Last news in Fakti

25 Декември, 2023 16:10 3 950 28

Българските моряци от "Верила" Камен Петков и Никола Пенчев получиха по две обвинения от ирландските власти

  • кораб верила-
  • наркотици-
  • арестувани българи

Следващото заседание на съда в Лимерик по тяхното дело ще е на 29 декември

Българските моряци от "Верила" Камен Петков и Никола Пенчев получиха по две обвинения от ирландските власти - 1

Българските граждани Камен Петков (35 г.) и Никола Йорданов Пенчев (32 г.), и двамата членове на екипажа на задържания в Ирландия заради контрабанда на наркотици кораб "Верила" се явиха вчера на специално заседание на окръжния съд в Лимерик, съобщи irishtimes.com.

Двамата мъже получиха обвинение в две престъпления – притежание на кокаин, в противоречие с раздел 3 от Закона за злоупотреба с наркотици от 1977 г. и притежание на кокаин с цел продажба или доставка, в противоречие с раздел 15 от Закона за злоупотреба с наркотици, 1977 г. според ирландското законодателство.

Конър Райън от полицията в Лимерик даде показания за ареста и обвинението по отношение на Никола Пенчев, който беше подпомаган от български преводач по време на изслушването. Райън каза пред съда, че българският моряк не е отговорил нищо, когато обвиненията са му били повдигнати от полицията.

Адвокатът на Пенчев, Тед Маккарти, каза, че клиентът му не е кандидатствал за освобождаване под гаранция на този етап, но е търсил безплатна правна помощ, тъй като няма необходимите средства, за да си наеме частен защитник. Съдия Алек Габет му предостави безплатна правна помощ и възложи на адвокан Маккарти да го представлява.

Адвокатът на Петков Джон Хърбърт каза, че няма въпроси относно ареста и повдигането на обвинение на клиента му, който също не поиска освобождаване под парична гаранция на този етап, а търсеше правна помощ, тъй като няма необходимите средства. Съдия Габет също му предостави правна помощ и назначи г-адвокатХърбърт за негов служебен защитник.

Инспектор Бари Мантън поиска от съда задържане под стража за двамата обвиняеми, за да се явят отново в окръжния съд в Лимерик на 29 декември. Съдия Габет остави и двамата мъже в ареста и разпореди те да се явят на тази дата от затвора в Лимерик чрез видеовръзка. Назначи им и преводач на български език.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ние сме най големите контрабандисти

    47 8 Отговор
    на наркотици в света.

    Коментиран от #14, #26

  • 2 Асдф

    61 3 Отговор
    Домуса ще им превежда.

    Коментиран от #23

  • 3 Светкавично

    57 0 Отговор
    бързи обвинения , не се мотат .
  • 4 Ако бяха доставили

    50 1 Отговор
    Наркотиците, които ще тровят нашите деца, щяха да имат пари за адвокати ...
  • 5 1551

    50 3 Отговор
    Баце ще се закълне пред иконата че нямат нищо общо и да ги пускат
  • 6 гела

    43 2 Отговор
    нищо не знам, невинен съм
  • 7 Да бе

    58 3 Отговор
    Шестима задържани,и само двама задържани.Представям си,как само двамата,са вкарвали под дрехите пакет след пакет.Как без никой да ги засече от останалите,опаковат огромни пакети,,монтират джипиес, и ги зариват в зърното.Абе,фокусници направо.Ето тези ще платят цената. Пито- платено!

    Коментиран от #25

  • 8 ОлдСмаглер

    65 3 Отговор
    хаха, сами Двамата ли са качили на борда 10 чувала по 50 кила, сложи ли са им маркерите и са ги облякли със спасителни жилетки, пълна пародия, има поне още 5-6 калпака вкл. капитана, които са организирали далаверата, и как криминални типове са качени като екипаж, тия в офисите на БМФ да не се правят на утрепани !!!!

    Коментиран от #11

  • 9 УРА,,УРА

    52 0 Отговор
    Институциите в някой държави работят и по празниците, а нашите гальовници с години обикалят студията и ни омайват с какви ли не правни хватки, врътки и безброй протакания.
  • 10 Цонев

    53 2 Отговор
    А дон Тиква и Домъз ага какво получиха?
  • 11 Нина

    64 0 Отговор

    До коментар #8 от "ОлдСмаглер":

    Тия от офиса да кажат Кой формира специалния екипаж; Кой рапореди на кораба повторно отбиване в Хамилтон и за какво; Кой насочи кораба извън маршрута; Кой разпореди смяна курса и хвърляне в океана на пакети преди Ирландия; Кой поиска инспекция на кораба; Слуачйно ли главния механик е роднина на техническия диретор и каква е неговата роля?
  • 12 Боса от България да наеме адвокати на

    31 0 Отговор
    моряците тези 500 кг Кокаин не са за Лично ползване!!
  • 13 Кара Ибрахим

    35 0 Отговор
    Странно ...пред очите на капитана (представител на собственика киро) са качени половин тон кокаин ...много странно ...киро домусов...но ирландците не са като нашите ,ще стигнат и до вас ,както испанците до бойко и къщата в барселона
  • 14 Помак

    19 4 Отговор

    До коментар #1 от "Ние сме най големите контрабандисти":

    Моите събратя албанците са наи злата мафия в света и са нимер ено в наркото ...слет тях е домусшчиеф
  • 15 Тома

    40 1 Отговор
    Вярно ли е че на всеки кораб на бмф работят криминални типове пренасящи наркотици по цял свят а пък босовете им домус аги били в списъка на Форбс за милиардери

    Коментиран от #24

  • 16 гориил

    10 5 Отговор
    малко са им , и другите моряци да поличат обвинение
  • 17 Без ДДС

    32 0 Отговор
    Гела си мисли,че ще излезе сух,но няма да му се получи. Тия кила не може да ги вкарат двама,трима души.
    Рибката се вмирисва от към главата.
  • 18 Опааа

    23 1 Отговор
    А Домус-ага къде е? Кога ще бъде арестуван?
  • 19 Перо

    15 1 Отговор
    Нека сега сглобката да ги отърве от затвора, че не е демократично там лежането!
  • 20 Чико от Канада!

    24 1 Отговор
    Това не е дело на двама.Абсурд.Така мисля аз,като моряк и участник в стотици митнически проверки с кучета и най-съвременни уреди за мерене на плътност.Тези двамата,обвинените,на какви длъжности са?Всеки на кораба си има длъжност и е подчинен на някого.Само капитана -на офиса.Сагата е дълга,и не е работа за двама.Весели празници!Държавата е възпитана и предполага добри условия и храна в затвора.
  • 21 За тия ми е ясно

    13 0 Отговор
    ...ама за зализаният Домуз....КОГА???
  • 22 Дупничанин

    12 0 Отговор
    Кат почнат да гърмят малките бушони, целата инсталация ше се срине. Воглаве с баш консуматорите баце и домуза.
  • 23 На къв език?

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Асдф":

    Шопски?
  • 24 От кораба

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Тома":

    Не е вярно!
  • 25 дядо поп

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Да бе":

    По принцип , от боцмана и старши помощника трудно може да се скрие нещо по палубата , хамбарите и помещенията на ГП и настройката. Също така натоварването на толкова стока си изисква и планиране и подготовка , какво пречи на шеф механика да поръча масло във варели за кораба и в тях да е стоката и да я изкара с още някой. Така , че колко са знаели е много субективно , обикновено , колкото по малко за замесени толкова повече ще е печалбата и шанса нещо да се издъни. По всичко личи , че работата е изпята предварително.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Домусчиеви са милиардери

    10 0 Отговор
    Ако моряците от кораба Верила имаха 20 милиона долара да купят кокаин, защо им е да се лашкат по океаните! А без да платиш стоката, просто така да ти дадат 500 кг. кокаин трябва да има с какво да гарантираш или да си част от голяма схема и да участваш редовно! И така моряците може да ги напъхат в затвора, за да замажат положението
  • 28 Чичо

    0 0 Отговор
    Стоката е била складирана в магазините. Там влизат само боцмана, Ст. помощника, втори механик
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове