Last news in Fakti

4 Януари, 2024 09:22 1 827 44

Лена Бориславова: За нас следващият премиер е Мария Габриел

  • лена бориславова-
  • правителство-
  • шенген

Няма скрити клаузи за Шенген, заяви бившият говорител на кабинета "Петков"

Лена Бориславова: За нас следващият премиер е Мария Габриел - 1
Снимка: БГНЕС

Няма скрити клаузи за Шенген. Документите са публични. Има много дезинформация и заиграване със страховете на българите, че някакви колосални количества мигранти изведнъж сме се задължили да приемаме. Това не е вярно! Единственото, което България трябва да прави, е да спазват Дъблинския регламент.

Това каза за БНР Лена Бориславова от "Продължаваме промяната":

“Категорично е успех, тъй като Шенген беше цел на няколко български правителства през последните 12 години. Това, което се случи като решение в последните дни, беше наистина много трудно извоювано. Трябва да се отбележат две неща - в условия, в които в цяла Европа се вдигат граници и се засилват контролите между държавите, България успя да обърне този тренд и за нас границите започнаха поетапно да падат. Освен всичко, в тези условия, в които всяка държава се опитва да защити по-добре територията си, националната си сигурност и обществения ред, ние успяхме да извоюваме с това решение да имаме допълнително сили на Фронтекс по нашите граници и допълнително финансиране от ЕК за повече техника, съоръжения и въобще цялостно обезпечаване на външните ни граници на фона на засилено доверие към нас, което преди отсъстваше. Вземете един Марк Рюте, който буквално във видеообръщение към ПП казва: “Аз ви вярвам".

Бориславова отрече и твърденията, че у нас са регистрирани около 6000 мигранти, които са минали през България в последните години и се чака да бъдат върнати у нас:

"Не е вярна тази цифра. По този регламент, който е задължителен за всички държави-членки от 2013 година, тоест ние винаги сме го прилагали досега, България носи отговорност само за регистрираните на нейна територия бежанци. Сега ще получим допълнителни средства - финансови и човешки капитал, от Фронтекс, така че каквито мигранти са успявали да преминат през нашата граница занапред да не бъдат допускани и да не могат да преминат. Откъдето и числата на мигрантите, за които ние ще отговаряме, ще бъдат много по-ниски. Няма как да отговаряме назад във времето за нещо”.

Относно работата на кабинета след ротацията Бориславова коментира:

“За нас следващият премиер е Мария Габриел както сме поели ангажимент да гласуваме. Работата на кабинета трябва да продължи съгласно утвърдената програма и приоритети. Що се касае до персоналния състав, там има два основни елемента. Първият е, че ще вземем решения на националните си органи за това в кои министерства работата е вървяла достатъчно убедително и в кои не. Всяко решение в този смисъл ще трябва да бъде подкрепено както от ПП-ДБ, така и от ГЕРБ-СДС. Никой не може сам да решава и да сменя и да хвърля имена на министри. За мен лично има министерства, в които работата може да върви с по-големи темпове, но, както казах, това няма да е мое лично решение, ще е на партийните ни органи”.

Бориславова отказа да назове в кои министерства смята, че работата не върви добре. Тя обаче увери "няма да са тези имената, които в момента циркулират". За постовете в регулаторите тя заяви в ефира на "Преди всички":

“Това може би е най-голямата тема за новата година и най-голямата и тежка задача, която имаме. Това, което ние сме обсъждали като ръководство на ПП-ДБ и парламентарна група е, че искаме да предложим нов модел за това какви хора влизат в тези регулатори. Вместо това да бъдат партийни функционери или роднини на наши депутати, искаме това да бъдат утвърдени експерти, които имат високи професионални качества и които се ползват с високо обществено доверие, изразявали са своите обществени позиции, така че да има по-широк консенсус в обществото, че именно тези хора заслужават да бъдат в регулаторите. Аз се надявам, че съвсем скоро ще можете да го видите в номинациите на Конституционния съд, който не е типичен регулатор, но все пак предстои най-скоро".

Бориславова се надява моделът на издигане на експерти с обществено доверие "да зарази” и ГЕРБ при тяхната селекция на хора:

“А там, където заразата не действа толкова силно, нашата задача ще бъде да спираме откровено компрометирани лица, както направихме с избора на подуправител на НЗОК”.

Тя уточни, че Кирил Петков не е искал партийни лица в регулаторите, а е бил на позиция, че когато се предлага даден кадър, трябва да се знае кой го е предложил и по какъв критерии е стигнал до предложението.

"Да няма политическа безотговорност. Това е идеята", настоя тя.

Търсенето на кандидати е "процес, в който се обръщаме към своите депутати и хора, в чиято преценка имаме доверие; хора, с които сме работили през годините, но не е лесна задача, защото трябва човек да е готов да скочи в ролята на регулатор, трябва да спечели доверието на партиите, които ще го изберат и да има безупречна репутация. Всички тези качества накуп е нелека задача, но не се отказваме и мисля, че имаме някои много добри предложения”.

Кандидатите на ПП-ДБ за Конституционния съд идват “от съответната гилдия, която отговаря на изискванията”.

Според Бориславова квотите за регулатори са лош вариант, защото "пречат на това да се сложат на масата наистина най-качествените хора. Затова ние избягваме концепцията за квоти. Опитваме да се изработи един механизъм, който да създаде повече обществено доверие в работата на тези регулатори. Все още не сме успели да постигнем съгласие за него с колегите от ГЕРБ. Моето лично усещане е, че балансът, който постигнахме като законодателно решение за КПКОНПИ, където имаме номинационна комисия - хора от 5 различни институции, които да са като Обществен съвет към номинациите, които партиите правят - е работеща формула именно за изграждане на обществено доверие. Дали ще успеем да убедим колегите и дали това е моделът, към който вървим е рано да се каже”.

Относно изказването на Бойко Рашков, че се надява Конституционният съд да отмени приетите текстове за прокуратурата, тя коментира:

Както и юрист и политик мога да кажа, че структурата на прокуратурата се урежда именно в Конституцията, за да зададе към кого тази прокуратура да отговаря. В предишния вариант на Конституцията, Прокуратурата отговаряше само пред себе си. Виждаме до какви резултати се стигна! В предложения и приет вариант, Прокуратурата ще отговаря пред политическата класа, но и цялото общество през публичността в Народното събрание за това какви резултати има и кой за кого, като излъчен кандидат и взето решение в Прокуратурата, носи отговорност”.

“Две големи задачи има в следващите 6 месеца по отношение на съдебната власт, а именно как точно ще звучат промените и новия Закон за съдебната власт, където трябва да се доразпишат положенията от Конституцията и промените там. Другото е как ще бъдат приети правилата за номиниране на кандидати за КПКОНПИ, финално, за процедурата в НС и кои ще са хората, които ще застанат начело. Така има какво да се обърка и за какво да следим бдителни”.

Относно препоръката на Ахмед Доган ДПС да има двама съпредседателя, Бориславова коментира:

"Мисля, че всеки член на ПП би видял нещо познато в този модел, който се предлага от Ахмед Доган и е едно осъзнаване на ДПС, че в новите реалности - политически и геополитически - вече няма ситуация, в която една партия управлява изцяло страната или местните структури, местната власт, както и не е работещ модел един лидер да се разпорежда като Господ и да не отчита никакви реалности - партийни и геополитически, които се случват. Самото послание, което се изпраща, според мен, че ДПС имат вътрешни проблеми и то сериозни, но не съм аз човекът, който да коментира точно какви”.

"За нас е водещо и важно който реши да подкрепя правителството да го прави заради приоритетите и програмата на това правителство и законите, които предлагаме в Народно събрание. Засега, за всеобща изненада и малко фрустрация на всички, успяваме да наложим това, за което ПП-ДБ като политическа платформа влезе в политиката, да се случва. Има нови реалности, които карат една голяма маса от политическите сили, които в 2015 не виждаха смисъл да правят тези промени в момента да се движат заедно с нас към тази цел. И това има добър резултат за цялата държава. Примерът е Шенген”.

Източник: bnr.bg


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 запознат

    44 5 Отговор
    Ленче , за теб Премиер винаги е бил и ще бъде (не Мария Габриел) , а Кирила Парапет
  • 2 Гербер

    16 5 Отговор
    Мария Габриел e по-добра от Ленчето!

    Коментиран от #28, #29

  • 3 Краварска медия

    40 5 Отговор
    Дънооооо
  • 4 ПараПетка

    31 4 Отговор
    И Киро парапетков
  • 5 Киро Шприца

    22 3 Отговор
    Щеше да хубаво две жени на премиерския пост Лена и Мария :)

    Коментиран от #9

  • 6 Уви !

    48 6 Отговор
    Дали ще е академичният Мишок или брюкселската Кранта - все тая . Кухи хорица с празни главици , които единствено могат да слушкат и да се подчиняват /и да папкат ,де/ . Горката България /ама - сами сме си виновни , когато трябваше да се гласува - ходихме за гъби и гласуваха само тези на които им беше платено и тези , които имат телевизор вместо глава на раменете си/ ! Уви !
  • 7 ами

    4 11 Отговор
    каквото каже лена това става

    Коментиран от #39

  • 8 Мнение

    36 3 Отговор
    Народното събрание трябваше в живо заседание да приеме точния текст на това, което е предложено като споразумение от Австрия, като се гласува поименно. Сега не знаем какво са се договаряли и какво са подписали. То затова е Народно събрание, понеже уж народът трябва да одобри. Всичко е пародия в нашата мила Родина.
  • 9 ВОСР

    11 3 Отговор

    До коментар #5 от "Киро Шприца":

    А още по добре .. Лен(а)ин и Мар(ия)кс , а ?!
  • 10 ШАРЛАТАНИ !!!

    25 2 Отговор
    Нямало "скрити клаузи" за приемането ни в КОЛОСАЛНАТА БЕЗСМИСЛИЦА въздушен и морски Шенген ли ???!!!
    Ми , то всички клаузи засега са скрити , бе еугЛенче ! Да не говорим , че подобна дивотия ИЗОБЩО НЕ НИ Е НУЖНА !!! Ако няма да имаме свободна сухоземна граница с Гърция и Румъния , ако пак трябва да висим като с@поли по всички ЕС граници ... това вашето е чист ЕКПОРТ НА ТЕРОРИСТИ срещу НИЩО ! Голямо НИЩО !!!
  • 11 чесана по стълбището

    17 1 Отговор
    обслужи татку петку
  • 12 Кирчо и вълшебната флейтистка

    25 1 Отговор
    Официалното ПП к@рве в качеството си на каква се изказва? Поради каква причина я публикувате и защо? "Мъдроста" и да "попием" и да се "възвисим",до "космическият и интелект" или,какво? По принцип,в България има много евтини к@рви,що баш тази ни натрапвате?
  • 13 Психолог

    18 3 Отговор
    Ленче - пак се усмихваш под мустак, пак си намислила нещо!?
    Ако ся скочиш и на ББ на ханша - ще те призная
  • 14 Гого

    18 1 Отговор
    От м у рви акъл не искаме камо ли управление
  • 15 Което

    10 2 Отговор
    е повече от ужасно и катастрофално за България и за българските граждани ! Боковата находка "премиер" , ама и той и Мутрьо беше и всички знаем до къде докара държавата ! Позор е ставащото , което не бива да се случи !
  • 16 АУУУУУ

    2 20 Отговор
    НАЙ-ВАЖНОТО Е ЧЕ НЯМА ДА Е РАДЕВ ЧРЕЗ СЛУЖЕБНИТЕ СИ ПРАВИТЕЛСТВА ........НИТО КОПЕЙКИН ИЛИ НИНОВА ........ТАКА ЧЕ БЪЛГАРИЯ ПРОДЪЛЖАВА ПО СВОЯ ЕВРОПЕЙСКИ ПЪТ ....ЗА УЖАС НА РУСИЯ ......)))))

    Коментиран от #24

  • 17 бай герги

    11 4 Отговор
    ма ленче я ми кажи само кога ще те хвана на парапета
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бай Ху (By Who)

    10 1 Отговор
    Спомням си онази песен, хищна хиенна, та та рата таа.
  • 21 Аква

    15 1 Отговор
    БЪЛГАРИНО, ПОМНИ! Преди 146 години на този ден генерал Гурко е посрещнат триумфално с цветя и сълзи. Той превзема София, нанася последно поражение на Сюлейман паша при Пловдив и превзема Одрин, с което практически е сложен край на войната. А бъдещата столица на Княжество България е освободена.
  • 22 А аз

    13 1 Отговор
    Искам да те видя в затвора
  • 23 не съм от тях

    14 1 Отговор
    Ми , кво му е на пачавретто , мангизи яко , емава байката на държавицата , лупка се с когото си иска , назначиха и мъжлеце мухълче за да и пази детенцето , шматка се където си иска по света , командори кирливото правителство , комадори кирливото НС , разкешва от всяко ЗОПче , па вие и се подигравайте ! Да му мислят тези дето гласуваха за нея , за Кирцата и Кокорчо и за Дългоноско и джужето ! Аз не съм от тях !
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Тая па

    11 0 Отговор
    като каква се обажда от парапета ?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Жена

    11 0 Отговор
    Без морал не ни я пробутвайте!
  • 28 пешо

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гербер":

    в леглото ли
  • 29 оня

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гербер":

    Gаргамел е дърта ско4ибра. Но щом те кефи................:))
  • 30 Каква

    10 0 Отговор
    Каква е тази смачкана Патка? Явно Комсомолски секретар Обучен да крие истината! И я е скрила толкова добре, че сама не може да я види! Ако може да я Осъзнае Въобще!
  • 31 Ами

    15 0 Отговор
    Марш проста селянке и цялата долнопробна пасмина крадци и предатели. Нищо добро не ви чака в живота продажници. По една книга да бяхте прочели поне.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    9 0 Отговор
    В качеството на каква се изказва ротационната любовница и майка?!
    От чие име говори?!
  • 34 Референдум за ЕУрото

    11 0 Отговор
    Никаквао Евро, да си запазим Българския лев, ще ни унищожат икономически тези БЪЛГАРОУБИЙЦИ!!
  • 35 Урюрвкос

    7 0 Отговор
    Политик в пандиза няма и това е 100% политическа безотговорност ние правим каквото ни наредят а вие сърбате попарата.
  • 36 БОЙКО ТАЯ НЯМА ДА Я АРЕСА ЩОТО Е РАЗБРИЦ

    0 0 Отговор
    АНА ПЪК И ТОЙ ПО ПАРАПЕТИ НЕ ХОДИ ! НЕКА НЕ МУ СЕ ПОДМАЗВА !
  • 37 Я , ЧИБА МА

    2 0 Отговор
    ЪРШ НА ВЪНКА ! БЪХЛОООО !
  • 38 дядото

    6 0 Отговор
    тази сополанка в качеството си на каква и на какво получава достъп в медиите да ни поучава.
  • 39 Ама

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "ами":

    В какво качество мнението на Лена е меродавно
    Тя не е ли в отпуск по майчинство и не кърми ли?

    Коментиран от #41

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Мата космата

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "Ама":

    Ма ти да си чул някога Филип Тотю да е кърмил?)))))
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 11223344

    0 0 Отговор
    За мен ШИШИ
  • 44 сноу

    1 0 Отговор
    в...н...и...м...а...н...и...е @@@@м....ъ....р...ш....а......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове