Last news in Fakti

13 Декември, 2023 09:19 2 498 112

Областният управител на София обясни колко ще струва демонтажът на фигурите от Паметника на съветската армия

  • областен управител на софия-
  • сума-
  • демонтаж-
  • фигури-
  • паметник на съветската армия

"Това е сумата без самата реставрацията и е одобрена от Министерски съвет. След като приключи демонтажът, ще се разбере колко струва реставрацията и да можем да обявим обществена поръчка за това", коментира още Вяра Тодева

Областният управител на София обясни колко ще струва демонтажът на фигурите от Паметника на съветската армия   - 1
Снимка: БНТ

260 000 лева ще струва демонтажът на фигурите на Паметника на Съветската армия, обясни в "Денят започва" областният управител на София Вяра Тодева.

"Това е сумата без самата реставрацията и е одобрена от Министерски съвет. След като приключи демонтажът, ще се разбере колко струва реставрацията и да можем да обявим обществена поръчка за това", коментира областният управител на София.
Тодева подчерта, че от години монументът се руши безвъзвратно, без някой да поеме отговорност за стопанисването му.

"В акта за държавна собственост е записано, че паметникът е собственост на Министерството на културата, само че със своя заповед министърът на културата от 1955 г. го прехвърля на Столичния градски народен съвет. Тази заповед обаче в последствие е обявена по съдебен път за нищожна. По тази логика излиза, че Министерството на културата е трябвало да полага грижи, но такива не са полагани. От там казаха, че този паметник не е културно ценност по смисъла на закона за културното наследство. Следователно те нямат отношение към него. Никой не пое отговорност да поддържа паметника", уточни още Вяра Тодева.

Тя обясни, че в момента цялата отговорност върху стопанисването на обекта е върху областния управител.

Елементите ще се премахват поетапно и ще се съхраняват на друго място, след реставрация. Има два варианта за съхранението на фигурите, след като се реставрират - Музеят на социалистическото изкуство или в друг държавен имот, обясни Тодева. До тогава ще бъдат съхранявани частите на монумента в охраняван държавен обект, тъй като е направена оценка на паметника и заедно с фундамента струва около 20 милиона лева.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    44 7 Отговор
    Нищо няма да струва. Това е безплатно като ваксините за ковид.
  • 2 Абе не го махайте

    76 41 Отговор
    Хем ще ви накажат, хем ще се наложи скоро да правите друг такъв! Русия прекършва гръбнака на фашизма и днес и скоро ще освободи и България пак. Така че, който пипа този паметник ще строи новата АЕЦ в Белене с лопати. Мислете бе хора! Историята се повтаря. Ние пак ще сме с "руския блок"!

    Коментиран от #93

  • 3 Зевс

    84 10 Отговор
    Вярче, това не е демонтаж, а варварство, толкова ли нямате капацитет да свалите скулпторите без да ги нарежете за скрап?

    Коментиран от #101

  • 4 Аз за 2000 лева ще го демонтирам целия.

    15 50 Отговор
    Даже ще им го направя в насипно състояние. Един варел с амониева.селитра и в него забита една шашка от 400г. "артилерийски гръм". И става целия на чакъл.

    Коментиран от #95

  • 5 Колко струва това?

    56 13 Отговор
    Трътката даже не може да разбере, че е разсекла българското общество с действията си. Все повече се убеждавам, че мюсюлманите са прави, когато дискриминират жените.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Орел

    40 3 Отговор
    То си е направо без пари! Сега германците ще наемат нашата фирма да демонтира паметника в Трептов парк.
  • 8 Пари на вятъра

    77 5 Отговор
    А пак аз съм изумена как държавата намира пари за глупости ,а за смислени каузи никога нямате финанси. С тези 260 000 лева знаете ли колко деца и онкоболни можеше да зарадвате за Рождество Христово?

    Коментиран от #16, #18, #65

  • 9 КОНТРАТА

    42 5 Отговор
    Ах мръсен гро.зил руснаците ще те оправят.

    Коментиран от #94

  • 10 Реалист

    45 5 Отговор
    Виждате ли я тази 4ум@ каква е гн.усна това е лицето на София 2023г.
  • 11 Ком

    47 3 Отговор
    Обикновен фашизъм!
  • 12 Безобразие

    54 3 Отговор
    Абсолютна свинщина е да се режат паметници с флекс!!! Без значение кога и как е направен паметника. Това е ИСТОРИЯ, независимо да ли ни харесва или не.

    Коментиран от #30

  • 13 Мдааа

    45 1 Отговор
    Фашист да си в днешно време. Нищо че дядо ти е бил от ДС, а другият банкянски ром и че самият ти си разтривал ушите на Тодор Живков. Времената се менят.
  • 14 ма.... да ива

    41 2 Отговор
    Преди да падне паметкника пада Зеленски и фашагите в Киев ! Опичайте си акъла , ще плащате поразиите . Белене пак ще отвори врати , прасетата чакат
  • 15 Ами

    46 3 Отговор
    Тази глупачка приличаща на керкенез да отиде да види, че го унищожават, не демонтират. Никъде по света, дори в Берлин не събарят паметници. Как път всичко обичаме да рушим. Съборихме си действащи заводи, продадохме летища, нарязахме за скрап де що имаше, за да станат няколко души богати. Хайде стига. Народ който се кланя на чужди и няма вяра е за никъде. Как не сидадохме сметка от миналото, че повтаряме еднии същи грешки 200 г.
  • 16 факуса

    37 3 Отговор

    До коментар #8 от "Пари на вятъра":

    може ама няма престиж в о очите на посолството,друго си е да го съборят,а ние ще събираме капачки за кувьози и линейки,щот така е при ценностната демокрация на новите фашистиот ес
  • 17 Пръч

    6 17 Отговор
    Всички тоталитарни знаци следва да бъдат елиминирани! Бойко Борисов е такъв доста едър тоталитарен знак, но е нужен на България! Но, Еди Сугарев и Тонислав Дончев са аналози на Ленин и всички сте съгласни да увиснат на котвата на демонтиращия кран! Изобщо, това е типичният българин - балканец, за когото говори Херман Гьоринг като тъмен субект! Г. Димитров се опитал да опонира, но фактите го опровергават!

    Коментиран от #24

  • 18 Фалшив плач

    4 21 Отговор

    До коментар #8 от "Пари на вятъра":

    Еее, какво Рождество, та те са комунисти сър! А и с някакво подаяние еднократно дали ще облекчат съдбата на болните?! А този паметник на наведената главица, дето сабя не в сече е крайно време да си отиде при петолъчката! Паркът е за отдих, радост, игри, а не да демонстрира колко робско племе са българите!

    Коментиран от #97

  • 19 Светльо

    36 7 Отговор
    И, така...българските политици видяха сметката на трети украйнски фронт и гибелта на 30 000 български войни сражавали в освобождението на Сърбия, Австрия , Унгария. Оплюха първа и втора българска армия воювала заедно с червената армия от трети украйнски фронт срещу фашистите.
  • 20 областна репа

    31 4 Отговор
    оставка за тази провокация към братушките. Явно искаме да ни изгърмят..ще ни опекат лесно след като смачкаха украинската жаба..вън плазмодиите-предатели от управлението на страната.
  • 21 Пръч

    23 1 Отговор
    Чудомир - Българи

    ,,На сутринта отидох на хотела, пихме кафе, закусиха те и понеже исках да ги изненадам, да ги учудя, реших да ги изведа да видят най-напред Völker-schlachtdenkmal — знаменития гигант-паметник, въздигнат в чест на победата над Наполеона от съюзените армии на 18 октомври 1813 година.

    Качихме се на трамвай № 15 и по Augustusplatz пристигнахме там.

    Който пръв път има щастието да види това чудо на архитектурата, високо повече от 90 м., от черен гранит, с гигантски фигури и релефи, което е строено цели 10 години и е струвало навремето десет милиона марки, не може да сдържи възторга си и да не извика от учудване.

    Из пътя бях разправил историята на боя, та като стигнахме, само им посочих паметника с ръка и понеже исках да ги наблюдавам какво ще правят, оттеглих се две-три крачки настрана.

    Хаджи Петър дигна глава, тикна си калпака на тила, кръстоса ръце отзад, поразкрачи се, погледа, погледа, има-няма, половин минута, па без да каже нищо, обърна се гърбом и почна да пали цигара. Бай Танко, и той отиде при него и посегна към кутията му. Не можах да се стърпя и отидох при тях:

    — Е, дядо хаджи, как ти се вижда, а? Чудесия, нали? Грандиозно нещо?

    — Хм… — промърмори хаджи Петър, метна поглед към него и рече: — Три кила пироксилин му е майката! Сложи го в темеля, запали фитиля и камък върху камък няма да остане!

    — Тъй, амчи каак! Татък!… Около три кила… Па може и по-малко — добави бай Танко и си избърса носа с ръкава. "
  • 22 Велев

    11 2 Отговор
    Смърт!
  • 23 Бог гледа от високо

    30 3 Отговор
    Спомнете си, каква съдба застигна Евгений Бакърджиев, който бутна Мавзолея !?
    И каква съдба ще сполети Трайчо Трайков, който бута паметници!
  • 24 Не споменавай Г Димитров

    5 19 Отговор

    До коментар #17 от "Пръч":

    Най долния руски лакей,под негова зартка с пари от Русия прави атентата срещу царя избивайки доста висши офицери.Подбудил септемврийското въстание 1923 .И накрая като виден предател помакедончил населението на Благоевградско и искал да сме част от Югославия по препоръките на Коминтерна.Е те такива герои ми споменаваш ,нац.предатели.
    .
  • 25 Пс ИхО бЕс НиТЕ

    24 3 Отговор
    СЕГА СА В ЕУФОРИЯ , А КВО ЛИ ЩЕ СТАНЕ КОГАТО РУСНАК ИМ ПОЧУКА НА ВРАТАТА................!??? МОЖЕ БИ ПЪРВИ ЩЕ РАЗВЕЯТ ЧЕРВЕНИЯ БАЙРАК ......КАКТО ВИНАГИ ДО СЕГА.........
  • 26 фашагите на Са(т)урн

    29 3 Отговор
    Иде време разделно . С този варварски акт никога повече обществото не може да бъде сплотено и да говорим за държавност и държава без да преминем към прочистване . Сглобката упорито търси конфронтация по същия сценарий като в Украйна .
  • 27 ПОЗИТАНО 20 ИСКА ФИГУРИТЕ

    3 15 Отговор
    До тия с пушките и бомбите пред централата на БСП.
  • 28 Стефанов

    27 6 Отговор
    Паметникът на Съветската армия във Виена
    Стои там Героично и напомня за фашизма!
    и никой няма никаква идея да го разрушава!
    Така в цял свят държавите пазят историята си.
    Но в България? .....
    Спомнете си всички вие предателите на българската история,как позорно умря оня,който взриви мавзолея.
    Боже,спаси ни от тези предатели, които продадоха България!😡
    А тях прати където им е мястото.

    Коментиран от #31, #34

  • 29 СЛЕД МАВЗОЛЕЯ И МОЧА

    5 19 Отговор
    Иде ред на АЛЬОША.

    Коментиран от #67

  • 30 ХУМОР САТИРА И ЗАБАВА😀

    6 4 Отговор

    До коментар #12 от "Безобразие":

    БЕЗЗОБРАЗИЕ☝
    А БЕРЛИНСКИЯ МОНУМЕНТ....
    „ЖЕЛЯЗНАТА ЗАВЕСА”...С
    ЧУКОВЕ И КИРКИ Я СЪБОРИХА ТЕЗИ(....).....
  • 31 ЩО В МОСКВЕ НЕМА

    5 7 Отговор

    До коментар #28 от "Стефанов":

    Голям паметник на Кирил и Методи.....дали им азбуката....и отдолу да пише....ОТ ПРИЗНАТЕЛНА РУСИЯ.
  • 32 Изрожденска дупи_рателна

    3 7 Отговор
    Да пуснат родата на пълнозърнестия фирер от Максуда. Ще го изнесат безплатно за алумин, а фундамента ще го натрошат да вземат харматурара.
  • 33 туй то!

    16 0 Отговор
    Ако бяхте наели която и да е чужда фирма,за 48 часа паметника щеше да е спомен.Явно желаете да е бавно,мъчително.Както мавзолея.Колко пъти го гърмяха.
  • 34 Умнокрасив

    6 15 Отговор

    До коментар #28 от "Стефанов":

    Във Виена приятелю паметника е строен не от "признателният австрийски народ" а от самите руснаци. И за разлика от България в Австрия и във Виена се водят бойни действия с десетки хиляди загинали. Единствените загинали руснаци в България са 42 войнице и офицери в Бургас умрели от препиване с метилов алкохол.
    И лъжеш най безобразно, че никой досега не го е осквернил. Редовно е заливан с боя което наложи на градските власти да сложат камери, записите на които се падат 48 часа. Но няма полицейски патрул както беше в София.
  • 35 плюс минус

    23 2 Отговор
    В Русе, в Парка на младежта от 1837 година и до днес се издига колоната на султан Махмуд II, предприел обиколка из Северна България, придружен от немския фелдмаршал Молтке.
    Такива колони са поставени в Силистра, Варна, Тутракан и на още няколко места.
    Това е памет на историята, добра или лоша.
    Да разрушиш ПАМЕТник, означава че рушиш историята, а без нея, историята, няма бъдеще.

    Коментиран от #39

  • 36 Фандъкова гробарката

    15 5 Отговор
    Да го оставят в музея на евратлантическото изкуство при ,,гроба на Фандъкова,, Имаше един паметник дето мязаше на гроб и Фандъкова каза - Махайте го ние вече сме източили парите за него . Да го запазят щото като изчезнем след 30 години руснаците ще го възстановят . Така или иначе евроатлантизма си отива лека полека .

    Коментиран от #42

  • 37 Доротея

    4 6 Отговор
    Ако МОЧА се разпродаде на части като сувенири ще се събере сума от няколко милиона лева.

    Коментиран от #58

  • 38 44444

    8 11 Отговор
    ВРЕМЕ Е ДА СЕ ЗАМИСЛИМ И ЗА АЛЬОША И ТОЙ ИМА ПУКНАТИНИ.

    Коментиран от #41

  • 39 Българин

    9 14 Отговор

    До коментар #35 от "плюс минус":

    МОЧА не е паметник а символ на окупацията.

    Коментиран от #45

  • 40 Бай Тъньо

    9 3 Отговор
    Много добре се получава, че бутате паметника! За да има противодействие, трябва да има породило го действие. В историята на България има най-много убити политици.
  • 41 АЛЬОША

    4 2 Отговор

    До коментар #38 от "44444":

    ЛОШО МИ Е
  • 42 русофилска чугунена тиква

    4 12 Отговор

    До коментар #36 от "Фандъкова гробарката":

    И тази година изтече. И тази година Доларът не се срина, Америка не рухна, ЕС не се разпадна. И тази година не видях нито един русофил да си смени парите в рубли. Не видях русофил да емигрира в Русия. Докога ще я караме така, другари?!
  • 43 Хе-Хе

    19 1 Отговор
    Там, между експонатите покрай руския шмайзер има една фигура с еврейска звезда! Нея ще я демонтират ли или ще чакат разпореждане от някое посолство?
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Жмуц

    16 3 Отговор

    До коментар #39 от "Българин":

    След като дядо ти е бил фашист, няма как Червената армия да не влезе в България. Грешен избор на дядо ти. Дано ти направиш правилен избор.

    Коментиран от #47, #50, #52, #54, #55

  • 46 Сега

    6 6 Отговор
    да започнат смяна на имената на улиците.
  • 47 Стига бе верно ли

    5 10 Отговор

    До коментар #45 от "Жмуц":

    Бравоооооо! Най-сетне! ❤️❤️❤️❤️❤️ да живее България 🇧🇬 и кр за всички русороби!
  • 48 Томов

    18 4 Отговор
    Абсолютна свинщина е да се режат паметници с флекс!!! Без значение кога и как е направен паметника. Това е ИСТОРИЯ, независимо да ли ни харесва или не.

    Коментиран от #53

  • 49 Пръч

    6 2 Отговор
    Велко Червенков е трябвало да минира монумента и който отиде да го премахва да се разхвърчи из Военно историческия музей!
  • 50 Червен глист

    4 5 Отговор

    До коментар #45 от "Жмуц":

    Червената армия (която започва посредством избиването на целият руски имперски елит т.е Освободителите)всъщност обявява воина на България и Ни бомбандират(и другите ужаси на Ленин, Сталин и напълно отричам и плюя на Хитлер, който всъщност започва в съюз с СССР)Това нещо, няма място в центъра на столицата и говорим за преместване както и Унгария направиха, говорим за соц музей където наистина да се учи доброто и лошото от миналото.

    Коментиран от #61

  • 51 защо толкова грачите?

    4 4 Отговор
    Чинията на Бузлуджа я оставихте да се скапе на произвола на прилепи и гарги.Защо леете сълзи за нещо което е проводник на чужди интереси?Плачете за пенсиите на АБПФК,привилегиите,закритите магазини само за вас.Почивните станции,отделно лечение с вносни лекарства и операции на "запад".Прием на децата Ви без изпити във ВУЗ.Затова плачете.
  • 52 Фашист абе

    2 4 Отговор

    До коментар #45 от "Жмуц":

    Абе ти какво дуни използваш.Що не излезеш сега и да станеш партизанин.Стани партизанин граби мандри ,пали кметства убивай ,хора по улиците.И да видим какво ще стане.
  • 53 Васко

    4 6 Отговор

    До коментар #48 от "Томов":

    Смешно е комунистите да говорят за история и нейното запазване, когато самите те са разрушили десетки паметници. Дори са променяли имената на техни загинали другари, само заради това, че фамилиите, които са носели не отговарят на партийната линия. Става въпрос за Йорданка Чанкова убита като партизанка през 1944 година. След като мъжът и е нарочен за враг с партиен билет улиците и площадите носещи името и са променени на Йорданка Николова фамилията по баща.

    Нейното име преди 1990-те години носи площад „Журналист“ в София. В наименованието на площада се сменя фамилното име на партизанката според политическите промени: до низвергването на съпруга ѝ Георги Чанков от БКП през 1957 г. се казва пл. „Йорданка Чанкова“, а след това – пл. „Йорданка Николова“ (по нейната бащина фамилия). Улици „Йорданка Николова“ и днес има в Димитровград, Раднево, Провадия, гр. Средец.

    Коментиран от #59, #109

  • 54 Българин

    6 11 Отговор

    До коментар #45 от "Жмуц":

    Ние българите сме направили своят правилен избор и това е членството в ЕС и НАТО. На когото не му харесва този избор може да се изнасе.

    Коментиран от #100

  • 55 Чупката бе!!!

    4 9 Отговор

    До коментар #45 от "Жмуц":

    Кой фашизъм ? До 1941 година с Хитлер бяхте СЪЮЗНИЦИ,бе руски ми..диляци и ватници ! Заедно завзехте Полша,ватенките нападнахте Финландия,д..ба боклуците руски !

    Коментиран от #64

  • 56 мдаааа

    14 2 Отговор
    Божеее... соросунгелска неонацистка логика... Червената армия нямала участие за премахване на фашизма в България защото нямало такъв у нас.... Нямало фашизъм ама се едействало под фашистки диктат и терор на фашистка Германия като съюзници в поредното грешно съглашение, както и на където ни водят и днешните 0правницш!!!!
    А в Сърбия, Македония и Гърция е бъкано с паметници и спомени за окупацията от българските фашисти и фашисткия терор, който са провеждали там през ВСВ. Лично съм страдал и съм се срамувал от стореното на тамошния народ. БЕЗБОЖНИЦИ!!!

    Коментиран от #60

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Доротей

    15 2 Отговор

    До коментар #37 от "Доротея":

    А представяш ли си, ако вземахме наем ( както е навсякъде по света) за военните си бази - колко милиарда сума ще съберем !??

    Коментиран от #73

  • 59 Да,да

    2 4 Отговор

    До коментар #53 от "Васко":

    Да върнем името на бул. Евлоги Георгиев, както е било до 9-ти септември!

    Коментиран от #66

  • 60 Българин

    3 11 Отговор

    До коментар #56 от "мдаааа":

    Отличителна черта на задунайският руски роб е, че започва да плюе по България и българите, да ги омаловажава и принизява за да може на този фон да изтъкне мнимото величие на Русия.
  • 61 Пръч

    15 2 Отговор

    До коментар #50 от "Червен глист":

    Червената армия не е обявила война на България и българския народ, а на ,,фашисткото правителство"! Търсачката - документа! Точ в точ! Столичният елит и Софийската филхармония посрещат освободителите най вълнуващо и тържествено! Съветските танкове буквално са носени на ръце, от румънската граница до София! Руснаците 10 дни август - септември 1944 г. чакат да скъсате с хитлеризма и накрая няколко представители на 4 преславска дивизия разположени срещу тях отиват и ги помолват да влязат в България, че народа ги чака с нетърпение!

    Коментиран от #69

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Василев

    18 1 Отговор
    Ясно е, че разрушаването на паметника е вандалщина, същата като разрушаването от талибаните през 2001 година на двете статуите на Буда в скалите в Афганистан високи 38 метра и 55 метра строени през шести век, възмутило целия свят. Сега българите сме като талибаните.
  • 64 Дъ тъ сфетна

    7 1 Отговор

    До коментар #55 от "Чупката бе!!!":

    България е била ортак и съюзник ва фашистката клика РИМ, БЕРЛИН И ТОКИО и ние както винаги като палаши воюващи и загубили от Червената армия!!!

    Коментиран от #72

  • 65 един

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Пари на вятъра":

    Сега си изумена,а не си изумена, че вероятно десет пъти по-толкова се дадоха за да се съгради една лъжа,или тогава сигурно е нямало болни деца и хора нуждаещи се от средства!
  • 66 Васко

    3 8 Отговор

    До коментар #59 от "Да,да":

    Русофилите по-скоро мечтаете да върнете имената на Варна и Мусала.
  • 67 мечти

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "СЛЕД МАВЗОЛЕЯ И МОЧА":

    на някой след лоботомия.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Червен глист

    7 5 Отговор

    До коментар #61 от "Пръч":

    Българите плачат в този момент! Още утре всички патриоти и русофили купуваме еднопосочен билет за Русия и заминаваме! България ще фалира без нас! Да се знае! 😭
  • 70 така е

    3 13 Отговор

    До коментар #68 от "Фашисти!":

    българите показват истинското си европейско лице, никой не иска да сме с фашистка масква на варварските орки.

    Коментиран от #76

  • 71 Сваляйййй

    4 7 Отговор
    Тая непотребна комунистическа гад!Проруско настроените бугарЕ, които нямат грам патриотизъм, в Сибир или Коми....бухахаха
  • 72 Българин

    6 2 Отговор

    До коментар #64 от "Дъ тъ сфетна":

    Преди България да стане ортак с Германия болшевишка Русия и нацистка Германия бяха първи приятели и бойни другари. Заедно започнаха ВСВ като си поселища Полша, след това Русия анексира прибалтийските републики и Бесарабия и нападна Финландия. И докато Хитлер завземаше Европа Русия го снабдяваше със стратегически суровини а руската пропаганда величаеше силата на немското оръжие. А българските комунисти агитира ха България да се присъедини към пакта.

    Коментиран от #74

  • 73 Доротея

    2 14 Отговор

    До коментар #58 от "Доротей":

    Военни бази има единствено в главата на Костя Копейкин и последователите му.

    Коментиран от #77

  • 74 Дъ нъ сфетна

    5 2 Отговор

    До коментар #72 от "Българин":

    А по преди Хитлер си беше ортак и с Англия, ФАЩ, Франция и т.н. а още по преди беше сътворението на света... а тук говорим за ВСВ и нашето участие...

    Коментиран от #78

  • 75 Умнокрасив

    2 1 Отговор

    До коментар #68 от "Фашисти!":

    Това заплахи ли са или просто избиваш комплекси? Защото правилата на форума не напускат заплахи.
  • 76 Е да де

    6 1 Отговор

    До коментар #70 от "така е":

    Но де факто сте си чисти къпани НЕОФАШАГИ
  • 77 Доротей

    6 1 Отговор

    До коментар #73 от "Доротея":

    Верно ли, ми тУЙ "US Military Bases in Bulgaria" какво ли ша да е???

    Коментиран от #80

  • 78 Българин

    2 6 Отговор

    До коментар #74 от "Дъ нъ сфетна":

    Чел си само руска пропаганда приятелю. Хитлер никога не е бил ортак със САЩ, Англия и Франция а с болшевишка Русия имат договор да приятелство и подялба на Източна Европа подписан на 23 август 1939 година. И ВСВ започва на 1 септември 1939 година а не на 22 юни 1941 година.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Доротея

    5 9 Отговор

    До коментар #77 от "Доротей":

    И до утре да повтаряш истината е, че Американски бази в България няма.

    Коментиран от #99

  • 81 Може

    7 2 Отговор
    Да дойде ден пак да го сложите.

    Коментиран от #83, #84

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Коя

    7 0 Отговор
    пък е тая? Някакво си нищо не значещо за мен и за моя град лице!
  • 87 Историята не можете да промените

    9 0 Отговор
    Много злоба натрупаха управляващите, която избива отвсякъде.
  • 88 Галя от EmbassyTO

    9 0 Отговор
    Разполагаме с Ев тинки по длоги - премахват, каквото наредим. Луксозни , послушни празници
  • 89 Ами

    9 0 Отговор
    Теб специално ще те сложат бригадир на бригадата по възстановяване му.В нея ще са хора като Трайчев, Манол и много други заслужили жълти психодесни.
  • 90 За Посолството

    9 0 Отговор
    За Сорос и Посолството това са джобни пари. Поискайте да ви подпомогнат със средства и най интусиазираните евроатлантици, както и кмета на София, Трайков, Пасито и неговите активисти. Включете Боко, Пеевски, Кирчо и другите активисти, те достатъчно окрадоха, за тях ще е чест.
  • 91 единен

    4 0 Отговор
    БОКЛУК....
  • 92 Асен

    7 0 Отговор
    Тази и всички фашистки отрепки да пипнат от милионите в своите сметки за да разрушат всички паметници на фашистите от Белене ,американските агресори бомбандирали София и убили мирни хора ,оставени под руините на разрушените сгради!! Тези безумци вървят по стъпките на талибаните ,но ще има ново Белене за продажниците!!!!
  • 93 Блокче

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "Абе не го махайте":

    В руският блок кои ще сме ,какви езици да учим,дай малко инфо

    Коментиран от #106

  • 94 Дрогар

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "КОНТРАТА":

    Ативай да го защитаваш
  • 95 Браво

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Аз за 2000 лева ще го демонтирам целия.":

    Голям умник си,от такива като теб цялата държава заприлича на територия.Аплодисменти.Рушете и не се плашете.
  • 96 бай Иван

    8 1 Отговор
    Боклуци ! Хората се чудят откъде пари и за какво да събират да подпомагат болни деца, Вие 260 000 лв за да задоволите щуравите си идеи давате! Дано толкова пари дадете за лекарста за болести за Вас и семействата Ви.
  • 97 Не е само

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "Фалшив плач":

    За разходки а и за збирщина на наркоманите.
  • 98 Българин

    10 1 Отговор
    Политическия боклук тръгна по пътя на фашиска Украйна. Харварските помяри ги очаква съдбата на Навални няма да има милост деградирали наркомани
  • 99 Доротей

    1 0 Отговор

    До коментар #80 от "Доротея":

    Да, доубре..
  • 100 бай Иван

    10 0 Отговор

    До коментар #54 от "Българин":

    "Ние българите сме направили своят правилен избор и това е членството в ЕС и НАТО. На когото не му харесва този избор може да се изнасе"

    Кой сте тия "ние българите" защото нито аз , нито някой от семейството ми , нито мой познати не са направили този избор. По право е да се каже управляващите са взели това решение и не го бъркайте с българите. Ако са ме питали можело е и да взема такова решение тогава, но истината е ,че никой никого не е питал. Сега ако ме питат никога няма да взема такова решения, защото виждам накъде се води държавата от откровени и.ди оти.
  • 101 Без спор

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Зевс":

    Това няма нищо общо с "демонтаж". Няма нищо общо и със Закона за устройство на територията. Къде са одобрените проекти и планове за демонтажа, къде са специалистите по паметници и сгради. Даже и при демонтаж на строеж са нужни планове, проекти, разчети, разрешения. Чисто и прости, паметника го режат скрабаджии от махалата, а не го демонтират.
  • 102 Мемфис

    1 6 Отговор
    Тия пари да ги от държат от субсидията на руските партии на Радев БСП и Копейките!

    Коментиран от #112

  • 103 благодарност

    9 0 Отговор
    Ще струва ,,доживотна присъда" на всички изроди виновни за унищожението на паметника ...гавра с българската история . Ха сега поставете отгоре паметник на американските летци бомбандирали София и други градове . Няма дсе учуда ако се вземе и такова решение от хора не способни на нищо освен рушене обзети от бясна русофобска шизофрения .
  • 104 маке

    8 0 Отговор
    Един седесар събори Мавзолея и пръсна такива пари и ти върви го търси бо---ци
  • 105 Ами

    1 0 Отговор

    До коментар #84 от "Може":

    Тя е починала.Може да я посетиш.
  • 106 Български ще учиш

    5 1 Отговор

    До коментар #93 от "Блокче":

    Русия не е окупатор. Тя ни направи една от най-силните армии в нашата история. Само по времето на социализма сме имали над 600 военни самолета. Нашите са били повече от на Турция и Гърция взети тогава заедно. Те тогава бяха наш потенциален вряг. А вижте днешните ни "съюзници"! Каква армия имаме с тях? НУЛА. Съюзник разпита на теб и за това и то имаш силна армия. Окупатор го е страх, да не му избягаш, за това не ти позволява да имаш силна армия. Защо и Германия и Япония нямат силни армии? Понеже са победени и окупирани от САЩ. А ние сами им се предадохме 90-те г. за това те ни приемат като окупирана и подчинена на тях страна. Не сме им съюзник и никога няма да бъдем.
  • 107 питащ

    4 0 Отговор
    Да я попитам госпожата, а паметника на американските летци които бомбардираха и избиха сумати цивилни граждани, вместо да бомбят фашистите настанени тук заради продажното българско правителство по това време.
  • 108 фбр

    3 0 Отговор
    На вниманието на тъпата областна управителка: да вземе да се командирова до Виена и там да погледне паментника на Съветската армия ! Никой виенчанин на говори за събарянето му , защото това е история. За да разбереш това ти е нужно да имаш акъл , а на тази простакеса явно и ЛИПСВА!
  • 109 В Карнобат

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Васко":

    Има улица Йорданка Чанкова и така се е казвала винаги , 49 години живея в града , не се е сменяло името
  • 110 НГМВМВ

    1 0 Отговор
    ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!!!!
  • 111 ОБЛАСТНИЯ ОПРАВИТЕЛ ТРЯБВА ДА СЕ КЛОНИРА

    1 0 Отговор
    НА ВИСОК КЛОН ОКОЛО ПАМЕТНИКА !
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове