Last news in Fakti

29 Ноември, 2023 19:49 1 446 37

Александър Симидчиев: Болниците в България са повече от необходимите

  • болници-
  • бюджет на нзок-
  • превенция

Превенцията при всички здравни системи е от най-висока степен на важност, убеден е медикът

 Александър Симидчиев: Болниците в България са повече от необходимите - 1

Бюджетът е от съществено значение за стабилността на държавата, но е важно да има дискусия в обществото за здравните приоритети и да се слушаме взаимно по тема “Здраве”. Здравеопазването е около 25% от това да бъдем здрави, а ние сме на едни от челните места в света по тютюнопушене, по употреба на алкохол, по ниска физическа активност и т.н. Това каза в студиото на bnt.bg зам.-председателят на Комисията по здравеопазване в НС Александър Симидчиев.

Депутатът от ПГ на ПП-ДБ допълни, че бюджетът е необходимост, но има и достатъчност, а той не е достатъчен. 8 млрд. са необходимото количество средства, но за да бъдат достатъчни за това да сме здрави, трябва да имаме и организацията, и взаимодействието между различните части на здравната система.

"Срещу тези пари има няколко иновативни подхода, които са стимули за това да се случат позитивните неща. Едно от тях е диференцирането на това до каква степен един общопрактикуващ лекар си изпълнява профилактичната програма за своите пациенти, той да получава по-висок процент при повече извършена дейност. Освен това трябва да има и информационни кампании, за да знаят хората за профилактичните програми, както и че ако посещават тези програми, те пазят здравето си."

Превенцията при всички здравни системи е от най-висока степен на важност. Има 6 млн. лева допълнително за специализация на млади кадри, категоричен е Симидчиев.

Обясни, че бюджетът не е бил подкрепен вчера заради преходните и заключителните разпоредби в документа.

"Там имаше два текста, които останаха неразбрани и в резултат на това колегите основателно в някои части, в други части - не дотам основателно, че не трябва да се прави така. Въпрос на предвидимост е, когато се появяват нови пазарни субекти, които нямат история, т.е. нови болници или нови дейности в съществуващи болници, и имат непредвидим ефект върху бюджетната рамка. Ако искаме да осигурим здравното обслужване при високо качество и надеждност на цялата система, ние трябва да имаме предвидимост", каза още депутатът.

Според него е редно там, където се изразходват парите, там да се провеждат и търговете, защото това ще е по-ефективно. Той смята, че болниците в България са повече от необходимото. Въпросът е как може да се направи така, че нуждите на пациентите да са напаснати към това, което имаме като ресурс в здравеопазването.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    30 8 Отговор
    Болниците в излишък - закривай! Щото умрелите пък са малко..

    Коментиран от #22

  • 2 Мечопух

    12 14 Отговор
    Не са в повече. Колкото повече болници, толкова повече умрели пациенти. Популацията на аборигените на територията трябва да се редуцира още.
  • 3 ДОЦ,. ВРАЧКА ШАШКЪНЛИЕВА,д. м. н

    16 8 Отговор
    Да, ама има много неусвоени кинти, колега!
  • 4 Някой

    32 9 Отговор
    И гражданите са много .......Зануляването върви с пълна сила .Днес болниците ,утре и държава няма да ни трябва пууууу.......

    Коментиран от #26

  • 5 Дурхан

    15 8 Отговор
    Почна се....ставаме като Турция ..безплатна доболнична помощ и скъпа частно болнично обслужване ...ще имаме модерни болници и каплави млади лекари
  • 6 НАБЛЮДАТЕЛ

    8 8 Отговор
    Ако нямате достатъчно болни - пуснете гриповете. Но помнете - само разумната игра носи удоволствие. Току що така казаха по телевизията.
  • 7 Леле

    34 10 Отговор
    "Александър Симидчиев: Болниците в България са повече от необходимите"...Не знам дали болниците са повече, но политиците ни идват в повече. Преди отивах на лекар и до 1-2 часа минавах на преглед. Сега се записвам за преглед за след една седмица. А понякога и един ден закъснение е фатален. И всичко това благодарение на реформите в здравеопазването направени от политици.
  • 8 Кирил петков

    29 12 Отговор
    След като закрихме тецовете, земеделието и животновъдството, хемус и рафинерията ще закрием болниците, а до края на мандата ще закрием и българите 😏 АМЕРИКА ПОБЕДА!
  • 9 Дурхан

    24 11 Отговор
    Що ни мъчите бе ..директно викнете Нетаняху да ни бомбардира
  • 10 Асена василева

    19 11 Отговор
    Ще преизпълним плана ран ът до 2030та ще ви съкратим на 4 милиона хихи 😉😘
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Дурхан

    19 8 Отговор
    Медицинското обслужване , образованието и полицията не трябва да бъде частно ..
  • 13 човек

    19 12 Отговор
    Трябва всичко да съсипят ,каквото се е строило през социализма
  • 14 Дурхан

    10 8 Отговор
    Ердоган показва модерни частни болници и казва че светът му завижда ..да ама болницата не лекува а доктора лекува ..и не се пита защо докторите бягат
  • 15 Ех,

    17 8 Отговор
    Големи приказки, големи анализи и нищонеказване. Кражби! Герберастки кражби от здравето на хората. Вместо да са в затвора, медицинските крадци стават депутати и министри. Такъв крадец е герберасткия шеф на комисията по здравеопазване в народното събрание. Облизва се за милионите които ще влязат в бюджета за здравеопазване. Симидчиев му е заместник. Нали промяна щеше да има?! Не го ли гнус да стои редом с герберастките крадци?!
  • 16 Да бе

    13 8 Отговор
    Симида не дава предложение да се махнат частните болници, а ясно и твърдо стои зад тях. Позор!
  • 17 Дедо ви

    23 10 Отговор
    Болниците били в повече? Защо тогава изритват навън оперирани и болни още на третия ден? Лекарите казват, че правят това защото трябва да се освободят легла за чакащите други болни. Значи не достигат легла и болници. При бай Тошо нямаше такова нещо. Лежиш в болницата докато не се излекуваш, ако е нужно и един месец или те пращат в санаториум за долекуване. И за това не се плащаше и една стотинка. Сега щом ти изтече времето по клинична пътека и те изписват. Хич не ги интересува дали си оздравял или не. Обаче пък сега има банани, нали?

    Коментиран от #19, #30

  • 18 Стоянка Игнатова

    9 10 Отговор
    Така-така-така... Съкращавайте не са нужни ! Тоталната разпродажба започна ли вече ? Да открием 10 прилики и разлики с режима на Зеленски ?За мен поне още два мандата сте сигурни за упраляващи ! Браво само така ...
  • 19 Николай Кръстев

    6 6 Отговор

    До коментар #17 от "Дедо ви":

    Баце, за какво точно е рева ? Викаш ли външен човек да ти помете в стаята у дома? Народа няма право да се оплаква...
  • 20 Мда

    12 7 Отговор
    Все едно Иван Костов говори: "закривай държавата". След управление на герб/дпс/пп/дб трева не никне!
  • 21 Танас

    8 5 Отговор
    Според тези българите са повече от необходимото, а имигрантите са по-малко от необходимото.
  • 22 МММ да

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Хихихи..":

    На същия принцип предната седмица швабите затвориха една средно голяма болницата и освободиха малко над 120 доктора и персонала- просто фалира. Държавата нямала кинти и не можела да помага.
    "Закривай!"-до това доведох милиардите липси в бюджетите.
  • 23 Анатоли

    6 3 Отговор
    Какво се оплаквате малко е ? Още може ... Дииии народее ееее ...
  • 24 Хехе

    9 4 Отговор
    Смешник. Човек не може да се добере до лекар, болниците били много. Така ни казахте и преди 25 години - лекарите сте много, сега има недостиг. Всичко е за едни пари. Закривай болници, училища, Коки да върже трите процента. Само администрацията не пипайте - на нея ви се крепи диктаторският режим.
  • 25 Машала

    15 2 Отговор
    Чудя се, защо болниците са много за народа, а правителствена болница става все по тясна за некадърниците, които хрантутим! Защо ги търпим още?
  • 26 ШАХ

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    В целия СС(ЕС) е така и понеже го следваме неотлъчно по пътя към нищетата, така ще бъде и в Бг.
  • 27 Дааа

    2 4 Отговор
    То е ясно. В УБАЛ празните болнични легла , са право пропрционални на частните болници в града. Ама по-добре в частниъе, че персонала млад, работи и се грижат за пациентите, а по ковид-а едни от спешното за малко да ме убият, а през това време докато бях и чаках поне 6-8 роднини на персонала приеха, а за мен.. " момче за приемане си, ама няма свободни легла, отивай си с линейката в къщи". Кофти е да те обричат на смърт боклуците. Още я помня пишман докторката и завеждащия дето за малко не ме убиха. Добре, че във Ветрен ме взеха и ме излекуваха. Тея в умбала само взимат заплати, след година заради нехайство и калпаво направена и грешно разчетена ренгенова снимка мой роднина щяха да затрият, да са живи и здрави в белодробното в Карабайр я спасиха. Оказаха се не 2, а 6 счупени ребраи пробили белия дроб. За малко да я загубя, заради безхаберниците от умбала.
    Дано Господ бързо да ме прибере, като ми дойде времето, че да не ме мъчат измислени "специалисти". Вече изпитвам страх на кого ще попадна да ме "лекува".
    Има и свестни отделения, като кожното , вежливи, усмихнати и ми помогнаха, вече втора година им благодаря, но някой малоумен директор ги е наврял почти до бившата морга в стария корпус, а мен ме е шубе да лежа там... суверен съм.
  • 28 Северозапад

    9 1 Отговор
    Аз пък съм на друго мнение - че болниците в София са повече от необходимите! А че в Северозапада вече не останаха нито болници, нито лекари - това тоя търтей май хич не го интересува?
  • 29 Евго

    0 1 Отговор
    Веднъж умрял е за цял живот-казва народа. Така че няма страшно поне това ни е сигурно... хи хи хи
  • 30 Без име

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Дедо ви":

    Изпитват те,защото им трябва оборот от клин.пътеки,защото от това зависи ДМС-то!!!Всичко е за парииии....
  • 31 не мисля така

    0 0 Отговор
    Започнете ли да закривате болници, всички ще идват в МИ-МВР и няма да имате право да ги връщате.
  • 32 СС(ЕС)

    0 0 Отговор
    СС(ЕС) не така. Има болници и болници. Най-важното е, че не трябва да се доплаща. Всичко се поема от здравните каси, а те са повече от една във всяка цивилизована държава.
  • 33 Коментар

    8 0 Отговор
    Това си е по плана Ран-Ът.Искат да доведат до фалит държавните болници и да има само частни за богаташите.Не в повече болниците,а е малко акъла на тези от Пъклени Продажници-Демонична България.Сатанисти!
  • 34 Пфф

    4 0 Отговор
    Ега се изсипеш и изтумбиш, платено квазимодо!!!! ЩЕ!!!
  • 35 Доктор

    2 0 Отговор
    Това важи в по-голяма степен за политиците и за депутатите. Особено за такива боклуци като тебе.
  • 36 Боклуците на Боклука

    3 0 Отговор
    Малоумник, като болниците са в повече, защо частните с в пъти повече!? Искаш да няма държавни, това ти е играта. Почти всеки голям известен лекар си има болница или поне верига от частни кабинети.
  • 37 резервист

    0 0 Отговор
    Аз пък си мисля, че ресурсът в здравеопазването трябва да се напасне към нуждите на пациентите. Причината да се създава такъв ресурс е здравето на хората. В България нито здравеопазването е безплатно, нито достъпът да него е гарантиран. Докато здравните заведения се третират като колбасарски цехове това няма да се промени. 1 милиард повече за нереформирана система е като вода върху пясък.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове