Last news in Fakti

24 Декември, 2023 20:15 1 564 19

Митрополит Антоний отслужи тази вечер празничното богослужение за Бъдни вечер

  • бъдни вечер-
  • митрополит антоний

Бъдни вечер е вечерта на събирането на семейството, се казва в посланието на българския патриарх Неофит, прочетено в храма

Митрополит Антоний отслужи тази вечер празничното богослужение за Бъдни вечер - 1

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний отслужи тази вечер празничното богослужение за Бъдни вечер в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", съобщи БТА. Той оглави празничната литургия, защото Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит още е в болница.

Заедно с митрополит Антоний в патриаршеската катедрала служиха епископи, дякони и архимандрити от Българската православна църква - Българска патриаршия, както и представители на поместни православни църкви у нас.

Сред вярващите в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" беше и министър-председателят акад. Николай Денков, а с него беше и съпругата му проф. Славка Чолакова.

Към края на литургията митрополит Антоний прочете и посланието от патрирах Неофит за Бъдни вечер към вярващите и към българския народ. Заедно с него бяха и епископите - Герасим, Поликарп и Пахомий.

"Рождество Христово е съкровен и дълбоко преживяван от всички християни празник, който е празник на тихата, но най-дълбока радост. На него съпреживяваме онова, което са преживели светата Божия майка и всички земни и небесни свидетели на раждането на Богомладенеца. Това е празник на Божията слава, на мира и на благоволението, тържество е на Божията любов и на свише даруваната на човека свобода. Традиционно свързваме очакването на Христовото Рождество с топлината на семейното огнище и това е нещо съвсем естествено. Бъдни вечер е вечерта на събирането на семейството. Правим това, защото радостта от посрещането на Божия син искаме да споделим с нашите най-близки и обични. Но Църквата ни призовава в тази по-светла от деня нощ да не забравяме и за онези, които живеят лишени от дом и семейство, които нямат с кого да споделят тази неземна радост. Трябва да нахраним гладния, да напоим жадния, да подпомогнем, според мярката на своите сили и възможности, всеки, който живее в нужда и лишение, в самота и в безнадеждност. Това е което иска и очаква от нас сам Господ", казва в посланието си българският патриарх Неофит, прочетено в храма от митрополит Антоний.

В своето послание Негово светейшество акцентира и върху темата за военните конфликти, отбелязвайки, че живеем в свят на все повече страдание и болка, на все повече и по-ожесточени военни конфликти, сеещи разрушения и смърт, и сме призвани с още повече ревност да свидетелстваме за великата милост, за беззаветната любов и за мира, които Христос ни донесе със своето дивно Рождество по плът.

На богослужението, в средата на храма беше поставена празничната икона, украсена с цветя, на която бяха изобразени Светата дева Мария, праведният Йосиф и младенецът Иисус Христос. В началото на службата Западноевропейският митрополит Антоний прочете и старозаветните текстове за раждането на Спасителя. Отправена беше и вечерна молитва към Господа, в която беше помолено да има мир по света.

На празничното богослужение за Бъдни вечер присъства и Емил Велинов, който отговаря за църковния протокол в Българската православна църква - Българска патриаршия, а преди това беше директор на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

Бъдни вечер е един от най-светлите християнски празници, който се чества семейно от всички християни. Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христос. Празникът Бъдни вечер е посветен на дома, на огнището, но и на починалите предци - родственици, които също се смятат за част от семейството.

Преди богослужението премиерът акад. Николай Денков пожела на българите: "Да имат много хубави и уютни срещи тази вечер и следващите дни, за да могат да се порадват на хубавите неща в живота. За следващата година преди всичко - много здраве и постепенно да започне да спада това напрежение, защото се появиха много конфликтни точки около нас. Да вярват във себе си и да вярват в България, нещата ще бъдат добре". Според министър-председателя общочовешките ценности, християнските ценности са това, което може да ни обедини - това са добротата, човещината, грижите за другите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    30 8 Отговор
    Бог да дари с победа православието срещу сатанинските секти отвъд океана!

    Коментиран от #10

  • 2 САПУНИСАНАТА МИШ КА

    18 6 Отговор
    МНОГО ИМА ДА СЕ ИЗПОВЯДВА ЗАЩОТО Е НАПЪЛНО ОБЛАДАН ОТ ЛУК АВИЯ........

    Коментиран от #9

  • 3 Пропагандата на Сглобката

    21 11 Отговор
    Промива мозъкът на излъгания народ.
  • 4 Емо

    6 5 Отговор
    Това че гес расо от посолството на Сглобката.
  • 5 Вальо

    11 13 Отговор
    Тоя е сатанист.
  • 6 да да

    10 10 Отговор
    Да тая банда за празника?!,от мен-Бял ден да не видят от Дявола и да горят в пъкъла и играят с таласъмите.....

    Коментиран от #11

  • 7 Риба цаца

    4 7 Отговор
    Дали са купили много свещи хората,??? Или разчитат за великден!!! Че тия лимузини не се плащат сами!!!!!!
  • 8 Кара Ибрахим

    5 5 Отговор
    Коледа започва добре ,слава на Господ ! Това е за хубаво ! Добре ,че Атеиста ,ченге от ДС неофит ли е къв е го няма ...на България за това не и върви . Управляват я безбожници ...
  • 9 Ъхъ

    16 6 Отговор

    До коментар #2 от "САПУНИСАНАТА МИШ КА":

    Какво общо с християнството имат варварите канибали от ППДБ/ЛГБТ ?
  • 10 Кадиров

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Хареса този коментар. 😉
  • 11 Който кълне

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "да да":

    Съдбата го връща тройно. 🕯🕯🕯
  • 12 Я го знам !

    6 4 Отговор
    Кики Тъпото е предложил храма да се казва Св.Св.Кирил и Методий,като през монархофашизма.Александър Невски бил фен на Путин.Видял го в съня си .
  • 13 Аз се чудя на митрополитите

    9 3 Отговор
    Като ги гледат тези грешни хора да им се явяват на празници, и как водят народа в пропастта, дали се молят Бог да избави България от лъжци, кради и всякакви престъпници?
  • 14 Мъдрият

    15 1 Отговор
    До автора на статията - това не беше Света Литургия, а празнична Вечерня!

    Иначе Богослужението беше много благолепно! Митрополитът я води добре! Слава на Бога!

    Пожелавам на всички православни християни с духовна радост, трепет и благоговение да посрещнем великия светъл християнски празник Рождество Христово!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Отец Дионисий

    2 4 Отговор
    Бог да накаже червените терористи и продажните им копейки, Амин!
  • 17 А50

    2 5 Отговор
    Пиян поп платен в копейки.
  • 18 Сатанистите в храма

    5 3 Отговор
    Бог да ги порази! Изверги, психопати, майкопродавци, които планират да загробят цяла държава и народ, а след това да избягат по островите си. Денкоглу омърси храма, така както позорната им сглобка омърсява ежедневно парламента!
  • 19 Брей !

    1 3 Отговор
    Цар Симеон Втори не дойде да се черкува,нито Радев,нито сглобката.Явно са сложили чалмите.За комунистите е ясно.Къде са на Славуца селяните и другият такъв "националиста"? Коледа за православните се празнува Януари ! Клоуни и измекяри ,които празнували бъдни вечер по западняшки.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове