Last news in Fakti

21 Ноември, 2023 15:49 1 668 30

Асен Василев: Бюджет 2024 постига трайно повишаване на пенсиите. Минималната заплата става 933 лв.

  • асен василев-
  • бюджет 2024-
  • повишаване на пенсиите-
  • минимална работна заплата

Василев посочи, че правителството иска да запази подоходния данък. Той съобщи за нарастване на заетостта и за намаляване на безработицата. Средната безработица е 4 на сто. Ръстът на възнагражденията, който се планира, е около 11 на сто

Асен Василев: Бюджет 2024 постига трайно повишаване на пенсиите. Минималната заплата става 933 лв. - 1
Снимка: БГНЕС

933 лв. става минималната заплата от 1-ви януари, каза Асен Василев по време на заседание на Тристранката. Тази промяна ще стане факт, ако депутатите приемат проектобюджета, съобщават от БНТ.

"В Черна гора тази година минималната заплата е 1042 лв., а в Северна Македония е 946 лв. сега, в Сърбия тя е 1070 лв. Това са държави с по-малък БВП на глава от населението у нас , а в Румъния е 1296 лв. От всички наши съседи държави ние сме на опашката. Длъжни сме да не позволяваме да се оформят гета с ниско заплащане, некачествен труд и изоставени региони, защото това се случва и в развити страни, ако ножицата в доходите се отвори", обясни Василев.

Финансовият министър посочи още, че 10 млрд. лв. са инвестициите и там бележим 25 на сто увлечение.

По думите му Бюджет 2024 постига трайно повишаване на пенсиите.

Василев посочи, че правителството иска да запази подоходния данък. Той съобщи за нарастване на заетостта и за намаляване на безработицата. Средната безработица е 4 на сто. Ръстът на възнагражденията, който се планира, е около 11 на сто.

Бюджетът общо възлиза под 36 на сто от БВП.

По искане на партиите в Народното събрание капиталовата програма ще бъде разделена на две приложения. Едното е за инвестиции в общините и другото за инвестиции в национални приоритетни проекти.

"Това е първа стъпка към истинско капиталови бюджетиране", зави Асен Василев.

Запазват се редица политики. Няма промяна в данъчните ставки. Продължава политиката от 2021-ва година за увеличение от 600 лв. данъчен кредит за отглеждане на деца. Учителската заплата се формира на база 125 на сто от средната заплата.

Запазват се всички програми за инвестиции в детски градини и ремонти на училища. Предвиждат се 80 млн. лева за учебници, 93 млн. лв увеличение на средства за храна и издръжка на ученици, 50 млн. лева за спортни площадки и физкултурни салони. 38,4 млн. за академичния състав. 6 млн. се отпускат за стипендии. 100 млн. за Софийския университет "Свети Климент Охридски". В здравеопазването са предвидени 68 млн. за повишаване на заплатите в Спешна помощ и РЗИ-тата.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    16 1 Отговор
    ИНФЛАЦИЯТА ОТДАВ ГО ИЗЯДЕ ТОВА ПОВИШЕНИЕ
  • 2 въпросче

    23 0 Отговор
    933 лв. става минималната заплата от 1-ви януари,а защо пенсиите ще бъдат повишени от първи юли,това защо не го казва Асен Василев? По време на заседанието на Тристранката. Финансовата година започва на първи януари,а не на първи юли,данъците се изискват от януари,а не от юли. Кой кого краде?!

    Коментиран от #5

  • 3 Мишел

    17 2 Отговор
    Трайното повишаване на пенсиите е по ниско от инфлацията за годината. Обявява се , за да се оправдае орязването на мижавите коледни и великденски добавки.
  • 4 Добре е

    15 2 Отговор
    Обаче кога ще започне разриване на авгиевите обори в държавната администрация, кога ще има съкращения в раздутата бюрократична система
  • 5 отговорче

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "въпросче":

    На есенчо му трябват париците на свободните професии, вдигайки осигуровките пълни НОИ, но трябва време, за да понатрупа нещо, с което да плати пансиите. Работодателите са лесни, слагат работниците на намалено работно време и не плащат по-високи осигуровки, да му мислят самоосигуряващите се.

    Коментиран от #8

  • 6 Гост

    8 1 Отговор
    Горивата ако минат 3,50-60 за литър след премахване на дерогацията ,ще повлекат след себе си и всички храни и услуги .И това увеличение отива по дяволите,а друго не се предвижда.
  • 7 Стефан Михайлов

    12 0 Отговор
    Това са дребни увеличения, защото се тръгва от много ниска база. Увеличението трябва да е 40-50% поне. И защо на Софийския университет ще дават 100 млн? Това е нефункционираща структура, там и 300 милиона да се дадат, пак нищо, няма да има полза.Нищо не е мръднало, откакто аз съм завършил преди 40 години. НИЩО.Някой се облажва с тия пари, а преподавателите пак получават стотинки.
  • 8 феодално общество с привилегии

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "отговорче":

    А осигуровките и здравните на полицаи, военни, висши чиновници се плащат от държавата, т. е. от нашите пари. докога? Това е привилегия, типично за феодалното общество.
  • 9 Данчо Ментата

    12 0 Отговор
    Пак ще вдигнат заплатите на овенните и на милицията, галените деца на всяка власт. А уж имало било "промяна". П ълна лъжа! Всичко е по старому, както през комунизма.
  • 10 Пенсионер

    15 0 Отговор
    Василев лъже. През месец юли 2024г., обявените 11% са актуализация на пенсиите съгласно швейцарското правило по ЗАКОН! Това не е увеличение на пенсиите, а компенсация на същите с отчетена годишната инфлация Януари 2024г, Румъния увеличава всички пенсии с 40%, Това го няма във Бългория. В Гърция на 2 милиона пенсионери Правителството отпуска Коледна добавка 250 евро. У нас нищо. Ужас.

    Коментиран от #12

  • 11 Кокорчо Кокорев

    7 0 Отговор
    13-та и 14-на заплата ще има за някои-милиция, военни, началници в администрацията. Другите- да духат супата. Характерни комунистически похвати от страна на Кокорчо. Гледа да угоди на милицията, чиновниците и военните.
  • 12 Промяна Подмянова

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Пенсионер":

    Напълно прав сте! И тук, за да се почувства някакво дори минимално облекчаване на положението на пенсионерите и на работещите, трябва да има увеличение с поне 40%, а не с 10. кокорчо лъже и заблуждава.Настройва хората срещу неговата партия и втори път няма да гласуват хората за тях.
  • 13 Наблюдател

    7 0 Отговор
    По думите му Бюджет 2024 постига трайно повишаване на пенсиите. Думи на Василев Абсолютна лъжа. През 2024г , няма увеличение на хунските. През юли се прави актуализация на пенсиите по Закон! Това не е увеличение. Аман от лъжци.

    Коментиран от #16

  • 14 Гост 2

    7 1 Отговор
    Не ни трябват твойте жалки подаяния. Явно са те подготвили за Антихрис. Коледните празници и традиции са ти непознати , а греха от това ще носиш цял живот.

    Коментиран от #17

  • 15 нещастници

    7 0 Отговор
    В България е такава мизерия и скъпотия, че за да има някакво дори и малко подобрение, пенсиите и заплатите трябва да се повишат с 50% и то от първи януари , а не от първи юли.! Никъде другаде на Балканите няма такава скъпотия като тук. Някои ходят вече в Гъърция дори да пазаруват, там всичко е по -евтино.

    Коментиран от #19

  • 16 Наблюдател

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Наблюдател":

    Поправка: "По думите му Бюджет 2024 постига трайно повишаване на пенсиите."- Думи на Василев Абсолютна лъжа. През 2024г , няма увеличение на пенсиите. През юли 2024г., се прави актуализация на пенсиите по Закон! Това не е увеличение. Аман от лъжци.
  • 17 остров Миконос

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гост 2":

    кокорчо не спазва християнските повели, а неговите, на неговата общност. На тези, които празнуват на остров Миконос.
  • 18 Кирчо и кокорчо

    2 0 Отговор
    Извиняваме се че не уточнихме точната сума отклонена за Люксембург, но се подразбира че е доста солидна
  • 19 Анонимен

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "нещастници":

    В съседните държани Гърция и Румъния е друго. Грижат се за Народа! Рязко увеличат пенсии и заплати. В Румъния 40%.увеличение от 1.1.2024г. Отделно Коледните добавки. В България сеч и мизерия. Това е Асен Василев. Абсолютен некадърник.

    Коментиран от #21

  • 20 Финансист

    7 0 Отговор
    Защо лъжете хората? През 2024г., няма увеличение на пенсиите.

    Коментиран от #23

  • 21 лицемерие

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "Анонимен":

    Освен некадърник, но е и лицемер. България си остава най-бедната държава в цяла Европа, по-бедна дори от тези, които не са членки на ЕС- като Сърбия, Черна гора, Босна, Сев. Македония, Албания, Косово.Дават 100 милиона на СУ. Защо? За да си увеличи ректора заплатата, преди време излязоха факти, че ректорите от държавните университети си гласували по 15000-20000 лв месечно заплати, а професорите получават по 1800.
  • 22 АСАН МЕНТАТА

    2 0 Отговор
    БРАВО АСЕНЕ
    ПО ДОБЪР СИ И ОТ МЕНЕ
    АМА ПЪК СЛУЧИ И НА БАЛЪЦИ
  • 23 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Финансист":

    Така е! Мисирките защо мълчат за тая грозна лъжа казана от Василев? Страх ги е, от какво? Да не си загубят работата ли? Нямам обяснение.
  • 24 анонимен

    0 6 Отговор
    Най силният и компетентен министър на финансите след 34 години мъки. Започва възхода на държавата - вижда се вече и в спорта/шахмата/, а и футбола показа признаци на живот. Неписано правило е - какъвто ни е спорта, такава ни е държавата.

    Коментиран от #27

  • 25 Иво

    1 0 Отговор
    Много в хубаво, но да не е с пари назаем
  • 26 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 0 Отговор
    Не разбрах реално как увеличават пенсиите.......С думи ги увеличиха,но с реални пари...не..Хората не са толкова глупави и виждат,че се говори минимум 6месеца преди увеличение на ...парите за пенсии.Правилно е да не се говори,а от 1ви февруари,а не юни или юли да се увеличат пенсиите.като казвам 1февруари,тона не е моя приумица,а на 31 януари 2024г свършват финансовите плащания и разплащания за 2023г.Който разбрал разбрал,нали вече сте експерти по шахмат.....мушморок какво забраняваш?????

    Коментиран от #28

  • 27 Икономист

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "анонимен":

    Като си толкона възхитен и знаещ, къде видя в бюджета през 2024г., увеличение на пенсиите? Ако имаш предвид 11% актуализация на пенсиите през месец юли 2024г., това не е увеличение. Асен излъга! Опровергай с факти.
  • 28 Финансист

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Няма как да разбереш, защото няма увеличение на пенсиите. Това са нескопосани лъжи на Асен Василев.
  • 29 ние

    1 1 Отговор
    Аз хресвам за първи път правителство. Всички, които в хор скачат срещу него и ожесточено го ненавиждат считам, че го правят от неистов страх ,какво ще им се случи за големия обир на държавата след 1990 г, в който всичките днешни викачи и подскачачи участваха до един активно и даже и в момента. Аз харесвам, защото за дългогодишния ми труд получих подобаваща пенсия, защото се търсят начини за добри заплати за работещите, от там и икономиката ни да стане качествена и продукцията ни търсена.Ясно е, че ако искаме да сме с европейски стандарт на живот трябва да сме им на нивото със заплащането за да задържим или привлечем хората да работят у нас и производството ни да е търсено, качествено и с много добра цена за да пълни бюджета.А ако сложат и една данъчна полиция да лоши тарикатите с хватките за неплащане на данъци ще е още по добре за бщджета.
  • 30 КМЕТА - НОВИЯ , СИ ДАРИЛ ЗАПЛАТАТА .....

    0 0 Отговор
    НО НЕ ОБЕЛИ И ДУМА КАКВО Е РАБОТИЛ ОСВЕН ЧЕ НИ ОБЯСНЯВАШЕ ЧЕ ДЪЖДА Е МОКЪР И ЧЕ СНЕГА НИ Е ИЗНЕНАДАЛ ПАК ! МИНИЕМАЛНАТА ЗАПЛАТА КОЯТО САПУНЧО И КОКОРЧО ,,ДАВАТ" НЕ СТИГА И ЗА ЕДНО ПОГРЕБЕНИЕ !МИЧКА ИН ГИ ПАЙЧИНА !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол