Last news in Fakti

22 Ноември, 2023 09:07 979 16

Добрин Иванов: За първи път тази година ръстът на минималната работна заплата е двуцифрено число

  • заплата-
  • синдикат-
  • работа-
  • кнсб

Ако приходите не бъдат изпълнени, има риск от бюджетен дефицит

Добрин Иванов: За първи път тази година ръстът на минималната работна заплата е двуцифрено число - 1
Снимка: БГНЕС

Бюджетът е напрегнат, с трудноизпълними приходи, които са завишени със сериозни числа. Очакванията са разходите да бъдат до 9 млрд. лева повече, около 5 млрд. от тях ще отиват за социални цели, 2,5 млрд. лева – за пенсии, 1,2 млрд. лева – за хора с увреждания. Здравните плащания ще бъдат с над 1 млрд. лева повече“.

Това коментира в „Тази сутрин“ по бТВ Пламен Димитров, президент на КНСБ.

"375 млн. лева са сложени в централния бюджет, за да се дават към заплатите, които са най-зле – това не е политика по доходите“, посочи още той.

„Основната причина да не подкрепим държавният бюджет, е макрорамката. Приходите са не само напрегнати, но и трудноизпълними. Това е заради високите прогнози за ръст на българската икономика през следващата година и заради високата прогноза за инфлация“, коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ.

Според него, ако приходите не бъдат изпълнени, има риск от бюджетен дефицит. Той посочи още, че не са предвидени реформи и политики, които да задвижат българската икономика.

Иванов смята, че трябва да се направят реформи в държавната администрация и оптимизации в министерства и ведомства, защото има такива с дублиращи функции и разширен щат. Такива оптимизации обаче не са планирани. Индексирани са просто разходите за издръжка с инфлацията.

„За първи път тази година ръстът на минималната работна заплата е двуцифрено число, но първата му цифра е двойка. Тя расте с близко 20%. Начинът, по който е определена обаче, за нас е неправилен. Тя е фиксирана на 50% от средната работна заплата. Средната работна заплата обобщава пазарът на труда, но тя е различна в различните сектори, а някои са много по-високо платени“, коментира Добрин Иванов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баш Батка

    12 2 Отговор
    Това се прави за рекет на населението, всеки се осигурява на минимална защото няма да има пенсия и здравеопазване така или иначе. Сега ще се пълни хазната на гърба на работещите хора. Да вземат да регулират парламента и институциите първо. Един одит външен и все по панделата.
  • 2 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    7 0 Отговор
    ПОЛОВИН БГ НА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА

    Коментиран от #6

  • 3 Чест и почитания на Асен Василев!

    5 7 Отговор
    Браво на ПП-ДБ!!! Ако бяхме още при Борисов, народът щеше да мизерства и да бъде на "постна пица" и " стегнати колани"!

    Коментиран от #13

  • 4 ще расте ами

    10 0 Отговор
    Расте минималната заплата, защото ви трябват осигуровки, за да плащате пенсиите!

    Коментиран от #8

  • 5 При Кокорчо

    8 2 Отговор
    увеличението на заплатите върви една година след увеличението на инфлацията. Честито на балканите,които му вярват.

    Коментиран от #7

  • 6 Мнение

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    Такава беше политиката на бат ви Бойко Боршсов - Град и Мизерия, с некадърните му финансови министри - Дянков, Магнштския Горанов ... Добре че на власт дойде Продължаваме Промянатяла и добре образования и компетентен финансов министър Асен Василев, че да вдигте и заплати, и пенсии!!!
  • 7 6нтщ5ж

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "При Кокорчо":

    А при Борисов въопще нямаше увеличения, мяташе по 5 лв. от джипкага и това беше като гавра с бедния народ, а той се гордееше с ниските заплати у нас и не пропускаше случай да го изтъква пред чуждестранните управляващи, просто беше срам! Уж да ги привлечал да инвестират заради ниските заплати, а то беше унижение и позор! Добре че дойдоха ПП-ДБ и точно Асен Василев, че да спре това унижение и да вдига перманентно заплатите!
  • 8 Кратко

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "ще расте ами":

    точно и ясно.

    Коментиран от #12, #14

  • 9 Минимални, средни..

    6 0 Отговор
    И големи глупости. Никакви парламенти, правителства и президенти не могат да определят заплатите в частния сектор, ако системата е капитализъм. Само в соц-страните, дето всиоко е държавно, там могат да определят някакви държавни органи заплатите на хората. В капитализма държавата е една голяма парлама, лъжа и заблуда за населението, че уж има някаква държава и защита... Но всъщност тази "държава" е съставена от паразити, които мислят и лапат само за себе си.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 И още нещо

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Кратко":

    Вдигане на данъците. Така парите отиват от един джоб в друг и връзваме бюджета.Требе да признаем, че имаме велики икономисти и с кеф ги харизваме, ама никой не ги иска.
  • 13 провинциалист

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Чест и почитания на Асен Василев!":

    Ние още сме при Борисов.
  • 14 Aлфа Bълкът

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Кратко":

    Още по-точно и ясно:
    "А след 20г като се пенсионирате ще ядете бананите с корите!"

    Коментиран от #15

  • 15 Aлфа Bълкът

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Aлфа Bълкът":

    За тези дето не са разбрали. Като не плащаш данъци и осигуровки ще ядеш бананите с корите
    на стари години. Ако има банани де?

    Коментиран от #16

  • 16 Яяяяя

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Aлфа Bълкът":

    Стари години няма да има
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове