Last news in Fakti

30 Декември, 2023 06:22 823 22

Доц. Бърдаров: Нулевата стъпка за справянето с демографската криза е да спрем да говорим негативно за България

  • доцент георги бърдаров-
  • писател-
  • преподавател

Като нация много обичаме да се самобичуваме и подценяваме, смята писателят и преподавател

Доц. Бърдаров:  Нулевата стъпка за справянето с демографската криза е да спрем да говорим негативно за България - 1
Снимка: БНР

Важно е да се спираме за миг поне на хубавите моменти, на големите победи. Това е важно и в глобален, и в национален, и в личен план, тъй като това е нашият живот, и в него естествено има много трудности, проблеми, препятствия, но той е нашият живот и трябва максимално да му се радваме и да търсим хубавите моменти.

Това каза пред Радио "Фокус" доц. Георги Бърдаров, писател, преподавател по география, демография и етнорелигиозни конфликти в СУ, автор на най-четения разказ в интернет: "За петата ракия или колко е хубав животът“.

"Като демограф много често съм казвал, че нулевата стъпка за справянето с демографската криза на България е да спрем да говорим толкова негативно за България. Т.е. да започнем да говорим позитивно. Не че не си знаем лошите неща и негативите, но има и хубави работи, трябва да наблягаме и на тях. И това е най-вече от гледна точка на младите хора. Имах преди години презентация във Варна пред ученици. Презентацията беше "България и география на свободата“, където говорих и негативи, и позитиви за България, но финалът беше позитивен. Децата разплакани ми казаха, че съм първият възрастен, който им говори позитивно за България. И тогава си дадох сметка, че трябва да обърнем тази риторика, за да обърнем и тенденциите", посочи Бърдаров.

Той даде и още един пример. Когато на 24 май е бил поканен да произнесе две слова: едното пред Паметника на Кирил и Методий, другото в аулата на Софийския университет по случай празника, е бил много щастлив, че и двете може да ги започне с наградата на Георги Господинов, с нещо, което е толкова позитивно и толкова хубаво за България и за нашата култура.

"Защо е толкова важно? Важно е по много аспекти. 2019 година, когато с мои приятели направихме Издателска и продуцентска къща "Мусагена“, направихме едно турне в Европа, където държави, като Нидерландия, Франция, Белгия, Люксембург ни обясниха, че България просто не присъства на литературната карта. Не че имат отрицателно отношение, просто нямат никакво отношение. И това, което направи Георги Господинов е че отваря вратата към България.

Това е изключително важно за културата, важно е за писателите, важно е за националното ни самочувствие. Всякакви мнения чух след това, аз си позволих на 24 май в аулата на Софийски университет, когато изтъкнах колко голям успех е постигнал Георги на първо място, и след това вече нашата култура, че ще се приеме нееднозначно, ще има много различни мнения, то ги има вече, но фактът си е факт – той е носител на "Букър“.

Това е една от най-големите световни литературни награди, това е уникално признание за него и за България. Така че много е важно, защото българската култура, естествено тя е позната в света, позната е с фолклорната музика, позната е с много други аспект, но вече е позната и с литературата. Затова наистина е огромен пробив", каза още доц. Бърдаров.

Той коментира и филма на Стефан Командарев "Уроците на Блага“.

"Стефан Командарев има много сензитивен поглед за онези болки и тъги в обществото, които на пръв поглед са ни много познати, но в същото време са много лични и утаени във всеки един от нас, и не искаме да ги изказваме, да ги изкараме на показ. Погледът му е много, много интересен и чувствителен.

Със сигурност имаме нужда от такъв поглед точно през изкуството, тъй като ние като нация много обичаме да се самобичуваме, да се подценяваме, да се самопринизяваме, а всъщност хубаво е да чуем един такъв поглед през изкуството, който е много по-метафоричен за позитивите и негативите в нашето общество. Ние сме народ като всеки друг народ и имаме много позитиви, имаме и много негативи, но именно изкуството вади на показ най-позитивните неща и ни дава възможност да погледнем към негативните през една друга гледна точка и един друг ъгъл", каза още доц. Георги Бърдаров.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На черното

    19 3 Отговор
    бяло ли да казваме ?

    Коментиран от #19

  • 2 хаберих

    13 1 Отговор
    - Намерих на възглавницата ти женски косъм!
    - Скъпа, сигурно е твой!
    - Не ми се оправдавай, моите ги броих! Всички са тук.
  • 3 Браво

    14 4 Отговор
    Ако всички вземахме твоята заплата, ако всички имахме къщи за гости, къщи в Барселона, ако изнасяхме със самолети чували с пари, нямаше да има нужда да се изживяваш като компетентен по демографията.
  • 4 Боже Боже

    17 4 Отговор
    Нека си припомним приказката Сития на гладния не вярва, този е живо доказателство,наглец
  • 5 Само питам

    13 3 Отговор
    Децата разплакал в някаква детска градина този.После ги е утешавал.Педофил някакъв.
  • 6 марионетки

    13 2 Отговор
    Ще спрем да говорим негативно за държавата, когато имаме управление, мислещо за населението й, и проблемите му! А не работещо за чужди интереси!

    Коментиран от #20

  • 7 Даммммм 😡

    15 2 Отговор
    Да не казваме, че минималните заплати на балканските страни са над 1050 лева, а ние те първа от 1ви януари, ще сме 933 лева . Македония, Черна гора и Сърбия не са членове на ЕС и имат по-високи заплати, при по-ниски цени в магазините. Как да оцеляваме, защо сме първи по смъртност? Турската икономика е в криза последните години и дори те ще правят минималната от 1ви януари 1015 лева / обърнато от лири, а да не говорим, колко пъти са по-ниски цените там на храни, лекарства, техника, строителни материали са им евтини, абе всичко. Този е сит и не вярва на бедните.

    Коментиран от #21

  • 8 Този

    12 2 Отговор
    го слушах преди няколко месеца , човека е откъснат от действителността , както и оня дето каза че народа бил щастлив , толкова щастлив че да посрещнат коледните и новогодишните празници изтеглили 690млн.лв само за месец ноември , което било два пъти повече от миналата година.В моя блок от 24 апартамента се обитават 9 другите са празни ,като няма нито едно дете над 20г. , кой ще работи и прави тези деца искам да ми отговори този каун , то и работа да има им дават по 1200-300лв.Кви деца , ква икономика ,кви пет лв., и ми са много интересни като кажат , това ще стане 30-та ,40-та година , нищо няма да стане то квото стана , стана затриха ни и ние им помогнахме и им помагаме и сега като ги траем , защото това стана тук , оставете другите глупости народа вече го няма.
  • 9 Криза е ясна

    11 3 Отговор
    По новините слушах, че тази година са изтеглени рекорден брой кредити. Един народ задлъжнява с кредити, само в кризи. Ще имаш ти пари 💰 и ще ходиш да теглиш кредити с лихви от банките. Кокорчо не му дреме, само изпълняват заповеди , тези чуждопоклонници и слугинаж. Тегли се и външен дълг с рекордни темпове.
  • 10 една

    10 3 Отговор
    А защо не кажете, че готови отгледани деца заминават зад граница? И какво ако се вдигне раждаемостта - ще продължаваме да захранваме богатите държави, а тук ще ни тъпчат насила с непригодни както стана ясно от позицията на Австрия. Нямам нищ против емигрантите, но това е друг свят за тях и не могат и не искат да се приспособят. Ще станем втори Ливан с тази политика. Не искам моята внучка да е под доживотна карантина, затворена и забулена.....

    Коментиран от #22

  • 11 Край

    9 1 Отговор
    А добър ден тъга. Телевизорите но облъчват че сме най- пропадналия народ във всичко, че България е “ скапана” държава пък после очаквайте някой да иска да ражда деца тук. Хубава- лоша ние българите по- добра за нас страна и държава нямаме. Така че да си я пазим и подобряваме друг път за народа ни няма ако иска да го има като народ.

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Върху

    3 3 Отговор
    основата на лъжата не може да се гради,гогато нещо е лошо как да му кажеш хубаво?
  • 14 Така Така

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "Край":

    А бе има, но много с такива като тебе няма смисъл
  • 15 Така Така

    6 2 Отговор
    От утре започвам да хваля тозиколониален нужник
  • 16 Ттттт

    7 2 Отговор
    Приятелите на дъгата да говорят за демография? Това е подигравка.

    Коментиран от #17

  • 17 Под дъгата идва младо поколение

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ттттт":

    Приятелю, само още една две крачки в науката и почваме да ги раждаме всяка сутрин в тоалетната, спасението на нацията вече ще е навсякъде! А и бащи ще има в изобилие, с разнообразни гени, от стари цивилизации на ПодСахара , Персия и Индия, ще се облагороди тая нация!
  • 18 1111

    0 0 Отговор
    Ще престана да влизам в този форум, ако престанете!
  • 19 тролдоктор

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "На черното":

    ПРОСТО МЛЪКНЕТЕ!
  • 20 хмм

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "марионетки":

    Това с говорене не се оправя. Научете се да поемате отговорност като гласувате!
  • 21 Най-висока раждаемост

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Даммммм 😡":

    има в богатите Нигер, Чад, Бурунди, Ангола Сомалия, Уганда...Афганистан на 34място, първите 33 са в Африка. Отзад напред са бедните Хонконг, Япония, Германия, Италия, Гърция. Ние не сме последни, у нас смъртността и емиграцията е голяма.
  • 22 Американците са

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "една":

    изчислили, че за едно дете от раждането си докато завърши висше образование семейството и държавата плащат около $500 000. Емигрантите българи в САЩ са около 200 000 или ние сме инвестирали $100млрд. Общо са емигрирали 2,5млн. българи в чужбина, който иска да смята.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове