Last news in Fakti

29 Ноември, 2023 18:04 2 317 43

Енергиен експерт: Имаме проблем в електроразпределителните системи, които се оперират от ЕРП-тата

  • ерп-
  • ниски цени на тока-
  • инвестиции в мрежата

След 2013 година поддържаме ниски цени за битовите потребители. Това води до ниското качество на услугата, която получаваме, казва Антон Иванов

Енергиен експерт: Имаме проблем в електроразпределителните системи, които се оперират от ЕРП-тата - 1

Експертът по енергетика Антон Иванов обясни пред БНР, че имаме добре изградена електропреносна система, но проблемите са в електроразпределителните системи, които се оперират от електроразпределителните дружества.

Липсата на достатъчно инвестиции в тези мрежи, особено в последните 10 години, води до все по-увеличаващ се брой откази. Състоянието на мрежата не е на ниво, с което трябва да се съгласяваме. Териториалното разпределение на инвестициите е въпрос, който следва да предлагат самите дружества, а КЕВР да въздейства чрез одобрение на техните инвестиционни програми. Водното регулиране е функция на електроенергийното.

Експертът поясни, че политиката, провеждана у нас след 2013 година, е насочена основно към поддържане на ниски цени за битовите потребители. Това води до ниското качество на услугата, която получаваме .

Шефът на КЕВР, Иван Иванов, обясни, че при авария в градските райони е необходимо да се премине към възстановяване на електроснабдяването до два часа. В извънградските райони този период е до 4 часа. Ако захранването не бъде възстановено до 24 часа, дружеството заплаща еднократна компенсация от 30 лева на всеки клиент. Ако продължи над 36 часа, за всеки период над 12 часа се заплащат 20 лева на всеки клиент. Изключение правят случаите, когато има форсмажорни обстоятелства .


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Гъдю

    60 1 Отговор
    И като повишите цените, как ще се подобри качеството, като мрежата и машините ще останат същите?

    Коментиран от #40

  • 2 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    51 3 Отговор
    Нали ни лъжеха, че като стане всичко частно ще е окей! Тия дружества са даже и чужди, недъгавата държава не поиска да остави поне едно държавно дружество и хората да имат право при кой оператор да са абонати. Така разпродадоха и окрадоха и държавната икономика и индустрия и всичко е в ръцете на частника и сега се вижда, частника не може да се справи с почти всичко, гледа само печалбите и да търси пак помощи от държавата!

    Коментиран от #3, #26

  • 3 скачащ

    38 5 Отговор

    До коментар #2 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    "Кой не скача е червен,
    кой не скача е червен,
    кой не скача .............." - викаше хубавото Наде !
  • 4 Винкело

    42 1 Отговор
    Изкючение - форсмажорни обстоятелства.
    Лапайте чушки, демек.

    Коментиран от #7

  • 5 имаме проблем

    39 1 Отговор
    Проблема ни е от безхаберието на енергийните оператори. Живея в една бяла страна в която последните 15 години не е гаснал тока. За сметка на това никога не е спирала водата и газта. И да, в Европа е. Ако операторите в България наистина са от Европа, защо тук гасне постоянно тока?
  • 6 Ветеринарен психолог

    28 1 Отговор
    Освен проблеми друго имате ли?
  • 7 паднали клони не са форсмажор

    34 1 Отговор

    До коментар #4 от "Винкело":

    Да са си ги изчистили през лятото.
  • 8 Професор

    46 2 Отговор
    Нали има "такса пренос". Той не влиза в цената на тока. А сметнете ако имате 100 лева ток на месец 30 лева ви е таксата всеки месец. При един милион абоната това са 300 хиляди на месец за един милион абоната с ток 100 лева. Колко нови далекопровода построиха ЕРП-тата. Колко трафопоста? Всичко е от Бай Тошово време. Енергията трябва да се регулира от Държавата а не от чужди фирми.

    Коментиран от #31

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Професор

    34 0 Отговор
    Защо тихомълком вдигнаха депутатската заплата от 6400 лева на 10 хиляди и защо не се споменава по големите медии?

    Коментиран от #28

  • 11 Айде айде

    40 0 Отговор
    Електропроводна мрежа е на 98% от социализма, тоест нищо не са вложили. Новите кооперации или сгради си плащат за вкарване на кабели до сграда и отново не плащат дружествата. Всичко им е печалба, само дават пари за възстановяване на скъсани кабели, но и от рециклиране си връщат част от парите.

    Коментиран от #24

  • 12 ПОЛУДЯВАМ ПОЛЕКИЧКА

    26 2 Отговор
    Слагайте перки и фотоволтаици и нещата ще се оправят. Ако не вярвате питайте кирето, кокорчо, бокича и дебелия феномен.

    Коментиран от #14

  • 13 Миризлив пор

    21 0 Отговор
    Докато няма качествен контрол и адекватни компенсации няма да има и инвестиции. Сега спокойно за 30 лева компенсация за 1 ден могат спокойно да не инвестират в нищо! Защо да сменят нещо или инвестират в мрежата? Сега може всеки ден да те гасят по 5-6 часа и да не дължат нищо! Да го направят по 30 лева за 4 часа и по още толкова за всеки започнат!
  • 14 какво са ти виновни перките

    16 2 Отговор

    До коментар #12 от "ПОЛУДЯВАМ ПОЛЕКИЧКА":

    че някой си е чоплил в носа през лятото, вместо да разчисти дърветата около далекопроводите?

    Коментиран от #25

  • 15 Здрасти

    29 0 Отговор
    Ай стига глупости.. Малко им била печалбата, а като я взеха електропреносната мрежа без пари малко ли им беше?! Милиарди изнасят зад граница всяка година, но не дават и стотинка да я модернизират. А, тоз ми звучи като платен техен агент, който е изпратен да подготви овцата за новото голямо стригане.
  • 16 Като не ви устройват цените,

    26 0 Отговор
    връщате Енергото на държавата както си беше!

    Коментиран от #23

  • 17 да се разберем

    31 0 Отговор
    Когато през последните 20 години без никаква обективна причина цената на тока растеше от КЕВР казваха, че цената се повишава, защото ЕРП-та трябвало да направят големи инвестиции в мрежата. Един вид - частниците не искат да инвестират част от печалбата си, за да успяват да ви доставят качествена услуга, затова тази сметка ще я платите вие, потребителите. Добре, 20 години все плащаме, и плащаме, и плащаме, и всеки път при по-силен вятър или снеговалеж, се оказва, че цената на тока е ниска и няма пари за подръжка на мрежата. Нещо не е наред, изобщо не е наред. В цял свят частника отделя от печалбата си за инвестиции в производството, само тук ние плащаме инвестициите, а инвестиции няма, и ток няма, обаче сметки има и то все по-високи и по-високи. Имайте поне малко уважение, ние не сме малоумни, просто сме по-търпеливи, но то и търпението е на привършване.

    Коментиран от #21

  • 18 гено ид

    18 0 Отговор
    Какви ниски цени, бе?
  • 19 Професор

    11 0 Отговор
    Електропреносната мрежа трябва да бъде подземна. Кабелите в тръби и под земята. Скъпа инвестиция но доста по надеждна. А мобилните оператори да инвестират в алтернативно захранване на базовите си станции особено в малки населени места. Примерно слънчеви панели и акумулаторни батерии които да издържат поне 12 часа когато няма слънце.

    Коментиран от #41

  • 20 не е само енергото

    18 0 Отговор
    Ще видите размера на потопите напролет. И там от 30 години нищо не е правено с отводняването.
  • 21 Честно

    18 0 Отговор

    До коментар #17 от "да се разберем":

    Търпението свърши, не е на превършване. Просто искрата липсва и гледай какво става с народа
  • 22 Много

    12 0 Отговор
    скоро и ток няма да има !
  • 23 спомен

    10 0 Отговор

    До коментар #16 от "Като не ви устройват цените,":

    от друго време- когато оня, дето хич не лъже и сега пак не спира да ръси несресани мисли, та когато се беше засилил за първия си мандат като премиер-министър и с разкопчана до пъпа риза, и навити до лактите ръкави, по села и паланки разправяше, че още в първите два месеца като почне да управлява ще върне "енергото" на държавата, какво стана, какво и на кого върна!?
    Ееех, Боковите "кухотиквеничковчета"! Да живей Европейската солидарност!
  • 24 Кой разбрал, разбрал...

    18 1 Отговор

    До коментар #11 от "Айде айде":

    Де да беше само това! Всички трафопостове по времето на социализма бяха изработени с медни шини и кабели. Сега всички до един са с алуминиеви. Подмяната им беше призната от регулатора като "нови инвестиции" и хиляди, че даже милиони тонове медни шини бяха продадени за скрап, а парите естествено прибраха "инвеститорите".
  • 25 ПОЛУДЯВАМ ПОЛЕКИЧКА

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "какво са ти виновни перките":

    Не умувай неук човек. След 10 години няма да можеш да си светнеш лампата у вас.

    Коментиран от #27

  • 26 Да, станаха частни, но

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    вместо всяко от трите дружества да оперира в цялата страна си я разделиха на три и всяко дружество изгради монопол на територията си. Имахме преди това държавен монопол, но много по-лош е частния монопол - ето това е проблема, да не говорим, че са чужди компании и изнасят навън всички печалби.

    Коментиран от #29

  • 27 разбирам

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "ПОЛУДЯВАМ ПОЛЕКИЧКА":

    Много високоинтелигентен отговор.
  • 28 Киро Шприца

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Професор":

    Шот требе пари да си купувам к.пу.ти да клатим Ленчето на парапета.
  • 29 същата работа

    7 0 Отговор

    До коментар #26 от "Да, станаха частни, но":

    Като имаме три мобилни оператора, които оперират на територията на цялата страна, да не би да има конкуренция? И цените им еднакви, и услугите им едни и същи, и номерата им по нищо не се различават. Един доставчик е монопол, двама и трима са картелен монопол и няма къде да върдаш. Цените на електричеството трябва да бъдат регулирани както за домакинствата, така и за бизнеса, защото цените на тока за бизнеса се калкулират в цените на стоките и услугите. България трябва да се стреми да запази енергетиката си на всяка цена и да контролира пазара, а това ще стане само ако се откажем от зелената сделка, построим нова АЕЦ и върнем на държавата енергоразпределителните дружества. Във важните за живота и здравето на хората стоки и услуги не може и не бива да има частна собственост. Видяхме докъде се докарахме като дадохме сигурни печалби в ръцете на чужди компании и банки. Крадат ни с подкрепата на държавата и изнасят парите на българите в чужбина, вместо да останат в икономиката и бюджета на България.

    Коментиран от #36

  • 30 въпрос

    5 0 Отговор
    Защото след незапомнената изцепка на частните ЕРП не се говори за одържавяването им, а се говори за увеличаване на цените на тока? Сякаш като им увеличим печалбата те ще станат по-кадърни и по-съвестни? От такива експерти сме на тоя хал, кой знае колко фотоволтаици има този експерт.
  • 31 Професоре, смятай точно.

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Професор":

    1млн абоната по 30лв. са 30млн лв. месечно, но абонатите са поне 4млн. При консумирани 20ТВч годишно от битовите абонати или 20млрд кВтч и 0,10лв. такса пренос/достъп се получават 2 млрд. лева за година само от тая такса. Да не забравим,че скубят и фирмите, не знам каква такса за пренос/достъп плащат те. Ако е колкото на битовите абонати смъкват по 4млрд. лева и пак не им стигат.

    Коментиран от #34

  • 32 Че ви дойде акъло

    4 3 Отговор
    че от социализмо по-добро нема за обикновенио човек.

    Коментиран от #37

  • 33 Баце

    5 0 Отговор
    Не бе, имаме проблем с държавността. Оставяме някой си 20-30 години да дои от Енергото, не влага и една стотинка, но си плаща на когото трябва и после продава и се изнася, идва следващият мераклия, но при едно лошо време му се налага да дава обяснения, а "държава" т.е. институции НЯМА, народ НЯМА, ето това е проблема, както, че и всички го знаят, но си затварят очите, но отварят джобовете.
  • 34 Професор

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Професоре, смятай точно.":

    Ядосан съм и греша. Прав си. Е, доста пари изкараха ЕРП-тата. Купиха няколко Дачии с алуминиева стълба. Това им е "инвестицията"... При силен дъжд се чува пращене и звук от късо съединение от Трафопоста. Тока спира. После пак го пускат. Нищо не се ремонтира. Печалбата се изнася. Нямат дори багери. Наемат ги от външни фирми. Не се инвестира нищо.
  • 35 аз му вервам

    2 0 Отговор
    Преди три години прецедента обеща да ни оправи, сега нема начин да не сме оправени!
  • 36 Да, но цените на

    0 2 Отговор

    До коментар #29 от "същата работа":

    услугите им станаха много по-ниски. Помня 2002г., че една минута разговор струваше 1лв. Сега за 23лв. имам 10Гб интернет и 1000 минути разговор. Можеш и да не говориш, само спешно ако ти се наложи, но с еленергията правиш доста повече неща.
  • 37 глупости

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Че ви дойде акъло":

    Защо в края на Март 1990 социалиста със съветски паспорт Андрей Луканов обяви поредния фалит на България?
  • 38 КЕВЪР

    4 0 Отговор
    Иванов е псолютен неадекватник
  • 39 надявам се

    3 0 Отговор
    че 50 см сняг няма да бъдат обявени за форсмажор, защото най-малкото е смешно след като в годините къде-къде по-голям сняг е падал, като също е бил съчетан със силен вятър.

    Иначе, политиката за поддържане на ниски цени за потребителите за сметка на съкращение на разходи по поддръжка на мрежата е резултат от взаимното не уважение между КЕВР и енергоразпределителните дружества. Тия редовно се чудят как да се цакат един други, но не мислят стратегически, а ако го направят се плашат от необходимото повишение. И понеже знаят, че няма да има такова повишение продължават на принципа колкото, толкова.
  • 40 Директор в ЕРП

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "бай Гъдю":

    Повишава ни се стандарта на живот, вече може да купуваме хотели
  • 41 това

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Професор":

    действително е съвременния подход и дори не е чак толкова скъпо на фона на инциденти като сегашния - да оставиш хората дни наред без ток. Даже да не платят много на пострадалите, все пак трупат ужасни имиджови загуби.
    Тия имат късмет, че в България доброто реноме на компанията не е от кой знае какво значение когато си монополист в даден регион. Мрежата ниско напрежение, която се управлява от енргоразпределителните дружества не е модернизирана и обновявана в своята цялост сигурно от времето на бай Тошо. Само кърпежи и разширяване, заради новото строителство. Ама като цяло никакви инвестиции, гледали са само печалбата. Май това ще се окаже сектора, при който държавата е била по-добрия собственик.
  • 42 Държавата ако има топки,

    2 1 Отговор
    да им прибира лицензите и да ги изстреля с ритник от България.
  • 43 баба ти от Пловдив

    2 0 Отговор
    нищоо, следва НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ!!! вот! Франция национализира Ел енергията миналата година!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове