Last news in Fakti

29 Ноември, 2023 19:03 1 377 22

Ваня Григорова: Няма опция в изборното законодателство след 3 месеца да има нови избори за Общински съвет

  • столична община-
  • избор на председател на общинския съвет

Трябва по някакъв начин ролите в Столичния общински съвет да бъдат разпределени справедливо, каза общинският съветник от БСП

Ваня Григорова: Няма опция в изборното законодателство след 3 месеца да има нови избори за Общински съвет - 1

Очевидно е, че при този фрагментиран СОС, очевидно е че при тази ниска избирателна активност и много труден избор на столичани за кмет, трябва по някакъв начин ролите да бъдат разпределени справедливо“, каза в студиото на bTV Ваня Григорова, общински съветник от МК „БСП за България“ в СОС.

Тя обясни, че не е обсъждана смяна на кандидата за председател на СОС на БСП.

„Не сме говорили за смяна нито на техния, нито на нашия кандидат. За нас беше много важно и продължава да бъде важно да изговорим всички приоритети, за да разберем къде е границата помежду ни и това трябваше да се случи. Впрочем в предизборната кампания те предпочетоха да ме представят като многоглавата ламя, като проводника на Путин. А сега чакат Путин да ги подкрепи“, коментира Григорова.

Общинският съвет на столицата е много цветен и миналата седмица общинските съветници не успяха да изберат кой да застане начело. Тогава кметът на София Васил Терзиев започна да търси подкрепа сред партиите. За избор на председател са необходими 31 гласа от общо 61. По време на срещите от БСП категорично заявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на ПП-ДБ-Спаси София Борисов Бонев за кмет.

„Това, което беше казано от нашите тогавашни опоненти, е, че ако до 3 месеца не бъде избран председател на общинския съвет, преминаваме към нови избори за общински съветници. Няма такава опция в изборното законодателство“, каза Григорова.

Тя коментира и предложена опция най-възрастният общински съветник да заемем мястото временно.

„Опасявам се, че госпожа Стефанова не е точно човекът, който би могъл да ръководи. Тя председателства все още първото заседание, тъй като по закон няма как на второ да се избере председател на СОС. Това е човек, който вече е бил общински съветник. Оказа се, че не знае, че кметът трябва да присъства на заседанията на СОС. Нещо, което е ключово и трябваше множество общински съветници да ѝ обясняват, че това трябва да се случи, да изчакаме повече от час, за да дойда господин Терзиев и да кажа три изречения. След което тя ни блокира и не позволи въпроси към господин Терзиев. Очевидно този начин на работа няма как да бъде приет от нас“, каза Григорова.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦАХАЛ🇮🇱

    24 12 Отговор
    Тази ще се пръсне от завист и злоба.

    Коментиран от #2

  • 2 фен на ПП

    17 6 Отговор

    До коментар #1 от "ЦАХАЛ🇮🇱":

    С ПП напред, всичко да ни е наред !
  • 3 Ти кажи що ни остави без

    14 6 Отговор
    НУЖНИЦИ?

    Коментиран от #5

  • 4 Два

    19 10 Отговор
    пръста чело , бърчеща го с цялата си злоба , бръщолевене на тъпни и жалки опити за манипулации !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Празноглавка!

    20 9 Отговор
    Жял живот синдикални лъкардии и паразитивизъм на гърба на другите!
  • 7 Браво

    13 13 Отговор
    Григорова - министър председател! Искам службите под нейно ръководство и изпонатръшкани "предприемачи" навред!!!
  • 8 редник

    8 15 Отговор
    Просто решение - вторият след болотажа да застане начело на СОС...

    Коментиран от #10

  • 9 АГАТа Кристи

    15 9 Отговор
    Пак напъва индианоса...
    Нормално, за комуняга !

    Коментиран от #13

  • 10 редник

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "редник":

    П.П. балотажа
  • 11 факт

    15 8 Отговор
    Ангалчето се взе много насериозно .Ще оправи София ,колкото оправи и синдикатите .
  • 12 Леле какоо

    7 6 Отговор
    Цигара магара тактика
  • 13 пенционер

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "АГАТа Кристи":

    Извинявай, но ако си намерим ченето, че те уапем !

    Коментиран от #14

  • 14 АГАТа Кристи

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "пенционер":

    Търси го на бабата в чата.лието
  • 15 киро

    2 3 Отговор
    Продължаваме промяната се применуваха в Продължаваме подмяната - ШАРЛАТАНИТЕ
  • 16 мдаа

    5 3 Отговор
    Вярно е, че ЗМСМА не казва какво се прави в случай, че общинският съвет не може да си избере председател, но самият факт, че сме изправени пред такава ситуация, означава че този ОС е напълно неспособен да приема решения. По закон само първото заседание се председателства от най-възрастният общински съветник и още в него трябва да бъде избран председател, който да свиква и ръководи следващите заседания. Най-възрастният общински съветник не е председател, той само изпълнява тази функция в първото заседание. Ако СОС не могат да изберат председател, всичките им решения ще се окажат незаконосъобразни, защото заседават в състав, който не е предвиден в закона. В голяма каша се вкараха ППДБ, но пък това може да ползва столичани, които да обжалват тъпите им решения именно на това основание.

    Коментиран от #17

  • 17 кой

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "мдаа":

    Аз не виждам такава трагедия в ситуацията. Напротив, нека помислят внимателно сс и другите какво представляват, искат ли града да тръгне по друг път, сами ли живеят в този град? Изборите минаха, опорките за путин и комунистите минаха, сега вече две седмици се убеждават как фирми и фирмици са завзели всичко и сладко, сладко си похапват. Да знаят, че всичко виждаме и чакаме!
  • 18 хмм

    3 2 Отговор
    Ваня не беше ли икономист? Защо не остави тълкуванието на юристите?
  • 19 Айде

    4 3 Отговор
    Тази да мълчи!

    Коментиран от #20

  • 20 Чудесна

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Айде":

    Никога!
  • 21 според ваня ,,справедливо" май значи

    1 0 Отговор
    ВСИЧКИ БОКЛУЦИ В ОБЩИНАТА ДА СА РАВНОПОСТАВЕНИ НА СОФРАТА И СПРАВЕДЛИВО ДА НИ КРАДАТ КАКТО ВИНАГИ ....... ТЯ НЕ ГОВОРИ ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ НА КРАЖБИТЕ ДО СЕГА
  • 22 Иванчо

    1 0 Отговор
    Тая копанарка няма мяра в мераците. То не е като да гласуват за нея мангасарян брадърс подкокоросани и платени от тулупий. Че и се изживява като човек. Нема лабаво ше изяде главата на такото дет само в пазвата и в краката я гледа. Ама пловдивския свинар я аресал и сега се цели в столчето на курнинка. То каквото сам си направиш, друг няма да може. Ха честита им новата звезда на всички шопари бесепари.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове