17 Декември, 2013 15:11 1 278 1

Станишев: Борисов иска икономическа катастрофа (обновена)

  • сергей станишев-
  • бсп-
  • отчет

Партията се отчете за първите шест месеца на управление

Станишев: Борисов иска икономическа катастрофа (обновена) - 1
Снимка БГНЕС

"Коментарите на Борисов за икономически разпад не почиват на никакви данни. Най-важното за хората е да имат работа и доходи.“ Това коментира лидерът на БСП Сергей Станишев по време на пресконференция, на която партията се отчете за първите 6 месеца работа в НС.

„Трябва да има връзка между това, което приказваш, и реалността, иначе положението е тежко. Казаното не почива на данни, освен на желанието на Борисов, защото не е на власт, да се случи катастрофа. Това няма да се случи. Да забрави. ГЕРБ водят партизанска война срещу правителството и парламента. Не знаете кой стои зад протестите. Когато се правеше през месец ноември опит за щурм на парламента, повдигнах въпроса за близките на Бойко Борисов, които участват в тази организация. Борисов не е в позицията да говори на тема подслушване. По негово време официалният бюджет за подслушване нарасна 3 пъти. Сега броят СРС-та, използвани от държавата, е намалял близо наполовина спрямо миналата година. Припомням и твърдението на г-н Цветанов, че не е възможно нерегламентирано подслушване, като тогава той заяви, че ако подобно нещо се случи, ще напусне политиката, ще си подаде оставката”, посочи още лидерът на БСП.

Общо 50 законопроекта са внесени от началото на мандата - 33 на Коалиция за България, 17 съвместно с ДПС като водещо е социалното законодателство. Близо 20 от проектозаконите са били приети. Ние ще продължим с тази активна работа, увери Станишев.

Лидерът на червените обясни, че социалната политика е била основен приоритет в работата на депутатите от Коалиция за България през последните шест месеца.

Народните представители от БСП бяха подложени на предизвикателства – психически и физически заплахи, каза Станишев. „Имаме кауза, която отстояваме и реализираме с работата си. Това личи от законодателната дейност на народните ни представители".

Той припомни, че имаше промени в целевите помощи за домакинствата, увеличаване на месечната добавка за деца с трайни увреждания и много социални ангажименти в основата на тяхната политика.

„Чрез промени в Закона за енергетиката се създадоха условия за намаление на цените на тока. Това е сериозен успех за БСП и КБ. Беше внесен проект за Изборен кодекс, което също беше наш предизборен ангажимент и приоритет.

Тази политика е естествено да намери отражение в два ключови закона: първо – актуализация на бюджета за 2013 и преодоляване на наложеното вето. Всякакви спекулации, които се въртяха около ветото, са опровергани от МВФ, който оцени това като правилна стъпка на правителството и парламента", обясни Станишев.

"Вторият ключов законопроект е Бюджет 2014 – бюджет на размразяването на социалните плащания, бюджет на социалната отговорност на държавата към гражданите, бюджет на икономическия растеж при условия за много сериозни инвестиции, за възстановяване на икономиката, бюджет на преодоляване на регионалната пропаст в България. Бюджет на възстановяване уважението към образованието и науката в България, с най-сериозно увеличение в секторните политики именно в тази област“, изброи лидерът на БСП.

Оттук нататък предстоят много други не по-малко ключови за обществото задачи и приоритети. След нова година за законодателството водещо ще е приемането на антимонополния пакет.

Сред задачите, които КБ си е поставила, са – приемане на второ четене на ЗОП, балансиране на отношението между финансовите институции, банковите и другите кредитни институции с потребителите, за да се защитят интересите на потребителите. Новата регулация по отношение на търговските вериги и тяхната дейност, за да може да има стимули за българските производители. Промените в Закона за енергетиката предстои да се гледат на второ четене, приемане на закона по отношение на офшорните фирми, който забранява те да участват в обществени поръчки, приватизация, изброи Станишев и допълни: „Всичко това работи в интерес на българската икономика“.

Той изтъкна, че има много сериозна промяна, която се вижда в българското общество – отношенията между парламент и правителство. "След като 4 години парламентът беше просто машина за гласуване по времето на Борисов, сега парламентът ефективно контролира изпълнителната власт. Това се осигури чрез периодичните отчети на премиера за работата на кабинета и чрез въвеждане на нова практика за блиц контрол към премиера и министрите. По тази процедура са зададени близо 30 въпроса по актуални теми. БСП и КБ са водещи в парламентарния контрол. Имаме амбицията Изборният кодекс да бъде приет", заяви още Станишев. 

Запитан дали "Атака" крепи кабинета "Орешарски" Станишев заяви: "Правителството на Борисов две години зависеше от "Атака". Тази тема обаче никога не ни е била водеща за критики към ГЕРБ. Водещо бе порочната политика, която ГЕРБ водеше. Кабинетът "Борисов" бе избран с политическата подкрепа на "Атака", което не важи за правителството на г-н Орешарски".

 

Политическа игра на ГЕРБ е искането за оставка на Волен Сидеров като председател на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси. Това каза Станишев, във връзка с искането на ГЕРБ от миналата седмица Волен Сидеров да не председателства парламентарната комисия и допълни: „Аз не бих се подписал под искането на ГЕРБ.“

В част от законодателството заложихме и дългосрочни политики. За догодина ни предстоят 3 основни задачи в социалната сфера - заетост, доходи, разговори и обществено съгласие за пенсионната реформа, заяви на свой ред Корнелия Нинова, зам.-председател на ПГ на Коалиция за България.

„Трябва да осигурим условията, начините, по които младите до 24-годишна възраст ще се възползват от тези 100 млн. лв., които ще дойдат от Европейския съюз. Индиректно трябва да продължим да подобряваме бизнес-средата. Имаме с 4% увеличение на промишленото производство. Наша работа е тези първи сигнали догодина да станат тенденция. Очакваме и увеличение на доходите”, обясни още Нинова.

„Необходимо е трайно съгласие за пенсионната реформа, така че тя да е ясна, да е категорична и хората да знаят отсега какво ги очаква в пенсионната система”, добави Корнелия Нинова.

На въпрос относно възможността за "гъвкаво пенсиониране", Корнелия Нинова отговори: "Ние не знаем за такава идея. Няма водени такива разговори и постигната такава договорка. Изобщо не е отваряна и дума за "гъвкаво пенсиониране" с една година недостиг на стаж или възраст и получаване на 85% от пенсията”. 

По думите й в Комисията по труда и социалната политика и дума не е ставало за такова нещо.  „Става дума за това, че г-н Станишев, аз и група народни представители от ПГ на КБ сме внесли предложение за промяна в Кодекса за социално осигуряване, която гласи "при недостиг на 2 години стаж или възраст, да можеш да се пенсионираш предсрочно с 0,4% месечно по-ниска пенсия.  За две години, изчислено, това става около 9,6%". Това е нашето предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване при 2 години недостиг на стаж и възраст. Не срещнахме подкрепа на това предложение. Всичко извън това предложение са някакви свободни тълкования на текста”, завърши Нинова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    0 1 Отговор
    ei mnogo nagal
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове