Last news in Fakti

21 Декември, 2023 20:42 1 870 8

Кирил Вътев обяви война на "субсиевъдите"

  • земеделци-
  • министър на земеделието

Изпращаме една уникална година - с нов програмен период, с нови правила и изисквания, каза земеделският министър

Кирил Вътев обяви война на "субсиевъдите" - 1

Нека всички знаем, че изпращаме една уникална година - с нов програмен период, с нови правила и изисквания, които създават проблеми както при земеделските стопани, така и в цялостната нормативна уредба. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на пресконференция, на която екипът на ресорното министерство отчете свършената от него работа за последните шест месеца.

Заместник-министър Александър Йоцев посочи, че са подготвили законодателен пакет, защото този Стратегически план за развитие на земеделието е нещо ново не само за нас, но за всички европейски държави, всяка от които е имала съответните трудности. "Все пак първата година от прилагането е факт. Сега ще я анализираме, ще я отчитаме, ще я подобряваме непрекъснато. Осъзнаваме факта, че не можем да задоволим всички претенции и интереси, защото когато се разпределя нещо, винаги някой се чувства ощетен, но ние сме работили комплексно, гледайки всеки един от браншовете, така че да има ход напред", каза Йоцев.

Министър Вътев подчерта, че тази година най-спешно е било да стартира кампанията, която закъсня, защото не бяха допуснати едни наредби, но екипът на министерството се е справил с тях за около седмица.

"За първи път създадохме серия от консултативни съвети, като за модел ползвахме работещия отдавна консултативен съвет по зърното", посочи Вътев. Той припомни, че първото заседание беше на съвета по поземлените отношения. Той е и единственият, който засега е имал две заседания. Проведоха се и заседания на консултативни съвети по млякото, по овощарство и зеленчукопроизводство, по месото, по пчелен мед и пчелни продукти, по тютюна, по маслодайната роза, по биопроизводството, по риба и рибни продукти, по лозаро-винарството, по горите. "Остана ни още едно заседание – на този по конете. Предстои създаването и на още един консултативен съвет – по хидромелиорация. По хидромелиорации готвим и цяла дирекция в министерството, защото това е важно за цялото земеделие", посочи аграрният министър.

Заместник-министър Таня Георгиева насочи вниманието към Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020, която е единствената с двугодишно удължение. В тази връзка, още с встъпването на екипа в длъжност е актуализиран екшън планът, по който да се работи, за да се правят по-бързо плащания, да се придвижват напред процедурите.

По отношение на Фонда за технологична и екологична модернизация Георгиева каза, че вчера е приключил приемът по едно от най-атрактивните направления за фермерите. "Заедно с колегите от Държавен фонд "Земеделие" мобилизираме екипи, тъй като срокът е кратък, трябва до края на март проектите да бъдат разгледани, оценени и договорирани", обясни заместник-министърът, допълвайки, че има наистина голям интерес от страна на фермерите. Следващото направление все още е в ход, като приемът приключва утре. То е за изграждане на центрове за плодове и зеленчуци.

Що се отнася до Стратегическия план Георгиева припомни, че още през юни една от първите им задачи е била да стартират първото му изменение и на 15 декември предложените промени бяха изпратени на Еврокомисията. Тя съобщи, че днес се очаква да пуснат интернет страницата на Стратегическия план. "За нас е изключително важна прозрачността и това да предоставим информацията в качествен и подреден вид", заключи Георгиева.

Заместник-министър Георги Тошев посочи, че за Кампания 2023 от дирекция "Поземлени отношения" са предадени и проверени 13 млн. правни основания за площ над 71 млн. декара в земеделски, горски и урбанизирани територии. Допълнително са направени проверки на 402 броя заявители.

Тошев припомни и за 112 млн. лева, инвестирани в поливните съоръжения на страната. Това се случва за първи път от 35 години насам. Заместник-министърът допълни, че ще започнат инвентаризация на поливните площи, която не е правена от 1999 г.

По отношение на новата дирекция по хидромелиорации, която предстои да бъде създадена, Тошев информира, че се планира тя да работи активно с Университета по архитектура. В тази връзка в началото на 2024 г. ще бъде подписан меморандум за сътрудничество.

"Тази година бяха заделени 16 млн. лева за подпомагане цената на водата, които са разплатени успешно на 1035 земеделски производители, които получиха до 80 процента компенсации от цената на водата. Това увеличи много интереса и ще се стараем в бъдеще цената на поливната вода да бъде нулева", заяви Тошев.

Заместник-министър Мирослав Маринов подчерта, че за тях е постижение успешното задоволяване на населението с дърва за огрев. Той допълни, че Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) е извършила 156 000 проверки и са съставени 2350 акта. Маринов посочи, че продължава дигитализацията на основните лесовъдски процеси. В тази връзка е въведена ежедневна автоматична проверка на всички издадени позволителни за сечи и превозни билети в информационната система на ИАГ. Освен това тази година се въведе електронен тест за придобиване право на лов, с опция за поправителна сесия. Разработва се и електронно разрешително за лов, което ще бъде въведено през 2024 г.

Заместник-министър Деян Стратев отбеляза, че към средата на декември са договорирани 96 процента от бюджета по Програмата по морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020. Утре ще отворят прием за две компесаторни мерки за 2023 г., където към сектора ще отидат 12,3 млн. лева. "Ще използваме двата работни дни следващата седмица, когато ще отворим подмярката за аквакултури от мярка 5.3 за преработване на продукти от риболов и аквакултури", допълни Стратев.

По думите му вече имат одобрена индикативна годишна работна програма за следващата Програма по морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА) 2021-2027.

По отношение на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) зам.-министърът посочи, че е започнало изграждането на нова лаборатория за целите на официалния контрол за извършване на изпитване на пестицидни остатъци на "Капитан Андреево", като планът е тя да бъде завършена в началото на 2024 г. Освен това е бил оптимизиран и лабораторният капацитет за изследване на проби, с което е повишен от 50 на 80 проби за едно денонощие. Увеличен е и броят на проверяваните камиони – от 350 на 450 до 500 за едно денонощие.

Разработени са планове за надзор и контрол на африканска чума по свинете и птичи грип за периода 2024-2026 г. Осигурени са и ваксини за контрол на здравеопазване на животните съгласно националната програма.

Що се отнася до държавните помощи Стратев каза, че разпределеният през декември ресурс е 643 млн. лева. Изплатени са и 100 млн. лева за намаляване на акцизна ставка. Предвиждат се до 100 млн. лева за данъчната 2023 г. Разработени и нотифицирани са 10 схеми за държавни помощи. По украинската помощ за 2023 г. са изплатени 426 млн. лева, а срокът на прилагане на временна рамка е удължен до 30 юни 2024 г. и е увеличен максималният размер на помощта от 250 000 на 280 000 евро на предприятие. Осигурен и изплатен е ресурс в размер на 21 568 331 лева за 786 земеделски производители съгласно условията за компенсиране на 100 процента пропаднали площи. По помощта "де минимис" беше осигурен и изплатен допълнителен ресурс от 47,55 млн. лева, разпределен поравно между секторите "Животновъдство" и "Растениевъдство".

Министър Вътев заяви, че ще продължат да работят по всички важни законодателни инициативни, които са започнали. Той също така обяви война на "субсиевъдите", тъй като те взимат парите на реални земеделски производители. За целта ще има засилени проверки.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сглобка

    9 4 Отговор
    Уникално крадене.
  • 2 Мда

    7 2 Отговор
    Значи герберастите ще махнат и него, като вземат властта.
  • 3 уникална година

    1 2 Отговор
    въти май та сърби упито
  • 4 Земеделска мутра

    5 4 Отговор
    Ей вътьо нидей тъй бе човек, аз с како ша си взема G класа като ми вземеш субсидията
  • 5 Прост некадърник

    5 2 Отговор
    Ядем боклуци, а този ни разказва тъпи смешки
  • 6 Н.Митев,К.Жендов,Т.катранджиев мн.др.

    2 0 Отговор
    Вътев,можеш само по една тръбичка да ни направиш
  • 7 хххх

    3 0 Отговор
    За пръв път чувам такава дума... може самият министър да я е измислил.
  • 8 тарикатчета, ей!

    1 1 Отговор
    Товарят овцете на камиони и в съседното село - там още веднъж вземат субсидии за тях…
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове