Last news in Fakti

10 Декември, 2023 17:46 1 848 35

Политолози: "Въздушен Шенген" е добре за туристите, икономиката не печели

  • въздушен шенген-
  • австрия-
  • бежанци

В България ще бъде трудно да се одобри политическо решение за вземане на някакъв контингент от бежанци, каквото условие поставя Австрия пред София и Букурещ

Политолози: "Въздушен Шенген" е добре за туристите, икономиката не печели - 1
Снимка: shutterstock

От влизането на България само в т.нар. въздушен Шенген ще спечелят туристите, но не и икономиката. Около това мнение се обединиха Огнян Минчев и Любомир Стефанов, гости в предаването "Неделя 150".

"Това решение би облекчило пътуванията на всеки от нас, но не и бизнес пътуванията - опашките на границите за бизнес транспорта. Но все пак това е една добра новина. В България ще бъде трудно да се одобри политическо решение за вземане на някакъв контингент от бежанци, каквото условие поставя Австрия пред София и Букурещ. Това не е възможно, те не искат да остават в България и никой няма как да ги застави ", каза политологът доц. Огнян Минчев, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", ръководител на Центъра за регионални и международни изследвания.

Според Любомир Стефанов, политолог и преподавател в НБУ, да влезем по въздух в Шенген е добра стъпка, но това е 1/10 от целия процес на интеграция на страната ни в Шенгенското пространство, тъй като икономиката ни няма да печели кой знае колко от това, туристите ще печелят.

Доц. Минчев коментира намерението на "Лукойл" да продаде рафинерията в Бургас, като посочи:

"Все пак би било добре първата посока, в която да се потърси нов купувач за "Лукойл" да бъде в европейски контекст - европейска компания. ... Има слухове за азербайджанската компания SOCAR като евентуален купувач. Тази компания едва ли ще спре потока на руския петрол към България, а ще заобиколи преките пътища. В крайна сметка структурата на българската зависимост от определени енергийни източници, свързани с Русия, но преминаващи през Турция, ще се запази".

Разпределението на назначенията в регулаторите трябва да препотвърди баланса в коалицията, категорично зави Стефанов и уточни:

"Ако въпросът какви хора да бъдат сложени се превърне в централен, тогава това ще ги скара. ... Този разговор не трябва да го водят през медиите. Когато са наясно, че искат да назначат хора, които да напълнят със смисъл и съдържание институцията, тогава имената ще изплуват по естествен начин".

По думите на Огнян Минчев фактът, че се дебатира открито това да се сложат "наши хора" по определени квоти тук и там, означава, че е премината една граница на цинизъм:

"Националната администрация трябва да бъде професионална администрация. Хората, които трябва да бъдат назначени в регулаторите, трябва да се ръководят от правилата на закона, т.е. политически независими. Фактът, че се говори публично какви хора да се слагат, това означава пряко намерение да се овладеят определени късове от тази администрация".

Във връзка с промените в Конституцията, касаещи служебното правителство, доц. Минчев изказа мнение, че най-удачно е да бъде техническо правителство, което да е алтернативна форма на преход от един парламентарен мандат към друг.

"Моето мнение е, че служебното правителство трябва да бъде забранено в политически смисъл. Аз поставям вече не само служебното правителство под въпрос, а и президентската институция. Според мен ѝ мина времето. Ние не сме наясно президентът какво работи в тая държава и го изпитахме на гърба си в последните две години, че може да работи всичко, каквото си поиска. Тъй като има малки лостове, които водят до прекомерна свръх концентрация. Или искаме почетна фигура, която реже лентички и се снима по разни форуми, или - президентска република. Не може да вземаме и от двете по нещо", коментира Любомир Стефанов.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мда

    7 4 Отговор
    Ми хората като ги знаят нашите мутро-меринджей...

    Коментиран от #35

  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    28 4 Отговор
    Я бързо един референдум за излизане от ЕС....
  • 3 бай Иван

    18 2 Отговор
    "Въздушен Шенген" е добре за туристите, икономиката не печели.
    Тази малка част дето и до сега си пътуваше ще си пътува по-лесно. За държавата полза никаква . Дето се вика това е като някоя да ти се отърка и допусне да го вдигнеш и не ти даде и си направиш кефа сам. После се хвали колкото искаш ,че ти е пуснала и си участвал в е..бе..ние.
  • 4 Хитлер

    24 3 Отговор
    Балгария напуска ЕС !

    Коментиран от #16

  • 5 Хахаха

    17 2 Отговор
    Вие нормални ли сте? Искате явно да ни превърнете в постоянни туристи, все по летищата да се движим. Да нямаме дом, държава, работа. Все на чужденци да служим, и да си харчим парите по екскурзии.
  • 6 Дааа

    5 6 Отговор
    Хората си пазят народите. Те не четът, че политици , фирми и мафия са в симбиоза, нали си спомняте... По време на комунизма, когато един отговорен ... наш ,верен другар, като съсипел предприятие, го правиха шеф на отрасъла... да съсипе отрасъла, след 1989 год., ги назначиха за милионери. От крадци на мандри, можеш ли да направиш милионер? То все го дърпа да краде, съсипва всичко... ама да е на челото като въшките. Като се наяде излиза на челото. Вижте ги дпс-герб-бсп. Народа им прости безчинствата преди 1989год. Те за "благодарност" го обраха и избиха 2 милиона българи чрез кражбите си.
  • 7 Този въздушен шенген

    10 2 Отговор
    е само за такива, които кандидатстват за ЕС членство, или такива които са влезли в България с виза - редовно, с възможност за прехвърляне към Германия - свободно. Печалба минимална от визи в трети страни, нищо повече. А какво правим с километричните български камиони и работници, членове в ЕС кибичещи по 24 часа по границите?
  • 8 ПОЛУДЯВАМ ПОЛЕКИЧКА

    30 0 Отговор
    Срамно е някой да напише такава статия, даже и срещу дребните пари, които получава. Австрийците искат да ни превърнат в гето пълно с емигранти. Осъзнайте се, ей!
  • 9 ВКК

    18 0 Отговор
    За да могат да се шляят жълтопаветниците напред-назад без да "висят"на опашка на летищата, ще допуснем приемането на още арабски бежанци и те да се шляят и вандалстват! Проблемите на КПП-тата ще си ги има и коли и камиони пак ще висят с дни!!! Какъв Шенген!!!
  • 10 мхааа

    7 0 Отговор
    ДрОгаре, дайте да дадем.
  • 11 Весела

    18 0 Отговор
    А какво правим със сирийците и афганците?!Няма българин който иска тези животни в България!
    Заврете си Шенген знаете къде няма сделка!

    Коментиран от #14

  • 12 Горд Българин🇧🇬

    12 1 Отговор
    По-добре да напуснем ЕС отколкото да ни напълнят с разни ислямски екстремисти тук.
    НЕ БЛАГОДАРИМ. НЕКА ДА СИ ДЪРЖАТ МИГРАНТИТЕ ТАМ ПРИ ТЯХ В ГЕРМАНИЯ, АВСТРИЯ, ХОЛАНДИЯ, БЕЛГИЯ, ДАНИЯ. ТЕ СИ ГИ ПОКАНИХА, НЕ НИЕ И СЕГА ДА НЕ СЕ ОПИТВАТ ДА НИ ГИ ПРИБУТАТ НА НАС.
    Ако това е сделката да им вземем мигрантите пък те да ни пуснат по "въздух" в Шенген, НЕ БЛАГОДАРЯ.

    Коментиран от #15

  • 13 Перо

    14 0 Отговор
    Туристите ще спечелят от въздушния транспорт, а те са предимно чуждестранни! И ако цената е да приемем някакъв контингент нелегални престъпници, по-добре е да се откажем от тази “екстра” на Шенген!
  • 14 шопо

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Весела":

    Леле мале, май че требе да тураме шалварите !!!
  • 15 Мда

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Горд Българин🇧🇬":

    Ти вече си пълен с ислямисти. В сяка махала с двама рома, джамия им правят, вече са 2000. Територията е превзета от ислямо-мутренски групировки. Кой е на власт... турци с мафиоти - дпс.. хиперактивни.

    Коментиран от #34

  • 16 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хитлер":

    Даже закъсняваме .Много. Те го е ..т ,то иска да ги целува.. хе хе хе.Това е ситуацията.
  • 17 Анонимен

    0 10 Отговор
    Разбрахме,че за путиниста Радев това е неприемливо-да приемаме сирийци и афганистанци!Как може!А какво мисли министърката Мария от Хаджидимово за това!Кой да пита?

    Коментиран от #33

  • 18 Пънчев

    13 0 Отговор
    А собственици на Австрийски фирми и на имоти тук ,могат ли да пътуват отново с Визи за България ? Бойкот на магазини, бензиностанции , IT компании и авиокомпании на Австрийци. Спрете да им работите там и да им плащате тук.

    Коментиран от #27

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Галя от EmbassyTO

    5 0 Отговор
    Ех, толкова години , след онзи нисичък човечец с мустак и идеално скроена униформа, наследниците му правят явна разлика между бежанците - за работнички украинки , бежаки може , за ман гуси сирийци не? А какво стана с толера стията? Или я взривява Нетаняху, заедно с невинните необходими жертви. Съвремие:)
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Политолози?

    7 1 Отговор
    Смятай какви политолози са и колко разбират от нещата , щом говорят за икономика в България!Няма как да печели нещо което го няма в нашата родина , визирам това нещо икономиката.Държава фалирала , теглеща всяка година по 10млрд. лв. дълг само за да върже двата края , за каква икономика , Евро зона и Шенген говорим.Да се смееш ли , да ревеш ли , май да ревеш че да не спреш!
  • 23 Да им ходим

    8 0 Отговор
    На екскурзия на австрията, да им наливаме пари, става дума за пари, да пазим границата и да приенем мигранти, да поемем издръжка...НЕ сме им длъжни с нищо на австрийците. Аз предлагам да обявят австрийски език и тогава ще има газ по тръбата. Да се хващаме с румънците и рестрикциите да започват за тия наглеци. Няма Шенген за нас, няма газ за тях, всички австрийски фирми в БГ и Румъния да плащат допълнителни такси или да се махат...
  • 24 Шенген, на кукув ден

    8 0 Отговор
    Нали Шенген е най-големият приоритет на това евро-либерално трансатлантическо проНатовско правителство на Некоалицията? Щом не постигна целта си - ОСТАВКА!
  • 25 Това ли е условието?

    7 0 Отговор
    Шенген само по въздух, при условие, че се превърнем в буферна зона и взривоопасен конгломерат от сирийци, афганистанци, пакистанци мароканци и всякакъв вид ислямисти. Още Саркузи имаше тази безумна идея.Слава Богу не можа да я осъществи. Сега някой си е направил много криво сметката, но с основание. Те виждат, че българите / разбирай бълг. управляващи/ до такава степен са обсебени от амбицията си да влезат в Шенген ,че от тях може да се поиска всичко включително и предоставяне на българска територия за всякакъв вид п....лач. Нищо чудно да изпълнят и това условие.
  • 26 Павел пенев

    8 0 Отговор
    На нас не ни трябва въздухарски Шенген. Това е замазване на очите и голяма победа на нищожеството дето му викат академик. Ясно е че ЕС ни счита за пропаднала държава,каквато всъщност сме ние. И следващата година няма да имаме туристи, защо ни е въздухарския Шенген?
  • 27 Павел пенев

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Пънчев":

    Прав си но първо трябва да изгоним крадците от EVN,които изнасят в Австрия милиарди български лъвчета. С тях финансират австрийската пенсионна система, а нашите пенсионери умират гладни и болни. Гннусни еврейски мошеници,заробиха ни със своите търговски вериги,които продават боклуци на високи цени.
  • 28 ал-бал

    7 0 Отговор
    въздушният шенген е като айрян без кисело мляко... камионите продължават да си висят по границите , да задръстват Русе и Видин и да търпим икономически загуби....
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Шенгенец

    4 0 Отговор
    Шенген ама въздух под налягане !
  • 31 Павел пенев

    2 2 Отговор
    Какви туристи бе глупаци. Освен мигранти и украински неонацисти у нас туристи няма да видим. Туризма също е икономика, но не и у нас, където алкохола, наркоманиите, хазарта и проституцията го съсипват.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Мда":

    Демокрация,бате.Яж бананите.
  • 35 Само питам

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мда":

    А ние не разбрахме ли ЕСмеринджеите какви са за тези 34 години?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове