Last news in Fakti

29 Ноември, 2023 10:21 1 043 26

Георги Ганев: Конституцията не предвижда президентът да има право на мнение за бюджета

  • георги ганев-
  • президент-
  • вето-
  • бюджет

Според него може да имаме и 0% дефицит, но тези, които го предлагат в Бюджетната комисия, не казват откъде да бъде съкратено

Георги Ганев: Конституцията не предвижда президентът да има право на мнение за бюджета - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

„Ако президентът наложи вето на бюджета, което ще бъде безпрецедентно, защото Конституцията не предвижда изобщо президентът да има право на мнение за бюджета на държавата, освен ако не противоречи на Конституцията по някаква линия, най-вероятно възможно най-бързо ще се свика извънредно заседание, за да го преодолеем. Но ще затрудни живота предимно на общините. Никоя община не може да приеме своя бюджет преди държавния. Вето се преодолява, няма да е за пръв път”.

Това коментира в предаването „Здравей, България” депутатът и член на бюджетната комисия в НС Георги Ганев.

Той коментира, че дискусията вчера в комисията, на която бюджетът на държавата за 2024 г. беше приет на първо четене, е имало сблъсък на визии.

„Едната страна – Министерството на финансите, представи визия, според която така предложеният бюджет по-скоро ще подпомогне българите да станат по-производителни и оттам да получават по-големи доходи. От друга страна е визията, която най-убедително представи Красимир Вълчев, че има опасност това да е илюзорно богатство тип гръцкото преди тяхната бюджетна криза от преди 12 години. Аз намирам това за легитимен сблъсък. Разбира се казаното от управителя на БНБ и от Фискалния резерв също не трябва да се забравя. Да се говори, като господин Тошко Йорданов, че при 3-процентни дефицити нещо ще се случи финансово и ще изпадне в криза тип 1996-97, не мога да приема, защото 3% не е 13-15-18% дефицит”, коментира Ганев.

Според него може да имаме и 0% дефицит, но тези, които го предлагат в Бюджетната комисия, не казват откъде да бъде съкратено.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    48 4 Отговор
    Всеки данъкоплатец има право на мнение за бюджета.

    Коментиран от #20, #24, #25

  • 2 гено ид

    38 4 Отговор
    Някой трябва да спре гаврата наречена Бюджет.
    Бюджетът е подигравка с пенсионерите и хората с увреждания. А. Василев е копие на ГЕРБ. Както се отнасяше ГЕРБ с пенсионерите и инвалидите, така започна да се държи и А. Василев. Раздава пари на богатите, захвърля в канавката пенсионерите и хората с увреждания. Месечната подкрепа за хората с ТЕЛК до 70% се увеличава от Нова година с 1,33 лв.
    Оная "социална" министърКА дали ще се зарадва, ако нейната заплата се увеличи с 1,33лв. за цяла година.
  • 3 дядото

    42 4 Отговор
    аман от тъпи хора.първо-къде е записано,че няма право-римското право,второ,щом той няма право,какво остава за народа.искате всичко да зависи от такива като теб ли.пфу.
  • 4 аще един отворко

    51 5 Отговор
    Президентът има право на вето върху всеки закон, а бюджетът излиза от парламента под формата на закон за държавния бюджет! Писна ми от хора, дето не познават конституцията, ава словоблудстват отгоре и! За да влезе в сила, президентът трябва да издаде указ!
  • 5 ТО ТО

    37 4 Отговор
    Само Плюмналиев не е имал мнение за бюджета.
    Но президента е този, който право на мнение и вето, по всички въпроси касаещи гражданите на България.
    В други държави и краля има право...
  • 6 гено ид

    35 4 Отговор
    Президентът трябваше да се намеси и при орязването на Коледните добавки за пенсионерите. Това беше традиция от години. А.Василев отряза добавката за най- бедните и ги залъга с празни обещания за догодина през юли. А на държавните хрантутници ще раздадат премии, бонуси, ДМС, 13. заплата, пари за облекло... Само на магистратите пак ще дадат с хиляди левове на щат за облекло. Откъде са тия пари??? А за пенсионерите няма да има нито стотинка.
    Геноцид!
  • 7 Антикомуне

    7 35 Отговор
    Да, но решетников е на всяко гърне мерудия. Като му свърши мандата ще е в забвение или ще стане проект на руснаците като Бареков, Костадинов и Сидеров
  • 8 Павел пенев

    33 5 Отговор
    Бюджета е основен финансов закон,следователно има право на вето.
  • 9 А какво искате бе

    33 6 Отговор
    продажни краварски подлоги..само вие да налагате вето ли?!?!?!?...... ОСТАВКА БЕДНАГА БЕ БОКЛУЦИ ДОЛНИ
  • 10 Това, което

    32 6 Отговор
    Конституцията не предвижда... Не го забранява, тъпако. Ето какви слузести мекотели ни управляват!

    Коментиран от #11

  • 11 Трол

    12 3 Отговор

    До коментар #10 от "Това, което":

    Специално за г-н Ганев ще го добавим да го пише. В първи клас така ни учеха учителките.
  • 12 Ост

    3 9 Отговор
    Ами какви Гаина яде тогава прецедента
  • 13 хъхъ

    18 2 Отговор
    Още един "демократ". Всеки може да има мнение по всички въпроси, в това число и президента. Нали е демокрация?
  • 14 Опорка

    18 2 Отговор
    Конституцията предвижда всеки да има мнение за всичко, дебил
  • 15 Някой

    18 2 Отговор
    Г-н Ганев е свързан с центъра за либерални стратегии от 1997 г. Това определено обяснява горното становище.
  • 16 Съдия Дред

    20 2 Отговор
    Явно Ганю не е прочел Конституцията , която ясно и недвусмислено дава право на Президента да наложи вето на всеки закон, като този за бюджета не е записан като изключение. Президента не може да наложи какви да са параметрите на бюджета, и за разлика от други страни , ветото му е преодолимо в Парламента. Избягват основния въпрос. Това за продажбата на ниви се появи три дни преди изказването на Президента. Започнаха дискусии дали е правилно или не , щото за 340 милиона се продавали ниви, които носят 90 милиона годишно от рента. Но никой не каза, че такава продажба не се предвижда. Почнаха да отричат след като Президента ги предупреди за ветото. Та каква е истината ?
  • 17 Ненормалник

    10 1 Отговор
    Да те няма
  • 18 7258

    13 2 Отговор
    Вие съвсем станахте нагли!Според вас никой освен вас няма право на мнение,още повече президента,той трябва да мълчи,за всичко Ви е виновен той.Само не забравяйте че президента е избран от всички българи ,а за вас са гласували шепа.На изборите хората не гласуват за вас,не можете да направите правителство,президента вие виновен,прави временно правителство,пак вие виновен,вземал властта,какво да прави като вие не можете.Сега всичко е зле пак той виновен.Нали вие управлявате,бил разединител,няма какво да разделя,никой не ви вярва.
  • 19 мдаа

    10 2 Отговор
    Точно затова в "новата конституция", която са твърдо решени да приемата, президентът няма никакви правомощия освен да бъде президент. Радев доказа, че президентът може да бъде фактор в обещствения и политически живот на страната, а това е крайно неприемливо за домораслите демократи, които държат да превземат цялата власт без да има кой да защити националните интереси на България, а не тези на САЩ и Украйна. Долу ръцете от българската Конституция! Проблемът на България не идва от Конституцията, а от продажниците, които с готовност иизпълняват всички поставени им от посолствоТО задачи.
  • 20 Първият софиянец

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Не може да имаш "мнение" за бюджета, след като нищо не разбираш от това !
  • 21 Грантаджия

    1 0 Отговор
    И тебе никой не те е предвиждал да се рееш в публичното пространство, че и тейко ти сигурно, ама на проветряваш си устата в ефир.
  • 22 ГБГ за Конституцията

    0 1 Отговор
    Георги Байганьов Ганев: “Българи, нали преди 4 дни пак в същия сайт ви казах, че Сглобката ще оцелее. Пеевски освен за главен писач на Конституция, ще го цаним и за премиер (ако не се вразумите и не ни изритате). Ние сме от ДБ, демек ДЕМОКРАТИЧНА България. Нагласили сме всичко така, че не само президентът, но и никой друг да няма право на мнение за бюджета. Изключение може да направим само за Шиши, и разбира се, за Асен, автора на тази безподобна лудост. Ние гледаме на неговото изобретение-бюджет като на Вундервафе, подобно на Хитлер в края на Втората световна война. Престанете да мърморите! Чао засега."
  • 23 Глюпости ,

    0 1 Отговор
    Той вече създава и партия - " Втори Февруари " ... Може , може .. рузката конституция го позволява
  • 24 Стариа Софеанец

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Сега да не си записал на твоя адрес сичките ти приатели от Вагнер ?!🤭
  • 25 мдаааа

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Имаш право , но от теб нищо не зависи , с тая малка баничарница , пълна с безработни приатели от Вагнер.
  • 26 Георги Ганев!! Поредното Г. О. В. Е. Д.О

    1 0 Отговор
    ИЗКАРАНО ДА ПЛЮЕ СРЕЩУ ПРЕЗИДЕНТА Р Радев!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове