Last news in Fakti

19 Декември, 2023 09:43 655 10

КОД: Партиите в СОС да спрат с нападките и да започнат да работят

  • сос-
  • код-
  • спаси софия-
  • заседание

"Синя София" подкрепя да има заседание на 20 декември

КОД: Партиите в СОС да спрат с нападките и да започнат да работят - 1
Снимка: БГНЕС

На последното редовно заседание СОС за пореден път не постигна разбирателство относно избора на председател, който бе отложен за 11 януари 2024 г. Политическата формация „ПП-ДБ-Спаси София“, която беше водеща в преговорите между политическите групи в СОС, не успя да формира мнозинство за управление.

Това се казва в декларация на КОД.

Това доведе до ситуация, в която:

1. СОС няма избран председател и зам.-преседатели и не е структуриран председателския му съвет.

2. Не са избрани Постоянни комисии на СОС, без чието становище е невъзможно докладите на общинските съветници и администрацията на Столична община да бъдат обсъждани и приемани от СОС.

3. Ежедневно в СОС, от м. септември до днес, се трупат десетки доклади по важни градски проблеми без решение. Зад тях стоят проблемите на хиляди хора и остава блокирана работата на много институции, както и на бизнеса.

4. План-сметката за чистотата на Столична община няма да се приеме. Срокът за нейното разглеждане по закон е до края на настоящата година и ще се наложи за 2024 г. да се работи по план-сметката от 2022 г., тъй като и за 2023 г. план-сметката не бе приета. Това ще доведе до понижаване качеството на услугите по сметосъбиране, сметоизвозване, метене, миене, почистване на сняг и т.н.

5. Кметът е длъжен да представи за одобрение от СОС на структура на общинската администрация, което явно скоро няма да се случи и така ще се блокират евентуалните реформи в управлението.

6. Скоро няма да бъде внесена и Програмата за управление на кмета, която той по закон е дължен да представи пред СОС и която пряко е свързана с бюджета за следващата година.

7. Блокирането на СОС и нежеланието за нормален диалог между основните политически формации ще доведат до това, че вероятно ще се забави и обсъждането на „Бюджет 2024 г.“.

8. Кметът Васил Терзиев заяви категорично, че Столична община ще загуби сериозна финансова безвъзмездна помощ, ако до края на 2023 г. не бъдат разплатени извършените дейности по редица европроекти. Разплащането може да стане само с решение на СОС, който без избран председател не може да вземе решение за тази цел.

На среща на представителите на политическите сили в СОС „Синя София“ подкрепи предложението за провеждане на заседание на 20 декември 2023 г. за избор на временен председател на СОС до приемане на бюджета за 2024 г. и за избор на паритетен прицип на Постоянните комисии на СОС и техните ръководства, дори и временни. Целта бе СОС и комисиите да заработят, за да избегнем рисковете, посочени по-горе. Така ще дадем и повече време на основните политически формации за изглаждане противоречията помежду им и намиране на формула за управление. Мнозинството реши друго! Това е безотговорно!

Призоваваме водещите политически формации в СОС да спрат с нападките помежду си и да започнат конструктивен диалог, за да не се превърне кризата в СОС в криза и на Столична община!


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боби

    4 1 Отговор
    Ми предложите Лилков, какво дремете и пишете декларации? Или пак искате зглобка?
  • 2 Мъдрият

    5 2 Отговор
    Казах го вече - теглете жребий! Какво се чудите?

    Всяка от представените там партии определя един кандидат и теглите жребий!
  • 3 Алооо

    4 2 Отговор
    Изборите отдавна отминаха! Време е вие общинските съветншци да Работите, за това са ви избрали столичани, а не да създавате конфликти и саботажи! Аман от ид.и.о.ти!

    Коментиран от #10

  • 4 Мнение

    1 3 Отговор
    Кметът е от ПП-ДБ, те са спечелили изборите, значи председател трябва да е представител от ПП-ДБ! Всичко друго е простащина и арогантност на самозабравили се държавни служители!

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Да, обаче ...

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мнение":

    От ГЕРБ признават този принцип само когато те са спечелили.
  • 6 и между другото

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мнение":

    Държавните служители са в изпълнителната власт. Не знам колко от експертните длъжности в общините останаха такива. Може би само главните архитекти.

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Да бе

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Алооо":

    По добре да не работят! Ще нанесат по малко злини на столичани.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове