

    1 0 Отговор
    Ето едно елегантно и надеждно фенерче, което трябва да имате и в дома и в автомобила си. Всичките му части и функции са проектирани и изпълнени с високо качество. При технически грамотно отношение, вие може с години да го използвате. При LED микро-полупроводникова лампа, консумацията на енергия е една десета от обикновените лампи. Лампата има живот на светене до 100 000 часа.
  • 27 Голем факир

    1 1 Отговор
    За шест дена девет милиарда изчезнаха
  • 28 Асокът

    1 1 Отговор
    Голям ербап много бързо изтрезня и отписа милиардите от Газпром. Сигурно е бил на нещо и вече го е пуснало. Асок, не 20, сложи им такса 200 лева на кубик и чакай 24 милиарда от Газпром. Веднага ще ти преведат, ще знаеш. Ппппхаххахахахаххахахха…
  • 29 Ице

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Алооо, пепедебарката, колко заплати преведе за Украйна, както повели вождът ти Кицата? А?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове