Last news in Fakti

4 Януари, 2024 13:16 2 147 12

Икономист: Бюджетът на НОИ става над 20 млрд. лева при приходи от осигуровки – около 50% от тази сума

  • бюджет-
  • пенсии-
  • нои

Цялото ДДС, което ще съберем през 2024 година няма да може да покрие цялата сума за изплащането на пенсиите, посочи Михаил Кръстев

Икономист: Бюджетът на НОИ става над 20 млрд. лева при приходи от осигуровки – около 50% от тази сума - 1

От 1 януари 2024 г. максималният осигурителен доход в България се увеличава на 3750 лева, а от 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2023 г., се осъвременят с 11%. От същата дата минималната пенсия за стаж и възраст става 580 лева. Таванът на пенсиите се запазва - на 3400 лева. Това припомня Нова телевизия.

Според възрастни хора от Монтана, трябва се предвиди увеличение на размера на пенсията, за да могат спокойно да посрещнат най-важните си нужди. Възрастните хора уточниха, че изпитват трудности и се справят с помощта на близки.

„Надяваме се, че правителството ще вземе решение да увеличи пенсиите. Сумата трябва да е поне 1200 лева, за да се чувстваме добре”, казват представители на пенсионерския клуб в Монтана.

Според икономиста Георги Вулджев през тази година няма сериозни промени по отношение на пенсионното осигуряване. „Предвидено е увеличение по швейцарското правило в средата на годината”, уточни той.

Михаил Кръстев добави, че увеличението ще е с 10%, а те се равняват на 2 млрд. лева.

„С тази сума се увеличава бюджетът на НОИ и той става над 20 млрд. лева при приходи, които са от осигуровките на всички работещи хора – около 50% от тази сума. Тоест останалите 50% се довнасят от централния бюджет. С всяко увеличение по швейцарското правило тази дупка продължава да расте. Тези 20 млрд. лева надхвърлят планираните приходи от ДДС за 2024. Цялото ДДС, което ще съберем няма да може да покрие цялата сума за изплащането на пенсиите, необходима от НОИ. Появяват се много сериозни проблеми, те са дългосрочни и политиците си затварят очите за тях”, каза той.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аква

    7 7 Отговор
    Пенсионната система не е виновна, а трудовата. 500 000 млади хора , които не се осигуряват, но са в черния пазар.
    Защо държавата търпи това положение!

    Коментиран от #5

  • 2 Аква

    6 7 Отговор
    Пенсионната система не е виновна, а трудовата. 500 000 млади хора , които не се осигуряват, но са в черния пазар.
    Защо държавата търпи това положение!
  • 3 Ами тогава

    13 0 Отговор
    Да не им даваме пенсии на хората за да няма дупки в бюджета.Да измрат от глад и да няма проблем.
  • 4 ГЕРБ=БСП=ДПС

    6 5 Отговор
    Ало "експертите", стига сте лъгали и изкарвале всички пенсионери бедни. Бедни са пенсионерите с месечен сбор от всичките им пенсии под 800-1000 лева. Пенсионер със сбор от всички месечни пенсии над 2000-3400 лева не са бедни, даже са богати. Безобразие е да се дават социални помощи на пенсионер с 3400 лева месечна пенсии.

    Нецтрябва да се увеличават вдочки пенсии. Това, което трябва да се направи е да се дават социални помощи само на 30%-40% най-бедни пенсионери и то диференцирано за да се повошат и поизравнят доходите на най-бедните пенсионери. И не само на тях, но и на бедните, които са работещи бедни и безработни.

    Коментиран от #7

  • 5 ГЕРБ=БСП=ДПС

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Аква":

    Причините са в осигурително-данъчната система на България. И в социалните плащания, като помощи за безработни и пенсии. Пенсоинната система на България е в голямата си част наследство от комунизма. И се нуждае от сериозна реформа, от реформа се нуждае най-вече съзнанието на хорара. Що се отнася до пенсиите, българите живеят все още в 1989-те години, разбиранията са сбъркани и не отговарят на реалността на 21 век.

    Данък доход е "плосък" и нисък. Но осигуровките и здравните, и пенсионните са регресивни и облагодеталстващи само 10% най-богати българи.

    Коментиран от #10

  • 6 не сме правова държава

    5 5 Отговор
    Пенсионната ни система е най-нелогичното изобретение на политиците, които уж милеят за бедните хора. Държавата не дава пенсии, както не раздава и спестявания от сметките на гражданите. Пенсията е плащането, което един възрастен и нетрудоспособен човек получава за това, че през трудоспособните си години е правил отчисления от заплатата си за старостта и ги е вкарвал в НОИ. НОИ е длъжен да плаща пенсии адекватно на правените осигурителни вноски. Ако човек не се е осигурявал, той няма право да иска пари от НОИ и НОИ, който е един фонд, не е длъжен да му дава. Разберете го това, бе хора!!! Защо трябва да не изплащат реалната пенсия на работник, който си е заслужил и да вземат от неговите пари чрез орязване и неплащане над лимита на пенсията му за да дадат на мързеливи, не неосигурения. Ако първият иска, той може директно да даде на втория, а не държавата, без да пита осигурителите, да се разпорежда с техните пари, както си иска. Вижте как е при застрахователите. Никой няма да получи и стотинка при настъпване на застрахователното събитие, ако не е плащал премии на застрахователя. Стига с този проклет популизъм. Той води само до идиотизъм!

    Коментиран от #8

  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    Задавате ли си въпроса ????Откъде идва дупката в бюджета на НОИ????Всеки частник ако забави или не плати ДОО за един месец и има проблеми с НАП....Левски ......урежда нещо с нап.......милицията ,която така хубаво бие и убива граждани е на същя принцип.вси държавни хрантутници им се плащат осигуровките на хартия,а реално плащат само Частниците.От там,едно печелившо като хазарта предприятие в соето ежемесечно се вкарват милиарди е губившо.Това е все едно заложните къщи да фалират.Поне 100 пъти ви казвах през тези години в,които тук ви ограмотявам.Ако всеки ВНАСЯ ЕЖЕМЕСЕЧНО,като ЧАСТНИЦИТЕ осигуровките си този проблем няма да го има!ПС.Мислите ли,че този дето риташе като катър автомобила на убития човек от Стара загора,ще може сам да си попълни....задълженията или данъчната декларация.......

    Коментиран от #9

  • 8 Някой

    1 8 Отговор

    До коментар #6 от "не сме правова държава":

    "Пенсията е плащането, ... за това, че през трудоспособните си години е правил отчисления от заплатата си за старостта и ги е вкарвал в НОИ."

    Ето това е голяма заблуда. Пенсионната система я е измислил Бисмарк, а не Маркс или комуниста Ленин. Пенсията се дава на старите хора, защото са грохнали, болни, не с акъла си ... т.е. неспособни вече да работят. А не защото са плащали данъци или осигуровки когато са работили. Пенсионната система е милосърдие, а не заслуга. Но това не можете да го разберете вие фанатиците от сектата на комунизма(религията на труда).

    У нас само половината пенсия на сегашните пенсионер идва от осигуровките плащани от сега работещите. Другата половина идва от другите данъци като ДДС, акцуз, доход... Т.е. сега половината пенсия, няма нищо общо с плащаните осигуровки докато работите.
  • 9 ГЕРБ=БСП=ДПС

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Не си го задавам този въпрос, много отдавна съм разбрал отговора на този въпрос. Отговора е идва оттам, че държавата не плаща осигуровки за чиновници, милиционери, военни, учители, рекарии... Идва от там, че е силно раздут броя на търтеите, т.е.
    чиновниците, учителите ... Едно време в село с 1000-2000 жители и с по 4-5 деца на една жена е имало един даскал и един поп. А сега в село с 100 жители има 2-ма шофьори на училищен автобус и 10 учители. И незнам си колко чиновници в МО и незнам си колко учебници с бе знам си колко голям колектив автори. А завършващите у над училище са функционално най неграмотни в Европа, че и е света.

    Задавам си въпроса: Защо 70% от българския народ не си задава въпроса защо децата и внуците бягат и отиват да работят в чужбина. И затова няма кох да плаща осигуровки в България и затова пенсиите са ниски. Задавам си въпроса, защо 70% от бг пенсионерите не проумяват, че децара и внуците им не са толкова глупави, че да работят за без пари и да плащат огромни осигуровки. Докато чистия им доход е 5 пъти по-малък от пенсията на бивш министър, депутат, милиционер, льотчик, фатнак... Задавам си въпроса, толкова ли са глупави бг политиците, че да не виждат връзката между демографската криза и мизерните заплати на младите. Колкото помощи за деца да дава държавата, демографската криза няма да се реши, не се ли увеличи заплатата на млад работник толкова, че да е колкото 2-3 средни пенсии.
  • 10 ГЕРБ=БСП=ДПС

    3 5 Отговор

    До коментар #5 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    Безобразие да се дава "вдовишка добавка" на пенсионет с основна месечна пенсия 3000-3400 лева.


    Безобразие е комунистите=червената боржоазия=БСП, да ви лъжат, че са социалисти и 70% гласуващи бг овце да продължава да им вЕрва вече 35 години. БСП са менте социалисти, менте партия ... БСП са организирана престъпна група...
  • 11 Запознат

    3 1 Отговор
    Една пенсия трябва да отговаря на издръжката за живот на всеки гражданин, тоест 1200лв към днешна дата. Това са 600евро. И започвам да питам... Какъв Шенген какви 5лв. Заплатите да се изчисляват на един изработен час , защото към днешна дата тези с минимална заплата работят за един хляб на час и още 3часа за една консерва което е обяда който е мизерен. На това ние българите му викаме бакалска сметка. И така , когато тази сметка не излиза хората започват да бягат по чужбина. Тъпите управници не успяха да разберат че човешкия капитал прави богатството на една държава. Вместо да създават условия за бизнес и привличат инвестиции те създават регулации зад които се крие само корупция . Иначе се надпреварват да се бият в гърдите с мизерните си постижения. Мразя комунизма но след 1945г нашата държава е разсипана от репарации и т.н За 33години тъпите комуняги изграждат заводи,селско стопанство,лека и тежка промишленост , строят градове и пътища които не сме имали по време на цар Борис. И да си дойдем на думата за 33години великите ни управници който са само крадци какво направиха през демократичният ни ренесанс.....унищожиха и това което имаше.....2бр петролни рафинерии,химическа индустрия, торови заводи ,тютюневата индустрия беше на 3 място в света ,БДЖ най печелившата в цяла Европа оценена на 9милиарда долара. Ще дойде ден в които няма да има кой да внася данъци в тази държава и този ден не е далеч защото българите бягат и ще продължат да бягат.
  • 12 ДЕ Е БЪЛГАРСКОТО ЗЛАТО ОТ 35

    0 0 Отговор
    Г години насам. По 25 ТОНА на години.... ДЕ СА ТИЯ СТОТИЦИ МИЛИАРДИ...... АЛЬООО ОО ПАРЛАМЕНТАРДЖИИТЕ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове