Last news in Fakti

4 Януари, 2024 20:22 11 510 208

Демонтираните фигури от Паметника на съветската армия още се валят в калта край село Лозен

  • демонтаж-
  • фигури-
  • паметник на съветската армия-
  • кал-
  • село лозен

Все още няма насрочено заседание на Административния съд - София, след като магистратите спряха демонтажа на монумента, а областната управа го обжалва. И днес обаче строителното скеле около паметника остава в готовност

Демонтираните фигури от Паметника на съветската армия още се валят в калта край село Лозен  - 1
Снимка: БГНЕС

Демонтираните фигури от Паметника на съветската армия, които бяха извозени по тъмно на 23 декември, продължават да са на открито в държавен имот край софийското село Лозен, съобщават от БНТ. Все още няма насрочено заседание на Административния съд - София, след като магистратите спряха демонтажа на монумента, а областната управа го обжалва. И днес обаче строителното скеле около паметника остава в готовност.
Две седмици, след като частите от фигурите на Паметника на съветската армия бяха извозени по тъмно от Княжеската градина в държавен имот в местността Джудин Азмак край село Лозен, те все още са в калта и не са прибрани в халетата.

Парчетата от трите фигури от върха на паметника - съветският войник с оръжие, майка с дете и български работник, са разпръснати зад това хале. Всички те са маркирани, някои са увити в найлон. Всяка една от частите тежи до 5 тона.

Достъпът до имота в местността Джудин Азмак е забранен за външни лица.

Жива охрана пази фигурите, а договорът за това е сключен за 9 месеца. Сега на ход е Върховният административният съд, след като на 19 декември долната инстанция спря действията по демонтиране и нарязване на бронзовите фигури, но чак след като тези на върха вече бяха свалени. Сред мотивите на магистратите беше това, че липсва административен акт. Областната управа обжалва. Засега няма насрочено заседание.

"Старите дела тук, за предишното решение на Общинския съвет от 90-те години за демонтажа, продължиха с години. Аз съм проучвал някои от тези дела, гледал съм документите, тези дела в България по принцип вървят много бавно. Съдът гледа процедурата, съдът не може да качва или слага паметници. Съдът трябва да се произнесе по дадената процедура, но, вижте, процедурата може да се произвежда до безкрайност", каза доц. Тодор Чобанов, историк.

Според предварително обявения план от страна на областната управа демонтажът на Паметника на съветската армия, включително и на венците отпред, трябваше да се случи за 59 дни, а днес трябваше да бъде излята плоча на върха на паметника, но заради решението на съда този срок няма как да бъде спазен. Въпреки това строителното скеле остава.

Предстои и главният архитект на София да проведе конкурс за бъдещето на пространството около Паметника.

"От конкурса към реализацията могат да минат няколко години. Единият сценарий е връщане в някаква степен, доколкото въобще е възможно, в ареалите на Княжеската градина, защото животните от зоопарка няма как да дойдат тук, и другият сценарий, който аз лично предпочитам, по ред причини, това е да се сложи един хубав български паметник", обясни доц. Тодор Чобанов, историк.

До края на януари трябва да бъде изготвена и техническата спецификация за планираната реставрация.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2254

    109 121 Отговор
    Да ги претопят направо. Поне материалът да се ползва

    Коментиран от #54, #55, #139

  • 2 Последния Софиянец

    92 107 Отговор
    Чакат Альоша от Пловдив.

    Коментиран от #42

  • 3 Софийски

    81 97 Отговор
    Още ли не са ги претопили, лек пожар в лозен се очаква тези дни

    Коментиран от #75

  • 4 Халумин бате

    73 22 Отговор
    На смуглия фирер от Максуда родата как ще им се зарадва.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Станчо

    24 6 Отговор
    От какво са направени тези фигури?

    Коментиран от #28

  • 7 Ветеринарен психолог

    131 69 Отговор
    Догодина и камъните от Паметника на Шипка ще се въргалят в калта. Тоя дето уцели Киро със снежна топка в главата на връх Свети Никола,трябваше да замахне много по силно.Само раздразни лекето да изпобута де що види.

    Коментиран от #15, #19, #38, #182

  • 8 Асан

    36 21 Отговор
    Накълцай ги малко бе бате Кокос не може да носи 5 тона
  • 9 Точно там им е мястото:

    67 88 Отговор
    в калта!
  • 10 Стефанов

    122 57 Отговор
    Свинщина, необработени цървули управляват България. Нямаш ли себеуважение нямаш нищо. Това е казано че ще се премести и ремонтира, а в момента сме лъжливи овчарчета, които знаем как свършва приказката.

    Коментиран от #49, #164

  • 11 Само питам

    68 16 Отговор
    Носителят на орден Ломоносов за опазване на МОЧА докато бе кмет няма ли да прибере частите в дома си в Банкя?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Сега е редно

    115 78 Отговор
    тези дето го разрушиха, да ги възстановят в състоянието което бяха, със собствени средства, както и да върнат за разрушаването! Ние не плащаме данъци, за да се харчат за фашизъм и рушене!

    Коментиран от #57

  • 14 Българин 🇧🇬

    94 70 Отговор
    Само фашизоидите денонтират антифашистки паметници

    Коментиран от #26, #27, #181

  • 15 Не бъркай Батковото

    58 53 Отговор

    До коментар #7 от "Ветеринарен психолог":

    Не бъркай Царска Русия със СССР.Недейте мърляви проруски тръбари да сравнявате тия дето са си избили царското семейство..
  • 16 Мдаааа

    110 47 Отговор
    Поредната българска простащина. Не съм фен на този паметник, нито на руската окупация, но... Ние българите не уважаваме историята си. Този паметник, както и всички други трябва да си стоят и да показват историята на децата. Трябваше само една табела, в която да се опише как руската армия е окупирала България през 1944 г. Ние само рушим. Защо взривиха мавзолея? Вместо да го направят картинна галерия за извращенията на комунизма. Стига сме рушили! Това е история. Може да е гадна, но е наша. И нашите деца трябва да я знаят и помнят! Народ без история е загубен. Македонците пишат история, а ние я затриваме!

    Коментиран от #29, #44, #110, #193

  • 17 Професора

    79 50 Отговор
    Административния съд не може да монтира паметници, но ако излезе с решение, че демонтажа е незаконен областната управа е длъжна да възстанови паметника на героите освободили Европа пт нацизма. Областната управа няна какво да обжалва като няма легални документи за демонтаж.

    Коментиран от #23, #24

  • 18 Ццц

    70 34 Отговор
    Аз предлагам на мястото да се направи паметник на Тримата глуп@ци на Доньо Донев като символ на прехода. Другото ми предложение е паметник на Джордж Вашингтон, а в краката му ключовите български политици на прехода с вдигнати ръце за молитва.

    Коментиран от #25

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Комуниста

    48 42 Отговор
    Надгробни плочи да си отливате сороските слуги в България

    Коментиран от #32, #37

  • 21 Кални солдати

    33 23 Отговор
    Кална съдба.
  • 22 Бесен-_ Язовец

    26 9 Отговор
    Делата в административния съд не се бавят не я четете тази под.лога какво твърди.
  • 23 Още един професор по нищото

    66 60 Отговор

    До коментар #17 от "Професора":

    Всички паметници свързани със СССР и армията му, трябва да бъдат демонтирани, и отново да бъдат монтирани на Бузлуджа около нелетящата чиния!!! Също така там трябва да се премести и посолството на РФ, които ни обявиха за неприятелска държава!!! Там всички лизачи на руски заднци ще могат свободно и с комсомолски устрем да възхваляват СССР, РФ, БКП, БСП, Възраждане, Д. Благоев, други подобни комунисти-фашисти и вся остальная сволач!!!

    Коментиран от #46

  • 24 Да ама не

    46 39 Отговор

    До коментар #17 от "Професора":

    Ще го възстанови друг път, софиянци няма да позволят.
  • 25 кирик

    21 8 Отговор

    До коментар #18 от "Ццц":

    Ръце за молитва се вдигат в мюсюлманската религия. Християните сме по-обрани откъм танцувални жестове.
  • 26 Българин

    54 47 Отговор

    До коментар #14 от "Българин 🇧🇬":

    Паметници, които служат за повод на дебилите да развяват руски знамена нямат място в България!

    Коментиран от #50

  • 27 Кой фашизъм бе

    52 33 Отговор

    До коментар #14 от "Българин 🇧🇬":

    В България не е имало фашизъм Брайно.Но комунистическа диктатура чрез избиване по тъмни доби измислени процеси интерниране и заточаване в комунистически концлагери и хранене на прасета с тях е имало.Е това не е фашизъм а ком.диктат.

    Коментиран от #41, #199

  • 28 Динко от Ямбол

    28 2 Отговор

    До коментар #6 от "Станчо":

    Бронз. Поемам всички разходи.
  • 29 Ццц

    55 30 Отговор

    До коментар #16 от "Мдаааа":

    Концлагерите в Германия не са повод за гордост, но стоят. Но човек трябва да има самочувствие. Тия нашите политици с манталитет на обслужващ персонал не смеят добър ден да кажат в чужбина, за да не сбъркат нещо. Манталитет на роб, това е всичко.

    Коментиран от #39, #103

  • 30 Мда

    29 25 Отговор
    Там им е мястото!
  • 31 Само питам

    54 27 Отговор
    Русофилчета, като сте толкова големи антифашисти може ли да посочите къде е паметника на българската армия, която е дала 30 000 жертви за "спасяване на света от кафявата чума"? Или българският народ е признателен единствено на съветската армия и не е счел за нужно да издигне паметник и на собствената си армия?

    Коментиран от #34, #40, #45

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Делю Хайдутин

    48 40 Отговор
    Русофилчета, наближава време разделно. Ако искате да останете в България и да бъдете нормални българи а не руски подлоги, ще трябва сами да демонтирате всички останали съветски паметници. Ако не желаете, прав ви път. Кеф ви в Русия, кеф ви в Беларус, Северна Корея, Сирия, Никарагуа или Еритрея!

    Коментиран от #137, #191, #195, #206

  • 34 Питай

    22 10 Отговор

    До коментар #31 от "Само питам":

    комунистите които и сега рушат паметници!
  • 35 ....

    29 15 Отговор
    Изпратете го на Захарова
  • 36 Реалист

    37 33 Отговор

    До коментар #32 от "Не кълни":

    Добре, че бяха социалистите да те направят гражданин иначе още щеше да пасеш козите по Родопите

    Коментиран от #58

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 А бе

    15 10 Отговор

    До коментар #7 от "Ветеринарен психолог":

    Няма да пипате Шипка, русоподаници такива!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ццц

    10 15 Отговор

    До коментар #31 от "Само питам":

    Армията ни преди 9.09. или след? Малко ще е лицемерно, независимо, че сме само формално с немците. Италианската армия има ли подобен паметник?
  • 41 Професора

    28 27 Отговор

    До коментар #27 от "Кой фашизъм бе":

    В България ли не е имало фашизъм дори новите ви господари ви бомбардираха през ВСВ защото не имало фашизъм.
  • 42 2254

    14 17 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Там е по-срожно, че е от гранит и бетон. Но няколко шашки много зрелищно ще решат проблема.

    Коментиран от #99

  • 43 32134

    35 16 Отговор
    Браво! ❤️❤️❤️❤️❤️ да живее България 🇧🇬 и кр за всички русороби!
  • 44 реру

    36 9 Отговор

    До коментар #16 от "Мдаааа":

    "... Не съм фен на този паметник, нито на руската окупация, но..."


    Окупацията е СЪВЕТСКА /болшевишка/, а разликата се вижда много ясно...

  • 45 Българин 🇧🇬

    11 4 Отговор

    До коментар #31 от "Само питам":

    Вие го бутнахте паметника
  • 46 Червено Знаме 🟥

    33 36 Отговор

    До коментар #23 от "Още един професор по нищото":

    И окраинските фашисти така говориха и писаха и сега седят на тъмно и студено и си броят жертвите от 300 нагоре на ден.

    Коментиран от #52, #56

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 А бе

    25 16 Отговор

    До коментар #10 от "Стефанов":

    Ако имаш себеуважение няма да държиш такива тотеми в центъра на столицата си.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Още един професор по нищото

    42 20 Отговор

    До коментар #46 от "Червено Знаме 🟥":

    Ми ходи в русия! Преди да те пратят на фронта и ВСУ да те oнодят, може да почешеш путлер по макаретата😂

    Коментиран от #142, #201

  • 53 Ццц

    5 3 Отговор

    До коментар #39 от "Стоят но на тях":

    Ти пак от чувала с муфите набара трЪбЪтЪ. Всъщност нормално.

    Коментиран от #60

  • 54 Били н открито.

    18 4 Отговор

    До коментар #1 от "2254":

    А досега къде са били?
  • 55 А бе ще ви

    16 5 Отговор

    До коментар #1 от "2254":

    Претопим.
    Лошото е, че смърди на пърлени 🐀🐀🐀
  • 56 квичат на умрело русофилите

    28 18 Отговор

    До коментар #46 от "Червено Знаме 🟥":

    кой бееее,въшливите ватняци ли??? Темогат само тридневна операция да правят.🤣🤣🤣🤣
  • 57 Ха Ха

    10 3 Отговор

    До коментар #13 от "Сега е редно":

    Доообре, утре почват.

    Коментиран от #83

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 ХА ХА

    18 2 Отговор
    Треба още вода да стане блато, само кал не стига.
  • 60 Що бе

    6 0 Отговор

    До коментар #53 от "Ццц":

    Изкърррттен изкуукуригалник
  • 61 МОЧА на чакъл

    35 13 Отговор

    До коментар #58 от "Прочети малко":

    СЛЕД 1944 Г КОМУНЕТАТА СА ОБЯСНЯВАЛИ НА СЕЛЯНИТЕ , ЧЕ КАТО ГИ РАЗКУЛЧВАТ Т.Е. ВЗИМАТ ИМ ЗЕМЕДЕЛСКАТА ЗЕМЯ ЩЕ ЖИВЕЯТ ПО БОГАТО , ОБЯСНЯВАЛИ СА , ЧЕ КАТО ОБИРАТ ЕДРИТЕ ГРАДСКИ СОБСТВЕННИЦИ , БАНКЕРИ И ФАБРИКАНТИ , ВСИЧКО ЩЕ ПОТЕЧЕ ПО МЕД И МАСЛО , А СЕГА СЛЕД 75 ГОДИНИ БОРБА С ЧОРБАДЖИИТЕ , КОМУНЕТАТА СТАНАХА НАЙ ЕДРИТЕ ГРАДСКИ СОБСТВЕННИЦИ , ФАБРИКАНТИ , БАНКЕРИ И РЕНТИЕРИ ! НА ТЯХ ИМ СЕ ИСКА ДА СЕ МАХНЕМ ОТ ЕС ЗА ДА МОГАТ ДА СИ КРАДАТ КОЛКОТО СИ ЩАТ ! МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ВЯРВА НА ТАКИВА ИЗМАМНИЦИ И ЧУЖДИ ЕВРАЗИЙСКИ МЕКЕРЕТА ?
  • 62 Реалист

    26 38 Отговор

    До коментар #58 от "Прочети малко":

    1940 България е разорена две нац катастрофи и две войни загубени. Руснаците построиха модерна България, а фашистите бяхте върнали държава 1940.в 18 век.

    Коментиран от #65, #68

  • 63 Шарените знамена

    19 12 Отговор

    До коментар #50 от "АНТИФАШИСТ":

    Си ги заври в .....мръшляшкото проруско пър..... дялниче

    Коментиран от #67

  • 64 Варненец

    26 14 Отговор
    Там им е мястото, никога да не излязат от там ще е най- добре.
  • 65 Я па тоА

    24 8 Отговор

    До коментар #62 от "Реалист":

    Не разбирам какво се пените... Държавното беше при Бай Тодор и беше лошо :) Сега е бизнес... Имаш плащаш, нямаш умиргаш )) Европейци ) стига сте ревали ))) свободни сте да избирате ))) как да мизерствате )))

    Коментиран от #73

  • 66 Възродителния процес

    4 1 Отговор

    До коментар #58 от "Прочети малко":

    Ей ало долината на широките гащи по тихо
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Софийски

    21 11 Отговор
    Предавайте ги на вторични и паричките в сметката на общината за социални дейности.Ако се мотаете копейките ще ги откраднат.
  • 71 НАБЛЮДАТЕЛ

    25 8 Отговор
    Уредиха се с луксозно гробище. Др. Нинова да им осигури охрана , че батСали откога се облизва
  • 72 911

    28 16 Отговор
    Туморът е премахнат. Сега е време и разсейките по останалите градове да бъдат почистени!
  • 73 Ква държава

    11 2 Отговор

    До коментар #65 от "Я па тоА":

    Бе калчо,държава на несретниците чакаш партията да ти даде жилище.То народа работи ама партията дава всички крадат ,ама му викат взимане и те така.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 хххх

    4 12 Отговор

    До коментар #3 от "Софийски":

    Това не е стомана, че да може да се "претопява".

    Коментиран от #80

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 размочването на София

    35 18 Отговор
    Русия Умре. ЛУКОЙЛ Изгоре. Комунистите са в АМОК .........България Не е 16-та Република на СССР......
  • 79 стоян георгиев

    21 25 Отговор
    Петколониците на Сорос ходете и се метнете от върхана скелето и ни спестете работа

    Коментиран от #84

  • 80 ХА ХА

    4 2 Отговор

    До коментар #75 от "хххх":

    Малиии клоко сипр@с.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Русия губи БГ почва

    11 7 Отговор

    До коментар #77 от "Готви се":

    Ти сер.е.м в уст.атъ

    Коментиран от #92

  • 83 В нормална държава, ДА

    8 8 Отговор

    До коментар #57 от "Ха Ха":

    В нашата, продадена и усвоена от мафия и предатели, НЕ!
  • 84 Ха Ха

    9 15 Отговор

    До коментар #79 от "стоян георгиев":

    Сорос ви наряза паметника, гадно ли ви е?
  • 85 Коч Ина

    14 15 Отговор
    няма лошо - каквато държавата, такава и паметниците. И ние така се валяме в калта на ЕС, но на никой не му пука, включително и на самите ганиовци. Заличаването е най-доброто бъдеще и единственото реалистично за нас
  • 86 Бесен-_ Язовец

    20 15 Отговор
    Всички с г.ю.бре под ноктите се писахте евроатлантици сороси русофоби.

    Коментиран от #91

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Артилерист

    23 23 Отговор
    Българските атлантически варвари са за бесене, но народът не е обеднял, огладнял и обосял за да излезе по площадите и да ги изрита като мръсни котета. Но нещата вървят ускорено натам...

    Коментиран от #90

  • 89 КОЙТУ ЧУПИ ПОСЛЕ ША

    21 18 Отговор
    КУПИ. НО ОТ ДЖОБА СИ И ОТ ДЖОБА НА ФАМИЛИЯТА СИ. ЗАЩОТО ЩЕ СЕ ОТВАРЯ НЮЮ БЕЛЕНЕ.
  • 90 НРБ 🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    8 5 Отговор

    До коментар #88 от "Артилерист":

    Така е било и на 9 Септември 1944
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Кът ти разпорим

    8 8 Отговор

    До коментар #82 от "Русия губи БГ почва":

    прдюхата ше се.р.еш нон стоп. Цела банда проктолози нема да могат да ти закърпат ауспухо.

    Коментиран от #97, #102

  • 93 Денкоффф

    8 26 Отговор
    Скоро и паметника на Шипка ще съборим ! Слава на ДПС!

    Коментиран от #203

  • 94 Компир

    9 2 Отговор
    С този материал до 20 години циганите са номер едно тука и по брой и по качество.
  • 95 И сега кво?

    3 6 Отговор

    До коментар #19 от "Участъков терапевт":

    И на шогуна Токугава ли да му правиме паметник?
    Да го сложие до Цар Освободител, ще го кръстиме Шогун Освободител.
  • 96 Сега когато

    24 14 Отговор
    Бутнахме М о ч а къде болшевишката секта ше си поднася цветята и а н у с а в знак на жертвоприношение на сатаната ,Сталин.
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 манго джери

    9 7 Отговор

    До коментар #42 от "2254":

    И с динамит е трудно. Най добре с диамантина и да се нареже на павета! А за СА на скраб . И за двата има друго приложение вместо да събират прах в някой музей.
  • 100 Безтеб Сърби

    11 22 Отговор
    Русия не трябваше да освобождава България от турско робство. Слава на ДПС. Джамия във всеки български град. Новините само на Турски !!!

    Коментиран от #101, #107, #111, #120, #122

  • 101 Шиши

    4 9 Отговор

    До коментар #100 от "Безтеб Сърби":

    Така те искам момче. Това е волята на моите избиратели гласували за гербппдб.
  • 102 Русия губи БГ почва

    8 5 Отговор

    До коментар #92 от "Кът ти разпорим":

    Стига сте яли л а й н а че вече ви се срасна устата с г ъ з а ви.

    Коментиран от #104, #106

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Украйна умре 🇺🇦

    13 22 Отговор

    До коментар #102 от "Русия губи БГ почва":

    И НАТО също умре. Чичо Сорос ви орезал грантовете за 2024 ходи се запиши в бюрото по труда
  • 105 Голем смях

    21 8 Отговор
    Концлагерите паметници ли са бе ватенко татарска ?
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Абс нормално

    7 11 Отговор

    До коментар #106 от "Вие ги ядете":

    джендар НПО ППДБ обича турските ре.зци.
  • 109 Това не е реставрация

    11 29 Отговор
    Нахвърляли са ги на открито в някакъв двор. Това е унищожаване на собственост на гражданите на София. Утре , други ден ще почнат да ги крадат.

    Коментиран от #113, #114, #117, #118, #129, #131

  • 110 мавзолея

    14 5 Отговор

    До коментар #16 от "Мдаааа":

    го бутнаха защото под него имаше коридори до партийния дом банката и не се знае още докъде ТА затвориха входа който се пазеше преди това денонощно
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 !!!?

    12 7 Отговор
    Национален символ на Р.Р. !!!?

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Тъй тъй

    16 4 Отговор
    Те и осъдените от "Народния съд" ги екзекутираха по тъмно!Гнила работа!
  • 116 Гост

    16 7 Отговор
    Скоро иде и арьоша,хахахаха
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Да, а трябва

    18 4 Отговор
    ПРЕТОПЯВАНЕ!
  • 120 А бе

    11 5 Отговор

    До коментар #100 от "Безтеб Сърби":

    НАй-после един русопоклонник да се съгласи с Васил Левски, че Русия не е трябвало да освобождава България.
  • 121 Иванчо Хаджипенчович

    3 1 Отговор

    До коментар #111 от "тъп":

    Така е!Аз се справих с Левски,но капитана на "Радецки",който беше от КГБ,не можа да разпознае преоблечените четници!
  • 122 !!!?

    21 12 Отговор

    До коментар #100 от "Безтеб Сърби":

    Никой не е канил Русия да ни освобождава !!!?

    Коментиран от #156

  • 123 Хохо Бохо

    13 11 Отговор
    Мястото им е в калта!
  • 124 уйко калеко

    7 0 Отговор

    До коментар #111 от "тъп":

    Продължавай в съшия дух.Може още някой друг ,,ТЪПИЗЪМ,, да измътиш.МЕЖДУДРУГОТО ИМЕТО НА СТРАНАТА ТИ ТРЯБВА ДА СЕ ПИШЕ С ГЛАВНА БУКВА КАКТО СИ НАПИСАЛ ИМЕТО НА ДЯКОНА.
  • 125 Хе хе

    10 3 Отговор
    Който го е страх да не гледа
  • 126 Чудесна новина

    8 2 Отговор
    Надявам се това да задовили житейските нужди на българина.
  • 127 Там и да ги

    16 11 Отговор
    оставят. На никого не са притрябвали тези кичозни останки,
  • 128 Читател

    16 14 Отговор
    По всичко личи че искате да сте нацистите сатанистите те и Украйна бяха ама видяхте какво стана.Дори и всички паметници да изрежат гейовете на кристали все тая.Те нито ще станат българи нито ги чака нещо добро.Проклети са от народа.
  • 129 Грешиш

    20 12 Отговор

    До коментар #109 от "Това не е реставрация":

    Това Е реставрация на Българската Държава без паметници на руския комунистически Окупатор...Наред със всички Русофилски и комунистически Партии....Сбогом!!!
  • 130 Моча в калта

    16 7 Отговор
    Там ще си седят.
  • 131 Аре,бе.

    14 4 Отговор

    До коментар #109 от "Това не е реставрация":

    Нищо няма да им стане на парчетата.Нали 70 пак са били навън.
  • 132 Моча в калта

    13 18 Отговор
    Така ще бъде до новиият Народен съд. Историята ще се повтори, но с повече трудови лагери.
  • 133 О неграмотност демокрадска

    4 18 Отговор
    Никой не е канил Русия да ни освобождава ! СССР е воювал с хитлеристка Германия и нейния верен съюзник Царство Бг. После профашистката царска върхушка просто да ги избивали по градове и села.
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Малко история

    16 22 Отговор
    В Украйна също събаряха паметници на Червената армия. После без покана руската армия ги размаза. УССР от 52 милиона днес е 25 милиона. Бомбардирана пустиня. РБ върви по същия път.

    Коментиран от #143

  • 136 Петър Янчев.

    10 6 Отговор
    Досега да не бяха под покрив.
  • 137 Внв

    10 1 Отговор

    До коментар #33 от "Делю Хайдутин":

    Ние не искаме да напускаме България. Защо не пробвате Вие?
  • 138 Умен по цялата глава

    14 12 Отговор
    Ето какво ни бяха подготвили Русофилите с областен управител на София от Атака Пехливанов..Цитирам -
    "В заключение ще си позволя да изразя становището си, че предложението на Посланика на Руската федерация (Елена Митрофанова бел.ред.) за поемане на разходите за обновяването и поддръжката на ПСА ( МОЧА) в София за сметка на Руската федерация е в интерес на Българската държава и приемането му не съставлява какъвто и да е политически акт. От тази гледна точка, реципрочно би било от страна на Българската държава да предостави безсрочното и безвъзмездно право на ползване върху Паметника на съветската армия в гр. София на Руската федерация и съпровождащия му терен..."
    Представяте ли си - центъра на София безсрочно и Безвъзмездно собственост на Руската Федерация...

    Коментиран от #165

  • 139 Данъкоплатец

    18 13 Отговор

    До коментар #1 от "2254":

    Направо трябваше да го взривят МОКЧА-Фигурите да ги претопят за паметник на Аспарух. Срамота е София да бъде единствената столица в света, която няма паметник на основателя на държавата.Паметникът на Аспарух да бъде поставен срещу Народното събрание. На мястото на паметника на руския цар на Задунайската губерния!
  • 140 Моля деморади за внимание

    6 14 Отговор
    Пишете по-бавно, за да ви записват по-точно. Новият Народен съд ще действа по късата процедура. Унищожаването на половината българи за 30 години е геноцид.
  • 141 АФРО АМЕРИКАНСКИ ДЖАЗ ТРОМПЕТ🎺

    7 3 Отговор
    ПО ДОБРЕ В ЛОЗЕН...
    ОТ КОЛКОТО В БЕЛГОРОД....
  • 142 Внв

    6 2 Отговор

    До коментар #52 от "Още един професор по нищото":

    Вие от Украйна ли пишете?
  • 143 1991

    7 4 Отговор

    До коментар #135 от "Малко история":

    СССР беше 260 милиона...
  • 144 Малко инфо

    10 14 Отговор
    Киев, след като там също събаряха паметници на Червената армия, днес без покана еече тях събарят. След Нова година над триста балистични ракети и дронове къртят тамошните демокради. Без покана!
  • 145 Данъкоплатец

    18 12 Отговор
    И защо трябва да плащам за охраната на скрабта?Да си го пазят Сайдера,Копейкин,мая,вацов
  • 146 Знаете ли че,

    16 17 Отговор
    паметника на американските пилоти -убийци се пази от "народната любов" с въоръжена охрана.
  • 147 До един демокрад

    10 18 Отговор
    СССР беше 260 милиона...Бъркаш, СССР бе 300 милиона. Утре, като обедини бившите си социалистически републики, ще е 400 милиона. Но това няма да бъде светло бъдеще за Украйна - тя еече е пустиня.
  • 148 От Варна

    16 6 Отговор
    Ще изчезнат една по една тези части , към знайни леярни. Когато съдът се произнесе да ги върнат в предишния вид, ще вдигат рамене, че някой ги откраднал. Бронзът е скъп, това са 3-4 фигури по 5 тона- мин. 20 т метал. Някой ще заблажи яко. А постаментът ще си стърчи така, в тези смутни времена никой не мисли за красоти ! Символ на българската глупост. Колкото се обедини народът , когато гръмнаха Мавзолея, толкова ще се обедини и сега. Само още повече ще се отчайва, до къде ли ще стигнат глупците?
  • 149 До Ани Ефремова

    9 3 Отговор
    Чети моме, то сляпото окато прави. За всяка строителна дейност, дори за ремонт на улично кафене, или за поставяне на маси и столове на тротоар, се изисква проект, с одобрението на СО. Отделно съгласуване с транспортните служби наМВР, санитарните и т.н. Що за неграмотност при това на журналистка?
  • 150 Нищо ново под слънцето

    9 8 Отговор
    Херострат е младеж от Ефес (Мала Азия), който изгаря Храма на Артемида в родния си град на 21 юли 356 пр.н.е. Както по-късно признава, искал името му да се помни от следващите поколения. Осъден е на смърт и забвение. Идол на жълтопаважните шопи.
  • 151 Перничанин

    12 6 Отговор
    е преди да ги демонтират, да не са били под навес

    Коментиран от #152

  • 152 Педи бяха на високо

    15 3 Отговор

    До коментар #151 от "Перничанин":

    А сега могат да си ги крадат по всяко време. Къде е министерство на културата. Претеглени ли са на кантара.

    Коментиран от #154

  • 153 Ми къде

    4 8 Отговор
    са братята да ги почистят и претопят за скрап?
  • 154 Ми кой

    5 7 Отговор

    До коментар #152 от "Педи бяха на високо":

    да ги краде? За какво са му? Може само да си ги плюва наволя.
  • 155 Само

    15 10 Отговор
    Само един въпрос имам към ПП-тата, ДБ-тата и всички "добавки" към тях - Абе вие недососчета какво построихте за тези 2-3 години???!!! Не ми казвайте, че управлявате от "вчера"! Последните години повечето от вас са на власт! Обещания за мостове по Дунав, тунели под планините, заводи и куп други измишльотини....
    Дедите и цялата рода на кмета на София, произхождащ от село Тошевци (Урбабинци по старому), ще се обърнат в гробовете си и ще го прокълнат до 9-то коляно! Знам добре какви са Тошевценци, т.е. съселяните на Кмета на столицата ни!!!!
  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Баш софиянец

    13 3 Отговор
    Магистратите спряха демонтажа, след като беше демонтиран. Страхотно!
  • 158 Ес.ейската

    13 12 Отговор
    Зглобка да бъде нарязана по същият начин!
  • 159 Зулу Чакала 🇿🇦

    4 2 Отговор
    Да поставят паметник на Пурко
  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Русофилията газ МОЧА

    14 7 Отговор

    До коментар #160 от "Вижте ги":

    Така и трябва, боклукът - на бунището!
  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 И аз да кажа

    16 8 Отговор

    До коментар #10 от "Стефанов":

    Цървули са онези неграмотни слагачи, дето вдигат паметник на чужд войник с високо размахано оръжие. То пък без тая окупация как щяха да видят власт?
  • 165 Мухаха

    4 3 Отговор

    До коментар #138 от "Умен по цялата глава":

    Какъв мил дует- руско безочливо нахалство и български демагогски слугинаж! Не трябва ли прокуратурата да се занимае с Пехливанов?

    Коментиран от #166

  • 166 БСП на Бунището

    9 5 Отговор

    До коментар #165 от "Мухаха":

    По- интересно е Защо двете такива партии - Атака и Възраждане ги наричат " патриотични" ???Така в Шенген ,Руската федерация има имот от 80 декара до Камчия и 10 декара на брега на Язовир Искър до вододайна зона....
  • 167 Ха ха ха

    13 5 Отговор
    Копейки,за нищо не ставате,един грозен паметник не можахте да опазите, винаги сте били мишки.
  • 168 Альоша

    13 7 Отговор
    това е кощунство. Как може в 21 век да има паметници на армия поробител и то в поробената от тях страна .И как изобщо някой си прави труда да пише за тези паметници след като изобшо не трябва да са тук от поне 34 години и не теябва изобшо дума да става за тях
  • 169 Чае шукарие

    5 3 Отговор
    Дайте по точни координати братята Роми ще ги денацифенират
  • 170 Вики

    7 2 Отговор
    Президента Радев защо мълчи?Нали навсякъде се слага и всичко знае?Сега се покри и си трае,не взема никакво становище!Хитра лисица!

    Коментиран от #176

  • 171 Будител

    7 0 Отговор
    До като се делите на ФИЛИ и ФОБИ, няма съединение,няма сила...само старото клише- прост народ, слаба държава...
  • 172 Раптор

    6 8 Отговор
    А защо никой не коментира паметника на американските летци, разположен на общинска земя, които са бомбардирали София и са убили над 2000 души цивилно население???Те заедно с английските бомбардировачи , които са хвърляли детски играчки с детонационни механизми в тях за избиване на софийските деца.. А думите на Чърчил че България трябва да бъде ударена така, че да става само за ".Картофена нива"????къде са младите неонацита за да го коментират. Или са с амнезия

    Коментиран от #174, #184

  • 173 Решетников

    3 3 Отговор
    Ама не са ли ги претопили вече !!!!
  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 175 Болярин

    5 1 Отговор
    Даже и в калта на село Лозенец няма място за ОКУПАТОРА !!!
  • 176 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 177 Динев

    7 2 Отговор
    Брей сакън ,това са свети мощи за Копейкините ,рашисти ,курнелийки нинчета ,да го вземат да им се кланят
  • 178 Русофилчев

    4 0 Отговор
    Кво ще търсят склад,направо в Надин.
  • 179 Като глупаци...

    6 1 Отговор
    Претопете тоя съветски боклук пъкншодкупния корумпиран съд да си се произнася колкото и когато изка хахахх..
  • 180 глава пълна с вата

    9 1 Отговор
    Десетилетия наред само гълъбите и враните имаха привилегията да използват тези фигури, за да задоволяват от тях естествените си нужди. Сега съоръжението е достъпно дори за кокошките в Лозен.
  • 181 Имало е власт

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Българин 🇧🇬":

    която е мислила за народа си, запазила е страната си от военни действия и от двете воюващи сили. Спасила е народа включително и евреите от избиване, не е изпращала войски срещу Съветската армия. Цар Борис затова е и отровен от Хитлер. Комунистите наричат тази власт фашистка.

    Коментиран от #198

  • 182 Иван Таков

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Ветеринарен психолог":

    Много си глупав.Не го прави достояние на хората.
  • 183 колко съветски войници

    9 2 Отговор
    са загинали в България освобождавайки ни от немците? Къде са били сраженията и защо там не са паметниците. Ако не смятаме умрелите от метилов алкохол 24 руснаци в Бургас други жертви няма. В двете фази на ВСВ след 9.09.1944г. са загинали около 31 000 български наборни войници за които паметник няма, а този е види се на загиналите в Бургас. И още нещо - Съветската армия е стояла у нас до края на 1947г. (не)знайно защо, нали не е била окупационна, а освободителна.
  • 184 Шопа

    8 1 Отговор

    До коментар #172 от "Раптор":

    Май ти си с амнезия. Случайно да си учил, че България обявява война на САЩ и Великобритания? Случайно да знаеш, че именно в тази връзка са и бомбардировките и боевете на българи с американци и англичани? Случайно да знаеш, че по това време САЩ, Великобритания и СССР са съюзници?
    Случайно САЩ да са ни окупирали? Слечайно съветската армия да е направила нещо за България?
    Ти понятие за военна чест и доблест имаш ли? Ти виждал ли си паметника на военното гробище край Тутракан - на 4 езика, в това число и на Румънски - езика на врага, войниците им почетени и погребани, а не заровени като кучета.
    Колко български паметника има в Русията? Е за какво са ни тотава тук паметници на несъществуваща армия, невоювала в земите ни армия на окупатор? Смисъл?
  • 185 защо на тия

    9 2 Отговор
    31 000 български войничета няма паметник, а има на 24 руски пияници предупредени от пазача на склада, че този спирт е метилов и е отровен, а те от благодарност са го застреляли. А маршал Толбухин е пращал нашата армия на най-трудните участъци на фронта - срещу елитната СС дивизия "Принц Ойген".

    Коментиран от #188

  • 186 Много важно!

    6 3 Отговор
    Давайте ги за скрап , тези уродски символи на робството ни !

    Коментиран от #187

  • 187 ами

    3 7 Отговор

    До коментар #186 от "Много важно!":

    да наместо тях остана да стърчи един голямфуй символ на новото краварско робство
  • 188 ами

    4 5 Отговор

    До коментар #185 от "защо на тия":

    не руски, а украински пияници са били тук
  • 189 бълг. патриот

    7 2 Отговор
    Може ли по точно да посочите къде са за да отида и да се облекча на тях.
  • 190 незнайко

    3 6 Отговор
    Пари за събарянето , сега пари да го пазят а преди това 34 години нито ЛЕВ да си стои мирно и тихо на фундамента !!! Докъде я докарахме с тази "КРАСИВА ДЕМОКРАЦИЯ" ? Очаквайте информация за откраднати части . Не всичко е по "5 тона" .
  • 191 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 192 Памет

    4 3 Отговор
    А строителите на тези фигури валяхя българския народ 45 години в кръв по лагерите на коминтерна там им е мястото в калта в калната история...
    !!!!!!!!!
  • 193 МОЛИ

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Мдаааа":

    ТОВА ТЕ Е БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ!!ТОВА Е БЪЛГАРСКАТА ТРАГЕДИЯ!
  • 194 М да

    0 3 Отговор
    Това е доказателство, че има Бог !
  • 195 Ами

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Делю Хайдутин":

    Ами когато човек е мъртъв,той не знае че е умрял.Живите да му мислят,същото е когато човека е тъп.
  • 196 Алекс

    5 3 Отговор
    Господ ще ги накаже това измекярско правителство за тази грозна постъпка

    Коментиран от #202

  • 197 Мунчо

    1 2 Отговор
    Лоша работа "у калъ", ми който се сърди да си ги вземе в хола.
  • 198 Брутал

    0 3 Отговор

    До коментар #181 от "Имало е власт":

    Хитлер не е убил цар Борис 3, каза го и синът му Симион 2 в предаването Панорама с водещ Кивор Кеворкян през 1990 г. по Първа Програма тогава, сега Канал 1. Най вероятно са го убили или Руснаците на Сталин или Англичаните на Чърчил. Англичаните не му позволили да продължи да рови за да разбере кой е убил баща му. Но му съобщили че не е нациско дело. Задай си въпроса кой е тогава? Англичани, Руснаци Американци?

    Коментиран от #200, #205

  • 199 Небе, не е имало....

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "Кой фашизъм бе":

    Само дето след преврата от 19 май 1934г., Народното Събрание (Парламента), е разпуснат, всички партии са забранени и управлението се извършва от Военния блок в името на Царя ... чист монархо-фашизъм , както му е точното определение.
  • 200 Не бе, не са фашистите...

    1 0 Отговор

    До коментар #198 от "Брутал":

    ....само дето се разболява няколко дни , след като се е върнал от Берлин и е отказал българска армия да воюва на Източния фронт ...
    Симеон го бил казал...тоя хазартаджия за пари ще каже, каквото му кажат
  • 201 Аз като гледам....

    0 2 Отговор

    До коментар #52 от "Още един професор по нищото":

    ....едно фашистче като тебе ходи да помага на бандерчетата ...вече го свитнаха.
    Така е...както казва Льолик от "!Диамантената ръка,- "Когато човек е идиот, то това е завинаги"
    Лека му пръст на фашистчето, жалко, че е българин ....макар и сбъркан в чипа..
  • 202 Кондьо

    0 0 Отговор

    До коментар #196 от "Алекс":

    Искаш да кажеш путин.
  • 203 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 204 Азз

    2 0 Отговор
    Така да се търкалят семействата до 9-то коляно на нашите еврогйски АНАЛитици.....всичко се връща...тъпкано....
  • 205 Гост 1

    0 0 Отговор

    До коментар #198 от "Брутал":

    Не е "Кивор, а Кеворк".! А какво е "казал цар Борис 3"?!?!?!след като толкова много знаеш!!!
  • 206 Гост 1

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Делю Хайдутин":

    Палячо, гледай да не "дойде Путин" че тогава става страшно! Ако не си стоял на пост 1, и не си "минавал през кашишката пътека" ще видим тогава какви "бъртвежи ще пишеш"!!!
  • 207 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 208 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове