Last news in Fakti

13 Декември, 2023 07:52 1 949 18

Александър Томов: Водят се задкулисни разговори между ПП и ГЕРБ за продажбата на "Лукойл". В момента върви обратна игра

  • александър томов-
  • задкулисни разговори-
  • продажба-
  • лукойл-
  • пп-
  • герб

"Хубаво е, че ще имаме бюджет, но проблемите ще дойдат много скоро. Василев залага три поредни години по 3% дефицит, а това не е добре. Дефицитът трябваше да бъде низходящ. Това създава доверие. Не биваше това да бъде цената на "сглобката". Трябваше да се направи по-консервативен бюджет. Когато имаме очевидна рецесия, не може в този момент да даваме пари от джоба и да хвърляме", заяви проф. Томов

Александър Томов: Водят се задкулисни разговори между ПП и ГЕРБ за продажбата на "Лукойл". В момента върви обратна игра - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Опасна е разликата между прогнозата на Асен Василев и мнозинството за прираста на БВП - 3,2%, срещу оценката на по-голяма част от експертите в света. Асен Василев залага на по-висок прираст, за да направи по-високи приходи и да харчи повече. Ако остане 2%, тогава ще стане много тежко, ще трябва да компенсира липсата на пари", коментира проф. Александър Томов в студиото на "Денят ON AIR".
Той посочи, че много сектори са недофинансирани, а нямаме бюджет, който да води към прогрес. По думите му инвестициите се виждат, когато големите компании идват и се ангажират с проекти.

"Те носят 75 на сто от технологичния прогрес. Условията за този тип инвестиции ги няма", добави проф. Томов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Хубаво е, че ще имаме бюджет, но проблемите ще дойдат много скоро. Василев залага три поредни години по 3% дефицит, а това не е добре. Дефицитът трябваше да бъде низходящ. Това създава доверие. Не биваше това да бъде цената на "сглобката". Трябваше да се направи по-консервативен бюджет. Когато имаме очевидна рецесия, не може в този момент да даваме пари от джоба и да хвърляме", заяви проф. Томов.

Според него потреблението може да нарасне малко, но не може да бъде главния носител на прогреса в БВП.

"Водят се задкулисни разговори за продажбата на "Лукойл" между ПП и ГЕРБ. Не може да стане толкова лесно, защото "Лукойл" е собственик. В момента се прави обратна игра с цел новите силни играчи да премахнат руска компания от територията на България. Втората цел е по-голяма - този, който стои до новия собственик, ще има много голяма власт", коментира гостът.

По думите му замяната на руски петрол с неруски ще покачи цената с около 15-20%.

"Без независима съдебна система нашата демокрация е обречена. Зависимостта от политици и политическата намеса могат да се превърнат в конституционно защитени. Конституцията изисква максимум консенсус. Бърза се, защото трябва да се реши въпросът кой ще контролира съдебната система", каза проф. Томов относно конституционните промени.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Разбойници

    24 5 Отговор
    И този ли алчен комуняга има интереси, че е зинал да коментира? Кремиковци не му ли стигна?
  • 3 ужас

    20 0 Отговор
    И тоз спазмалгон ли изкарахте на пистата !!! Стотици като него има които са буквално за репане за да станем бяла държава
  • 4 Демократ

    21 0 Отговор
    Няма как да се оправи България,докато криминални типове,доказани крадци и мафиоти,всички достойни членове на БКП, вместо в затвора, са по екраните но тв и дават съвети. Това е масово явление, управлението на страната е в ръцете на несменяемия мафиот Борисов и другаря му по грабежи Пеевски. Двамата и физически са нетърпими,неграмотни,прости и нагли биологични типове, но са определени от клакьорите като феноменални и незаобиколими фактори. Мафията владее държавата,тя има нужда от такива безскрупулни типове.

    Коментиран от #5

  • 5 Ами...

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "Демократ":

    Да, ама пропускаш и другите уж образовани типове, които също са изпечени лъжци и отлични комбинатири, пионки на чужди интереси, които продадоха България за лична изгода и продължават. Повръща ми се от всякакъв тип политици, които вместо да се заемат с важните дела на държавата разрушавст и охраняват паметници и фиксират вниманието в глупости. Така докато се усетим - айде няма рафинерия, няма АЕЦ, няма виновни, няма я България.

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 лупи е умен ,

    3 1 Отговор
    овчаров е по лукойл , но не може да го продаде изгодно . по добре турци да го вземат . не е на сметка . като въглищарите - на гръб ни носи бюджета , а може още 30 години така . хаха
  • 8 така де

    12 0 Отговор
    не беше кремиковци Прамод митал Лиценза на цска т .наречения професор сега иска да си топне човката и в компания ЛУКОИЛ
  • 9 Демократ

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ами...":

    Ти май съвсем си забравил какво се случва 34 години в България и знаеш само, че за 1 година България е съсипана от ПП. Вие всички,които явно не знаете къде живеете, имате нужда от лечение. Удобно пренебрегвате факта, че България се управлява от ченгеджийската руско-българска мафия, създадена преди 1989 г. от БКП ,за да не изпусне парите,властта и контрола над всичко. Всички,които управляват са до един техни хора.
  • 10 За протокола

    7 0 Отговор
    "Без независима съдебна система нашата демокрация е обречена. Зависимостта от политици и политическата намеса могат да се превърнат в конституционно защитени. Конституцията изисква максимум консенсус. Бърза се, защото трябва да се реши въпросът кой ще контролира съдебната система"

    Всяка успешна и просперираща държава се базира на 3 стълба:
    - Законност и ред
    - Образование
    - Култура, която включва не само изкуствата, но и възпитанието, морала, историческата памет, патриотизма, социалната култура, уважението към чуждото мнение, различните и т.н.
    У нас, нито един от тези 3 стълба не съществува като такъв. Има някакви наченки на нещо, което е криво, проядено от десетилетни проблеми, фалшиво, но лъскаво боядисано, насочено във всяка друга посока, но не и в посока на поддържането на модерна, здрава, силна и просперираща държава.
    Това са нещата, от които трябва да се започне, но политическата каста или е некадърна и неспособна да ги види или е прекалено заета в боричкания за разпределение на баницата.
    Така, че с тези партии и политици, толкова!
  • 11 Русофил

    11 0 Отговор
    Щом Лупи е станал професор, БГ няма да се оправи скоро.
  • 12 Хайде и

    9 0 Отговор
    неосъдения престъпник и той активиран да плюе!
  • 13 СЛОНА

    4 0 Отговор
    ТОЯ Е СНИМАН ВСЕ ЕДНО ЯДЕ ГА
  • 14 Вълк единак

    6 0 Отговор
    Тоз ликвидатор на Кремиковци и старото ЦСКА и той да го ...
  • 15 Байко

    2 1 Отговор
    Дойде ред на Лукойл след като взеха всички печеливши предприятия в България: Летище София, ТЕЦ-овете, Пристанищата, ЧЕЗ и много други
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Стратега

    2 0 Отговор
    Защо не го взривите този Лукойл дето ви все на устата. Нали е построен от Русия. Като не ви трябва нищо руско, махнете го. И ще минем на една конска сила, или магарешка.
    САЩ купуват поголовно уран, торове итн. от. Русия. Ембаргото е валидно за нас а не за щатите.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол