Last news in Fakti

23 Ноември, 2023 15:51 39 308 54

ТОЛ-камерите за измерване на средна скорост: Много шум за нищо

  • тол камери-
  • скорост

Между две камери на ТОЛ-а се изчислява средната скорост на дадено МПС, като в първата точка и в следващата се засича регистрационният номер на автомобила. Ако се установи превишаване на скоростта, то метаданните и снимката, доказващи нарушението, ще се изпращат към МВР

ТОЛ-камерите за измерване на средна скорост: Много шум за нищо - 1

Миналата седмица шумно беше обявена новината, че вече чрез камерите на Националното ТОЛ управление (НЦТОЛУ) ще се следи за средна скорост и нарушителите ще бъдат санкционирани. На пръв поглед това е идея и възможност, която би могла да допринесе за превенция над нарушителите по републиканската пътна мрежа. Това се казва в позиция на Сдружение „Европейски център за транспортни политики“ по отношение на идеята за въвеждане на контрол на средна скорост чрез употребата на ТОЛ системата.

Какво представлява системата

Между две камери на ТОЛ-а се изчислява средната скорост на дадено МПС, като в първата точка и в следващата се засича регистрационният номер на автомобила. Ако се установи превишаване на скоростта, то метаданните и снимката, доказващи нарушението, ще се изпращат към МВР от националното ТОЛ управление за съставяне на електронен фиш и изпращането му към потенциалния нарушител.

Налице са няколко особено интересни факта.

На първо място тази система далеч няма да заработи скоро, както се очаква от всички ни. В момента националното ТОЛ управление, Министерството на вътрешните работи (МВР) и Българският институт по метрология (БИМ) тепърва започват да работят съвместно по идеята за измерване на средна скорост посредством камерите на ТОЛ-а.

На второ място към момента НЦТОЛУ са изпратили за сертифициране системата за средна скорост към БИМ, но тепърва ще трябва да се прави доработка на софтуера. Например защото сегашният е пригоден да работи за нуждите на ТОЛ системата. Изниква и въпросът кой ще плати доработката на софтуера. Най-вероятно добавянето на новата функция ще бъде платена от страна на националното ТОЛ управление на фирмата КАПШ, която продължава да е собственик на софтуера за нуждите на ТОЛ-а.

На трето място никой не говори и съответно нищо не се прави за възможностите, които дава една друга система, която вече е изградена и доказано работи много добре. Става дума за RFID чиповете, които всички автомобили в България вече имат на предното си обзорно стъкло. Тези чипове или както ги наричаме „еко-стикерите“ бяха въведени с цел превенция над връщането на километражите на автомобилите. Но същественото при тях е, че камерите, които могат да ги прочетат, са в пъти по-евтини от камерите, необходими за прочитането на рег. Номер, и не се влияят от това дали времето навън е топло или студено, дали е тъмно или светло и дали рег. номер на МПС-то се вижда достатъчно добре.

Не четвърто място камерите, които четат регистрационните номера, включително и тези, които се използват от НЦТОЛУ, са много скъпи поради това, че се изисква много висока резолюция, за да може да бъде прочетен номера. В същото време, ако два автомобила се движат на малка дистанция един зад друг или лек автомобил е закриван от по-голямо превозно средство, то тогава системата на ТОЛ-а вероятно изобщо няма да отчете кога точно е минало дадено превозно средство през рамката с камерите. Това прави системата доста неефективна. Също така ако предният регистрационен номер е зацапан от кал или покрит със сняг отново няма да може ефективно да се използва системата.

Така например като много ефективни могат да бъдат посочени системите за следене на средната скорост в Сърбия и в Турция, но и на двете места не се използват снимките от регистрационните номера, а се използва именно RFID чип. В тези държави системите са значително надградени и при тях не е никакъв проблем да санкционират и автомобили с чужди номера. Нещо, с което ние тук в България много изоставаме. Така всички, които карат в България, с чужди регистрационни табели, на практика се разминават с почти всякакви санкции. Това важи с пълна сила например за традиционно пътуващите всяко лято гастарбайтери от Западна Европа към Турция. И ако се питате защо, когато минат границата стават примерни, то точно тук е отговорът - системите за налагане на санкции за нарушения по пътищата работят достатъчно надеждно.

На пето място остава и въпросът дали МВР ще имат капацитета да обработят постъпващата информация за потенциални нарушители от системата за средна скорост. Като се има предвид, че към момента „Пътна полиция“ трудно обработва данните от стационарните и мобилните камери, или това, че от Столична община всеки месец подават данни за нарушители, минаващи през BUS лентите и МВР не може да ги обработи, то как се очаква с добавянето на системата за средна скорост те да се справят ефективно. Какво е предприело ръководството на МВР по този въпрос, ако изобщо той е бил разглеждан?

Ето и важните въпроси

Резонно е при всички тези факти да повдигнем въпроса дали е включен RFID чипът в тази система, която се разработва в момента от НЦТОЛУ, МВР и БИМ и ако не е, то защо?

Какво се цели всъщност - да направим доработка на един софтуер и да дадем още пари на една чужда частна фирма или да направим една работеща и ефективна система за установяване на нарушители и превенция над пътнотранспортните произшествия?

Както винаги, със съжаление трябва да кажем, че явно идеята е просто да се дадат едни пари на една фирма, а пътната безопасност остава отново по периферията и явно никой не го е грижа истински за живота и здравето на собствените ни граждани.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 169 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 запознат

    82 2 Отговор
    От БИМ още не са ги сертифицирали а като ги знам колко бързо работят до 2030 може и да снимат
  • 3 Кирчо и кокорчо

    116 11 Отговор
    Не се косете, просто схема да захраним сметките в Люксембург
  • 4 Винкело

    39 58 Отговор
    Е, айде пак що нямало да стане - можело това, можело онова, дистанция ако нямало, сняг ако имало... Бе вие ги зачаткайте джигитите, пък двама-трима нека им се размине.

    Коментиран от #26, #36

  • 5 Сиганин

    87 19 Отговор
    Това измерване е незаконно!

    Коментиран от #11

  • 6 Ами

    96 4 Отговор
    въобще не очакваме! Какво значи, както очакваме всички? Аз очаквам тези пари да се вложат в проблемите на пътя, а не за рекет! Вие явно сте мазохисти или роби, щом очаквате ресане!
  • 7 Аби

    40 1 Отговор
    За информация. В Турция разчите рег. номер, не е чипа в стикера. Като е в жабката и съм минъл доста контроли и имам даже глоба. И на бариерите отваря на номера
  • 8 Петър

    92 1 Отговор
    "Става дума за RFID чиповете, които всички автомобили в България вече имат на предното си обзорно стъкло. Тези чипове или както ги наричаме „еко-стикерите“ бяха въведени с цел превенция над връщането на километражите на автомобилите."
    Това не е вярно, всеки ден, от пунктовете на КАТ за регистрация на МПС, излизат хиляди МПС които нямат RFID чипове, и това е съвсем законно.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Охотник

    163 7 Отговор
    Когато построите магистрали, между всички големи областни градове. И когато първокласните пътища, не са просто две ленти осеяни с дупки, без маркировка, актуални знаци и надеждни мантинели. Тогава Бай Ганя ще кара с постоянна, или съобразена скорост. Докато целите само увеличаване на приходите, ще се сблъсквате с народната любов. Продажници.
  • 11 ФАКТИ

    76 9 Отговор

    До коментар #5 от "Сиганин":

    Нали, щото или те снима по време на нарушаването на закона или всичко останало са предположения. С БМВ 8 което е 601 коня мога да вдигна 300 за отрицателно време и разстояние, преди следващата тол камера (все пак не са на 1 км разстояние една от друга) да отбия на бензиностанцията да изпия едно кафе, да изпуша една цигара и да се забавя и ето, примерен шофьор, ама нарушението ще е на лице и то много лошо нарушение дето може да донесе много смърт ако стане ПТП ама пред камерите ще съм изряден. Адвокатите много обичат "Ами то средна скорост, може би, сигурно" в съда ще падат тея отраз.

    Коментиран от #14

  • 12 Петър

    33 17 Отговор

    До коментар #9 от "бузю":

    Да, но на джигита ще му е гадно като пие това кафе, той е джигит точно защото иска да кара по цялата дължина на магистралата София-Бургас с 200км.ч. и да обяснява после, че е взел разстоянието София-Бургас за два часа, а при камерите за средна скорост няма да може да се хвали, ще го вземе това разстояние за същото време като Форд Фиеста 1.1 куб. см.

    Коментиран от #47

  • 13 Ного хубав

    40 5 Отговор
    Написано статуята, обаче, разбираш ли, взе, понеже съм си проз, така, не можех да прочитам, кого ща поупрайм пътищата, така. Защо, ако тръгнеш през села и паланки и спазваш всички ограничения, ще стигнеш утре.
  • 14 Петър

    16 11 Отговор

    До коментар #11 от "ФАКТИ":

    Да, но на джигита ще му е гадно като пие това кафе, той е джигит точно защото иска да кара по цялата дължина на магистралата София-Бургас с 200км.ч. и да обяснява после, че е взел разстоянието София-Бургас за два часа, а при камерите за средна скорост няма да може да се хвали, ще го вземе това разстояние за същото време като Форд Фиеста 1.1 куб. см.

    Коментиран от #16, #22

  • 15 ЧОЧО

    80 6 Отговор
    Българина пак открива топлата вода. Това го има в Европа отдавна,но се използва по магистралите.Я ми кажете когато преминавате през проходите как ще ви засичат средната скорост! Първо направете пътищата както трябва а не само да мислите как да глобявате. Само с глоби Държавата няма да я бъде.

    Коментиран от #29

  • 16 Това може да стане

    6 38 Отговор

    До коментар #14 от "Петър":

    като се засича и моментната скорост от двете камери. Карал с 140км/ч пред едната камера, пред другата с 130км/ч, а средната 80км/ч. значи е спирал някъде. Да се слагат камерите там където е забранено спирането на цялото разстояние между тях (няма отбивки, а в аварийната лента е забранено при здрав автомобил). Ето още един повод за глоба.

    Коментиран от #38

  • 17 Този

    24 2 Отговор
    автомобил от снимката подлежи на глоба и без да е превишил скоростта. Който е чел (даже не е нужно да е научил) той знае за какво ще е глобата.
  • 18 Смешно

    30 4 Отговор
    Това много ми мирише на платена статия на фирма, която се занимава с RFID технологии. Какво предлагате!? Да захвърлим всичко изградено и да започнем отначало с нещо напълно ново!?
  • 19 Просветен илюминат

    14 4 Отговор
    А как се справят с превишаване на скоростта в населени места?
    Масово се слагат в малките градове камери на някакви места където идеята е да изкарат някой лев полицаите докато не са ги видели и да почнат да се предупреждават помежду шофьорите,а в града карат като на рали.
    Човек сам не е ли съвестен и да пази първо себе си, нито камери и глоби ще спасят жертвите по пътищата.
    Ето как човек сам иска да бъде наблюдаван от камери и да е като в Биг Брадър.

    Шофьор мина с мръсна газ и 132 км/ч по главната на пазарджишко село, камера го засече, взимат му книжката.
  • 20 Няма съмнение че това е

    49 7 Отговор
    Нова схема за източване на пари от хората. Ако си превишол примерно с 1 км. над допустимата скорост защото не си робот или AI пак ще те цакат с топла бира и ще плащаш като поп престъпник... Щото те е снимала някаква камера, а дали точно е пресметнала скоростта ти или се е объркала няма да има значение или някой да може по някакъв начин да провери... Колко удобно...

    Коментиран от #40, #42

  • 21 Лумпен

    40 1 Отговор
    Стригане до кожа на раята ...
    Докато и дойде акъла за кой да гласува !
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 В турция

    22 2 Отговор
    можеш да изгориш само за превишена скорост в зона с ограничена такава. Това със средната скорост за участък между две камери го забрАви. Отдавна е отпаднало. Е, има го тук там в тунелите. Интересното е на границата, като ти каже имаш да даваш 2000 лири за неспазване ограничение след моста на Дарданелите. Само така ги(ни) лекуват там.

    Коментиран от #25

  • 24 Участник

    31 7 Отговор
    При десет километрова отсечка не караш винаги с превишена скорост,средната скорост е една тъпа идея както се казва става дума за пари.
    Това трябва да отпадне!!!!
  • 25 Прав си

    24 1 Отговор

    До коментар #23 от "В турция":

    Турската система е желязна ,всички нарушения ,превишаване на пътни такси си ги плащаш като поп на границата .Никой не се занимава сплащатане на глоби на место ,фиша и чао .Тук пак ще откриват топлата вода
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ами да

    18 0 Отговор
    Зависи от това, къде е далаверата! Няма друг вариант!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Хммм

    26 3 Отговор
    "Тировете" ще ги лови ли...
    щото за тях скоростта е 70 извън магистралата и скоростен път, автобуси, камиони...80 км им е максималната по обикновените пътища...или само простите шофери ще дават фира, а лобито ще натиска педала?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Транзистор

    26 3 Отговор
    Разрешената скорост у нас е много ниска! 99% от шофьорите карат в нон-стоп в нарушение.
  • 33 Майк Байк

    27 3 Отговор
    Абсолютно всички правят ежедневни нарушения , максимална 50 км в града! Аз ако карам с 50 км , ще ме смажат останалите които карат с окло 70-80. Това ограничение трябва да падне и да е съобразено с конкретен участък в града.
  • 34 прилича на рекламата

    18 8 Отговор
    на кауфланд за връщането на бутилки
    голяма пушилка
    никакъв ефект
    лъжливото овчарче Киро и Сие само отчитат дейност
    и утре ТОЛ таксите - двойни
  • 35 КАТ

    33 4 Отговор
    Изобщо не ни трябват тия тиранични системи . Идеята на свръх контрола ми звучи като - вкарайте всички хора в затвора за да не би някой да извърши нещо нередно....
  • 36 Ако ми

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Винкело":

    отговориш на въпроса: -Какво е джигит?, ще те призная.
  • 37 Браво

    18 1 Отговор
    Г-жо Атанасова, съвсем точно заключение. Целта е да се дадат пари на една фирма. Точка.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Дрънчо

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "вседрфтгъхуи":

    ++++++
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Не и не

    23 2 Отговор
    България се превръща в НАЙ-полицейската и тероризираща гражданите си "държава" в Света!!!!!! Честито на електората!

    Коментиран от #44

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 браво бе

    11 0 Отговор
    измислиха я тази система тол за да създадат работа за ,,наши хора седят по цял ден на отбивките събират се по две коли да си играят карти тази дейност можеше да си извършват и КАТ не са преуморени само дето станаха по дебели не знам какви са сега критериите да ги назначават тия от тол и в мвр
  • 46 глупости

    7 0 Отговор
    средна скорост това е трудно доказуемо и незаконно поредната глупост и лъжа а какво ще ги правят тия дупета с бмв тата дето шпоркат в населените места със 140 и тия дето си бъркат в тела и карат по магистралата със 140км?
  • 47 абе

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Петър":

    я не обиждай марката и тя си пълни километража
  • 48 ХУБАВО

    6 1 Отговор
    щеше да е ако парите от глобите отиваха за ремонти на ужасните ни междуградски и междуселси пътища а не да пълнят бюджета на кокорчо и той със схемички да ги източва в собствена полза
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Васил

    4 2 Отговор
    Тази статия е писана от човек с доста ограничени познания (да ме казвам без никакви технически познания). Първо в стикерите на предното стъкло няма RFID чип. Поне на мойте коли и на всичките ми познати и приятели няма. Като оставим на страна че RFID чиповете се разчитат не с камера а с електронен модул с антенна част, който е много ненадежден при по висока скорост (да си кажем направо че при висока скорост разчитането е почти невъзможно). Второ какво ни казва този автор, да не използваме ТОЛ системата която вече е изградена т.е. поставени са високоскоростни качествени камери изграден е софтуер за разчитане на номерата най вероятно с автоматичен запис в база данни и вместо единствено което трябва да се направи е софтуер който да чете от базата данни и да съпоставя спрямо позиция на източниците (камерите) т.е. нужно е само дописване на код за да се използва съществуващата система без никаква инвестиция в хардуер. Вместо това да се инвестира в изграждането на нова RFID система защото приемниците (камерите по невежите думи на автора) били по евтини. Ало репортерчето мисли малко преди да пишеш глупости. Камерите вече ги има, не е необходимо закопаване на нови камери, да не говорим за писането на изцяло нов софтуер и всички съпътстващи разходи.
  • 51 КАТ аванта

    5 0 Отговор
    Викате един приятел с кола сваляте си единия номер и му го давате на него, след това избирате 2 стационарни камери една след друга и се позиционирате на почти еднакво разстояние, приятлят ви слага вашия номер и по команда по тел. двете коли газ през камерите! Гарантираме ви, че после, ще бъдете обявени за "Хилядолетния сокол" с протокол доказателство от КАТ аванта😅
    п. п. Е има и вариант да ви обявят и за "Пътешественик във времето"😂
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Ъглошлайф

    1 2 Отговор
    Ок съгласен съм. 140 магистрала е прилична скорост, но трябва да се въведе и минимална скорост. Не бай ти той ти си перка с 92км/ч в лява лента, щото тировете в дясната карат с 90км/ч.... не джигитите са виновни (само), а и такива бавняри които засичат бързодвижещата се лента и създават напрежение. Типове които се изпреварват. Ниска култура и никаква колегялност. Потресаващи пътища .... а вас само джигити ви гонят из сънищата

    Коментиран от #54

  • 54 Запознат

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "Ъглошлайф":

    Айде, айде, тия с 92 км/ч ти пречат. Ти сигурно си от ония, святкащите, нали? Колегиалност трябва на пътя, а не избиване на комплекси.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове