Last news in Fakti

16 Декември, 2023 18:36 4 363 24

Весела Чернева: Рюте избра точно момента, за да пусне България в Шенген

  • весела чернева-
  • шенген

Възможно е вето от Унгария заради таксата за пренос на руски газ

Весела Чернева: Рюте избра точно момента, за да пусне България в Шенген - 1
Снимка: Нова телевизия

През последните няколко месеца се случиха две неща, които правят взимането на положително решение за България в Шенген много вероятно. Едното е експертната делегация, в която най-накрая имаше и представители от Нидерландия. Те бяха в България, проведоха много разговори в София, проверяваха готовността ни, включително и на границата. Резултатите от тази делегация са много добри, доколкото разбирам отзивите от нея са възторжени.

Втората голяма промяна е гласуването на промените в Конституцията. Обещанието на Марк Рюте беше, че в момента, в който има ясни гаранции, че България върви към промяна на условията за справедливост и за върховенство на закона, ще има и промяна в позицията на Нидерландия. Това коментира в „Офанзива с Любо Огнянов” по "Нова телевизия" директорът на Европейския съвет за външна политика в София Весела Чернева. По думите ѝ Рюте е избрал момента така, че да има големи шансове решението да мине през нидерландския парламент.

Нидерландия каза "да" на България за Шенген (ОБЗОР)

„Въздушният Шенген е 2/3 от пътя. Ако Австрия казва сега, че може да се отвори въздушното пространство за свободно движение към България и Румъния, това означава, че те потвърждават, че двете страни са наистина готови за членство”, добави тя.

За Чернева големият въпрос остава този дали ще има някакво разбирателство по отношение на датата за отваряне и на сухопътните граници. „Голяма част от българите пътуват по въздух. Сухопътната граница е много важна заради бизнеса и превозвачите”, каза директорът на Европейския съвет за външна политика в София.

Тя коментира и действията на унгарския премиер Виктор Орбан по време на срещата на лидерите на 27-те в Брюксел, който излезе от залата и така позволи на лидерите от ЕС да дадат старт на преговорите с Украйна и Молдова за членство в Евросъюза. „Това, че той напусна залата, е резултат от сделка, но и е отражение, че той няма съюзници в Европейския съюз. Ако той не беше напуснал залата, може би просто щяха да му покажат вратата”, е нейното мнение.

Чернева засегна и заплахата, която дойде от Унгария, да получим вето за Шенген, ако не се откажем от таксата за транзит на руски газ. „България е била и от двете страни на политиката с ветата. Тя е упражнявала вето и е била жертва на чужди вета, както беше с Шенген. Това никога не е печеливша политика в ЕС”, уточни директорът на Европейския съвет за външна политика в София.

Относно действията на Орбан, които някои български политици приемат, тя каза: „Надявам се най-накрая, със заплахата за унгарско вето по отношение на българското членство в Шенген, те разберат, че Орбан наистина е като едно животно в ъгъла, което гледа да хапе на всички страни и да блокира абсолютно всичко. Той не желае силен Европейски съюз, той иска да го разруши отвътре”, твърди Чернева.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха!

    20 5 Отговор
    Пропаганда. Евтина. Товарете тировете на самолетите. Хехе.

    Коментиран от #8

  • 2 гост

    22 5 Отговор
    "Рибата"още е в парламента на Нидерландия, а нашите жълтопаветници приготвиха тигана и бият тъпана? Ясно ли е какъв "Шенген" ще имаме и най-важното - СРЕЩУ КАКВО ?
  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 2 Отговор
    Още е Рано
  • 4 Гост

    22 6 Отговор
    Този не е българка, а чуждопоклоничка
  • 5 Сега руските шпиони в България

    4 11 Отговор
    ще могат свободно да си щъкат по Европата.

    Коментиран от #10

  • 6 Прокурор

    17 1 Отговор
    "Още една крачка към евроатлантизма" !
    Институтът по български език към БАН прие : НАДПИСИТЕ НА ЛАТИНИЦА СА СЪЩО НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ! Които са съгласни да слагат МИНУСИ, които НЕ СА СЪГЛАСНИ да слагат ПЛЮСОВЕ !
  • 7 Добре, че има откровени дами

    20 1 Отговор
    Значи не някакви критерии и правила, а кефът или келешлъкът на Рюте определя съдбата на България? Голям "съюз" е това ЕС, нищо от лошото в СССР не са пропуснали да вземат и нищо от хубавото също.

    Коментиран от #11, #14

  • 8 Дирижабли ще направим с

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха!":

    Водород по 100 тона вдигат на ниска височина над нивите
  • 9 хммм

    9 11 Отговор
    Браво Чернева! И красива и умна жена... такава жена трябва да оглави МвнР.

    Коментиран от #20

  • 10 2020

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Сега руските шпиони в България":

    Холандската тревичка също ще се разхожда, а приходите са за Кралството....
  • 11 Досетлив

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "Добре, че има откровени дами":

    Не, просто сега се усетиха, че ще могат законно да ни изпатят обратно тези 5-6 милиона мигранти като първа страна на регистрация, ако сме в шенген, но няма да може Българските превозвачи да се ползват от предимствата, които дава членството в тая умряла организация.
  • 12 Браво

    7 1 Отговор
    Този Г@й знае как последният ден да забогатее от една корумпирана държава .
  • 13 Матей преображенски

    8 2 Отговор
    Какво ти пускане бе,джанъм,това е насилно натикване в капана,Рюте ще ни казва къде ще влизаме и къде не,какъв е тоя льо-льо да ни казва:юруш бе,чоджум,баш с рахат локум и шербет ви чакаме,да,ама друг път.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гого

    7 2 Отговор
    Националните предатели защо не са в затвора ?????
  • 16 3.14К

    9 2 Отговор
    Чернева кога ще я подкарат към сливенския затвор за държавна измяна. И тая я изпраха заедно с толупа и антуража му. Това е съдебната реформа на измислените юристи на дебе-тата.
  • 17 9689

    10 0 Отговор
    Подмазано,лъжеш.Рьоте иска да става шеф на НАТО и му трябва гласът и на България.
  • 18 Тая

    7 0 Отговор
    Що не е в затвора?
  • 19 Ужас

    7 1 Отговор
    Сръбската шпионка, на сръбска и македонска плата и поръчкова антибългарска соросна продажница.Тази срам няма ли,да се показва пред хората !
  • 20 Чернева ти ли се предлагаш ?

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "хммм":

    Вън от външно !Тази е двоен, троен агент и да се омита ,двулична,манипулативна ,а,бе какво стана с разследването?
  • 21 Маринов

    4 0 Отговор
    ПОРЕДНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА
    и ПРИЗНАНИЯ
    че Европейския Съюз
    Не НИЩО ПОВЕЧЕ
    а си е СУПЕР ТОТАЛИТАРНА ОРГАНИЗАЦИЯ
    с РЕКЕТИ,
    ЗАПЛАХИ,
    ИЗНУДВАНИЯ и т.п.
    в която Личните Виждания и Становища
    НЕСАВПАДАЩИ с ЗАПАДНИТЕ НЕОНАЦИСТИ/ГОСПОДАРИ
    Не се ПРИЗНАВАТ
    а се ПРЕСЛЕДВАТ
    и НАКАЗВАТ
    от ЗАПАДНИТЕ НЕОНАЦИСТИ!!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Дълго_Име

    1 0 Отговор
    Аман от такива "дипломати" като тази г-жа! Бил избрал точния момент, та това е майсторлъка на дипломатите като него, а не фурнаджийски лопати като нашите господа и г-жи! Как утре БГ да блокира канндидатурата му за генсек на ОТАН?
  • 24 Перо

    2 0 Отговор
    Защо прекратиха от прокуратурата и ДАНС предварителното производство за шпионаж, в полза на РСМ от Чернева? Тя никога не е работила за БГ! Защо се работи избирателно по тази глава от НК?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове