Last news in Fakti

29 Ноември, 2023 10:51 859 19

Денков: Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето

  • николай денков-
  • бюджет-
  • здравеопазване

Министър-председателят изтъкна, че електронизацията е друг основен приоритет, който ще гарантира изсветляването на системата - къде отиват парите ни и изнасят ли се незаконно лекарства

Денков: Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето - буквално. Това заяви премиерът Николай Денков в началото на днешното заседание на Министерският съвет. Той определи неприемането на бюджета на НЗОК в комисия вчера е удар и по пациентите, и по лекарите, съобщи БНТ.

Денков напомни, че планираният бюджет за здраве догодина е рекорден - с над 1 млрд. лв. повече от този за 2023, и възлиза на 8 млрд. лв.

"Приоритет са засилване на профилактиката, ранното диагностициране на хронични, онкологични и социално значими заболявания. Работи се по развиването на нови програми за ранно диагностициране на заболяванията. За всичко това има финансиране в бюджета", посочи Денков.

Държавата е поела ангажимент да увеличи заплатите на медицинските работници, да подобри условията за работа на младите специалисти и да търси решение на проблема с високата средна възраст на медицинските специалисти и недостига на кадри, каза още Денков.

Министър-председателят изтъкна, че електронизацията е друг основен приоритет, който ще гарантира изсветляването на системата - къде отиват парите ни и изнасят ли се незаконно лекарства. Затова електронизацията, включително и електронните рецепти, са ключова част от здравната реформа на правителството.

Друг приоритет е изсветляване на процесите в управлението на болниците като министърът на здравеопазването следва да мобилизира контролните си звена да осъществят контрол, а резултатите - навсякъде, където е възможно, да бъдат обявявани публично.

"Целта ни е дълбока реформа на здравеопазването, която ще сложи край на познатите проблеми. Това не става само с пари, но и с промени в управлението, контрола и увеличаването на прозрачността в здравната ни система. Надявам се, че заедно с народното събрание ще успеем да осъществим тази реформа. Без нея нищо друго няма значение", заяви премиерът.

Дневният ред на заседанието предвижда кабинетът да обсъди и одобри позицията на страната ни за участие в Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи, което ще се проведе на 5 декември в Брюксел.

Кабинетът ще разгледа още проект на Наредба за критериите, условията и реда за определяне на статут на домакинствата в положение на енергийна бедност и на статут на уязвими клиенти за снабдяване с електрическа енергия.

Проект на решение за одобряване на хуманитарна помощ под формата на доброволни вноски към международни организации на стойност 1 061 454 лева също е част от дневния ред на заседанието.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    10 5 Отговор
    Не дават лекарства без електронни рецепти и хора умират.
  • 2 Иван

    16 3 Отговор
    Денков е изпратил влак да се приберат децата със медал по информатика.
    А други хора е оставил без ток и път по селата вече 4 дена.
    Това редно ли е ? Безхаберие ли е? Който му има телефона ли печели само помощ ?
    Денков, Денков и като образователен министър беше слаб, а сега си трагедия просто!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 събкрай капачки

    15 3 Отговор
    за децата и давай милиарди на евреите, плъх продажен
  • 5 Плъха е

    8 3 Отговор
    скрит комунист
  • 6 Само констатирам

    11 3 Отговор
    Предателите са опасни за целия народ!
  • 7 Плъховете носят болести

    6 2 Отговор
    И мизерия.
  • 8 Борба с плъховете

    4 2 Отговор
    Май сградата на министерския съвет има нужда от ДДТ.
  • 9 Доктор

    6 2 Отговор
    Надали е по-опасно от подобно продажно, амбициозно и лицемерно недоразумение за премиер.
  • 10 Павел пенев

    8 2 Отговор
    Ти си по опасен защото си психично болен. Баба ми правеше сапун като заколят прасето и без да е академик. Нищожество.
  • 11 електронен геноцид

    1 2 Отговор
    мазало за примани
  • 12 Опааа

    4 1 Отговор
    Ники-парцала-мишката веднага в Белене и минимум 10г.каторга!
  • 13 ДЪрат

    1 0 Отговор
    Този е герой от роман на Джеймс Клавел
  • 14 оня

    2 1 Отговор
    И вие сте опасни за здравето ни:))
  • 15 Жоро Бекъма

    1 0 Отговор
    Плъхът!
  • 16 за болните деца

    3 0 Отговор
    Господин Премиер, до кога болните деца в България ще събират помощи за лечението си? Защо има милиарди за американски самолети и бронирани машини, както и за даряване на БТР-и на Украйна, а целия народ се налага да дарява за "Българската Коледа" и да събира капачки за подпомагане на болните? Чия държава е България? Кой определя политиката и приоритетите у нас?
  • 17 Алоуууу

    0 0 Отговор
    Сапуня оставка
  • 18 Факт

    0 0 Отговор
    Мън-мън-мън,бръм-бръм-бръм.Не съм информиран,не съм говорил,не знам за това....
  • 19 ха ха

    0 0 Отговор
    профилактики , ала бала и здравни вноски от безработни за да върви държавността и принципа на грабежа , паркинги с ограничителен режим за величия , а болните трябва да вървят 50 -100 метра под дъжда и в снега за да влязат в поликлиника или болница , идва ми да убия някой велик проектант за бързи и лесни пари
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове