Last news in Fakti

26 Декември, 2023 15:45 3 245 17

Бивш окръжен прокурор осъди прокуратурата за над 220 000 лева

  • прокуратура-
  • съд

Иво Радев беше разследван и съден за натиск върху свой колега да не увеличава наказанието на подсъдим за пране на пари

Бившият окръжен прокурор на Плевен Иво Радев осъди прокуратурата да му плати обезщетения за над 220 000 лева. Това реши Софийският апелативен съд (САС), който отхвърли всички възражения на прокуратурата и потвърди решението на градския съд, съобщи „Лекс“.

Миналата година Радев заведе дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), след като през 2019 г. беше окончателно оправдан по обвинението, че е оказал натиск над прокурорка.

Процесът срещу него продължи 5 години, в които градският и апелативният съд в София го оправдаха, Върховният касационен съд (ВКС) върна веднъж делото за ново разглеждане, втората инстанция отново реши, че Радев е невинен и при повторното разглеждане ВКС остави решението в сила.

Разследването срещу Иво Радев започна през март 2015 г., когато той беше окръжен прокурор на Плевен. Близо година преди това прокурорката Снежана Георгиева-Блажева подала сигнал срещу него в ДАНС, че я е склонявал да не поддържа искане за увеличаване на наказанието на осъдения Ивайло Ячков.

Радев бил наблюдаващ прокурор по дело срещу Ячков за пране на пари, по което той се признал за виновен и било сключено споразумение за ефективна присъда. Прокуратурата твърдеше, че Радев поискал при групирането на наказанията на Ячков да не бъде увеличавано общото наказание, защото бил обещал това на адвоката на осъдения.

След това Радев се срещнал и с окръжния съдия от Плевен Калоян Гергов, за да го склони да не увеличава наказанието на Ячков. В продължение на половин година Радев е бил следен и със специални разузнавателни средства, като бил подслушван и наблюдаван.

След като беше привлечен като обвиняем, Радев беше отстранен от длъжност до приключване на делото, а сам подаде и оставка като зам.-шеф на Асоциацията на прокурорите.

След като беше напълно оправдан, той поиска 200 000 лева обезщетение от прокуратурата за неимуществените вреди, които е претърпял от незаконното обвинение и в края на миналата година градският съд уважи изцяло иска му, като освен това осъди прокуратурата да му плати и над 8000 лева за имуществени вреди, както и над 12 000 лева разноски.

Прокуратурата обжалва решението на градския съд, като твърди, че размерът на обезщетението е завишен, а освен това оспорва, че дължи обезщетение за адвокатско възнаграждение и за здравни осигуровки, които Радев е плащал.

Апелативните съдии Иво Дачев (председател на състава), Мария Георгиева и Асен Воденичаров (докладчик) отхвърлят възраженията на държавното обвинение и напълно потвърждават изводите на градския съд.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпросче?

    35 1 Отговор
    Кой ще плати тези пари, племето или прокуратурата?

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сега пък той

    18 1 Отговор
    да осъди прокурорката Блажева за тормоз, а тя да обжалва и да осъди прокуратурата за 200 000лв. обезщетение.
  • 4 Ветеринарен психолог

    35 1 Отговор
    Осъдил прокуратурата да му плати ама друг път. Прокуратурата не плаща. Тя само се дъни безнаказано. Плащаме ние гражданите.
  • 5 Парите трябва да са от

    29 0 Отговор

    До коментар #1 от "Въпросче?":

    фонд ДМС на Министерството на правосъдието и догодина да няма за 13,14 и 15 заплати. Засега се плащат от държавния бюджет. Един друг се съдят(да не скучаят) и после получават обезщетение, а на края на годината ДМС.
  • 6 ЕЛИ

    25 1 Отговор
    ЕФЕКТ ЩЕ ИМА АКО ХОРАТА ОТ ПРОКУРАТУРАТА ПЛАТЯТ С ПАРИ ОТ ДЖОБА СИ,ИНАЧЕ Е КРАЖБА ОТ НАРОДА,
    НЕ Е НУЖНО НИЕ ДА ГАДАЕМ КОЙ ЩЕ ПЛАЩА ТЕЗИ ДВЕСТА ХИЛЯДИ,РЕДНО Е ДА ПОСОЧИТЕ КОЙ ТРЯБВА ДА ГИ ПЛАТИ ,ВИЕ ГОСПОДА ЖУРНАЛИСТИ ,ВИЕ ТРЯБВА ДА НАСТОЯВАТЕ НЕ ПРОКУРАТУРАТА А ОТДЕЛНА ЛИЧНОСТ ДА ПЛАТИ ТЕЗИ ПАРИ
  • 7 ПРЕДЛОЖЕНИЕ

    15 1 Отговор
    Да изметем боклука с голямата метла и тогава да правим държава. Всички кърлежи, които ни смучат по време на мандата си, ни убиват с исковете си за канонизиране постфактум. Подигравките с народа продължават.
  • 8 Лост

    21 0 Отговор
    И как пък му уважиха целия иск?Я някой обикновен човек да осъди Прокуратурата и да каже колко са му уважили?

    Коментиран от #11, #16

  • 9 каскета

    16 2 Отговор
    Да си орежат заплатите и да се изплатят и Сарафчо да включат
  • 10 Майора

    13 0 Отговор
    Ето как действа независимия съд! Прредставям си кск ще действа ско се приемат поправките в Конституцията!
  • 11 Да ти кажа

    20 1 Отговор

    До коментар #8 от "Лост":

    Случай отпреди няколко месеца, публикуван в медиите. Човек със злокачествен тумор на простата.Уж направили операция, но туморът не е отстранен. Присъдиха му с хиляда зора цееееели 20 хилядарки. На толкова са оценили живота му. Какво да коментираме .
  • 12 Бате Венци от Славия - сикаджията

    10 1 Отговор
    Това са глупави и безсмислени дела. Никoй на нищо няма да плати. КАкво, ще отиде този на ДСИ и ще иска да изземат бюрото и мебелите от кабинета на Сарафа, да се продадат на търг и да му се плати? Да, и аз така си помислих.
  • 13 Този прокурор си е

    14 0 Отговор
    Жива мутра и престъпник и това че е осъдил прокуратурата не го прави невинен.
  • 14 Не може да бъде

    8 1 Отговор
    Тези се съдят фиктивни помежду си, а после сигурно си делят обезщетението. Кой ли го плаща?
  • 15 Отговорност на държавата?!?

    5 0 Отговор
    Да ги удържат от бюджета на министерството на правосъдието или бюджета на прокуратурата, никой няма да ви плаща простотиите.
  • 16 Г. Попов

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Лост":

    Точно така е. Осъдих прокуратурата и вече седма година не плащат. Трупат им се лихви но се опитват да се измъкнат с обяснението че тях богопомазаните закон не ги лови. Те са най големите престъпници.
  • 17 И защо са му ги присъдили?

    5 0 Отговор
    Че той даже не е отстранен о т прокуратурата, пак си е окръжен прокурор, само, че не административен ръководител. Има пари държавата плащат данъкоплатците.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове