13 Декември, 2023 07:38 1 647 14

Доц. Милен Иванов: Шенген е един от инструментите за легален натиск върху държавата ни

  • милен иванов-
  • шенген-
  • инструмент-
  • легален натиск

България няма ефективна външна политика. Австрия и Нидерландия от години ни блокират по много причини. Държавната политика, особено външната политика, трябва да гарантира такива процеси да стигат до предвидим и полезен за държавата край, коментира бившият заместник-ректор на Академията на МВР

Доц. Милен Иванов: Шенген е един от инструментите за легален натиск върху държавата ни - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

"От 2011 г. отговаряме на критериите за Шенген и опитваме да преговаряме. Шенген скоро няма да се случи по ред причини. Шенген е един от инструментите за легален натиск върху държавата ни да регулираме нерегулирани до момента отношения с ЕС. Шенген е подсещане: Оправете си съдебната система, правоохранителната система", заяви бившият заместник-ректор на Академията на МВР доц. Милен Иванов пред Bulgaria ON AIR.
По думите му темата "Шенген" има три много интересни аспекта:

България няма ефективна външна политика. Австрия и Нидерландия от години ни блокират по много причини. Държавната политика, особено външната политика, трябва да гарантира такива процеси да стигат до предвидим и полезен за държавата край.
Прекалено дълго Шенген се използваше като тема, която да убеди избиратели и сподвижници на партиите в дадена посока. Малко недостатъчно като идея за национално обединение към обща цел. Това е просто един режим и част от хората ще се чувства по-добре.
Нашите служби, разузнаването ни, би трябвало да дадат отговор къде е истинският проблем: дали е в Австрия или Холандия, или е общоевропейски проблем, а Австрия или Холандия се изявяват само като говорители. Моята теза е такава.
Доц. Иванов бе категоричен в предаването "Денят ON AIR", че България технически и организационно е готова за Шенген. Проблемът е, че не сме най-голямата врата на мигрантите в Европа, отбеляза гостът.
"В държавната политика няма надежди за късмет и неясноти. Държавната машина разполага с инструменти, които да разсейват тази мъгла на политиката. Нещо в държавната машина не работи", на мнение е доц. Иванов.

Според него се справяме добре с мигрантите в последно време.
"Рязко намаляха случаите на заловени мигранти около и в София. Границата ни трябва да стане непреминаваема - с ресурси, организация и усилия. Искахме много пари от Европа, дадоха ги, те се инвестираха, но явно не са достатъчни. Сега трябва да имаме целенасочена държавна политика, външна политика, да търсим съюзници във и извън ЕС. Явно не го правим", каза още доц. Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Никой

    4 1 Отговор
    не те кани да те натиска !
  • 3 Шопо

    11 1 Отговор
    Не ви щем еврото.
    Референдум за ЕС и НАТО.
  • 4 Нено

    9 1 Отговор
    Какво значи "легален натиск" като те заобикалят условията и си измислят нови ?!
  • 5 Досадни

    7 0 Отговор
    Нашенгенете си го този Шенген в шенгенарника!
  • 6 Ежко Бежко

    12 2 Отговор
    Докога ще зяпаме в посока Европа. Не разбрахте ли вече, че тази Европа не е това, което ни е нужно. И не бързайте да ме пращате в Азия. Макар че като помислим трезво, ползата ни идва от там. Но хайде да не се люшкаме като махало от крайност до крайност. Толкова ли е трудно да следваме нашите български интереси. Меркел ги посрещаше с плюшени мечета и ние пригласяхме. Сега се чудят как да ги спрат, и ние пак им пригласяме. Политиците ни са отврат.

    Коментиран от #7, #12

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Аман

    6 1 Отговор
    от тоя Шенген, бе ! Искаме само ползи, няма ползи, опъвайте каиша !
  • 9 Моарейн

    11 2 Отговор
    Шенген че няма да видим, няма да видим. Затова пък ще ни ползват за лагер за въдворяване на всякакви арабески, тарамбуки и каквито още се сетите. Ще ни пробутват нискокачествените си боклуци. Ще ни ползват за депо за отпадъците си, а за капак на всичко ще ни образуват наказателни процедури за неопазената природа. За Запада ние сме хора петнадесето качество и грозната истина е, че нашите продажни политици дадоха най-доброто от себе си да ни поставят на това място. Че и продължават, них.....
  • 10 Един

    6 1 Отговор
    Ха! Добър ден! Нали е "демокрация с евроатлантически ценности" ! Ми , ... РАДВАЙТЕ СЕ!
  • 11 Въпрос ?

    0 0 Отговор
    А защо в БГ.реклами има негри ?
  • 12 провинциалист

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ежко Бежко":

    "Толкова ли е трудно да следваме нашите български интереси." - Интересът на една много малка част от българите е да не се осъществи интересът на останалата голяма част. Което често съвпада с разни чужди интереси.
  • 13 важен е , но

    0 1 Отговор
    щом не може, здраве да е . стоките и така си минават . лошо е контрабандата . мигрантите са добри , но има криминални разбира се . по въздух не те проверяват на 1 митница . добре е .
  • 14 дядо поп

    3 1 Отговор
    Така ще е докато правителството на изорания лалугер не отиде на семинар в Унгария. Да се понаучат как може да си отстояват исканията и да блокират глупавите решения на уж обединена Европа!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол