Last news in Fakti

30 Декември, 2023 05:41 1 366 13

Проф. Димитър Вацов: Въпреки критиките към сглобката, тя оправда създаването си

  • димитър вацов-
  • правителство-
  • политика

ДПС реално влиза в управлението чрез регулаторите, смята философът и преподавател в Нов български университет.

Проф. Димитър Вацов: Въпреки критиките към сглобката, тя оправда създаването си - 1
Снимка: БНР

"На фона на тази твърде неспокойна международна обстановка, в която живеем, България се справя относително добре".

Това заяви пред БНР проф. Димитър Вацов, философ и преподавател в Нов български университет.

"Въпреки всички критики към сглобката, към необявената коалиция между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, това, заради което правителството беше направено, се реализира – почти план максимум успяват да постигнат управляващите в България", коментира той като изброи реализираните задачи - влизане в Шенген, получаване на пари по Плана за възстановяване и устойчивост, справяне с бюджета за 2023 г. с дефицит под 3%, изпълняване на критериите за еврозоната, сваляне на инфлацията, промени в Конституцията.

По думите му критики към постигнатото има и някои от тях са основателни. Според него най-големият компромис, който беше направен при конституционните промени, е приемането на поправката, че с 2/3 от народните представители ще се избират членовете на регулаторите. "Това донякъде е цената за това ДПС да пусне другите конституционни промени", изказа мнението си той в интервю за предаването "Хоризонт за вас". И обясни, че тази поправка означава, че ДПС ще участва в реденето на кадровия състав на регулаторите. Така ДПС реално влиза в управлението чрез регулаторите, изтъкна проф. Вацов.

Според политолога с приемането на бюджета за следващата година има едногодишен хоризонт, в който може да се работи спокойно, без да очакваме да падне правителството. То може да падне, но ще е по други причини, добави той.

Проф. Димитър Вацов допуска, че след ротацията съотношението на силите в правителството ще остане каквото е в момента. Той не очаква да бъде сменен военният министър Тодор Тагарев. Другото знаково лице в правителството е финансовият министър Асен Василев.

"Ако тези две знакови лица бъдат бутнати при ротацията, ще имаме неясно каква промяна в баланса на силите и в посоката на управление на страната. Ако не бъдат бутнати, правителството ще остане стабилно, относително със същата посока на действие", обясни той. По думите му Делян Пеевски не може да стане премиер.

Проф. Димитър Вацов смята, че има успокоение в обществото, а посоката на България е стабилна.

"Проруската пропаганда, популистката пропаганда, която тече и която разлайва кучетата и настройва хората едни срещу други, започва да се свива", каза още той пред БНР.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    17 1 Отговор
    още един разбирач
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българин

    24 2 Отговор
    Тези простотии могат да бъдат казани само от един дървен философ на хранилка от някое НПО.
  • 4 Лайн Ари

    19 3 Отговор
    Ами оправда се-всичко от записа на Руди гела се случи + теглене на колосални заеми -да има за крадене! А кой ще ги връща няма значение-важно е да живеем ден за ден! Като по стамболовите времена!!!
  • 5 правене купища злини

    18 3 Отговор
    "Професорът" е прав. Сглобката стабилно прави купища злини и мръсотии на народа:

    Въвеждане на еврото, отказване от на дерогацията (превилегиите), тровене на народа с украиски ГМО и радиоактивни храни, разрушаване на енергетиката със зелената сделка, разпродажба на земаята, подараяване на оръжие, пропагандиране на джендаризма, износа ни по номенклатура на третия свят, заеми за потребление - заплати и пенсии, липса на високите технологии, смяна на конституцията за двойното гражданство, заплащане на остаряло оръжие и самолети, които няма да бъдат доставени, подаряването бългатски самплети, пакети и БТР-и, ханенето ни с червеи и бобулечки, незачитане на волята на харода чрез референдуми и и тн. и тп.
    А сега 1 млн кокошки ще умрат от отровен украински фураж. Стратегическата сигурност-80% сега и повeче, от храните се доставят от съмнителни чужди източници
    Лозята ни са намалели 7 пъти по сравненеие с 89г
    Животновъдството също. Хранят ни с 20-100 годишно месо от военните запаси ма Запада. Затова то е по-евтино от краставиците. Ами млякото ни, което е приготвено от сухо, радиоактивно и с ГМО?
    Българската ПЕТА КОЛОНА е получила от САЩ над 47 милиона долара ($47,709,686) за антибългарска, антируска и антипрезидентска пропаганда.
    По данни 29.12.2023 с над 4 млрд. лева само за месец се увеличи дългът на България - за месеците октомври-ноември
  • 6 Гост

    11 1 Отговор
    От зле по зле,
  • 7 Да краде здраво сглобката

    14 1 Отговор
    Сглобка на мафията
  • 8 Някой

    15 0 Отговор
    Професорът вероятно е от екипа, който трябвя да усвоява едни грантове. В противен случай не виждам защо смята четящите тук за дебили.
  • 9 Краци

    12 0 Отговор
    Коалицията наречена сглобка , краде яко и тегли външен дълг за целта. НАРОДа спи и всичко е наред.
  • 10 Верно ли

    12 0 Отговор
    Не знаех, че унищожаването на българската държава се нарича "план максимум", ама на - всеки ден научаваш нещо ново!
  • 11 С какво се

    6 0 Отговор
    справяме добре бе, разбирачо?! С нелекото ни ежедневие ли?! С болестите ни?! Или, може би, като гледам, с алкохола ли?!
  • 12 Луд

    0 0 Отговор
    Това Професор в БГ награда от зрънчо ли е .
    Аз толкова хора не познавам колкото професори се изказаха посладната една две години.
    И от прост по прост.
  • 13 Бу Бу

    0 0 Отговор
    Замислете се и ще разберете , че професора е напълно прав.( Анализът му е като на идиот).Сглобката беше създадена за да се засили влиянието на САЩ в БГ, и да се засили зависимостта на БГ от САЩ. ЕС обира трохите от тази зависимост. В момента целите на сглобката се изпълняват на 100%. Другото са следствия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове