Last news in Fakti

28 Ноември, 2023 10:26 1 439 38

Никола Стоянов: Бюджетът е стъкмистика

  • никола стоянов-
  • бюджет

Вчера за първи път президентът заяви, че е готов да наложи вето върху държавния бюджет. Румен Радев има своите аргументи, на които пък Асен Василев му отговори, че е станал жертва на фалшива новина

Никола Стоянов: Бюджетът е стъкмистика - 1
Снимка: bTV

„Този закон за бюджет вече един месец и повече се дъвче от експерти и се оказа, че е стъкмистика. За държавния поземлен фонд - в план-сметката за 2024 г. няма предвидено такова нещо, но към него има 3-годишна прогнозна рамка. Това са публични документи“, коментира бившият министър на икономиката Никола Стоянов, съобщи БТВ.

Вчера за първи път президентът заяви, че е готов да наложи вето върху държавния бюджет. Румен Радев има своите аргументи, на които пък Асен Василев му отговори, че е станал жертва на фалшива новина.

Един от мотивите си Радев описа така: „Недопустимо е и намерението на министъра на финансите за разпродаване на Държавния поземлен фонд. Тази земя е стратегически ресурс.“

„На 45-та страница е мнението на Министерството на земеделието, което казва: „по отношение на посочения приход от 340 млн. лева и около 700 хил. дка земя”. Прогнозата е част от Закона за бюджета. Може да започнат процедури по продажбата, за да влязат тези приходи за 2025 г. Това е прогноза, но ако бъде приет така както е, не се лъжете, че прогноза е нещо така във въздуха просто. Прогнозата е част от закона за бюджета. Тази тригодишна прогноза е част от документите. Веднъж, заложена, тя дава право веднага от първи януари да се пристъпи към продажбата. Така че парите да влязат през 25-та година“, заяви Никола Стоянов.

Той обясни и какво означава продажбата на тази земя.

„Земята е ограничен ресурс. Всички знаем България разполага с една територия, една част от нея са държавни земи, като годишно държавата печели около 90 милиона от отдаването на тези земи под рента. Сега за да заколим кокошката, за да се наядем днес на обяд утре няма да има втора кокошка. Тази земя е ограничена - 700 000 декара са около между 1/4 и 1/5 от целия поземлен фонд. Тази земя освен това има съвсем друго предназначение. С нея се обезщетяват стопани, които по различни международни договори са загубили собствената си земя“, каза Стоянов.

По отношение на таксите за транзит на руски газ бившият икономически министър заяви, че те няма да бъдат събрани.

„Булгартрансгаз“ задлъжнява много сериозно - за месец над 250-260 милиона, а си разваляме отношенията със съседи и партньори в ЕС, защото ставаме непредвидим партньор. Международни договори с дългосрочен план се изменят едностранно. В Европейския съюз са в режим на санкции и Украйна е във война даже с Русия, но дори и те не могат да си позволя такива санкции, тъй като Международната право не го позволява. И изведнъж едностранно някой да наложи такава такса. Не може един участник по трасето от днес за утре да реши нещо подобно“, смята Никола Стоянов.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    14 2 Отговор
    КАТО ВСЯКА СТАТИСТИКА В БГ
  • 2 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    27 19 Отговор
    Като му погледна физиономията на този и веднага виждам диплома от московски университет.не трябва да си от дс за да знаеш миналото му....Написано е на лицето му и единственно му липсва значка на кремъл!
  • 3 Хаха

    27 12 Отговор
    Щом чорапа ви заповяда и започвате да плюете. Ама много ви се иска пак да лапите от баницата, ама този път няма да ви се получи....
  • 4 Бюджетът е Дране

    9 10 Отговор
    на обикновените хора и пълнене на хазната от по-високи давъци и инфлация. Толкова е зле, че разчита на инфлацията да му напълни хозната, само че не е познал. Гледам хората с 50% са намалили потреблението, така ще бъде и с ток. Почне ли увеличение спирам да го ползвам, една печка с алтернативно гориво и на свещи, няма да хрантутя посредници, борси, лихвари. Ток ще има потребители няма да има. Ние сме от поколението, което помни газовите лампи и как на газово котленче да си сгреем кафето и храната.
  • 5 Оффф

    19 9 Отговор
    Поредният плювач !
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 6 Отговор
    Ха дубрутру‼️
  • 7 Много е прав

    11 14 Отговор
    Държавата взима от рента 50 милиона на година, а Кокорчо с местожителство в друга държава, иска да продаде земята на българите за 120 милиона. И това го прави финансов министър... , да не забравяме че е фалирал фирмата в която е работел, защото продава лиценза на китайци.

    Коментиран от #11

  • 8 Минувач

    8 14 Отговор
    Колкото и някои да плюят по президента или в случая по този бивш министър, повече от ясно е правото на думите им в случая. Облъчените евроатлантичета по форумите не могат дори с изкривена уста да го признаят, въпреки че го виждат и го мислят. Вземат ни за пълни идиоти .. то не бяха Ц-300 ракетите. Десетилетия им нямаше нищо, сега изведнъж половината ни ракети станаха негодни, за да ги подарят. Изведнъж, без и една дума досега от толкова министри на отбраната и военни, рязко се оказа, че имаме десетки НЕГОДНИ ракети?!? Смях! А украинците някакси щели да ги ремонтират, за тях не са безполезни. После за БТР-ите, които пак изведнъж се оказаха никому ненужни. Отново смях! Ами, като им ги подаряваме, да вземат да ни ремонтират и върнат Ц-300 ракетите. Тоя ококореният вижда, че нямаме грам икономика, която трябва да направи БВП, а търси пари от хората, от данъци, започна подстрижката до дъно, но евроатлантичетата отново остават слепи, нищо че им бъркат в джоба. Сега и за земята - има го черно на бяло. Ако е фалшива новина, то какво прави това предложение за продажбата в официалния сайт? Явно е, че всичко е, ако мине номера, ако не се раздуха, ако мине тихомълком.

    Коментиран от #12

  • 9 Киселяка

    15 7 Отговор
    Зощо непрекъснато давате трибуна на доказани празнодумци?Този човек ако можеше нещо щеше да бъде депутат или министър а не служебен министър който никой не е избрал.
  • 10 Алигатор

    11 7 Отговор
    Путинофилски лай..мет .
  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Много е прав":

    Айде да броим.........ако 700000дк са 20% от поземленият фонд на държавата като ги умножим по 5 се получава 3500000дк земя за държавата.ако държавата дава тази земя под аренда на година колко трябва да взема???В най лошият случай може да взима над 150000000 на година.......Къде ги видя тези 50милиона???Кажи покажи.......Ти не можеш да броиш,а даваш Квалификации......

    Коментиран от #13, #14

  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 4 Отговор

    До коментар #8 от "Минувач":

    Новината е Фалшива!!!Направи си труда да видиш,има ли право чужд гражданин да ПРИТЕЖАВА Българска земя!Разиграват цирк,като целият живот,а ти им се връзваш.

    Коментиран от #15, #16, #18

  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 4 Отговор

    До коментар #11 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Шах с пешката ‼️
    Как си с нулите ❓
    Що не пробваш с думички ❓
  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 7 Отговор

    До коментар #11 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Айде да броим.........ако
    700 000дк
    са 20% от поземленият фонд на държавата като ги умножим по 5 се получава
    3.5млн дк земя
    за държавата.ако държавата дава тази земя под аренда на година колко трябва да взема???В най лошият случай може да взима над 150 млн лв на година.......Къде ги видя тези 50 милиона???

    Коментиран от #22

  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    И това не си проучил как става ‼️
  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 4 Отговор

    До коментар #12 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Е2 Е4 ‼️
    Седни зад дъската и чети бааавно ‼️
    " Как чужди граждани и фирми могат да придобиват право на собственост върху земя в България?"
    🤔🤔🤔
    Шах и Мат ✔
  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 5 Отговор
    Сега Нямащият право на глас, но правещи бюджета, ще обяви , че нямал намерение да продава България и не бил разбран правилно ‼️😈‼️
  • 18 Минувач

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Откъде видя, че става дума за чужди граждани? Не казвам, че не е така, но новината е за продажба. В този ред на мисли оставям с впечатление, че ти си ОК да се продава, дори да е на български граждани. Сещаш ли се, ако се продава на български граждани, как с това държавата увисва с намалена собственост, как най-добрите земи ще отидат при наши хора и на смешни цени. Дори ти дават и жокер - компенсаторките влизат в ход! И пак ти повтарям - това предложение е официално заявено и не е никаква фалшива новина.

    Коментиран от #21, #23

  • 19 А пък

    3 0 Отговор
    ти си кръгла послушковска нула. Чудно защо още н еси в затвора.
  • 20 хе хе

    1 1 Отговор
    Ние отдавна знаем, че така се крои бюджет.
  • 21 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "Минувач":

    Държавата........държавата ВИнаги си ВЗЕМА КАКВОТО ПОИСКА от такива като мен ,ГОИ.Ти вероятно си недосегаем за тази власт.Голям татко е имал най много земи в района на Нови пазар,Плиска и какво мислиш.....дошли комунистите и му измислили Данък върху земята след определени Декари.......Когато почнаха уж да връщат земята.........от 600дк ,наследниците малко по малко от половината получиха.Земята не може да бъде отнесена.Стига с елементарни съветски похвати сте лъгали за земята.Никой няма да продава държавна земя.Я,кажи как се отчуждава,а....измисля си някой "Недосегаем" закон и отчуждава......Земя с компенсаторки не се купува.Земя се купува с РЕАЛНИ КЕШ пари.ако продават аз ще купя за да имам нотариален акт и току виж съм почнал да произвеждам я Домати каквито помня ,я земна ябълка.....Мен от работа не ме боли глава и колкото повече толкоз повече.А,този президент хал хабер си няма от икономика,но винаги да каже нещо.Никой не продава земя държавна.Правят цирк за да скалъпят 3те% и това ще е добре и за тебе.Не вярвам да искаш рубла вместо€,ако имаш малко разум!В момента бг е зле защото има много руски шпиони на "Недосегаеми постове" в държавното управление на бг!

    Коментиран от #30

  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Финансово неграмотний не разбрах,какво си искал да кажеш.Добре си преписал,ноооо???Да,понеже не можеш да прочетеш число със СЕДЕМ нули да ти напиша с думи ли 150 милиона не са 50милиона и те попитах откъде са тези 50милиона????

    Коментиран от #24, #26, #27

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Явно четене с РАЗБИРАНЕ ти е трудно, за разлика от местенето на пешки❗
    Има още един , дето все трябва в три поста, да му обясняваме
    "какво е искал да каже авторът" ❗
    Невсички земи са отдадени едновременно, а не са от една категория❗ Затова и сметките са "на око" , но не и без кръчмар😉

    Ти ако от 01.01. отдаваш апартамент под наем за 1 000 лв месечно, но квартирантите напуснат септември- 12 000 ли ще прибереш или 9 000 ❗
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Само ми губиш времето, но дано схванеш за "онези 50 млн" ❗

    През 2022 г. средната цена на наем/аренда на един декар ниви в област Варна достига 79лв❗
    НО
    Средната цената за наем/аренда на един декар постоянно затревени площи е 16 лв.‼️

    И този район не е с най-ниските цени ‼️‼️‼️
  • 27 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    А от текста и въпроса ТИ явно личеше , че САМ не си разчел правилно числата ‼️
    Ама направи си една джобна "Рокада" ли беше ‼️
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 А ти си

    2 0 Отговор
    Едно леке,Стоянов!
  • 30 Минувач

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    За съжаление виждам, че ти никак не си Дълбоко Виждащ, а си по-скоро Дълбоко Невиждащ! От писанията ти ми става ясно, че се чувстваш угнетен, вероятно са ви прекарали със предишната ви собственост и земи, но това само те прави заслепен и просто - угнетен. Искаш да изкараш яда си, което те заслепява и бъркаш темите, въобще бъркаш цялата идея. Тук говорим за продажва на дъжавен поземлен фонд, за предложение, което трябва да вкара едни пари в бюджета, за да помогнело за по-малкия дефицит. И след, като това го има черно на бяло, това предложение е реално, какво има да умуваме още? Ако е фалшива новина, ако не е имало такова намерение, защо тогава въобще е направено това предложение, защо съществува въобще? Отделно целият ти пост е труден да схващане, говориш за домати, за земни ябълки и за .. рубли?!? Да не съм искам рубли вместо евро?????? Не знам, дали осъзнаваш мишмаша, който е в главата ти. Какви рубли????? Аз искам БЪЛГАРСКИ ЛЕВ, ако това е темата, колкото и да говорим за продажба на държавни земи. Защо всичко свързваш с някаква Русия, с някакви рубли и не знам си какво още? Осъзнай се! Набий си го в главата, че има нещо по-голямо от ЕС, от Русия и от всичко въобще и това е БЪЛГАРИЯ! Бълагрският лев, българското производство, българските ресурси, българската земя! Какви рубли, за Бога! Ококореният има планове да ни качи дълга на 70 милиарда, така ли се просперира държава? Какво виждаме - бюджет от завишени данъци, от продажба на държавни активи, едно лесн
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Минувач

    0 0 Отговор
    ... едно лесно разпродаване и това съчетано с нови заеми. Как ти се струва това? А какво чуваме за инвестиции, за производство, за реален БВП - нищо! Сляп ли си?
  • 33 КИРО ЖЪРТЪ

    0 2 Отговор
    ТОЗИ. БИВШ. МИНИСТЪР. НА
    РАДЕВ. НАГЛО. ЛЪЖЕ, СНОЩИ
    ВАСИЛЕВ. КАЗА. ПРЕД. МЕДИИТЕ. ЧЕ. НИЩО. ТАКОВА
    КАТО. 340 МИЛИОНА. ПРИХОДИ
    ОТ ПОЗЕМЛЕН. ФОНД. НЕ. Е
    ВКЛЮЧВАНО В. БЮДЖЕТА. И ЧЕ
    ЛЪЖЕЦЪТ. РАДЕВ Е. ЕДИН
    ИСТИНСКИ. КОМУНИСТ. МОШЕНИК, ТОЙ. И. МИНИСТРИТЕ. МУ. СА. СИ
    ПЛЮЛИ. В. УСТИТЕ ДА. РАЗПРОСТРАНЯВАТ. ЛЪЖИ
    ПРЕД. НАРОДА .ТОЙ. ЦЯЛОТОМУ
    ПРАВИТЕЛСТВО. НАЧЕЛО.
    С. ГЪЛЪБ. ДОНЕВ. СА. ЗА. ЗАТВОРА.

    Коментиран от #34

  • 34 Минувач

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "КИРО ЖЪРТЪ":

    Само си задай въпроса, колко пъти Кокор ни е лъгал в прав текст! След това провери информацията в официалния сайт на министерството на финансите и намери тая прогнозна математика. И чак тогава говори, дали Кокор лъже или не. Да му вярваш на тоя е все едно да вярваш на умопобъркан! Само забележи, колко финансите, безпристрастни и непартийни икономисти му се изсмяха на бюджета, на тая утопшия да вземал допълнителни такси за газа и приочие. Пак казвам - непартийни финансисти! Тоя Кокорчо има нареждане, задача и е видно, как се мъчи от нищото да додрапа и вкара пари в хазната. Но след като няма необходимото производтсво за тези цифри, следва само едно - увеличаване на данъци, разпродаване на държавата, опит за нови такси по договори, които няма кой да плати. Но ти му вярвай, хах .. Чудя се на акъла ти, честно... Предполагам си върл противник на опозицията, на Радев и това те заслепява успешно да си отвориш очите за ПП. Все едно да мразиш някой комшия, съседът от втория етаж и той да го мрази, но на сутринта да ти охлузи яко колата, а ти да му кажеш - еми, хубаво, ще плащам, а ти да се чувстваш ок, само щото и той мразел онзи съсед, хах, нищо, че ти бърка в джоба с неможенето си.
  • 35 Пенсионер

    1 0 Отговор
    За нас пенсионерите в бюджета не са отделени пари за Коледна добавка. Такава за нас няма да има. За съдебната система обаче, за раздаване на премии са предвидени и заделени 66.6 милиона лева. Тоест всеки магистрат ще получи 1.6 основни заплати плюс ранг. На печелившите Честито.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Тото

    0 0 Отговор
    Винаги Този човек говори неверни неща...
    Ето какво казваше и за бюджет 2023
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове