10 Декември, 2023 17:16 1 135 18

Надежда Йорданова: Не е обсъждано излизането на прокуратурата от съдебната власт

  • надежда йорданова-
  • прокуратура-
  • съдебна власт

По българския конституционен модел прокуратурата е част от съдебната власт и с предложените изменения няма никакво отстъпление от тази позиция. Няма никакво съмнение в тази посока, даже не е и било обект на обсъждане

Надежда Йорданова: Не е обсъждано излизането на прокуратурата от съдебната власт - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Не е обсъждано излизането на прокуратурата от съдебната власт. Този въпрос не стои на дневен ред. Това заяви пред БНР бившият правосъден министър и депутат от ПП/ДБ Надежда Йорданова.

Тя коментира темата за съдебната реформа. По българския конституционен модел прокуратурата е част от съдебната власт и с предложените изменения няма никакво отстъпление от тази позиция. Няма никакво съмнение в тази посока, даже не е и било обект на обсъждане, подчерта народният представител.

По думите ѝ функциите на прокурорите са много различни от тези на съдиите и трябва по определени въпроси да има различие между тях. Йорданова поясни, че това не означава, че прокуратурата се премества повече към изпълнителната власт. Според нея това е гарант за повече прозрачност и повече обществен контрол.

Тя определи като голямо предизвикателство обществената квота, избирана от Народното събрание, която ще има превес във Висшия прокурорски съвет. Според нея тази квота да е обществена и чрез нея да не се прокарва политическо влияние в съдебната система. Обществената квота ще включва професионалисти с дълъг стаж и добро обществено реноме. Те трябва да са независими и партийно неутрални. Това ще се запише в Конституцията, добави Йорданова.

Депутатът от ПП/ДБ не се притеснява, че някой може да сезира Конституционният съд заради промените в Основния закон. Тя посочи, че би било добре измененията да минат през теста на КС, за да сме спокойни, че те отговарят на конституционния стандарт.

Време е въпросът за истинската независимост на съда да бъде решен, за да преминем към следващите стъпки на законодателно ниво, гарантиращи истински бърз и справедлив процес в България, каза още тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ироничен

    21 3 Отговор
    Пишман Йористка.
  • 2 Русофил

    18 1 Отговор
    Не е обсъждано излизането на прокуратурата от съдебната власт, а би трябвало.
    Прокурорът трябва да е само адвокат на държавата и да печели дела пред съда.
  • 3 Майора

    21 1 Отговор
    Нищо друго не се очаква от секретарката нс човек с отнети права и самия него , без нито един работен ден и затова не знаят , че промени се правятсамо от ВНС! А да оставиш съдиите да правят каквото си скат както сега с предсрочното павобождаване на убийци или намаляване наказанията им или спиране дела по от КОНПИ , а в същото време прокурори да се избират от НС , е ненормално! Но нищо друго ме може да се очаква от хора без опит и без знания и ВКС няма да одобри!

    Коментиран от #5

  • 4 бягай бе

    16 2 Отговор
    кокошкина трътка ,нитакована мъти,яйце изкара-запъртък и спря.,,,,,
  • 5 Русофил

    4 5 Отговор

    До коментар #3 от "Майора":

    Определено си като Майор Майор Майор. Ха,ха,ха
  • 6 Летвата в България яко

    15 2 Отговор
    Е паднала, щом се показва тази за важна? И какво бръщолеви само? Нивото е под тротоара вече.
  • 7 Темидец

    16 2 Отговор
    Лелката от Кубрат КУРифейката на правото пак се цепи,АМ,АМ АМ,ми амай го ма.
  • 8 Айде

    13 2 Отговор
    Манете я тая фалшивата бе !
  • 9 гномчо

    13 3 Отговор
    Доста тъпа мутра
  • 10 да попитам и аз

    14 2 Отговор
    Кога ще бъде повдигнато обвинение на тази за затриването на 800 знакови производства на прокуратурата? Докога ще търпим мафията да се меси в съдебната власт?
  • 11 накъде отиваме

    7 2 Отговор
    Прокурорът е този който трябва да призове и да застави ответника да се яви пред съда. В противен случай законът става мрежа за дребни мухи.
  • 12 пояснения

    4 1 Отговор
    Съдебна власт и правораздаване са едно и също нещо, според правната доктрина. Този, който не правораздава, той не е съдебна власт. Това са ясни принципи, известни на западната правна теория, с които очевидно тази другарка не е запозната.Мястото на прокуратурата не е в съдебната власт. Само съдът олицетворява съдебната власт. Другото са празни приказки на секретарки.
  • 13 Когато правосъдието в

    5 1 Отговор
    Една страна, не си върши работата, започва саморазправа. Ние сме на 1 см от нея... Ама тя през целия "преход" си я имаше. Опасно е, когато стане масова. Никой не вярва в държавата и законите.
  • 14 Рядката

    7 2 Отговор
    Мис Пиги каза.
    Какво ли каза?
    Свинска му работа.
  • 15 Хора това е война

    5 0 Отговор
    INTERNET се филтрира от МВР!
  • 16 Джоко

    8 3 Отговор
    Секретарката на Ристо юристо е правен гаф в българския юридически мир!
  • 17 Проста кифла

    9 2 Отговор
    Разкарай се ненормалнице
  • 18 Чу Ма

    1 1 Отговор
    Ако знам,че най сетне сороспията ще миряса, бих я шибал дори на парапет.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове